Tüm Yazarlar
Adem Palabıyık Yazıları
Ebu Ubeyde'yi anlamak
Adem Palabıyık
Yetim olan Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde'nin ortaya koyduğu tavır ve inşa ettiği felsefe, eleştirel Batı aklının ve pratiğinin yıllardır ortaya koyduğu teorileri alt üst etmiş gibi görünüyor.
İsrail terörü, Hamas ve enerji koridoru meselesi
Adem Palabıyık
Gazze'nin ortadan kalkması demek sahil boyunca kurulacak hegemonyanın inşa edilmesi demek. İspanya'nın itirazı da burada anlamlı hale geliyor. Çünkü Akdeniz ülkesi olan İspanya'ya, Avrupa devleti olmayan iki devletin (ABD ve İsrail) enerjiye el koyması rasyonel gelmiyor.
PKK'nın kadın güzellemelerine son veren hareket: Diyarbakır Anneleri
Adem Palabıyık
Diyarbakır Anneleri örneklemi, modern dönemde sahip olunan kuramsal ve katı paradigmaları parçalamıştır. Annelik sadece cinsiyete ait bir kavram değildir, gerektiğinde siyasal ve kamusal bir anlama da bürünebilmektedir.
Göçün sebebi farklıydı, sonucu da farklı olacak
Adem Palabıyık
Türkiye'ye Suriye'den gelen göçmenler tamamen insani sebeplerle bu ülkeye sığınmıştı, temel sebep ülkelerindeki iç savaştı. Onlar isteyerek gelmedi, komşuları olan bir ülkenin toprağına yöneldiler. Fransa'da ise denizleri veya binlerce kilometreyi aşan, refah odaklı bir göç hareketi var. Geçmişin sömürü düzeninin bugüne yansıması olan bir toplumsal hareketlilikten bahsediyoruz.
Açaydım kollarımı, gelme diyeydim
Adem Palabıyık
CHP içi ve dışı siyasal aktörleri tek tek yoldan çıkaran ve yoldan çıktıkları için onları aforoz eden Kılıçdaroğlu, siyasal yürüyüşüne yeni bir ismin dahil olacağını kestiremedi. Sol popülizm üzerinden bu kadar yükseltileceğini tahmin edemediği Ekrem İmamoğlu ile yan yana geldi. Önce “En başarılı belediye başkanımız” dedi sonra da onu bağrına basıp “Oğlum” diyerek nefesini kesmeye çalıştı. Lakin İmamoğlu tedbirli gelmişti…
Erdoğan markası ve büyük çadır siyaseti
Adem Palabıyık
Siyaset literatüründe önemli kavramlardan biri olan 'büyük çadır' kavramı, geniş kapsamlı bir taraf oluşturmayı, seçmenleri farklı bakış açıları ve ideolojilerden çekmeyi amaçlayan bir tür siyasi oluşum olarak tanımlanır.
FETÖ, PKK'dan ne talep etti?
Adem Palabıyık
FETÖ'nün kaybı, PKK'nın da aniden güç kaybetmesine sebep oldu, çünkü bu iki terör örgütü birbirlerinden besleniyordu. Her iki örgütün temel amacı çözümsüzlüğü kronikleştirmekti. Hem FETÖ hem de PKK –sözde- en güçlü oldukları dönemde yenildi. Bu sonuç ise FETÖ'nün güçlendiğine dair tüm söylemlere veya eleştirilere verilen en güçlü cevap olarak tarihe geçti.
Kürtler kime, neden oy vermeli?
Adem Palabıyık
AK Parti, Milli Eğitim müfredatına Kürtçe seçmeli ders uygulamasını ekledi ama Kürtçe savunuculuğu yapan HDP'li isimlerin hiçbiri bu dersi çocuklarına tercih ettirmedi. HDP'nin anadilde eğitim talebine yönelik verilen bu cevap, Kürt seçmenlerin de HDP'nin asıl niyetini anlamasına yardımcı oldu.
Devrimi bir hediye olarak sundular ama...
Adem Palabıyık
İran, 1979 devrimi ile birlikte bölge ülkelerine İslami devrimi bir hediye olarak sundu. Fakat İran Devrimi asıl amacından belirli bir süre sonra farklılaştı ve kendisini destekleyenleri devrim ile birlikte pasifize etti. Batı'nın, İslam dünyasını karşısına alarak oluşturmaya çalıştığı Medeniyetler Çatışması tezi, aslında dini eksenli bir çatışmayı işaret etmektedir. Bölgede din sosyolojisi üzerinden hesaplaşmaların yahut medeniyet çatışmalarının hiç kimseye faydası olmayacaktır.
Diyarbakır Anneleri'nin evlatlarını kimden istediği unutturulmamalı
Adem Palabıyık
HDP'nin kapatma davasında süreç kamuoyuna, özellikle HDP seçmen kitlesinin yoğun olduğu bölgeye çok iyi anlatılmalıdır. Partinin kısır siyasetinin beslendiği ontolojik zemine dair kanıtlar sunulmalıdır. HDP'nin siyaset üretememesi ve bu sebeple illegal faaliyet üzerinden siyasal alanda yer bulmaya çalışması hususu üzerinde önemle durulmalıdır.
Edi bese HDP
Adem Palabıyık
İyi Parti'nin HDP alerjisi, HDP seçmeni tarafından hakaret olarak algılanmaktadır. Hiçbir ittifak içinde yer bulamayan ama Millet İttifakı'nın çıkarlarına hizmet eden bir parti konumuna düşen HDP'nin, seçmenini ikna edemediği ve edemeyeceği aşikârdır. Ayrıca ittifaka mecbur olması ama öyle değilmiş gibi görünmeye çalışması HDP'yi daha da değersizleştirmektedir.
Endişelilerin endişeleri ve sembolik şiddet
Adem Palabıyık
Bir zaman aralığında sosyal medya üzerinden linç girişiminde bulundukları isim İbrahim Kalın oldu lakin başaramadılar; Yasin Aktay üzerinden bir linç girişimi başlattılar yine başaramadılar; o da tutmayınca Süleyman Soylu üzerinden sembolik şiddet kampanyasını pratiğe dökmeye çalıştılar. Şimdi aynı sembolik şiddet girişimi Özlem Zengin üzerinden tekrar edilmeye çalışılıyor.
Öğrenci prekaryasının sivil zayiatı
Adem Palabıyık
Din'e karşı din: Dindar Kürtler ve sosyalist İslamcılar
Adem Palabıyık
Henry Kissinger’dan Ahmet Davutoğlu’na: Yeni Dünya Düzeni’nden Yeni Türkiye’ye
Adem Palabıyık
Büyük devletlerin tarihine baktığımızda “büyük devlet” olabilmenin şartının kazanmak olduğunu görürüz. Bugün Türkiye’nin verdiği mücadelenin arkasında işte böylesine bir siyasi gerçeklik yatmaktadır; oyuna dahil olmak ve sürecin gidişatının belirlenmesine ortak olmak.