Tüm Yazarlar
Aydın Aktay Yazıları
Yerli beyaz Ersun ile Koch beyazı Ali’nin Fenerbahçe’si
Aydın Aktay
Antalyaspor maçının akıbeti Fenerbahçe ve Ali Koç’un ahvalinin dibe vurduğunun son resmi oldu. Koca çınar Fenerbahçe, ligin son sıralarına demir attı. Umutlar, camiayı saran endişeli, meraklı bir bekleyişle bir başka bahara saklandı. Umarız ki koca çınar sonunda siyasi kamplaşma ve kutuplaşmaların bir kurbanı olmaz.
Şalvardan şala, şalgamdan havyara... Bir Müslüm filmi
Aydın Aktay
Müslüm’ün bizzat kendisi, yıllarca kendisini dışlayan, merkezlerine kabul etmeyen Beyaz Türklerin mekanlarında Nilüfer’in şarkısını seslendirerek sahne almaya başlarken bitirdi kavgasını. “İtirazım var” diyen varoş çocuğu, reklamlara çıkıp “İhtiyacım var” dediğinde bitti kavga.
Dinlerarası diyalog ve hoşgörü söylemiyle inşa edilen kimliksizlik
Aydın Aktay
Kelime-i Şahadetin “Abduhu ve Rasuluhu” kısmını, dinlerarası diyaloğa feda eden bir yapının zihin dünyasında, Allah’ın bazı sıfatlarının yok sayılması olağan işlerdendir. “Gülen İslam” ve “Gülen Tanrı” anlayışı tipik bir müjde öğretisi ile yoğrulmuş Hıristiyanlık izleri taşır.
Yeni Türkiye’de eski korkular
Aydın Aktay
Her ne kadar Türkiye eski Türkiye değilse de zihinlerinde eski devletin oluşturduğu tahribatın izleri fobiye dönüşmüş bir kitle var. Devletin kirli özgeçmişinin beslediği korkularla oluşan toplumsal tepki giderek psikotik hastalıklar kategorisine evrilecek bir mahiyet aldı.
‘Garantili’ bir hayatın kurbanları: Öğretmenler
Aydın Aktay
Öğretmenlik mesleğinin Türkiye’de üniversiteye hazırlanan öğrencilerin anlam dünyasındaki yerinin çoğu zaman “geleceği garanti altına almak” şeklinde olması, bu yüzden ve sadece bu amaçla öğretmenlik mesleğinin çok fazla tercih edilmesi daha derin sorunların da habercisi.
Yanlış iliklenen ilk düğme...
Aydın Aktay
Müzakere masasındaki konu, sorunun çözülmesi değil silahların susturulması ya da bıraktırılmasıdır. Kürt sorununun çözümü için atılacak adımlar gerçekte bundan sonraki aşamada test edilecektir.
Okul okumaya hüküm giymek!
Aydın Aktay
Dershanecilik sektörünün büyümesinin sebebi, meslek liselerine uyguladıkları katsayı engeliyle gençlerin elinden meslek sahibi olma fırsatını alanlar ve üniversiteye kadar yol almaktan başka çare bırakmayarak öğrencileri üniversite kapılarına yığanlardır.