Tüm Yazarlar
Murat Güzel Yazıları
Arap-Acem rekabeti ve Şuubiyye
Murat Güzel
Maşallah Nar, Şuubiyye hareketini sadece ideolojik bir hareket olarak yorumlamıyor. Bu hareketi ekonomik ve sosyo-politik açıdan irdeleyen yazar, mevali meselesini de geniş bir tarihsel süreçte ele alıyor.
Son 100 yılın siyasi fikir temsilleri
Murat Güzel
Tarihsel miras içinde yer alan süreli yayınları ya da bu süreli yayınlar çevresinde öbeklenmiş aydınların siyasi tezlerini irdelemenin tarihsel mirası anlamlandırma yolunda iyi bir başlangıç olabileceğini vurgulayan İlhan Bilici'nin derlediği kitapta Kemalizmden İslamcılığa, Anadoluculuktan liberalizme, Marksizmden milliyetçiliğe ana siyasi akımların yayın organlarının ayrıntılı değerlendirmeleri yer alıyor.
Cizye ve Osmanlı toplumuna etkileri
Murat Güzel
Konya şeriyye sicillerinden derlediği malumattan yararlanarak 18. yüzyıldaki cizye uygulamalarında nelerin yer aldığını maddeleyen M. Sami Baybal, derlediği bilgilerin Osmanlı toplum yapısında müslim-gayrimüslim ilişkileri bakımından ne ifade ettiğini de değerlendirmeye çalışıyor.
Üç devletli alim
Murat Güzel
Üç ayrı devletin tebaası olarak yaşamış Davud-i Kayseri'nin çocukluğu Selçuklulara, yetişme dönemi ve gençliği İlhanlılara, olgunluğu ise Osmanlılara tekabül ediyor. Fusüsül Hikem'e Giriş adıyla, Turan Koç'un Türkçesiyle basılan Mukeddemat, Davud-i Kayseri'nin en ünlü eseri ve halen bazı ülkelerdeki medreselerde ders kitabı olarak okutuluyor.
Hindistan'dan Afrika'ya Humeyni etkisi
Murat Güzel
Türkçeye “Ayetullah Humeyni: Politik ve Entelektüel Biyografi” adıyla çevrilen eserde Humeyni'nin İran devriminin Hindistan'dan Afrika'daki Şii topluluklara kadar genişletebileceğimiz sınır aşan etkisinin ortasındaki etkili liderliği inceleniyor.
Türkiye'nin hakikat mücadelesi
Murat Güzel
Türkiye'nin dezenformasyona en fazla maruz kalan ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Fahrettin Altun'un editörlüğünü yaptığı “Enformasyon Savaşından Dezenformasyon Savaşına” başlıklı kitapta, yapay zeka ve demokrasi tartışmalarından dijital diplomasiye, Türkiye'nin sınır ötesi harekatları konusunda yapılan uluslararası manipülasyonlardan doğrulama platformlarının işleyişine kadar birçok mesele ele alınıyor.
FETÖ meşruiyet arıyor
Murat Güzel
Filistin tepkileri üzerinden kendilerine alan açmaya çalışan FETÖ unsurlarına İsrail'in nasıl karşılık vereceği sorusunun cevabı açık: FETÖ'nün söz edilen destek gruplarına sızması şimdiye kadar benimsediği siyasetten çok uzak değil. İfsat gayesi güden bir sızma girişimi de en nihayetinde İsrail'in işine yarayacaktır.
Yaşamı istikrarlı kılan imgeler
Murat Güzel
Günümüz pop felsefesinin gözde ismi olan Kore asıllı Byung-Chul Han, Türkçeye “Ritüellerin Yok Oluşuna Dair” adıyla çevrilen eserinde, günümüz dünyasının sembolik olandan yana epey yoksul olduğunu iddia ediyor.
Cassirer ile Heidegger arasındaki entelektüel rekabet
Murat Güzel
Heidegger ile Cassirer arasındaki normatif imaj farklılığını Cassirer'in argümantasyonunda tebarüz eden kendiliğindenlik ile Heidegger'in fırlatılmışlık nitelemelerinden çıkarsayan Peter Gordon, bu uyuşmazlığın nihayetinde Kant'tan, onun “aşkın idealizmi”nden kaynaklandığını da vurguluyor.
Libya düğümü neden çözülemiyor?
Murat Güzel
Niyabet savaşlarının karakteristik özelliğinin uzun süreli ve sınırsız çatışma, sivil-asker arasındaki ayrımın kalkması ve savaş etiğinden bağımsız çatışmalar olduğuna işaret eden UfukNecat Taşçı, bu durumun Libya'daki siyasi çözümsüzlüğün ana sebebi olduğunu söylüyor.
Cumhuriyetin felsefesi
Murat Güzel
Yılda iki kez yayınlanan felsefe bilim ve sanat yazıları dergisi Özne'nin 38. kitabı ‘Cumhuriyetin felsefesini konu ediniyor. Bu özel sayıda, Cumhuriyetin fikri temelleri, Cumhuriyet fikrinin kökenleri, Cumhuriyetimizin 100 yıllık serencamı içinde felsefi düşüncenin gelişim süreci ele alınıyor.
Katolik-Katar çatışması
Murat Güzel
Dinler Tarihi uzmanı Feyza Uzunoğlu, Katolik-Katar çatışmasını ele alan kitabında, Ortaçağ Avrupası'nın siyasi yapısının ve Kilise tarihinin anlaşılması bakımından son derece kritik olan bu çatışmanın temel saiklerine ve görünür halde olmayan motivasyonlarına ışık tutmaya çalışıyor.
“Dostlarım, dost yoktur!”
Murat Güzel
Aristoteles'in “Dostlarım, dost yoktur!” ifadesiyle ilginç bir edebiyatın, dostluğun yokluğu ve dostun azlığı edebiyatının geliştiğini kaydediyor “Dostluğa Dair” adlı kitabında Prof. Dr. Yasin Aktay. Aristoteles'in sözünün günümüze kadar gelebilmiş bütün dostluk felsefelerini etkilediğini, böylece paradigmatik nitelik kazandığını da vurguluyor.
Heidegger'in physis şerhi
Murat Güzel
Heidegger, Aristoteles'in Fizik kitabının Batı felsefesinin gizli kalmış, üzerinde yeterince düşünülmemiş bir kitabı olduğu iddiasıyla, physis kavramını ve özünü, Aristoteles'in Fizik kitabının ikincisinin birinci bölümünde dile getirdiği savları kendi düşüncesi doğrultusunda şerh ederek belirlemeye çabalıyor.
Modern kültüre kalan romantik miras
Murat Güzel
Resimden edebiyata, müzikten mimariye, 18. yüzyıldan 20. yüzyıla Schlegel, Hölderlin, Novalis, Beethoven, Wilde, Balzac, Stendhal, Stravinsky, Maleviç gibi birçok ismin yer aldığı eserinde Peter Gay, modern kültürdeki romantik mirası keskin bir değerlendirmeye tabi tutuyor.
Moğol Anadolu'sunun sosyolojisi
Murat Güzel
Peacock kitabında, Moğol hakimiyetinin, toplumsal hayatın din, dil ve edebiyat gibi çeşitli alanlarında Selçuklular döneminden daha derin bir Müslümanlaşma sürecini hızlandıran bir tepkimeyi başlattığını ileri sürüyor.
Büyük Filistin İsyanı'nın öncüleri
Murat Güzel
Siyonizme karşı yürütülen direnişin duraklarından biri addedilebilecek Büyük Filistin İsyanı'nı optiğine alan Peren Birsaygılı Mut'un kitabı, yirminci yüzyılı kapsayan Filistin direnişinin ve Filistin halkının yaşadığı trajedinin kayda geçmiş öncülerinin portrelerini içerdiği kadar bu direniş sürecinde etkili birliklerin, komitelerin, isimlerin, olayların, şehirlerin de bilgisini veriyor.
Milliyetçilik gerçekten yükseliyor mu?
Murat Güzel
Üç aylık “düşünce, siyaset ve sosyal bilim” dergisi Tezkire'nin “Milliyetçilik Nereye, Kimden Kime Yükseliyor?” sorusunu ve bu soruya verilebilecek muhtemel cevapları dosya haline getiren 83. sayısında Prof. Dr. Yasin Aktay milliyetçiliğin günümüzde aldığı hali enine boyuna analiz ediyor.
