Tüm Yazarlar
Mesut Bostan Yazıları
Önemli olan senin masalın
Mesut Bostan
Dizi bir manada Atiye’ye ve onun şahsında orta sınıf kadın seyirciye “senin masalına katkısı olmayan her şeyi geride bırak” der. Atiye ne ailesine ne de çevresindekilere karşı bir sorumluluk duymaz. Önemli olan tek şey Atiye’nin masalıdır. Diğer karakterlerin hikayedeki işlevi sadece Atiye’nin masalına hizmet etmekle sınırlanır.
Netflix akıntısına karşı durmak mümkün mü?
Mesut Bostan
Netflix’e yönelik denetim mekanizmasının onu sınırlamak yerine uzlaşı kanalıyla etkileme yolunu seçmesi, dile getirilen çekincelerin giderilmesi açısından daha başarıya yakın görünüyor. Bugün yurtdışı kaynaklı internet televizyonlarıyla ilgili siyasetin temel çekincelerinden birinin yine PKK ve Türkiye’de etkin diğer terör örgütlerinin propaganda faaliyetlerinden kaynaklandığını tahmin etmek mümkündür.
Haymatlos aydınlar
Mesut Bostan
Murat Belge’nin bir İngiliz üniversitesinde muhtemelen savaş yaşanan ülkelerden gelen akademisyenler için hazırlanmış “risk altındaki akademisyenler” fonundan yararlanmak için çalışma talebinde bulunması manzarayı netleştirebilir. Akademisyenlerin “risk altında” hissettikleri bir ülke ABD’nin demokrasi getirilecekler listesinde üst sıralara yükselecektir. Haymatlos aydınların ortaya koydukları tehlike bu.
İktidar ve halk arasında: “Yedi Güzel Adam”
Mesut Bostan
“Yedi Güzel Adam” dizisi şimdiye kadar antibürokratik ve antientelektüel bir tavır benimseyen hükümetin bürokrasiyle ve entelektüellerle barışma hamlesi olarak da okunabilir. Devlet-millet bütünleşmesi olarak sunulan bu hamle şimdiye kadar siyasetini dolaylı yollardan meşrulaştıran hükümetin, bürokrasiye ve halka rasyonel bir anlaşma zemini ve kapsayıcı bir değerler sistemi ya da dünya görüşü (ethos) sunması anlamına geliyor.