Tüm Yazarlar
İsmail Küçükkılınç Yazıları
İslamcı bir Türk: İsmail Gaspıralı
İsmail Küçükkılınç
Gaspıralı, bilhassa son yıllarda kendisiyle alakalı yapılan daha objektif çalışmaların da teyit ettiği veçhile Türkçülüğe değil, İslamcılığa daha yakın biridir. Ancak onun eserlerinde ifadeye çalıştığı "Türklük" ve "müşterek edebî lisan" tabirleri, hepsi Müslüman olan Türkî topluluklarla alâkadâr olmak ve onları daha kolay anlaşacakları müşterek bir lisana davet etmek, garip bir şekilde "ideolojik Türkçülük" şeklinde telâkki edilmiştir.
Antalya'da SCF'lileri süngületmeyen doktor: Burhanettin Onat
İsmail Küçükkılınç
1930 yerel seçimlerinde Antalya'da SCF'liler sandıklara yanaştırılmaz, polis zorbalığı başlar. Dayak ve küfür halkı daha da bileyler. Dağılma emrine rağmen halk dağılmayınca bir tabur asker gelir. Alay kumandanı Celal Bey, valinin emri gereği dağılmazlarsa kalabalığı süngületeceğini söyler.
Nişane ve kaide arasında Müslümanlık
İsmail Küçükkılınç
Tuna'ya türkü söyleyin, mutlaka anlayacaktır!
İsmail Küçükkılınç
Mahkeme kararı suretindeki komitacılık ve İskilipli'nin idamı
İsmail Küçükkılınç
Tahirü'l-Mevlevi beyanname esnasında Cemiyet üyesiyken beraat etmiş, Seydişehirli Hasan Fehmi ise anlaşılan lehte oy kullanmasına rağmen üç sene sürgün cezası almıştır. Kısaca Atıf Efendi'nin idamı ile Yunan uçaklarından atılan cemiyet beyannamesi arasında bağ yoktur. Sekter Kemalistler, İstiklal Mahkemelerinin yüzkarası kararlarının ağırlığı altında ezildikçe yalana müracaat ediyor, yalanları yüzlerine vurulunca da daha başka yalanlar arıyor ve komik duruma düşüyorlar.
‘Kültürel iktidar' bağlamında Hasan Âli Yücel'in Tanıl Bora'sı
İsmail Küçükkılınç
Köy Enstitüleri dindar camiada daha merkezî bir tenkid mevzuu ve esasen sekter Kemalistlerin bir uzvuyken Tercüme faaliyetleri Kemalizmin de nihaî hedefi olan seküler bir hayatın en mühim hizmetçisiydi.
İslamcılar Kemalist olur mu? 'Hürriyet' ile belki!
İsmail Küçükkılınç
İslamcılar Kemalist oluyor” yavesi garabetin şahikasıdır. İslamcılar, Kemalist olacaksa sözkonusu Kemal, olsa olsa Namık Kemal olur. Her kim İslamcılığa eleştiride bulunmak, düşman olmak hatta hakaret etmek istiyorsa buyursun ancak şayet zerre miskal ilim ahlakına sahip biriyse de İslamcılığın doğuş gerekçesinin, şiarının, gayesinin sekülerliğe ve laikliğe karşı bir hat oluşturmak olduğunu unutmasın.
Beka şairinden tehdit şairine
İsmail Küçükkılınç
Resmî vasfı “Millî Şair” olan, “Beka-adam”, “Beka şairi” neticede hicreti tercih etti. Bekası için kendini kaybettiği memlekete ise gömülmek üzere döndü ve üzerindeki şeklen de olsa resmî “Millî Şair” vasfına rağmen “millî” ve “resmî” alakadan mahrum bir vaziyette defnedildi.