Bilginin başlangıcı üzerine düşünmek
Murat Güzel
Presokratik felsefenin doğuşunu ele alan ‘Felsefenin Başlangıcı' kitabını Parmenides'e atıfla sona erdiren Gadamer, Türkçeye ‘Bilginin Başlangıcı' adıyla çevrilen kitabında ise Heraklieatos'u ve Heraklieatos geleneğini konu ediniyor
Modern çağın en çok tartışılan sosyolojik kurumu: Aile
Murat Güzel
Yılda iki kez yayınlanan ve baş editörlüğünü Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koyuncu'nun yaptığı Sosyoloji Divanı'nın 21. sayısı geniş kapsamlı bir ‘aile' dosyası sunuyor okura.
Hatırlanan da tarih, kurgulanan da
Murat Güzel
Türkçeye “Tarih” adıyla çevrilmiş kitabında Bernard Lewis, tarih konusunda üçlü bir tasnif yapıyor. Buna göre tarih; “hatırlanan”, “yeniden canlandırılan” ve “kurgulanan” olmak üzere üçe ayrılıyor.
Felsefe tarihinden dört büyücü
Murat Güzel
Büyücüler olarak nitelediği Wittgenstein, Heidegger, Walter Benjamin ve Cassirer'i hayatları ve temel düşünceleri ekseninde felsefe tarihine uygun bir tarzda irdeleyen Eigenberger, onların düşüncelerinin sonuçlarına ve günümüzdeki anlayışlara etkilerine de yer veriyor.
Weber'in duygu dünyasını mektuplarından okuyun
Murat Güzel
Max Weber'in mektupları, onun bilgili habitusu, arkadaşları ve rakipleriyle olan ilişkileri, dünyaya ilişkin gözlemlerini entelektüelleştirme eğilimi, bazen aşırı duygusallığı gibi hususları görmek bakımından ilginç.
Tasavvufun altın çağı
Murat Güzel
Ekrem Demirli, farklı zamanlarda yazılan makalelerin bir kitap bütünlüğünde derlenmesinden oluşan “Tasavvufun Altın Çağı: Konevi ve Takipçileri” kitabında, Konevi ve sonrasındaki sufilerin tasavvuf anlayışı etrafında İslam metafizik geleneğinin kritik evresine dikkat çekiyor.
Milli iktisat anlayışının bayraktarı
Murat Güzel
Osmanlı devletinin modern kapitalist sisteme entegrasyonu adına yürütülen mücadelenin II. Meşrutiyet sonrasında meyve vermeye başladığını ileri süren Ruhat Alp kitabında “Yerli ve Milli Bir Osmanlı Burjuvası” saydığı Ermenekli Mehmet Nuri Bey'in 1917 ila 1919 arasındaki faaliyetlerini konu ediniyor. Tüccar, müteşebbis, yayıncı, mecmua yazarı, siyasi parti kurucusu kimlikleriyle bilinen Mehmet Nuri Bey'in “milli iktisat” anlayışının bayraktarlığını üstlendiğini söylüyor.
İki asırlık MİT tarihi
Murat Güzel
Modern Türk istihbarat tarihini dönemselleştirmeyi amaçlayan Polat Safi, kitabında, 1826'dan günümüze kadar uzanan uzun kesiti istihbarat paradigmaları çerçevesinde dört ana ve dört ara dönemde ele alabileceğimizi ileri sürüyor.
Erken dönem Yunan felsefesi
Murat Güzel
Presokratik felsefeyi, Platon ve Aristoteles metinlerinin bu felsefeden aktardığı fragmanlar ve görüşler doğrultusunda yorumlayan Gadamer, derslerinin sonunda Martin Heidegger'i anmadan edemiyor: Batı düşüncesinin en büyük dramının presokratiklerde olmayan metafiziğin uçurumuna düşüş olduğunu iddia eden Heidegger'i….
100 yıllık kaçış rotası
Murat Güzel
“Osmanlı Filistin'ine Veda” başlıklı eserde Ramallah'ta yaşayan Filistinli Avukat Raja Shehadeh'in büyük büyük amcasının 100 yıl önceki kaçış rotası takip ediliyor. Uluslararası Hukukçular Kurulu'nun bir üyesi, insan hakları örgütü El-Hak'ın kurucusu olan Shehadeh, Londra'da eğitim almış Hıristiyan bir Arap.
Sosyoloji yapma biçimleri
Murat Güzel
"Sosyoloji Ne İşe Yarar?" isimli kitap sosyoloji yapma biçimlerindeki ön varsayımları ve sosyolojinin hedefleyebileceği yararlılığın ya da yararsızlığın türünü açıklamaya çalışan yazarların makalelerinden oluşuyor.
Entelektüeller ve hakikat ilişkisi
Murat Güzel
“Hakikat Krizinde Entelektüel ve Öteki: Vives ve Goethe” isimli kitap, hem Gasset'nin ‘hareket içinde hareket'i analiz eden çarpıcı üslubuna hem de Rönesans ve Aydınlanma olarak adlandırılabilecek iki farklı dönemde yaşamış bu iki isim özelinde entelektüeller ve hakikat ilişkisine tanıklık edebileceğimiz bir metinler toplamı.
Osmanlı toplumuna bilimi tanıtan kitap
Murat Güzel
1911'de yazdığı kitapta İzmirli İsmail Hakkı, Batı'da kullanılan bilimsel metotları Osmanlı toplumuna tanıtmak amacını taşımaktadır. Ama sadece bu konuyla sınırlı kalmamış, farklı zamanlarda yaşamış bilim adamı ve felsefecilerin bilimlerin sınıflandırılması, bilimsel araştırma süreçlerinde zamanla değişen hususlar gibi konulara da kitabında yer vermiştir.
Bir organizma olarak siyasal teşekkül
Murat Güzel
Türkçeye Siyasal Yönetim Üzerine Bir İnceleme başlığıyla çevrilen eserde Johannes, siyasal teşekkülü bir organizma olarak değerlendirip tiranlaşma temayülünü ve iktidar ilişkilerini tahakküm çerçevesinde ele alarak klasik düşünce ile Hıristiyan doktrinini kaynaştırıyor.
Türkiye'de düşünce ve siyaset denklemi
Murat Güzel
Fahri Yetim'in 'Türkiye'nin Değişim Süreci' adıyla yayınlanan kitabı, düşünce ile toplumsal değişimin bağlarını soruşturuyor. Yazar Türkiye'de düşüncenin siyasal gelişmelere fazlasıyla angaje olmasına karşın kendine özgü bir seyir izleyerek siyasal hayatı derinden etkilediğini vurguluyor.
Epistemolojik kopuş
Murat Güzel
Epistemolojik kopuş kavramı ile bilimsel bilgi ve sıradan bilgi arasında varsayılan sürekliliği reddeden Bachelard için bilimsel bilgi, kendisinden önceki her türlü tasavvur ve bilgiden bir kopuşu işaret eder; lakin söylemek gerekir ki bilimsel bilgi ampirizmde ileri sürülen türden bir tabula rasa'yı varsaymaz.
İslam dünyasındaki Heidegger algısı
Murat Güzel
Heidegger'in düşüncesinin İslam dünyasındaki etkisini ve gördüğü ilgiyi tartışan metinleri içeren kitapta Ahmed Ferid, Charles Malik, Abdurrahman Bedevi gibi Heidegger çalışmalarının öncüsü addedilebilecek düşünürlerin yaklaşımları ile birlikte varoluşçuluk, hermenötik, öte-dünya bilgisi, ontoloji, teoloji gibi önemli felsefi konular değerlendiriliyor.
Bir kötülük öğretmeni
Murat Güzel
Leo Strauss, Machiavelli'yi "bir kötülük öğretmeni" olarak niteleyen görüşe meyilli olduğunu kitabının ilk cümlesinde ifade ederek "İnsan kendisini Machiavelli'nin etkisinden kurtaramadığı sürece onun düşüncesinin asıl karakterini göremez" diyor.
Rousseau ve Mukavele-i İçtimaiyye
Murat Güzel
Ahmet Mithat Efendi'nin, John William Draper'den tercüme ettiği Nizâ-ı İlm ü Dîn adlı eser gibi Jean-Jacques Rousseau'dan da Mukavele-i İçtimaiyye adıyla yaptığı bir çevirisi var. Editörlüğünü Prof. Dr. Ali Utku'nun yaptığı Osmanlı Felsefe Çalışmaları dizisinin 79'uncu kitabı olarak yayınlanan eseri Hulusi Ertuğrul Umudum sadeleştirmiş.
Bir model olarak Tanrı
Murat Güzel
Milattan önce 320'lerden St. Aquinas'ın vefat ettiği 1274'e kadar geçen yaklaşık 1600 yıllık bir sürede Tanrı'ya benzeme kavram ya da fikrinin arkeolojisini yapan Şeyma Kömürcüoğlu, antikçağdaki gizem dinlerinden güncel metinlere kadar bu fikrin nasıl işlendiğini araştırıyor.
