Tüm Yazarlar
Gülçin Avşar Yazıları
'Bugün aslında dündü'
Gülçin Avşar
PKK ne istiyor? Önce “Öcalan muhatap alınmalı” diyen örgüt, Öcalan’ın muhatap alındığı süreç sonrasında “Öcalan silahsızlanma çağrısı yapamaz” diyorsa, seçim barajından yakınıp barajı aşan HDP’nin sözünün kendilerini bağlamayacağını söylüyorsa PKK gerçekte ne istiyor?
Kötülüğün sıradanlığı
Gülçin Avşar
Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın katilleri için “Biz de sizi seviyoruz” diyebilecek veya bunu izah edecek kadar kolay, yaygın ve sıradan bir kötülüktü bu. Gezi o kadar değerli, kendileri o kadar haklıydı ki, ötekinin mağduriyetini görmemek, kötülüğü mantığa büründürmek vakayı adiyedendi.
HDP barajı geçemezse ne olur?
Gülçin Avşar
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2015 genel seçimlerine parti olarak gireceğini açıkladı. Karardan vazgeçip vazgeçmeyeceği henüz belli olmamakla birlikte şu an için değerlendirme konusu yapılabilecek olan HDP’nin seçimlere, seçimlerin HDP’ye etkisi.
‘Karmaşık bir tarihiniz varsa karmaşık bir çözüm bulmak zorundasınız’
Gülçin Avşar
Geçmişte yaşananların acısı ve travması, yaşayanlar üzerinde bir ağırlık yaratmasına rağmen mağdurların barıştan uzaklaşmalarına neden olmuyor. İrlanda sürecinde 17 yıl sonra gelinen bu aşama, Türkiye için umut verici olmalı.
Peki barış olmadan demokrasi olur mu?
Gülçin Avşar
Makarayı her seferinde ilk güne sarmak gerekiyor galiba. Adı “Çözüm” ya da “Barış” olarak adlandırılan süreç, PKK ile çatışmanın son bulmasına dayanıyor. Yani bazı çevrelerin ısrarla atfetmeye çalıştığı gibi Türkiye’nin tüm demokratikleşme sorunlarını çözme niyeti taşımıyor.
Mayınlı Arazide Barış
Gülçin Avşar
Altında mayınların olduğu bilinen, üstelik haritaların dahi artık bu mayınların yerlerine yönelik gerçek bilgiyi yansıtmadığı söylenen bir alana eylem çağrısı yapmak, üstelik de eylemin nihai hedefi gerçekleşmişken, süreci mayın tarlasına sokmak anlamına gelmiyor mu?
Onlar yanıldıkça barış kazanıyor
Gülçin Avşar
Bir taraf, “Hükümete güvenmiyorum, AKP yapamaz” diğeri ise “Gittikçe güçleniyor, PKK barış istemiyor, savaşa hazırlanıyor” tarafı. Aslında bu iki tarafın “kanaat önderleri” iki senedir hep yanıldılar. Yanıldılar ama hiç yılmadılar.