Kuşçubaşı Eşref'e itibar suikastı
İsmail Küçükkılınç
Eşref'e korkak demek, eşyanın tabiatına aykırıdır. Eşref'e hırsız demek ise biraz da Enver'e hırsız demektir. Eşref'e mal-davar hırsızı demek, Türk tarihinde altın harflerle yazılmış Batı Trakya Türk Cumhuriyeti'ni, Türk'ün istirdat mücadelesini aşağılamak demektir. Bu bölgeden hayvanların ne şekilde ve hangi hizmet yolunda toplandığını öğrenmek çok basittir. Hayatı sıcak döşekte değil, çölde, dağda, harp meydanlarında geçen insanların tümünün hatıratında yer yer mübalağalar, aşırılıklar, yanlışlıklar ve hatta daha başka kusurlar vardır. Şayet bu insanların hepsini narsisist kişilik bozukluğu ile itham edersek elimizde adam kalmaz.
Said Halim Paşa'da İslamcılık, hilafet ve laiklik
İsmail Küçükkılınç
İslamcılık, Türkçülük, Kürtçülük!
İsmail Küçükkılınç
İslam’ın şekillendirdiği, temellendirdiği “Türk Milleti” mefhumundan başka çıkış yolumuz görünmemektedir. Bu mefhum, seküler-laik değil, İslamî menşei daha kuvvetli olan bir mefhumdur. Bu manada “Türk Milleti”, Türkçü değil, daha ziyade İslamcı tedaîleri olan bir mefhumdur.
Kazan cedidçiliği reformculuk değildir
İsmail Küçükkılınç
Ömer Hakan Özalp: “Batı kültürüyle bizden önce tanışmış olmaları yüzünden olmalı, Kazan Tatarları din-devlet ayırımı, hutbelerin anadille okunması, anadille ibadet, kadın hakları, kadınlara seçme hakkı verilmesi, cumhuriyet, kadınların camiye gitmeleri gibi bir kısmı netameli siyasi, içtimai ve dinî pek çok konuyu bizden önce tartışmışlar ve bu fikirlerin bir kısmı Sadri Maksudi Arsal, Zeki Velidi Togan, Musa Carullah Bigiyef, Reşit Rahmeti Arat, Abdullah Battal Taymas gibi pek çok Kazanlı tarafından ülkemize taşınmış ve kültürümüzü etkilemiştir.”
Rumeli’de boşuna ölmedik!
İsmail Küçükkılınç
Rumeli’de dolaşırken hiç ummadığınız bir anda Osmanlı’nın hayaleti ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bir sarıklı mezar taşı, kırık bir minare veya namazgah, akmayan çeşme, kullanılmayan taş köprü, Slav dillerinde yoğun Türkçe kelimeler…
Sol liberaller ve Ermeni meselesi
İsmail Küçükkılınç
Sol-liberal diye tarif ettiğimiz, hemen hepsi Marksist ya da sosyalist maziye sahip, ve kamuoyunda sayılarıyla mütenasip olmayan bir entelektüel ağırlığı ve etkisi olan bir aydın zümresinin başta Ermeni meselesi hemen her meselede “Türkiye toplumunun ortalamasına” düşmanca tavır sergilemeleri ne ile izah edilmeli?
Ermeni tehciri, etnik unsurlar ve Türk Milleti
İsmail Küçükkılınç
Bu topraklarda, bu milletin müşterek tarihinde ne vuku bulmuşsa günahı-sevabı etnik ayrıma gitmeden herkese aittir. Mücrimleri ferden değil de etnik kökenlerine göre suçlamayı, tehcir esnasında yapılan melanetleri de soykırım olarak tavsif etmeyi patolojik bir vak’a olarak mütalaa ediyorum. Tehcir kararı, beka kaygısının had raddede olduğu bir vasatta alındığı için bilakis milletin varlığını teminat altına almıştır.
Müslümanlar soykırım ithamını kabul etse ne olur?