Kristoloji ekseninde Hristiyanlık tarihi
Murat Güzel
'Hristiyanlık ve İmparatorluk', ortaya çıkışından yedinci yüzyılda İslam'ın zuhuruna kadar geçen süreçte Hristiyanlığın ve onun başlıca kurumu addedilen kilisenin geçmişini konu ediniyor. Zafer Duygu, bu geçmişi kristoloji ekseninde yorumluyor.
‘Bu Ülke'nin aydını
Murat Güzel
Mustafa Kemal Şan'ın editörlüğünü yaptığı "Bu Ülke'nin Aydını Erol Güngör" dosyası Tezkire'nin 82. sayısının kapağını süslüyor. Bu haliyle dosyanın, Erol Güngör'ün vefatının 40. yıldönümüne önemli bir armağan olduğunu söylemek gerekir.
Derrida'nın genetik tartışması
Murat Güzel
'Yaşam Ölüm' 14 oturumluk bir seminerin kitaplaşmış metni. Türkçeye Can Batukan tarafından çevrildi. Seminerde sıkıştırılmış bir biyoloji ve genetik tartışması yer alıyor. Derrida bu tartışma esnasında Fransız biyolog François Jakob'a ve Georges Canguilhem'a başvuruyor.
Bir tükenmez epistemolojik bunalım
Murat Güzel
Cemil Meriç'in Türk düşüncesindeki yerinin Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, Nurettin Topçu'nun, Erol Güngör'ün yanı başı olduğuna işaret eden Hüsamettin Arslan, bu isimlerin düşünce hayatımızın kaçınılmaz bir gerçeği olan epistemolojik bunalımda buluştuklarını vurguluyor.
Türk tarihinin gölgedeki yanı
Murat Güzel
'Ortaçağlar Anadolusu'nda İslam'ın Ayak İzleri' isimli kitabın yazarı Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Türk tarihçiliğinde "Türkler ve İslamiyet" konusunun Fuat Köprülü ve Osman Turan'dan sonra pek rağbet edilmeyen bir konu olduğunu söylüyor.
Klasik sonrası İslam felsefesi
Murat Güzel
Griffel, 12. Yüzyıldan sonraki 8 yüzyılda araştırılması ve analiz edilmesi gereken çok güçlü bir felsefe geleneği bulunduğuna işaret ediyor. Kindi'den İbn Sina ve İbn Rüşd'e dek gelen klasik İslam felsefesinin yeterince yorumlanmadığına vurgu yapıyor.
Heidegger ölene kadar kendini tashih etti
Murat Güzel
Özgür Taburoğlu, Heidegger'in son metinlerinde soruların artıp cevapların azaldığına dikkat çekiyor. Heidegger'in eserini ömrü buyunca sürekli tashih ettiğini belirtmeyi ihmal etmeyen Taburoğlu, onun bazen eseri için "boşluklarla dolu" dediğini de ifade ediyor.
Göç ve oryantalizmin ötekisi
Murat Güzel
Tezkire'nin son sayısında, göç merkezinde; kentleşme, toplumsal hafıza, Yemen Edebiyatı, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi kapsamında yaşanan sorunlar, Venezüela'nın bitmek bilmeyen siyasi sorunları ve Latin Amerika'daki göç sorunu, oryantalizmin bir öteki olarak kurguladığı Doğulu Müslüman kadın imgesi, Fırat Kalkanı bölgesinde uygulanan sosyal politikalar irdeleniyor.
Çalıkuşu yalnızca Çalıkuşu değildir
Murat Güzel
Yılda iki kez yayınlanan Sosyoloji Divanı 20. sayısının dosya konusunu eğitim olarak seçmiş. Dergi konuyu kadim tartışmalardan güncel meselelere kadar analitik bir perspektifle irdeliyor.
İnsan demek kültür demek
Murat Güzel
İnsan demenin kültür demek olduğunu, kültürle insanı ayrı bahisler olarak açmanın anlamsızlığını, toplumun kültürden bağımsız bir yapısının olamayacağını her fırsatta vurgulayan Teoman Duralı'nın, Zeytinburnu Kültür Sanat'ta 2015 ila 2018 arasında 'Medeniyetler Tarihi' başlığıyla verdiği dersler kitaplaştırıldı.
Yaşıyor muyuz yoksa bir rüyaya konu muyuz?
Murat Güzel
İslam tasavvufu ve bilhassa Hz. Mevlâna ile ilgili eserleriyle tanınan Annemarie Schimmel, Arap, İran, Türk ve Hint-Müslüman kaynaklarında bulduğu örneklerden ve kısmen kendi deneyimlerinden faydalanarak rüyayı ve rüya tabirciliğini inceliyor.
Felsefenin ‘özne'si olarak Arendt
Murat Güzel
Genel yayın yönetmenliğini Mustafa Günay'ın yaptığı ve yılda iki kez yayımlanan felsefe dergisi Özne'nin 37. sayısında, konu edindiği Hannah Arendt hakkında on bir yazı yer alıyor.
Gücün ahlakı değil ahlakın gücü
Murat Güzel
Taha Abdurrahman'ın teo-politik yaklaşımını içeren 'Dinin Ruhu' isimli kitapta paradigma üçlü sacayağına oturtuluyor: Şehadet, emanet ve tezkiye. Yazar gücün ahlakı yerine ahlakın gücüne bağlanmanın önemini vurguluyor.
Din felsefesinin tarihe etkileri
Murat Güzel
Hegel'in, Ebu Nasr Farabi, Baruch Spinoza ve Carl Schmitt gibi teolojik politiğe sahip filozof olmasından yola çıkan Ceyhan Işık, çoğu araştırmada ihmal edilen Hegel'in din felsefesinin, mantık, devlet ve tarihle yakından ilgili olduğunu ifade ediyor.
Afet Sosyolojisi nedir?
Murat Güzel
Deprem, yangın, sel gibi çok çeşitli afetleri önceki yıllarda şiddetli bir şekilde tecrübe eden Türkiye'de kendiliğinden bir afet gündeminin oluşması kaçınılmaz. Tezkire dergisinin 80. sayısı, dosya konusu edindiği 'Afet Sosyolojisi'nin çeşitli ve birbirinden farklı perspektiflerle çalışılabileceğini gösteriyor bize.
Osmanlı'da dış politika kaideleri
Murat Güzel
Kemal Beydilli ele aldığı dönemin dünya görüşünü, dış ve iç siyasetteki önemli gelişmeleri, sosyal hayatın özelliklilerini göz önüne seriyor. III. Mustafa'dan II. Mahmud'a bu dönemde yaşamış padişahların siyasetlerinin ve Osmanlı Devleti'nin Kırım'ı kaybedişinin arka planını okumak da böylelikle mümkün oluyor.
Evren, hayat ve barış yurdu
Murat Güzel
Lauren Booth, doğumundan Filistin'deki aktivist çalışmalarına ve Müslüman oluşuna, dahası hac yolculuğuna kadar hatıralarını aktarıyor 'Barış Yurduna Doğru' isimli kitapta.
İstikrarlaştırıcı bir güç olarak Türkiye
Murat Güzel
Fahrettin Altun, uluslararası düzende son yirmi yılda yaşananları çözümleyerek özetliyor kitabında. Hem uluslararası kurumları hem uluslararası düzene dönük sınamaları hem çatışmaları hem çatışma çözümlerini hem de aşırı sağ popülizmi irdeleyen Altun, Türkiye'nin bu meselelere bakışını da aktarıyor.
Bütüncül bir bakışla İslam düşünce geleneği
Murat Güzel
İslam düşünce geleneğini başlangıcından günümüze kadar zaman-mekân, öğreti-ekol değişkenleri etrafında ele alarak kendi sürekliliği ve değişimi çerçevesinde ele alan bir çalışma İslam Düşünce Atlası. Atlas, İslam düşünce geleneğini sürekli ve bütüncül bir biçimde okura sunuyor.
Osmanlı hukukunun temelleri
Murat Güzel
Osmanlı Hukuk Düşüncesi isimli kitapta Osman Cengiz, Osmanlı kanun ve hukuk geleneğinin daha iyi anlaşılması amacıyla, Osmanlıların hukuk tasnif mantığı ve bu mantığın temelleri üzerinde yükselen kavramları ele alıyor.
İslami modernizm ve Müslüman Kardeşler
Murat Güzel
Türkçeye Müslüman Kardeşler olarak çevrilen kitabında teşkilatın 1928'deki kuruluşundan başlayıp 1948 ve 1954'te yaşadığı iki büyük krize kadar olan süreci işleyen Richard Mitchell, Hasan el-Benna'nın özgeçmişine de yer veriyor.
