Tüm Yazarlar
Ahmet Yıldız Yazıları
Nurculuğu ‘kültleştirme’ çabaları üzerine mülahazalar
Ahmet Yıldız
Risale-i Nur metinleri ne şiddeti, ne de ekonomik, dini, cemaati ya da politik iktidara dayalı, şeffaf olmayan bir yapılanmayı önermiştir. Netice değil çaba odaklı olan, başkasına değil kendisine bakan, çokluğu değil ihlası esas alan ve “cihan hakimiyetine” değil “kırık kalpleri” onarmaya odaklanan Risale hareketinin gücü, ‘güç’süzlüğündedir.
Milliyetçi ‘fıkh’ın neresindeyiz?
Ahmet Yıldız
Etnik toplulukların varlıklarını sürdürmeleri açısından ulus devletin ortaya çıkması büyük bir yıkım meydana getirdi.
Türkiye’de parlamenter sistemin sürdürülebilirliği ve başkanlık sistemi seçeneği
Ahmet Yıldız
Başkanlık sisteminin otoritarizme yol açtığı tezi çağdaş gerçeklikle yani şu anda var olan durumla değil tarihi tecrübeyle ilişkilidir; güçlü yürütme eskinin değil günümüzün olgusudur. Üstelik bu sadece başkanlık sistemlerine has bir durum da değildir.
‘Demokratik özerklik’in tazammunu olarak ‘Demokratik İslam’
Ahmet Yıldız
Kürt halkının dindarlık düzeyi, Kürt coğrafyasında BDP dışındaki en önemli siyasi aktörün (AK Parti) yine İslami bir duyarlılık içermesi, gelinen noktada, İslam’ın demokratik özerklik sürecinin destekleyici unsurlarından biri olarak “i’raba” dahil edilmesini zorunlu kılmıştır.
23 NİSAN ve ‘kurtarıcı’ kültünün izdüşümleri
Ahmet Yıldız
İlk kez 1916’da kutlanmaya başlanan “Çocuklar Bayramının” nasıl münhasıran bir Cumhuriyet inşası haline getirildiği ve bunun kişi kültünün mütemmim unsurlarından biri olarak takdim edildiği, tam anlamıyla kişi kültünün “geleneğin icadı” üzerinden tesisine bir örnektir.
Anadili konuşturmak!
Ahmet Yıldız
Kendisini Kürt olarak hisseden, bu dili günlük hayatında ve eğitim sürecinde kullanmak isteyen insanların, bunu ayrı bir ulus devlet çatısı altında değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını çok güçlü biçimde benimseyerek yapabilmesi, bizi siyasal toplum olarak zenginleştirecek ve güçlü kılacaktır.
Federasyon neden çözüm olamaz?
Ahmet Yıldız
Türk-Kürt federasyonu tezi ulusların kendi kaderini tayin hakkı gibi “kutsal” bir hakkı öne çıkarırken, diğer bir “kutsal” hakkı, devletlerin egemenliklerinin ve topraklarının bölünmezliği hakkını göz ardı etmektedir.
Kürt meselesi ve proaktif siyasi akıl
Ahmet Yıldız
Ümitsizlik, yılgınlık, atalet, ötekileştirme ve ayrıştırmayı hedefleyen PKK karşısında proaktif ön almaya çok ihtiyacımız var. Bunu yapabildiğinde Türkiye siyaseti rüşdünü ispat edecek ve bütünüyle kendinden hareketli hale gelerek yerlileşecektir. PKK’nın Kürt meselesi ile olan illiyet bağını koparacak yaklaşlar, onu Kürt kitleleri önünde de marjinalize edecek bir çarpan etkisi doğuracaktır.