Tüm Yazarlar
Hüseyin Alptekin Yazıları
Diyarbakır anneleri hesap soruyor
Hüseyin Alptekin
Terör belki de son terörist öldürüldüğünde değil, son terörist PKK’nın elinden kurtarılıp ülkesine, ailesine kazandırıldığında bitecektir. Ölen her terörist PKK için acısını suistimal edebileceği, militan yapacağı kuzenler, kardeşler, arkadaşlar anlamına gelirken PKK’nın elinden kurtarılan her genç örgütün kesilen bir damarı olacaktır.
CHP öncülüğündeki ittifakın siyasi söylemi
Hüseyin Alptekin
CHP’nin tercihi içeriksiz siyaseti sürdürmek, bu sayede ideolojik olarak karşısında yer aldığı sağ seçmenin de oyunu alabilmek olacaktır. Ancak CHP’nin halihazırda yanında konumlanan oluşumlar ve AK Parti’den kopararak yanına almaya teşebbüs edeceği yeni kitleler gerçekten de Erdoğan’ı indirmek pahasına CHP’nin toplum tasavvuruna, medeniyet tasavvuruna teslim olmaya razı mıdır, bunu süreç gösterecek. Ortak paydası Erdoğan karşıtlığı olan ve bunu küskün milli görüşçülere, küskün ülkücülere, genel olarak küskün muhafazakarlara fark ettirmeden yapmaya çalışan bu koalisyon din eğitimi başta olmak üzere tüm bu ekonomi, dış politika, toplum ve kültür politikaları konusunda önümüzdeki dört yıllık seçimsiz süreçte nasıl bir içerik üretecek?
PKK'nın CHP üzerindeki emelleri
Hüseyin Alptekin
İlginçtir, “AK Parti neden bir yerel seçime bu kadar anlam yüklüyor” diye soranlar PKK ve FETÖ neden bir yerel seçim için bu kadar mobilize oldu sorusunu sormaktan kaçınmaktadırlar. Sahi, neden bugüne kadar HDP ve öncüllerinden başkasına oy istememiş olan PKK, CHP için oy istemektedir?
31 Mart yerel seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu oyları
Hüseyin Alptekin
Bölgede yaşayan Kürt vatandaşlar HDP’nin bölgede sürdürdüğü etnik milliyetçilikle arasına mesafe koymuş, 2015 yazında başlayıp pek çok bölge yerleşkesini darmadağın eden PKK-HDP hendek kalkışmasının faturasını HDP’ye kesmiştir. Bununla beraber geçmiş seçimlerde rakibi AK Parti’nin milletvekili adayı dahil pek çok temsilcisini, il ve ilçe başkanını katleden, kaçıran PKK’nın bu korku siyaseti başarı şansını yitirmiştir.
Yerel seçimlere doğru HDP - Yeni Türkiye’de yeni bir etnik siyaset mümkün mü?
Hüseyin Alptekin
Önümüzdeki yerel seçim sürecinde HDP’nin PKK’yla organik bütünlüğünden sıyrılıp bir siyasi parti gibi seçim yarışında olması gerekir ancak hepimiz biliyoruz ki parti yine PKK’nın sözcülüğünü yapacak. Ancak bir farkla, partinin artık PKK için hendek kazdırabileceği iş makineleri yok.
Türkiye dik durdu ABD ‘yaptırım’ silahını kaybetti
Hüseyin Alptekin
Bu kriz ile sadece ABD-Türkiye ilişkileri yeniden tanımlanmış olmadı, ABD’nin dünya nezdindeki statüsü de yeniden tanımlanmış oldu. Amerika artık hiç olmadığı kadar yalnız.
Kandil operasyonu neden ve nasıl icra ediliyor?
Hüseyin Alptekin
Türkiye, maliyetli ve çetin olacak olsa da Kandil’e operasyon gerçekleştirmek, örgütün merkezini terörden arındırmak zorundadır. Sadece dağ ve vadileri değil, buradaki kampların lojistik destek noktası Raniya kasabası ile civar köyleri ve lojistik bağlantı yollarını kalıcı bir şekilde örgütten arındırmak mecburiyetindedir. Terörle mücadelede sivrisinekleri öldürmek yetmez, bataklığı kurutmak gerekir.
Çatı adayın rasyonalitesi, ama kim için?
Hüseyin Alptekin
İkili bir seçimde Erdoğan doğal olarak favori aday olacak çünkü medyan seçmenin beklentilerine, taleplerine en yakın aday. Saadet ile CHP’yi toplayıp ikiye bölerseniz karşınıza medyan seçmen çıkar. HDP ile İyi Parti’yi toplayıp ikiye bölerseniz karşınıza yine medyan seçmen çıkar. Ve o medyan seçmenin yeri 16 yıldır rezerve edilmiş durumda.
Hendek ve sandık arasında HDP’nin bitmeyen ikilemi
Hüseyin Alptekin
Bir siyasi parti neden bu denli legal alanı zorlar? Belediye araçlarının PKK’ya tahsis edilmesine varan bir sürece neden girer? Bunun temel sebebi partinin PKK ile istişare eden bir yapıdan çok PKK’ya tabi olan ve PKK tarafından siyasal alanda takılacak bir maskeden ibaret olarak görülmesi ve bu doğrultuda kullanılmasıdır.
Devrimci sol ve barış için savaşmak
Hüseyin Alptekin
Devlet şiddetine karşı olmak tabii ki mümkündür ve hatta elzemdir zira devlet gibi hukuken ve büyük ölçüde fiilen de şiddet kullanma tekeline sahip bir dev yapıyı meşru sınırlarında tutmak liberal düşünce için de bir olmazsa olmazdır. Ancak devrimci solun devlet şiddetine eleştirisi bu zeminde değerlendirilemez. Zira burada söz konusu olan şiddeti olumsuzlamak değil, beklenen devrimin bir türlü gerçekleşmemesinin sebeplerinden olan devlet şiddetini eleştirmektir.
Bireysiz toplum kurumsuz siyaset
Hüseyin Alptekin
Suriye’de Rojava olarak bilinen PYD’nin oluşturduğu kompartıman, değil Arap ve Türkmen topluluklara hukuki güvence vermek, alternatif Kürt oluşumlara dahi yaşam hakkı tanımayan etnik milliyetçi bir alan oluşturmuştur. Bölgesel aktörlerin kendisini ittiği anlamsız Sünni-Şii savaşıyla yorgun düşen Suriye toplumu bir yandan da Suriye’nin kuzeyinde bir kez daha etnik dille sunulan primordiyalist (ilkçi) siyasete hapsolmuştur.