Soyut aklın sınırları
Murat Güzel
Soyut aklın özlerden bir öz değil, fiillerden bir fiil olup kimisi özel, kimisi genel birtakım sınırları bulunduğu ilkelerine dayanan Taha Abdurrahman, soyut aklın özel sınırlarını İslami düşünce sistemindeki teori geleneğine yoğunlaşarak izah ediyor. Derece derece aklın olduğunu söyleyen yazar en olgun akılcılığın ise canlı iman tecrübesini esas aldığını savlıyor.
Küreselleşme sürecinin felsefi söylemi
Murat Güzel
Prof. Dr. Yasin Aktay, 'Postmodern Kavşakta Din ve Sivil Toplum' adlı eserinde din sosyolojisi, modernizm, postmodernizm, sekülerleşme ve sivil toplum tartışmaları etrafında yazdığı makaleleri bir araya getirerek kavşakların genelde farklı seçenekler sunduğunu, modernitenin aksine postmodernitenin farklı yol ve güzergahlardan gidilebileceğine dair açık alanlar bıraktığını vurguluyor.
Gerçek hayat ve felsefe aynı şey!
Murat Güzel
Jean Paul Sartre Varoluşçuluğun ruhuna uygun bir tarzda felsefesi ile hayatını korumaya çalışmaz, lakin gerçek hayat ile felsefenin aynı şey olduğunu düşünür. Bir bakıma Sartre geleneksel anlamda akademik bir filozof olmaktan öteye geçer.
En muteber İslam hukukçusu
Murat Güzel
Şehzade Korkud'un çağdaşı meşhur Osmanlı alim ve filozofu Kemalpaşazade, onu kelamda Pezdevi, fıkıhta Serahsi, dil ve gramer ilimlerinde Zemahşeri ve Şeyh Abdülkadir'e benzetir. Ünlü Osmanlı tarihçisi İsmail Hakkı Uzunçarşılı da Şehzade Korkud'un fıkıh (İslam hukuku) alanında zamanının en muteber alimlerinden biri olduğunu tasrih eder.
Erol Güngör ve fikri mücadelesi
Murat Güzel
Hilmi Ziya Ülken, Ziya Gökalp ve Mümtaz Turhan gibi düşünce adamlarını kendi fikri öncüsü addeden Erol Güngör'ün eserlerinde sergilediği yaklaşımları çözümlemeyi ve onun düşüncelerini soğukkanlı bir şekilde analiz etmeyi amaçlayan Erol Güngör Kitabı'nda sosyoloji ve psikoloji çalışmalarıyla ön plana çıkmış birçok aydının yazısı bir araya getirilmiş.
Pembe Hıristiyanlar ve Rusya
Murat Güzel
Dostoyevski ve Tolstoy'u "pembe Hıristiyan" olmakla suçlayan Konstantin Nikolayeviç Leontyev'in kitabında Rusya'nın "özgül bir yol"a sahip olduğunu ispatlamaya çalıştığını, bu özgüllüğün içeriğini de Bizans mirasçılığına dayandırdığını söyleyebiliriz.
Tiksinmenin, utanmanın sosyolojisi
Murat Güzel
Sosyoloji Divanı dergisi 19. sayısında "Duygular Sosyolojisi"ni ana konu başlığı olarak belirlemiş. Tiksinti, utanma, mutluluk, ağıt gibi çeşitli duyguları ele alan makalelerde kimlik, din, ekonomi, tüketim, sosyal hareketler, duygular sosyolojisiyle ilgili literatür ya da sanat eserlerini çözümlemek için çerçeve oluşturuyor.
Heidegger'in egzistansiyel tasavvuru
Murat Güzel
Heidegger'in 'Varlık ve Zaman'da özne ve nesne dikotomisini aşmaya çalışarak ne nesnel olan ne de öznel sayılması gereken bir egzistansiyel tasavvur geliştirdiğini işaret eden Özkan Gözel kitabında, 'Varlık ve Zaman' kitabında geliştirdiği dünya kavramına ve dünya-da-olma'nın anlamına odaklanarak filozofun dünyasına nüfuz etmeyi deniyor.
‘Hacı'nın statüsü mercek altında
Murat Güzel
"Hacı" kategorisinin Türkiye'de toplumsal yapı ve din ilişkisini serimlemede önemli göstergelerden biri olarak dinsel itibar kadrosu içinde yer aldığını belirten Fatma Çakmak, 'Din, Statü, İtibar' başlığını taşıyan çalışmasında hacı statüsünün nasıl bir toplumsal itibara kaynaklık ettiğini, yerel ve modern unsurların ürettiği şartları göz ardı etmeden ele alıyor.
Aklı kalbin emrine verin
Murat Güzel
Tuğrul İnançer, aklı kalbin emrine vermenin gerekli olduğunu belirtirken aşkın da akla akıl ile veda etmenin bir hali olduğunun altını çiziyor: "Akıl pist gibidir, lazımdır. Ama akla bağlı kalırsan hiçbir zaman uçamazsın. Bunu anlamak aşktır."
Şehzadenin vehimleri ömrünü yedi
Murat Güzel
Yusuf İzzeddin'in tahta çıkmasına yardım etmesi karşılığında Rus Çarı II. Aleksandır'a iş birliği önerip önermediği, Çanakkale savaş alanlarını teftişi sonrasında "Türklüğün yere serildiği" iddiasıyla Enver Paşa'yı yaralayıp yaralamadığı gibi ilginç sorulara cevaplar veren Ali Akyıldız, onun İttihatçılarla ilişkilerinin boyutlarını da ele alıyor.
Kant ve akla dayalı etik öğretisi
Murat Güzel
Etik Üzerine Dersler, Kant'ın ahlak felsefesine giriş için oldukça uygun bir eser. Akla dayalı etik öğretisinin detaylandırıldığı eserde Kant kibir, kıskançlık, cinsellik, intihar, insan-hayvan ilişkisi ve benzeri birçok konuyu titizlikle ele alıyor.
Küçümsenen bir Külkedisi: Kültür tarihi
Murat Güzel
Kültür Tarihi adıyla Türkçeye Mete Tunçay'ın kazandırdığı kitabında Peter Burke, tarih disiplinleri arasında daha başarılı ablalarının küçümsediği bir Külkedisi olan kültür tarihinin 1970'lerde yeniden keşfedildiğini belirtiyor.
Uzun süren uluslararası bir drama
Murat Güzel
Thomas Barfield Türkçe'ye 'Afganistan: Politik ve Kültürel Bir Tarih' başlığıyla çevrilen kitabında, replikleri başkalarının söylediği ve epey uzun süren bu uluslararası dramada Afganistan'ın kendisinin anlaşılamaz bir zemin olarak kaldığını, Afganların ise bu oyunda yerlerine yenileri gelen, silahları hariç asla değişmeyen, sarıklı bir koro olarak role büründürüldüklerini söylüyor.
Ne, ne kadar, neden postmodern?
Murat Güzel
Tezkire'nin 79. sayısı, postmodern dönemi ve postmodernizmi ele almayı hedefleyen herhangi bir yaklaşımın mutlaka bütüncül bir bakış açısına sahip olması gerekliliği düşünülerek hazırlanmış. Bu nedenle konu, siyasetten felsefe ve tarihe, sinemadan sosyal medyaya kadar birçok konu ve farklı isim üzerinden ele alınıyor.
Kırım'da Nazi işgali yılları
Murat Güzel
'Nazi Kırımı' başlığını taşıyan kitabında İkinci Dünya Savaşı'nda Alman işgalinin Kırım Tatarlarını nasıl etkilediğini ve savaş esnasında Kırım Tatarlarının verdiği mücadeleyi inceleyen Aybüke Güzay, tarihsel süreci daha iyi kavrayabilmek bakımından Kırım Tatarlarının Birinci Dünya Savaşı'ndaki durumlarını da irdeliyor.
Sabis Paşa'nın kaleminden Milli Mücadele dönemi
Murat Güzel
Ali İhsan Sabis'in 'Milli Mücade Hatıraları' isimli hatıratı, Mondros Mütarekesi sonrası Sabis Paşa'nın İngiliz kumandanlarına karşı giriştiği mücadeden, İsmet Paşa ile yaşadıkları fikir ayrılıklarına kadar birçok ilginç bilgiyi ve belgeyi içeriyor.
