Tüm Yazarlar
Gökhan Çınkara Yazıları
İsrail’in yeni Ortadoğu stratejisi
Gökhan Çınkara
2019 yılına girerken, küresel siyasetin temel taşıyıcı aktörü olarak ABD yönetimi ve onun başkanı Donald Trump, Suriye’den ve Afganistan’dan ABD askerleri ve diplomatik görevlilerini çekme kararı aldı. Herkesin aklında olan soru ise Trump’ın bu kararının arkasında ne gibi motivasyonların ve dinamiklerin yattığıydı. Karar masada alelade alınmış, Trump’ın liderlik stiliyle uyumlu bir taktiksel adım mıydı yoksa ABD güvenlik bürokrasisi-nin üstünde ittifak ettiği uzun erimli jeopolitik hedefleri taşıyan stratejik bir karar mıydı? Soruların listesini uzatmak mümkün. Trump’un bu şoklayıcı açıklamasının, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’de oldukça farklı yansımalarının olduğunu söylemek mümkün. Cumhuriyetçi Parti’nin “yerleşik-leri” diyebileceğimiz Lindsay Graham, Marco Rubio, Ben Sasse ve Mitch McConnell, ABD’nin askeri kuvvetlerini ve diplomatik personelini sahadan çekmesinin sahada Suriye ve Rusya’yı güçlendireceğini ayrıca ABD’nin müttefiklerini yüz üstü bırakmış olacağını vurguluyor.
Hamas’ın İsrail siyasetine etkisi
Gökhan Çınkara
Netanyahu herkesi şaşırtan bir şekilde Hamas ile iletişimi koruma konusunda ısrarını muhafaza etti. Bu hareketinin nedenlerinden biri de Netanyahu’nun tarihi hatırlaması olsa gerek. Kendinden önceki başbakanlardan, Ehud Barak 2000-2001 yılları arasında iyice yükselişe geçen İkinci İntifada ile; Ehud Olmert ise 2006 yılındaki Lübnan Savaşı ile iktidardan düştü ve bir daha başbakanlık koltuğuna oturma fırsatları olmadı.
Post-Siyonizm ve anayasal kriz gölgesinde Yahudi Ulus Devlet Yasası
Gökhan Çınkara
Yahudi Ulus Devleti Yasası vurgularına baktığımızda şunu net olarak gözlemleyebiliyoruz: Vatandaşlığın, devletin ve toplum olmanın legal/hukuki tanımlaması politize oluyor, bu olurken üzerinde yükseldiği düzlemde tarihsel, ulusal ve dini aidiyetler kurucu unsur olarak öne çıkıyor. İsrail’in iktidar elitleri, devletin üyeleri ile (vatandaşları ile) evrensel, demokratik ve eşit bir toplumsal sözleşme kurma tercihini öteliyor.
CHP’de sorun sadece liderlik mi?
Gökhan Çınkara
CHP seçmeninin, lider kadrosu tarafından özellikle seçim süreçlerinde oldukça yüksek düzeyde motive edilmesi ve zaman zaman seçim mühendisliğinin taşıyıcısı olarak görülmesi, seçim sonuçlarının açıklandığı sıralarda iletişim stratejilerinin yetersizliği ile birleşince seçmende panik, öfke ve giderek umutsuzluğa dönüşen bir haleti ruhiyeye yol açıyor.