Tüm Yazarlar
Hasan Basri Yalçın Yazıları
Irak-Suriye sarkacı
Hasan Basri Yalçın
Göründüğü kadarıyla operasyonun tarafları arasında ne bir uzlaşı var ne de ortada gerçek bir Musul operasyonu. Bu nedenle Türkiye Irak’ta savunmada kalmaya devam edebilir. Bu sayede de dikkatini Suriye’ye yöneltebilir ve Suriye’de daha atak bir tutum takınabilir.
Suriye Savaşı’nın son evresi
Hasan Basri Yalçın
Savaşın son evresinde Türkiye, ABD’den bağımsız hareket etme şansı kazandı. ABD, tehditlerinin her türlüsü ile yüzleşmiş olan Türkiye’yi bundan böyle çeşitli vaatlerle ikna etmek isteyecektir. “Rakka ve Musul’a beraber operasyon yapalım” demesi buna bir örnektir. Amaç Türkiye’nin dikkatini El-Bab’tan başka bölgelere çekmektir.
Darbe teşebbüsünün Ortadoğu’ya yansımaları
Hasan Basri Yalçın
Darbe girişimi başta Türk-Amerikan ilişkileri olmak üzere Ortadoğu’daki birçok ilişki ağını etkileycek bir süreci başlattı. Türkiye atması gereken ilk adımı attı. Şimdi karar alma sırası Amerika’da.
Cuntacı darbe teşebbüsünün harekât planı ve mantığı
Hasan Basri Yalçın
Taktik ve operasyonel yöntemin büyüsüne kapılan darbeciler stratejik hedef değerlendirmesinde büyük yanlışlar yaptı. Halkın Cumhurbaşkanı ile olan bağı ve milli iradeye olan bağlılığını göz ardı etmeleri bu alçak girişimin başarısız olmasının en temel sebebi.
Siyasi ve ahlaki boyutlarıyla vatandaşlık tartışması
Hasan Basri Yalçın
Bir, Suriye’deki savaş kısa sürede bitmeyecek. İki, Suriye’den gelen sığınmacıların yarısı bile ülkelerine dönmeyecek. Üç, Türkiye bu sığınmacıları bir şekilde genel nüfusa entegre etmek durumunda kalacak. Böylesi bir siyasal gerçeklik değerlendirmesinden hareket edilecek olursa, vatandaşlık meselesi daha anlamlı bir zeminde ele alınabilir ve vatandaşlık verme eğiliminin entegrasyona yönelik çözüm arayışlarından bir tanesi olduğu düşünülebilir.
Rakka Cerablus değildir
Hasan Basri Yalçın
Türkiye, tüm dikkatini Cerablus-Halep hattına toplamalı ve bunun dışındaki alanlarda diğer aktörlerin birbirleriyle mücadele etmesine müsaade etmelidir.
Vize muafiyeti ve terörle mücadele yasası
Hasan Basri Yalçın
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkışı ile Türkiye’nin, vize muafiyeti görüşmelerinde AB tarafından sergilenen yaklaşımdan ciddi anlamda rahatsız olduğu ve aldatılmak istemediği dile getirilmiş oldu. Özellikle AB’nin ‘terörle mücadele’ engelini çıkarmış olması bu sorunun berraklaşması için açık bir gösterge oldu.
Kilis için NATO devreye girsin
Hasan Basri Yalçın
Kilis şehri, nüfusundan daha fazla sayıda göçmene ev sahipliği yapıyor. Böylesi bir durumun sosyo-ekonomik sonuçları olmaması beklenemezdi.
Suriye’de muhtemel senaryolar
Hasan Basri Yalçın
Bugün Suriye’deki çözümsüzlüğü üreten sebep neyse, çözümü de o üretecektir. Suriye’deki çözümsüzlüğün kaynağı Amerika’nın kararsızlığı ve müdahaleden kaçınıyor oluşudur. ABD, süreç boyunca zayıf tarafa destek vererek mücadeleden bir tarafın galip çıkmasını engellemiştir.
Terörle mücadelede yeni arayışlar
Hasan Basri Yalçın
Hemen her terör olayından sonra gündeme geliyor “Terörle nasıl mücadele edilmeli?” sorusu. Sonra her kafadan bir ses çıkıyor. Kimisi terörle mücadelenin teröristle mücadele demek olmadığı fikrine dayanıyor. Kimisi terörle mücadelede özgürlük alanının daraltılmaması gerektiğini savunuyor. Kimisi sınır ötesi operasyon öneriyor. Kimisi uluslararası aktörlere dikkat çekiyor.
Zor ortaklık
Hasan Basri Yalçın
Bugün Amerika eğer sorumsuz bir biçimde müttefikini terk etmiş olma görüntüsü vermekten çekinmiyorsa, Türkiye de benzer bir şekilde Amerika’yı sürükleyebilme mekanizmasını devreye sokabilir. Komünist Kore’nin Çin’i, Küba’nın Sovyetleri, Fransa’nın Vietnam’da Amerika’yı sürüklemesi hemen akla geliveren birkaç örnektir. Rus uçağının vurulması da bu duruma bir örnek olabilir.
Türkiye ve ulusal güvenlik stratejisi ihtiyacı
Hasan Basri Yalçın
İçinden geçtiğimiz dönem ne kadar krizli, ne kadar değişken, ne kadar hızlı olursa olsun, Türkiye’nin çevresindeki hızlı tarihi akışı durdurup, bu akışı düzenleyen en güçlü faktörleri belirlemesi gerek. Bunlara yönelik en köklü ve uzun vadeli cevapları üretmesi gerek. Özetle, Türkiye’nin kendine has bir güvenlik doktrini geliştirmesi ve bunu kurumsallaştırması gerek.