Modern felsefe ve yükselişi
Murat Güzel
Uzun yıllar boyunca ünlü Economist dergisinin de yazı işleri müdürlüğünü yapan İngiliz düşünce tarihçisi Anthony Gottlieb'in kaleme aldığı 'Aydınlanma Rüyası: Modern Felsefenin Yükselişi', 17. ve 18. yüzyıllar boyunca süren Aydınlanma felsefesini isimler düzeyinde ele alıyor.
Aydınlanmacılığın liberalizmin şekillenmesine etkileri
Murat Güzel
'Salt Akılcı Olmayan Liberalizm: Hume ve Kant' kitabında Mehmet Kanatlı aydınlanma rasyonalizmi ile liberalizm ilişkisine odaklanarak birbirinden farklı aydınlanmacı perspektiflerin liberalizmin şekillenmesindeki etkilerini tartışıyor.
Modern dünyanın doğuşuna Osmanlı'nın etkisi
Murat Güzel
Kemal H. Karpat'ın 1971'de Wisconsin Üniversitesi'nde düzenlenmesine önayak olduğu Osmanlı Tarihinin Dünya Tarihiyle İlişkisi başlıklı bilimsel toplantıya dayanan ‘Osmanlı ve Dünya' kitabında Arnold J. Toynbee, William H. McNeill, Halil İnalcık, Albert Hourani, Charles Issawi, Stanford J. Shaw gibi isimler Osmanlı devletinin dünya tarihindeki yerini ve modern dünyanın ortaya çıkışını nasıl etkilediğini incelemeye gayret ediyorlar.
Cogito ego boom!
Murat Güzel
Batı'da son 150 yıldır yürütülen entelektüel çabanın, insanlık tarihinin belki de en yoğun ve gerçek olanları gibi görünmesine rağmen bunun bir sonucunun da olduğunu, düşüncenin harabelerinde, tarihin ve insanın mahvının eşiğinde olduğumuz hissinin hepimizi kuşattığını belirten Susan Sontag, “Düşünüyorum öyleyse güm” anlamına gelen “Cogito ego boom” ile bu hissiyatı dile döküyor.
Son çeyreğin silüeti
Murat Güzel
İbrahim Tenekeci'nin yazılarında birçok insan silueti dikkat çekiyor. Şişli Etfal Hastanesi Acil Servisi'nde karşılaştığı simalardan, yaş ortalaması 75 civarında olan arkadaşlık grubuna, genç şairlerden dostlar ve dostluklara dair birçok ilginç anektod, kısa öykü ya da hatıra bulunabilir Tenekeci'nin kitabında.
İbn Haldun: Ne bir pozitivist ne de bir tarihsici
Murat Güzel
İlm-i umranı bir kültür bilimi olarak düşünmeye meyyal Muhsin Mehdi'nin yirminci yüzyılın tanınmış siyaset felsefecilerinden Leo Strauss'un danışmanlığında yazdığı doktora tezi Türkçedeki İbn Haldun okumalarını detaylandıracak veriler içeriyor.
İtiraf, ceza ve öteki şeyler
Murat Güzel
İtirafın ceza alanı içindeki gelişimini özne teknolojilerinin daha genel tarihçesi içinde ele alan Foucault, kendi hakikati ile bağlanmış ve başkalarıyla olan ilişkilerinde dile getirilen hakikat ile sınırlandırılan bireylerin Hıristiyan Batı toplumlarında yaygınlık kazanmasına yol açan dönemeçleri irdeliyor.
Doğu ve Batı arasında Türk modernleşmesi
Murat Güzel
Düşünce, siyaset ve sosyal bilimi merkeze alan ve yayın hayatında 30 yılı çoktan geçen Tezkire dergisinin 78. sayısı Doğu ve Batı arasında Türk modernleşmesini ele alan makaleleri içeriyor.
Tüm yönleriyle mistik gelenek
Murat Güzel
Kitabında sufizm kavramını, yalnızca kendilerini sufi olarak tanımlayan veya başkaları tarafından böyle tanımlanan kişileri değil, aynı zamanda genel olarak sufilerle bağlantılı bütün tarihi gelenekleri, metinleri, eserleri ve uygulamaları kapsayacak şekilde kullanan Carl Ernst, sufizm ile İslam arasındaki uygun ilişkinin ne olduğuna dair karar vermekten bilinçli bir şekilde kaçınıyor.
Modern Avrupa'nın siyasal ve toplumsal temelleri
Murat Güzel
Türkçeye 'Yüz yıl Savaşları: Bir Halk Tarihi' başlığıyla Mete Tunçay'ın çevirdiği kitabında David Green, İngiltere ve Fransa halklarını yeniden tanımlayan mücadelede yer alan gruplar ve bireylerin savaşlara etkisini ortaya koyuyor.
Modernleşmeye ne karşı, ne taraf
Murat Güzel
Modern Türk düşüncesinin önemli isimlerinden biri sayabileceğimiz Nurettin Topçu'nun modernleşmeye dair görüşlerini tartışan Serkan Yorgancılar, doktora tezini temel alan kitabı 'Türk Modernleşmesi ve Nurettin Topçu'da onun bir karşıtlık ya da taraftarlık hissiyatına kapılmadan modernleşmeyi ele aldığını ileri sürüyor.
Aydınlanma hakkında her şey
Murat Güzel
Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil özellikle Immanuel Kant'ın yazısının çözümleyip onun yazısının ışığında "Aydınlanma Nedir?" sorusuna yeni bir dizi cevap önerme işinin Türk toplumunun geleceği bakımından elzem bir hale dönüştüğünü belirtiyor.
Bir Sakarya gazisinin anıları
Murat Güzel
Hatırat kayıtlarının yeterince gün yüzüne çıkmadığı Sakarya Meydan Muharebesi'nde, Yunan mevzilerine yapılan taarruza bizatihi iştirak eden ve 13 Eylül 1921'de Yunanlıların düzenlediği Kartaltepe taarruzunda birkaç yerinden yaralanıp gazilik rütbesi alan Musa Kazım Sakarya'nın hatıraları son derece önemli tarihi kayıtlardır.
Akıl dışı, akıl karşıtı değildir
Murat Güzel
'Akıldışının Aynasında' ismini taşıyan kitabında Nietzsche, Heidegger ve Foucault'nun felsefeleri üzerinden aklı ve akıldışını tartışan Fahrettin Taşkın, akıl dışı derken aklın karşıtlarını değil, akla tahvil edilemeyecek, akılla sınırları çizilemeyecek olanı kastettiğini tasrih ediyor.
Felsefesi ve siyaseti arasında Heidegger
Murat Güzel
Varlık ve Zaman'ın tarihin ontolojik meselesini eksistensiyal bir mesele olarak inceleme amacı olduğunu belirten Kaan Ökten, Varlık ve Zaman ile nasyonal sosyalist söylem arasındaki örtüşmenin toplumsallık ya da millet tasavvurlarında aranması gerektiğinin altını çiziyor.
Kur'anî konularla bağlantılı Aristotelesçi yaklaşım
Murat Güzel
Ali H. Akhtar, Abbasi dönemi alimleri arasında doğru bilgi ve liderliğe dair gelişen müzakerelerin, kavramlaştırmaların sadece Kur'an ve sünnet ile değil, Ortadoğu'nun popüler maddi ve görsel kültürüne de nüfuz eden antik dönem Yunan kozmolojisinin mirasıyla da ilişkili olduğunu öne sürüyor.
Evrenselin taşıdığı ironi
Murat Güzel
Dipesh Chakrabarty, hiçbir somut tarihin evrensel tarih olamayacağını iddia ediyor. Bir tikelin evrenselin yerini işgal edebileceğini düşünen Chakrabarty'ye göre genellik ya da evrensellik ancak böylesi işgallerle görünürlük kazanır. Bu da evrenselliğin taşıdığı ironidir.
Çift yönlü bakışla piyasa
Murat Güzel
İktisat ile sosyolojinin kendileri kalarak var olabilecekleri pratik bir soruşturma alanı açabilmek gerekir. Prof. Dr. Köksal Alver'in baş editörlüğünde yılda iki kez yayınlanan sosyoloji dergisi Sosyoloji Divanı'nın 18. sayısının dosya konusunu teşkil eden ‘piyasa' olgusu bu bakış açısına dayanarak işlemselleştirilmeye çalışılıyor.
Derrida'nın Nietzsche'si
Murat Güzel
'Derrida'nın Nietzsche'si: Bir Ortak İmza Geliştirmek' Platon'dan beri süregelen Batı tarzı felsefe yapma biçimlerine müdahalesinde Nietzsche'ci mahmuzları sık sık kullanan Derrida'nın, Nietzsche'yi nasıl ve niye temellük ettiğini soruşturan bir kitap.
