Tüm Yazarlar
Mete Çubukçu Yazıları
Kafası karışıklar için çekilme süreci!
Mete Çubukçu
Barışın ilk adımları her zaman sancılı olur. Türkiye’de tarih yeniden yazılırken, demokratikleşme zemininde çözüme yakın duranlar yeni bir hayata kapı açacaklar. Dağdaki PKK kadroları ve militanları da buna dahil. Zaman, karşıdakini anlama zamanıdır.
İsrail’de ne değişti?
Mete Çubukçu
Netanyahu’nun hükümet kurabilmesi için aşırı sağcılarla işbirliği yapmaktan başka çaresi yok. Ancak, bu kez karşısında daha güçlü bir sol blok olduğunu söylemek gerekiyor. Bu durum İsrail’in temel politikalarını değiştirmeyecek olsa bile Netanyahu-Liberman ikilisine bir ikaz niteliğinde.
Irak’ta kopuş yılı mı?
Mete Çubukçu
2013’de Irak’taki dengeler, hem ülke içindeki denklem hem de diğer ülkelerin bu denklemde alacakları pozisyona göre değişebilecek. Ancak kesin olan şu: 2013 Irak’taki gruplar adına ya anayasal çerçevede birlikte yaşamak için yeni bir başlangıç yapacakları ya da Irak’ta kopuşun daha net telaffuz edilmeye başlandığı yıl olacak.
Suriye’de sorunu Türkiye ve Rusya çözer
Mete Çubukçu
Suriye’de hala bir çözüm varsa bunun anahtarı büyük oranda Türkiye ve Rusya’nın elinde. Rusya ile Türkiye’nin Suriye’de geçiş dönemi için ortak bir plan çerçevesinde hareket etmesi elzemdir. Çünkü süreç uzadıkça Esad sonrası Suriye’nin geleceği de tehlikeye girme riski ile karşı karşıya kalacaktır.
ABD’nin tercihi Türkiye’nin tercihi
Mete Çubukçu
Türkiye Cumhuriyetçi Romney yerine Obama’yı tercih ediyor. 2008’deki seçimlere kadar Türkiye’de asker/sivil iktidarlar tercihini Cumhuriyetçilerden yana yapardı. Soğuk Savaş’ın sona ermesi, askeri vesayetin ortadan kalkması, demokratikleşme yolunda adımlar atılması bu tercih değişikliğinde etkili olan faktörlerdir.
Türkiye Suriye için ne yapabilir?
Mete Çubukçu
Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de Esad’sız bir geçiş sürecini ihtimali hala var. Ankara Suriye’deki insani drama sırtını dönmeden, savaş opsiyonu dışında Suriye krizini çözme gücüne hala sahiptir.
Ortadoğu’nun öznesi artık İslamcılar
Mete Çubukçu
Arap ayaklanmaları sonuçlanmasa da elimizde bugüne kadar yaşanan somut olaylar üzerinden bir ‘ara’ sonuca varma imkânına sahibiz.
Cemil Çiçek’in çağrısı ve İspanya örneği
Mete Çubukçu
Eğer şiddetle mücadele etmek istiyor ve BDP dahil toplumun terörü topyekun protesto etmesini bekliyorsak kimlikler, haklar üzerindeki yasakları biran önce kaldırmak gerekmektedir. İspanya ve Bask ve ETA bu açıdan önemli bir tecrübedir.