İsmail Küçükkılınç
Soykırım iddiası, sadece sınırlı sayıdaki İttihatçının değil, bir milletin, bir geçmişin, bir medeniyetin ithamıdır. Soykırımı kabul edelim diyenler, doğmamış nesillerin alnına kara leke sürülmesini peşinen kabul eden garip âdemlerdir.
Bir Alevilik tartışması: Laik devlet İslam adına ibadet yeri belirleyebilir mi?
İsmail Küçükkılınç
Kültürel önceliği olan Alevîlerin resmî-dinî ibadet mekânı olsun diye talep ettikleri Cemevine “ibadet yeri statüsü” verilmesi laik bir devletin işi değildir. Laik bir devlet İslam’ın ve tüm Müslümanların yerine geçerek bir mekânı - velev talep üzerine olsun- ibadet yeri olarak tanıyamaz.
Tek adamlık ve diktatörlük
İsmail Küçükkılınç
DP döneminde güç unsuru bizatihi milletti; şimdi ise millet sahip olduğu ‘değer’le birlikte anlam ifade ediyor. Bu değer görünür hale geldiği için ve Erdoğan bu değerin en güçlü mümessili olduğu için diktatör ithamına maruz kalıyor. Meselenin özü budur.
Gezi Parkı protestosunun temel dinamiği
İsmail Küçükkılınç
Taksim’de protesto ile şiddet aynı anda görünmesine rağmen bu yazının kapsamı şiddet değil, her an şiddete evrilme potansiyeli olan protesto ve onun arka planı olacaktır.
Türkiye’de İslamcılık niçin köksüz?
İsmail Küçükkılınç
Gelenek müdafiliği ve modernizm tenkidi adına hareket edenlerin, cemaatlerinin gelecek plan ve hesaplarıyla haykıranların ve de sırf muhalefet olsun diye anlamsız şeyler söyleyenlerin koro halinde İslamcılığa hücuma geçmeleri hayra alamet değildir. Bir dönem solculara karşı göğüslerini gere gere “Akıncı”, “Ülkücü” ya da “Sağcı” olduklarını söyleyenlerin şimdilerde İslamcılığı ve İslamcıları tahkir için “kuruyemişçi”, “ simitçi” gibi yüksek zekâ tezahürü teşbih ve kıyaslarda bulunmaları manidardır. İslamcılık tenkidinin bir adabı ve seviyesi olmalıdır.
‘Yurttan Sesler’den 'Türk Milleti' tarifi
İsmail Küçükkılınç
Yurttan Sesler, farklı etnik kökenlere, farklı bölgelere mensup insanların duygularını, tınılarını müşterek bir mecraya kanalize etmiş, böylelikle millet olduğumuz gerçeğini mütemadiyen tekrar etmiştir.
Devlet için millet feda edilir mi?
İsmail Küçükkılınç
Türk Milleti’ kavramının mana, mahiyet ve medlulüne müteallik münakaşalar sebebiyle millet, ulus, kavim, etnisite, ırk ve ümmet gibi kavramlar hakkında hemen herkes hatırı sayılır bir malumatı haiz oldu.
Balkan Harbi: Hezimetten milletin kurtuluşuna
İsmail Küçükkılınç
Osmanlı Devleti, Balkan Harbi’nden ders çıkardığı ve bu dersi bir daha unutmadığı için haksız ithamlara maruz kalmıştır. Artık bir yerin kaybı, sadece toprak kaybı değil buradaki Müslüman ahalinin de yok edilmesi manasına geliyordu. Bu sebeple Balkan Harbi, eldeki toprakların değil, milletin de muhafazası lüzumunu icbar etti.
Neşet Baba’nın intikamı!
İsmail Küçükkılınç
Sen garipliği ve intikamı bile milletin bir serveti, bir değeri haline getirdin. İntikamının anlaşıldığına ve makes bulduğuna şüphe yok; nadanlar ise her zaman nadandır; onların yüreğinin katılığını yumuşatacak bir ok, henüz hiçbir yaydan çıkmadı.