Tüm Yazarlar
Hüseyin Karaca Yazıları
Gözetim toplumunun müstakbel evreni: Metaverse
Hüseyin Karaca
İnternetle birlikte hayatımıza giren yeni iletişim teknolojileri, devlete karşı bireyi 'görece' özgürleştirmeleri yönüyle olumlanıyor. Oysa gelinen noktada yeni bir iktidar odağına karşı insanı tamamen savunmasız ve aynı zamanda karşılıklı bağımlılık içerisinde bırakmış durumda. Her birimiz küçük hazlar, geçici eğlenceler uğruna, teknolojinin tahakküm ve hükümranlığına boyun eğiyoruz. İçten içe bir şeylerin yanlış olduğunu bilmekle birlikte, uyuşturucu bağımlılığı gibi teknolojiyi kullandıkça haz duyuyor, o hazzı yaşamak için yeniden ve yeniden kullanıyoruz.
Enformasyon artarken anlam azalıyor
Hüseyin Karaca
Nefret söylemi, gittikçe yaygınlaşan yeni medya platformlarıyla kontrolün imkansız olduğu bir alana ilerledi, önünde kullanıcıların etik anlayışı ve vicdanı dışında bir bariyer kalmadı. İNGEV tarafından yapılan araştırmaya göre, toplumun dörtte birinin farkında olmadan bir parçası olduğu sosyal mecralarda siber şiddetin "normalleşmesi" gibi büyük bir tehlike mevcut. Enformasyonun sürekli olarak üstümüze boca edildiğini ve bir enformasyon alındığında hemen eskiyerek yerini yenisine bıraktığını söyleyen McLuhan, bu ifadeleriyle bir tahakkümü işaret etmektedir. Günümüzün yeni medya olanaklarını ve iletişim teknolojilerinin geldiği seviyeyi göz önünde bulundurduğumuzda bu tahakküm çok daha net bir şekilde anlaşılabilecektir.
Kültürel ihya ve hakim kültür meselesi
Hüseyin Karaca
Kültürel koordinatlarımızı netleştirecek tartışma ve arayışlara yönelmeliyiz. Aksi takdirde, bu toprakları, toplumumuzu ve bizi anlatan yapımlar üretmek yerine bizi bize oryantalist bir bakışla yansıtan yapımları yorumlamaktan, eleştirmekten öteye geçemeyiz. Tarihi kazananların yazması gibi “gerçek” olanı da medyayı kuşatanlar yazmaktadır. Üstelik bu “gerçeklik”, hakikat karşısında kurgulanan bir gerçekliktir.
‘Yeni normal'e geçiş ve doğru iletişim yönetimi
Hüseyin Karaca
‘Yeni normal'e geçiş ve doğru iletişim yönetimi