Tüm Yazarlar
Murat Çemrek Yazıları
1 Kasım seçimleri Z Raporu
Murat Çemrek
7 Haziran genel seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyaseten belirsiz tablo 1 Kasım genel seçimlerinin açıklanmasıyla dağıldı.
İslam medeniyetini yeniden üretmek
Murat Çemrek
Müslüman olarak var mıyız gerçekten bu dünyada? Yani ciltlenmiş sahifeler arasında mürekkeplenmiş öğreti hayatımızı kuşatmış mı yoksa biz kuşatılan hayatlarımızı İslam üzerinden aklamaya ve/ya meşrulaştırmaya mı çalışıyoruz?
İktidar ucuz değil muhalefet lüzumsuz değil
Murat Çemrek
Bir muhalefet partisinin ana muhalefet partisi olma talebi bir sonraki seçimde kesin iktidarız medyumluğu değilse ne olabilir? MHP ana muhalefet partisi olduğunda iktidardaki partinin kesin kaybedeceğinin garantisi nedir? Elbette iktidar ve muhalefet yekdiğerinin rüknüdür ama bu haliyle ana muhalefet olmaya heves etmek ¨beşi aşma altıdan şaşma¨ tembel öğrenci sendromundan başka bir şey değildir.
Seçmen koalisyon mu istedi?
Murat Çemrek
Bir kere ‘seçmen’ bir kimlik olarak bireyin en geçici ve en uçucu kimliklerinden biridir. Haliyle hepsi yekdiğeriyle anlaşıp oy kullanmadığına göre seçmenler ortak bir mesaj vermemiştir ve ortaya çıkan tablo belki de beklentilerini karşılamaktan uzak şekillendiğinden onlar için de üzüntü verici olabilir.
İğne deliğinde demokrasi bıçak sırtında seçim
Murat Çemrek
Adam Przeworski, demokrasinin konsolidasyonunu, “kasabadaki yegane oyun” haline gelmesine bağlarken demokratik hegemonyanın seçimleri kaybedenlerce de içselleştirilmesiyle mümkün olacağından dem vurmaktadır. Bugün işte öyle bir gündür!
‘Hayalet avcısı’ Fransa
Murat Çemrek
Tesadüflerin sadece insanlar arasında değil devletler arasında da olabileceğini son bir aylık Fransa-Türkiye ilişkilerinde -özellikle ‘Afrika’ ve ‘terör’ alt başlıklarıyla okunduğunda- gözlemleme fırsatımız oldu.
PKK sorunu ve Ortadoğu
Murat Çemrek
Varlığını silahtan alan ve terörden beslenen bir yapıdan kendisini var eden özellikten vazgeçmesini beklemek hiç gerçekçi değil. PKK’nın şiddetini yol keserek, milletvekili kaçırarak, sivilleri öldürerek arttırması varlığını devam ettirmeye yönelik hamlelerdir.