Felsefe beşeri bir eserdir
Murat Güzel
Felsefenin konusunu rasyonel ve sistematik olarak ele almaktan başka bir şey yapamayacağını belirten Rotracker, tinsel hayatın ise yaratıcı ilham ve telkinlerle hareketlenen bir süreç olduğunu, tinsel hayatın rasyonel yoldan inşa edilmiş olmadığını vurgulayarak hiçbir felsefenin yaşanan anın ilgilerinden bağımsız olamayacağı gerçeğinden hareketle felsefenin de beşerî bir eser olduğunun altını çiziyor.
İbn Tufeyl'in modern Avrupa düşüncesine etkisi
Murat Güzel
İnsanların tarih boyunca "küresel bir köyde" yaşadıkları fikrine yakın duran Samar Attar, Batı düşüncesinde etkileri bastırılmış, ismi ısrarla görmezden gelinen Müslüman müelliflerin başında gelen İbn Tufeyl'in modern Avrupa düşüncesi üzerindeki etkilerinin izini, onun muhalled eseri Hayy Bin Yakzan'dan esinlenerek yazılan ada romanlarından felsefi eserlere dek sürüyor.
Ortadoğu'nun geleceği ve aşiretler
Murat Güzel
Furkan Torlak'ın kitabında ulaştığı "Aşiretler, cari merkezi otoritelerin çoğundan daha derin bir hafızaya sahip, iktidar ve güç ilişkilerinin yönetiminde tecrübeli yapılar olarak varlıklarını gelecekte de sürdürecekler" sonucu Ortadoğu'daki tarihsel-siyasal bilinçdışının etkilerini araştırmak isteyenlere yeni kapılar açıyor.
Varoluşun dünyaya aidiyeti ve orada köklenişi
Murat Güzel
1933'ten 1975'e dek farklı dönemlerde kaleme alınmış ya da seminer olarak sunulmuş altı metnin yer aldığı 'Sorunsallıkta Yaşamak' isimli kitap, felsefeyi kahramanlık ve 'otantik kişi'yi bir muhalif olarak niteleyen Patocka'nın Türkçeye çevrilmiş tek eseri.
Hume'un nedensellik eleştirisi ve Alman idealizmi
Murat Güzel
Hume'un ampirisizmine karşı savunulabilir bir felsefi program olarak Alman idealizminin başlamasına, ‘Alman İdealizmini Anlamak' adıyla Türkçe'ye çevrilmiş kitabında Will Dudley'in sunduğu öncelikli neden Hume'un nedensellik eleştirisi. Çünkü bu eleştirinin doğrudan şüpheciliğe ve determinizme dair bazı sonuçları var.
'Beni sohbet halkalarından yapmışlar'
Murat Güzel
50'den fazla derginin çıkarılmasına öncülük etmiş, birçok kişi ve kurumun gelişiminde önemli katkıları olan M. Asım Gültekin'in hatırasını içeren 'Uçtun Yine Deli Gönül', yazarın daha evvel farklı mecralarda yayınlanmış yazılarının derlemesinden oluşuyor.
11 Eylül sonrasında İslamcılık
Murat Güzel
Türkçeye ‘İslamcılık: İhtilaflı Perspektifler' başlığıyla çevrilen derleme kitap, 11 Eylül 2001'den, yani İkiz Kulelere el Kaide'nin yaptığı saldırıdan itibaren İslami siyasetin dünya sahnesindeki yükselişini ve rolünü tanımlama ve anlama yolunda bir adım.
Modern kapitalizmin kanlı kuruluşu
Murat Güzel
Modern tarihi gelişmeleri İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'nin getirdikleriyle yorumlamayı deneyen Taha İ. Özel'in kitabı günümüz küresel ticaretinin ve modern kapitalizmin kanlı kuruluşunun perde arkasını aydınlatıyor.
Rutin, hayret ve kriz
Murat Güzel
Faruk Karaarslan'a göre, gündelik hayatın ritmik yapısından kaynaklanan rutinler modern dünyada, çok özel bir beşerî haslet sayabileceğimiz hayretin aleyhine yerleşiklik kazanmıştır. Rutin ile hayretin gündelik hayatlarımızın sınırları içinde karşılaşan iki var oluş haline tekabül ettiğine dikkat çeken Kararaslan, bu karşılaşmanın gündelik hayatın doğası gereği bir krizle tezahür ettiğini vurguluyor.
Göçün nedeni ve sonucu kadar yeri de önemli
Murat Güzel
İki düzine ülkede yarım düzine grup üzerinde yaptığı araştırmada dünyanın dört bir yanındaki Almanlar, Japonlar, Hintliler ve İtalyanları, denizaşırı Çin'i, diaspora Yahudilerini konu edinen Sowell her çeşidiyle göçe ilişkin anlatıların insanlık tarihinin önemli bir kısmını oluşturduğunu vurguluyor.
Felsefe ve din arasındaki süreklilik
Murat Güzel
Din ile felsefe arasında, yani en erken akılcı nazariyat ile onun arkasında yatan dinî temsil arasında bir süreklilik olduğunu ileri süren Francis Macdonald Conford, Türkçeye Dinden Felsefe: Batı Nazariyatının Kökenleri Üzerine adıyla çevrilmiş kitabında, bu sürekliliğin felsefe ile din arasında nasıl gözlemlenebileceğini klasik Grek felsefesinin temel eğilimlerini irdeleyerek ortaya çıkarmaya çalışıyor.
Kuş bakışı kapitalizm tarihi
Murat Güzel
Endüstriyel kapitalizmin kaynaklarından 19. yüzyılda kapitalist rejimin ortaya çıkışı ve iktisadi değişimlerin toplumsal yansımalarına kadar modern kapitalizmin temel özelliklerinin oluştuğu süreci genel hatlarıyla özetleyen Henri Eugene Sée, kapitalizmin genel tarihini kuş bakışı da olsa serimlemeye imkan sağlıyor.
Her birey, bir dünya olmak arzusunda
Murat Güzel
Çağdaş toplumlarda hemen her bireyin bir dünya olmak istediğini, kendisine gelen malumatı kendisi için kendisinin yorumlamayı amaçladığını ifade eden Marc Augé, 'atıfların bireyselleşmesi'ne yol açan bu duruma yapılacak vurgu ile birlikte 'tekillik olguları'nın ihmal edilmemesi gerektiğini savlıyor.
İmaj ve klişeler kıskacında diaspora Türkleri
Murat Güzel
Kitabında, İslamofobi ve İslam karşıtlığının Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki yansımalarını irdeleyen Talip Küçükcan, sosyoloji, antropoloji, tarih ve siyaset bilimi gibi çeşitli disiplinlerin verilerini kullanarak diaspora Türklerinin yaşadığı temel sorunları ve Avrupalıların benimsemeyi tercih ettiği zihniyet yapılarını çözümlüyor.
Schmitt'in hukuk ontolojisi
Murat Güzel
Türkçeye 'Hukuki Düşüncenin Üç Türü' başlığıyla çevrilen 1934 tarihli kitabında Carl Schmitt, Batı hukuk bilimi tarihinde geçerli olmuş hukuki düşünce hatlarını, Almanya, Fransa ve İngiltere'deki gelişimlerini de gözeterek birbirinden ayırt ediyor. Özellikle 'Siyasal İlahiyat' ve 'Siyasal Kavramı' gibi kitaplarında benimsediği politik ontolojiden kısmen uzaklaşarak bir tür hukuk ontolojisi geliştirmeye çalışıyor.
Osmanlı'nın son demlerinden bir felsefi neşriyat
Murat Güzel
Yeni Felsefe Mecmuası'nda yazanların felsefe yaparken sosyolojiye veya tam tersi sosyoloji yaparken felsefe ye kaydıklarını belirtmek gerekli. Bu bakımdan bu mecrada açığa çıkanın bir tür "toplumsal felsefe" olduğu söylenebilir.
Erken dönemdeki edebi arayışlar
Murat Güzel
Hilmi Ziya Ülken'in daha önce yayınlanmamış Tahir ile Zühre, Siyavuş veya Hayalperest ile Dibaçe-i Mesnevi çalışmalarını bir araya getiren 'Anadolu Köklerini Arayış' adlı derlemeyi hazırlayan Ali Utku, bu çalışmaların erken dönemde dile getirilmiş kültürel program çerçevesindeki edebi arayışlar olduğunu belirtiyor.
