Tüm Yazarlar
Erol Katırcıoğlu Yazıları
Çözüm süreci ve ileri demokrasi
Erol Katırcıoğlu
Kimliklerin aşılıp bir Türkiye siyaseti üretilmesi kolay bir amaç değil. Ama çözüm sürecinde atılan adımların daha ileri bir demokrasiyi getirmesi, kimlikler üzerinden baskıların kalkmasıyla oluşacak farklılaşmalara ya da deyim yerindeyse ‘melezleşmelere’ bağlı.
Sürekli kaybedenler ve kazananlar
Erol Katırcıoğlu
Kabul etmek gerekir ki bir kez kazananların sürekli olarak kazanabildiği ve kaybedenlerin de sürekli olarak kaybettiği bir dünya huzurlu bir dünya olamaz. O nedenle de kapitalizm huzursuz bir dünyanın diğer adıdır.
Laik kimlik ve CHP
Erol Katırcıoğlu
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Meclis tutanaklarına geçen konuşması şöyle: “BİRGÜL AYMAN GÜLER - Kürt milliyetçiliğini bana “ilericilik” ve “bağımsızcılık” diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar)”.
Devletleri yaşlandıran sorunlar
Erol Katırcıoğlu
Kürt sorununu çözmek için atılan adımlar, adımları atanları değiştireceği gibi bu adımların atılmasından rahatsızlık duyanları da değiştirecektir. Yolun bir yerinde dönüp baktığında hiçbir aktör, adımın atılmasından önceki durumda olmadığını, değiştiğini fark edecektir.
‘Paranın ne önemi var’ diyebilmek için!
Erol Katırcıoğlu
Madem biz geleneksel yollarla, yani küreselleşme nedeniyle başta vergi politikalarıyla gelir dağılımını düzeltemiyoruz acaba farklı gelir düzeylerini eşitleyen yeni bir anlayış üretemez miyiz? Yani paranın hayatımızın önemli alanlarındaki işlevlerini eşitleyemez miyiz?
Hakem kuruluşlar mı hakim kuruluşlar mı?
Erol Katırcıoğlu
Dünyanın değiştiğinden sık sık söz eden Batılı siyasetçiler ve bilim adamları, iş BM gibi ya da Dünya Ticaret Örgütü gibi ya da bunlara benzer uluslararası siyasi ve ekonomik düzeni regüle eden “hakem kuruluşlara” gelince pek de önemli bir şey söylemiyorlar.
AB’ye ‘sakın dağılma Nobeli’
Erol Katırcıoğlu
AB’ye Nobel Barış Ödülü verilmesini, bir barış projesi olarak kurgulanan AB’nin dağılma olasılığı karşısında Batı kurumlarının bunu engelleyici bir desteği olarak görebiliriz.
TÜSİAD’ın itibar kazanma çabası
Erol Katırcıoğlu
Bir zamanlar hükümetler düşüren bir iş dünyası örgütünün bugün TÜRKONFED’de aradığı, kaybettiği iş dünyası liderliğinden başka ne olabilir ki?
Bize bir muhalefet gerek!
Erol Katırcıoğlu
Öyle görünüyor ki ihtiyacımız olan ‘muhalefet’ partisi boşluğu yakın zamanda CHP tarafından doldurulamayacak. CHP kulvarında siyaset yapanların kafa karışıklığı devam ettikçe ‘kontra’ siyaset anlayışı devam edecek.
Savaş, çatışma ve ekonomi bilimi
Erol Katırcıoğlu
Savaş, iç savaş, iç çatışma, kutuplaşma gibi kavramlar son zamanlara dek ancak “siyaset bilimi” alanına giren konular olmuşlardır.