Tüm Yazarlar
Celâl Fedai Yazıları
Vücutsuz bir kıta: Latin Amerika
Celâl Fedai
ABD nasıl oluyor da Maduro’yu hala deviremiyor? Mısır’da yaşanan darbeyi hatırlayalım. Adım adım gelmişti. Mısır, kuşkusuz açık damarlardan ibaret bir ülke değildi, bedenlenmişti. Lakin beden, “vücut” demeye gelmez milletler için. Milletin varlığını oluşturan süreç yüzlerce yıl süren bağımsızlık tecrübesidir. Türkiye işte tam da bu tecrübeden ötürü sömürgecilerin diş geçiremediği bir ülke olabildi. 
Popülizmin yeni evresi: Postmodern popülizm
Celâl Fedai
Türkiye, tüm yeryüzünü alıklaştırma siyaseti güderek ekonomik keyiflerinin devamını amaçlayan ABD menşeli popüler kültüre karşı, tarihinin içinden getirdiği kendi halkının maneviyatını bir kalkan olarak kullanıp ayakta kaldı bugüne dek. Bu nedenledir ki Türkiye için, popülizmin, halkın üzerinden ekonomik kazanç elde etmek hedefinde olanların sömürdüğü bir kavram, bir geçim kaynağı olmaktan artık çıkması gerekir.
Türkiye’nin Abderalı sanatçıları
Celâl Fedai
Gerçek bir sanatçı, dünyada değiştiremeyeceği şeyleri küçük görmemenin erdemini bilir. Bu nedenle de o siyasî bir fanatik değildir. Tutkusu onu susması gereken yerde susturur. Değişimi ve değişenin içinde değişmeyeni bu sayede görebilir.
‘Gençliğim eyvah’ dememek için ‘diksürüngenler’i tanıyalım
Celâl Fedai
Tarık Buğra’nın korkusu, “diksürüngenler” dediği insan tiplerinin birer megalomana dönüşerek milleti yığın haline getirmesi ve patolojik kişiliklerinin esiri yapmasıydı. Komünistinden de çıkabilirdi sözde dindarından da… Jön-Türklerden FETÖ’ye uzanan çizgiyi ifade edecek psikologların, sosyologların, tarihçilerin olmadığı yerde vazife ona düşmüştü.
Zeybek’ten Reis’e Türkiye gemisi
Celâl Fedai
20. yüzyıl Amerikanoların yüzyılı olmuştur ama 21. yüzyılda dünyada işlerin değişeceği açıktır. Olmasın, diye onlarca yıldır uğraşılan bir şey olmaktadır bugün: Tarihî kaderinden uzaklaştırılan ve “bir daha asla İslamî tefekküre dönemez” denen Türkiye, her zihniyetten insan için sığınılacak bir gemi olma özelliğine kavuşmaktadır.
Mitlerinin yörüngesinde ilerleyen Batı siyaseti
Celâl Fedai
Batı siyasî düşüncesi, ‘devlet’ gerçeğini basit bir organizasyon olarak görmediği için asla kendi mitlerinden kopmadı. Bugün olduğu kadar 100 yıl önce de böyleydi bu. Türkiye ise şu günlerde tarihin yüzlerce yıllık seyri içinde oluşan ‘Türk devlet algısı’nı yeniden hatırlamak durumunda kalıyor. Zira Avrupa, ABD ve Rusya siyaseti, kendi ‘devlet miti’nden asla vazgeçmediğini hiç bu kadar net göstermemişti Türkiye’ye.