Kantçı kozmopolitizmin antropolojik kökenleri
Murat Güzel
2020'nin altıncı sayısını Immanuel Kant etrafında hazırlayan Pasajlar dergisi, Kant'ın metafizik eleştirisinden etik ve estetik anlayışına, tarih felsefesinden Kantçı kozmopolitizmin antropolojik kökenlerine, onun eğitim ile ilgili görüşlerinden ceza hukukuna dair onun görüşlerinden yapılabilecek çıkarımlara kadar birçok ilginç makaleye yer veriyor.
Devrimden sonra felsefe
Murat Güzel
Analitik felsefede etkili olmuş isimlerin neler düşündüğü ve felsefenin mahiyetine ilişkin değerlendirmeler içeren 'Felsefede Devrim' birçok bakımdan 20. yüzyıldaki felsefi eğilimlerin önemli bir kanadına ışık tutacak nitelikler taşıyor.
Farabi'de varlık, mahiyet, hikmet
Murat Güzel
Farabi'ye aidiyeti hakkında birtakım şüpheler olmasına karşın Türkçe'ye Tahir Uluç tarafından çevrilen Füsûsü'l Hikme, varlık-mahiyet ayrımı ile başlayıp bu ayrım temelinde zorunlu ve mümkün varlık ayrımı yaparak Zorunlu Varlık'ın birliğini ispatlar.
Modern Türkiye'nin oluşumunda Amerikan ‘hayırseverliğinin' rolü
Murat Güzel
Kitabında Ford ve Rockefeller vakıfları ile Robert Kolej'in faaliyetlerini birincil kaynakların ayrıntılı analiziyle araştıran Ali Erken, Türkiye'nin vizyonunun Batı'ya yöneltilmesi konusunda Türk siyasetçiler, entelektüeller, sanatçılar ile Amerikan vakıf yetkilileri arasında süregiden bir iş birliği bulunduğunu ortaya koyuyor.
Baba İlyas'ın 60'ı aşkın halifesi vardı
Murat Güzel
Editörlüğünü Zekeriya Işık'ın yaptığı ‘Tarikat, Toplum ve Siyaset' başlıklı kitap, Baba İlyas-ı Horasani ve ailesinin ortaya çıkışını, tarihsel gelişimini, inanç ve zihin dünyasını, sosyal, siyasi ve kültürel hayata etkilerini ortaya çıkararak Ortaçağ dünyasında tarikat, toplum ve siyaset ilişkilerine benzer bir açıklık getirme iddiasında bir eser.
Düşünme Hegel'den sonra ne anlama geldi?
Murat Güzel
Heidegger'in en gözde öğrencilerinden biri olan H. G. Gadamer'in Hegel'in Diyalektiği, adıyla derlenip Türkçe'ye çevrilmiş kitabı, hermenötikleştirilmiş Hegel varyasyonunun önemlice bir durağı birçok açıdan. Kitap, Hegel sonrası ‘düşünme'nin ne anlama geldiğine ilişkin kapsamlı bir özet olarak okunabilir.
Kant'ın barışçıl aklı ve başkalığın huzuru
Murat Güzel
Derrida'nın konukseverlik seminerlerindeki takıntısının yakınlığın coğrafyasının sınırlarını belirlemeye çalıştığını belirten Dufourmantelle, onun “Kant'ın barışçıl aklının karşısına başkalığın kendi huzuruna, sükûnetine kavuşmasını engellediği bir öznenin ilk tasallutu”nu koyduğunu savlıyor.
Nietzsche'nin tüm kavramlarına aşinalık için...
Murat Güzel
Abraham Wolf, Nietzsche'nin felsefesini sistemli bir bütünlük içinde sunuyor okurlara. Sadece ahlak ve sanat felsefesi alanında değil; varlık, bilgi, hayat ve davranış teorilerine ilişkin de özgün bir felsefi yaklaşıma sahip Nietzsche'nin kavramlarına okurları aşina kılıyor.
Stoacı unsurların İslam felsefesine etkileri
Murat Güzel
Özellikle mantık, fizik ve metafizik ile ahlak konularını göz önünde tutarak Hicret'in II. ila VII. yüzyılları arasındaki 600 yıl boyunca Stoacı unsurların Müslüman felsefeci ve kelamcıların eserlerine yansıma şekillerini araştıran Fehmi Jadaane, her bölümde kronolojik olsa da genelde dogmatik-doktriner bir sıralamayla bu unsurları göstermeye çalışıyor.
Fransa'da felsefe yapmanın mahiyeti
Murat Güzel
Amerikalı felsefeci Gary Gutting, kıta felsefesinin çok özel ve önemli bir tezahürü addettiği 1960'lardan 1990'lara dek Fransa'da gelişen külliyatı irdelediği ‘İmkansızı Düşünmek' isimli çalışmasında söz konusu dönemde Fransa'da felsefe yapmanın mahiyetini sorguluyor.
Hobbes'un siyasi fikirlerinin kemali
Murat Güzel
Hobbes'un ‘Behemoth'unun İngiliz İç Savaşı'na dayalı değerlendirmeler ışığında kaleme alınmış Leviathan'ı bütünleyen, handiyse onu kemale erdiren, böylelikle de Hobbes'un siyasal fikirlerini bir nihayete vardıran bir niteliği olduğunu öne sürebiliriz.
Cumhuriyetin ilk siyasi suikasti
Murat Güzel
Geçtiğimiz günlerde dar-ı bekaya irtihal eden merhum gazeteci yazar Ahmet Kekeç'in edebi alanda yaptığı çalışmalar haricinde yakın tarih okumalarına ilişkin de önemli birçok çalışmasından biri Birinci Meclise Yapılan Darbe ve Faili Meşhur Bir Vak'a Ali Şükrü Bey Cinayeti.
Kudüs'ün 40 yılı mercek altında
Murat Güzel
1517'den 1917'ye dek Osmanlı hakimiyetinin sürdüğü Kudüs'ün, Napolyon tarafından 1798'de Mısır'ın işgali ile başlayıp 1841'de Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın isyanına dek süren 40 senelik tarihsel kesitteki durumunu inceleyen çalışmasıyla Abdullah Çakmak, Osmanlı dönemi Kudüs tarihine ilişkin literatüre önemli bir katkıda bulunuyor.
Bir tefekkür biçimi olarak Anadoluculuk
Murat Güzel
Alican ile Çatma, Anadoluculuğu “elde kalan son vatan parçası” olması hasebiyle Anadolu'nun muhafazasını önceleyen, Osmanlı'nın son dönemlerinde epey hırpalanmış Türk devletinin ihyasını mesnet edinen ve bunu yaparken de “vatan ve millet” kavramlarını yeniden tarif etmeye çalışan bir tefekkür biçimi olarak tasvir ediyor.
Hangisi doğru: İtaat mi etmemek mi?
Murat Güzel
İtaat sorunsalını ‘İtaat Etmemek' isimli kitabında tartışmaya açan Frédéric Gros, Diogenes'ten Thoreau'ya, Antigone'dan La Boétie'ye, Foucault'dan Arendt'e, Kant'tan Dostoyevski'ye geniş bir skala içinde itaatsizliğin felsefi köklerini irdeliyor.
Deleuze antik felsefeye dair ne söyler?
Murat Güzel
Sadık Erol Er, Çizgi Kitabevi tarafından yayınlanan, Deleuze'ün düşüncelerinin antik felsefeyle ilişkilerini soruşturan ‘Deleuze ve Antik Felsefe' isimli derlemesiyle bize felsefi düşüncenin kendi tarihi üstüne bükülen yanlarını hatırlatıyor.
Taşköprülüzade'nin ameli bilimler fikriyatı
Murat Güzel
Taşköprülüzade'de Dil, Ahlâk ve Siyaset, 16. yüzyılda İstanbul'da yetişen ve dili mutlak varlık kavramının bir tecellisi kabul eden önemli bir Osmanlı düşünürü olan Taşköprülüzade Ahmet Efendi'nin “dil, ahlak ve siyaset” olarak tasnif edebileceğimiz pratik (amelî) bilimler etrafında oluşturduğu fikriyatı incelemeye ayrılmış bir derleme kitap.
Karşıtlıklar üzerinden çocukluk teorisi
Murat Güzel
Agamben, ‘Çocukluk ve Tarih-Deneyimin Yıkımı Üzerine Bir Deneme' isimli kitabında Kant, Hegel, Husserl, Heidegger, Benveniste, Benjamin gibi düşünürleri takip ederek günümüz düşüncesindeki bir takım tema ve karşıtlıklara yeni yorum getiren bir çocukluk teorisi geliştiriyor.
