Tüm Yazarlar
Bülent Tokgöz Yazıları
Orhun Yazıtları'nda Türklük bilinci
Bülent Tokgöz
Kelimenin yazılışı, söylenişi, anlamının evrimi, uzun uzadıya konuşulabilecek bir bahis. Çin, Bizans ve Soğdça kaynaklarda farklı söylenişlere bürünen Türk kelimesinin sıfat mı özel ad mı olduğu da. Aslının Türük şeklinde çift heceli mi, Türk şeklinde tek heceli mi olduğuna dair ihtilaf da öyle.
Batılı seyyahın Türk imgesi
Bülent Tokgöz
Dyatlov Geçidi'nde o gece
Bülent Tokgöz
Son dört cesedin üçünde ağır darp izleri mevcuttu. Bunlar araba çarpmasıyla oluşabilecek ağır hasarlardı. Gelgelelim, kafatasları ve kaburgaları kırılmışken, deri üzerinden herhangi bir darbe izi görülmüyordu. Basınç türü bir şey buna sebep olmuştu. Peki, zavallı ikinci kız üye Dubinina'nın gözleri ve dili neredeydi? Ne kartal ne kurt; karlar altında yüz üstü yatan birinin dilini kökünden kopararak iz bırakmadan gidecek değildi.
Tarihin en yakıcı öznesi
Bülent Tokgöz
Ateşle alâkalı her araştırma ve tefekkür, bereketli geri bildirimlerin habercisi. Odunda, kömürde, petrolde, doğal gazda, içten yanmalı motorlarda, hatta nükleer enerjide ondan aldığımız güçle uygarlığımızı devam ettirdik. En dehşetengiz işkence aleti olarak kullanılması gibi kötü hatıraları olsa da, cehennemin diğer adı olsa da, onsuz bir hayat ocağımızın sönmesi demek.
Nuh'un rıhtımı Cudi miydi, Ağrı mı?
Bülent Tokgöz
Tevrat'a göre tufan suları çekilince toprağın vaziyetini öğrenmek için Nuh gemiden bir güvercin salar ve kuş zeytin dalıyla döner. Barışın sembolü hâline gelecek olan bu rivayete göre, civarda zeytin ağaçlarının yetişiyor olması icap eder. Ağrı Dağı'nda bu hayaldir. Cudi ve Gabar'da yabanî zeytin ağaçlarına rastlamak hiç de zor değildir.
Bir Ağrı Dağı efsanesi
Bülent Tokgöz
Nuh'un Gemisi ile ilgili kesin sonuçlar için kazı yapılması şart. Tam da bu noktada bilim çevreleri ikiye bölünüyor. Kazma kürekle yapılmamalı, aksi hâlde gemi şekli kesinlikle kaybolur diyenler; arazinin altı çamur, bölgede heyelan tehlikesi var, elimizi çabuk tutmalıyız, aksi hâlde elimizde hiçbir şey kalmayacak diyenler... Heyelan nasıl durdurulacak, kazı nasıl yapılacak soruları etrafında mutabakat sağlanmış değil.
Suriye misyonundan sonra Hizbullah
Bülent Tokgöz
Hizbullah düzenli ordu taktiklerini kavradı; on binlerce yeni füzeyi envanterine kattı, evet. Ne var ki, militan kalitesindeki askerî ve ahlakî düşüş gizlenecek gibi değil. İtibarını da ayağa kaldırması lazım ama nasıl? İsrail'le sıcak cephe açmak Suriye parantezini kapatabilir belki. Şebaa Çiftlikleri adını daha sık duyacak olmamızın sebebi tam da bu.
Antifa'nın YPG'yle macerası
Bülent Tokgöz
Antifa'nın PKK saflarında önce DEAŞ'a, sonra Türk ordusuna karşı savaşını parıldatmak adına önde gelen medya kuruluşları birbiriyle yarıştı. Adıyla sanıyla anarşist bir örgütün bu kadar sempati ve himayeye mazhar olması başından itibaren işkillendirici gözükmeliydi.
Antifa'nın Fa'sı
Bülent Tokgöz
2016'dan itibaren adları FBI raporlarında geçiyor. Trump da terörist örgüt listesine alınacaklarını açıklayınca işler değişebilir. Terörist ilan edilmeleri için hazırlanan dilekçeye birkaç gün içinde 250 bin insan imzasını attı. Seçildiğinden beri kendisine karşı koçbaşı olarak kullanılan hareketi boğmak için Trump elinden geleni yapacak olsa bile Ortadoğu'da bir örgütü terörist ilan etmek kadar kolay değil o iş.
27 Mayıs'ta öncü ve artçı baskın basınındır
Bülent Tokgöz
Haldun Taner “27 Mayıs Mucizesi” yazısında şöyle der: “Bugün 29 Mayıs, bizi sürü yapmak için çalışan zorbaların boyunduruğundan kurtulup kaderimizi Batı'nın en ileri demokrasi, tolerans ve fikir hürriyeti ilkeleri içinde yeniden kurmaya karar verdiğimiz mutlu dönemin ikinci günü.”
Yahudilik ve Sodomîlik nereden nereye?
Bülent Tokgöz
İsrailoğullarının çoğu, Tanrı'nın eşcinselliği yasaklayan kitabına inanmıyor; ama o kitapla kendilerine tüm bu toprakları vaat ettiğine inanmaktan da geri durmuyor. Gerçek vaat Tevrat'ta ilk günkü gibi duruyor oysa: Bu topraklar tarafından kusulacaklar!..
Çernobil, İsrail ve İsrafil
Bülent Tokgöz
Biz radyasyona ve dezenformasyona maruz kalan faniler, alternatif felâketlerden hangisinin tercihe şayan olduğu konusunda hayli kararsızız. Sürecek de bu kararsızlık. İsrafil'e yapacak çok az şey bıraktık gerçi; ama sûruna üfürdü-ğünde her şey gibi şükür ki kararsızlığımız da sona erecek.
Savaş zamanı salgın, salgın zamanı savaş
Bülent Tokgöz
Tarih boyu cihangirler Tanrı'nın Kılıcı, Kırbacı gibi sıfatlarla anıldı. Virüslerse Tanrı'nın görünmez ordusu olsa gerekti. Bağışıklık sistemimizle girdikleri bu cenk kıyamete dek sürecek. İnsan için hasarsız zafer hiç gerçekleşmeyecek.
Bir kıyamet provası olarak veba
Bülent Tokgöz
Yaşlı gezegen hiçbir şeyden çekmedi salgınlardan çektiği kadar. Salgınlar içinde de Veba'dan. İnsanlığın hafızasında silinmez izler bırakan en vahim korku ve dehşeti o yaşattı. Artçılarıyla birlikte üç büyük dalga şeklinde.
Tarz-ı hayatı, ilm-i siyasetiyle Darwin
Bülent Tokgöz
Evrim teorisi, vakti gelmiş bir fikirdi. Darwin olmasa Wallace, o olmasa bir başkası bu teoriyi çerçeveleyecekti zaten. Çünkü pozitivist-materyalist asrın aktığı mecra bunu gerektiriyordu. Evrim, bilimsel bir keşfin fevkinde, kapitalizm ve emperyalizm için varoluşsaldı.