Lacan, psikanaliz ve tüm diğer disiplinler
Murat Güzel
Fink, psikanalizin sadece kendine has dayanakları olan bir disiplin söylem olmanın ötesinde, diğer disiplinlerin kör noktalarını aydınlatan, yapılarını ve işleyişlerini çözebilen yegâne söylem olduğunu iddia ediyor. Lacan gibi o da bir gün bilimin de psikanalizi kabul edebilecek kadar usta bir hale dönüşeceğini umuyor.
Şehristani'nin İbn Sina'da bulduğu çelişkiler
Murat Güzel
Kitabında Şehristani'nin İbn Sina'ya yönelttiği eleştirileri doğruluk/uygunluk ve tutarlılık/yerindelik kriterleriyle irdeleyen Hasan Hüseyin Bircan, aynı zamanda İbn Sina'nın metafizik görüşlerinin panoramasını da ortaya çıkarıyor.
Yeni düzen ne ABD ne de Çin liderliğinde olacak
Murat Güzel
Yeni düzen ne ABD ne de Çin liderliğinde olacak
Bilim ve ahlak felsefesinin ilkeleri
Murat Güzel
Osmanlı düşüncesinde matematik ve doğa bilimlerini yeniden kuran kişi olarak anılan Salih Zeki'nin Türkçeye kazandırdığı iki cilt halindeki Fransız filozof Alexis Bertrand'a ait Mebadiî-i Felsefe-i İlmiyye ve Felsefe-i Ahlakıyye kitabı, Çizgi Kitabevi tarafından günümüz Türkçesiyle yayınlandı.
Batılı cumhuriyetin kaynağı antik Yunan değil
Murat Güzel
Batılı akademik çevrelerde üstü örtülen, siyaset felsefesine ilişkin Batılı temel metinlerin okunması ve öğrenilmesindeki temel Avrupamerkezci yaklaşıma pek iştirak etmemeye özen gösteren yanıyla Springborg'un yaklaşımı Türkiye'deki “kültürel savaş”taki tarafları daha iyi kavramak bakımından bize rehberlik ediyor.
Kültür bir iktidar kurma alanı olabilir mi?
Murat Güzel
“Kültür bir iktidar kurma, bir hegemonya oluşturma alanı olabilir mi? ‘Kültür ve iktidar' kavramları hangi zeminde bir araya gelebilir? Kültürel bir iktidar var ise etki gücü ve alanı nedir? Bu iktidar biçimi nerelerde soluk alıp verir?” gibi sorular eşliğinde hazırlanan dosyada konu iki temel boyut çerçevesinde tartışılıyor.
Foucault'nun rehberliğinde yeni ilişki kipleri icadı
Murat Güzel
Foucault'nun bütün entelektüel macerasındaki dönüşümü ve temel ilgi alanlarını kat eden soru ve meseleleri en azından nüve olarak içeren konferanslar ve tartışma metinleri gerek başkalarıyla gerekse kendimizle ne türden yeni ilişki kipleri icat edebileceğimizi de sormamızı sağlıyor.
Kılıçdaroğlu kendi korkularıyla mı yüzleşiyor?
Murat Güzel
Kılıçdaroğlu'nun Gül'ü CHP adayı olarak ima etmesi kendi korkularıyla yüzleştiğini mi düşündürmeli acaba? Daha önce oy vermediği, Cumhurbaşkanlığı'na layık görmediği bir isim için bu kez halktan destek istemek anlamına gelebilecek bir tavrın çelişkili yanları zamansal ve siyasal değişimlerle izah edilebilirse de 2007'de Gül karşıtlığı zemininde CHP'de sağlanan konsolidasyonun devam ettiği ortada iken bu ‘ima'nın en fazla üç yıl sonra ‘aşikâr' hale dönüşmesini ummak epey zor.
Tarihselciliğin nakısaları ve hermenötik bakış
Murat Güzel
1990'lı yıllarda yaygınlaşan hermenötik bakış, tarihselliğin sadece metne ait sayılamayacağını, vahyi tarihselci bir yaklaşımla yorumlayanların bakış açılarının da aynı şekilde tarihsel olduğunu dile getirerek tarihselci yaklaşımların bazı nakısalarını işaret etti. Tezkire dergisi yıllar sonra 71. sayısını yeniden hermenötik yaklaşıma ayırdı.
Osmanlı dini hayatının ilk oluşum aşamaları
Murat Güzel
14. yüzyıldaki dini zümrelerin sosyal ve kültürel hayatta üstlendikleri işlevler, eğitim hayatında oynadıkları roller, imar ve yerleşimlere yaptığı katkılar, kurdukları ribat, hankâh, kervansaray, zaviye, tekke, cami ve medreseler ile Osmanlı dini hayatının önemli veçhelerinin ilk oluşum aşamasının güzel bir portresini çıkaran Şahin'in eseri, Osmanlı ile ilgili çalışmalarda genelde karanlık kalmış birçok meseleye de ışık tutuyor.
Tüm yönleriyle Doğu Akdeniz'de Türkiye
Murat Güzel
‘Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin Hakları' isimli kitap, Doğu Akdeniz havzasının Türkiye'yi sadece güvenlik ve bölgeden elde edilebilecek enerji kaynakları bakımından ilgilendirmediğini, aynı zamanda Türkiye'nin bu bölgeyle tarihsel bakımdan da yakın bağlara sahip olduğunu vurguluyor.
Ahlak felsefesi temelli modernite eleştirisi
Murat Güzel
“Her şeyin suçunu devlete, şirketlere, ordulara, endüstrilere ve ‘sistemlere' atamayız; bizim bütün bu yapılara nispet ettiğimiz problemlerin derin sebepleri, insani özneler olarak kendi mahiyetlerimizde yatar” diyen Hallaq'ın bu sözleri onun ve Taha'nın modernite eleştirisinin temelde “ahlak felsefesi”ne yaslı olduğunu göstermektedir.
Barbarlık, siyaset ve Hamlet
Murat Güzel
Carl Schmitt'in 30 Ekim 1955'te Düsseldorf'ta katıldığı bir konferansta yaptığı sunuma dayanan ve Türkçeye ‘Hamlet ya da Hekuba: Zamanın Oyuna Baskını' adıyla çevrilen eserde Schmitt, Shakespeare'in ünlü Hamlet oyununu siyaset yanı ağır basan siyaset-edebiyat ilişkisi ekseninde yorumluyor.
Hem sivil hem askeri kanadın tehdidi sürüyor
Murat Güzel
OHAL döneminde ordudan ihraç edilen askeri personel sayısı 15 bine yakınken, darbe girişimine katılan personel sayısının 5 bin 761 subay ve astsubay olarak belirlendiğine işaret eden Akgün, FETÖ'nün askeri hücrelerinin tamamını kullanmadığını, OHAL'deki kapsamlı tasfiyenin bile FETÖ unsurlarını tamamıyla ortadan kaldıramadığını belirtiyor.
Amerikan Yahudiliğinin tarihi safhaları
Murat Güzel
Kitabında Amerikan Yahudiliğini üç önemli başlık altında inceleyen ismail Başaran, ABD'deki Yahudi cemaatinin oluşumunun tarihi safahatını, ortaya çıkan farklı anlayış ve grupları ve onların oluşturduğu öne çıkan Yahudi kurumlarını işliyor.
‘Hayal fabrikası'nın karanlık tarihi
Murat Güzel
“Holywood… suçları, seks skandallarını ve cinayetleri örtbas etmiştir. Muhteşem bir kariyere ulaşan her yapımcı ve oyuncuya karşılık engellenen, hakkı yenen ve başarısız olanlar da vardır. Gerçek budur. Işıklar söndüğünde ise geriye sadece filmler kalır.”
CHP'nin üçüncü dünya solculuğu
Murat Güzel
Herhangi bir reel-aktüel gerçekliğe ve geçerliliğe sahip olmayan bu söylemin hakikat-sonrası (post-truth) olarak nitelenen tarihsel bir evrede tercih edilmesinin bilinçli olduğu düşünülebilir.
Üç felsefecinin mektup arkadaşlığı
Murat Güzel
Yusuf Örnek, ‘Mektuplardaki Felsefe' isimli kitabında Martin Heidegger, Karl Jaspers ile Hannah Arendt'ın mektuplaşmalarını, aralarındaki ilişkileri, felsefi görüşlerini ve birbirlerine karşı besledikleri duyguları irdeliyor.
Türkiye'de milliyetçilik tartışmalarının iki ekseni
Murat Güzel
Kitabında milliyetçilik ve milliyetçiliğin yaslandığı temel kavramlar üzerine yürütülen tartışmaları, bu tartışmaların uzam ve koordinatlarını mümkün mertebe anlaşılır bir dille genel okura hitap edecek şekilde tasvir eden Öner Buçukçu, meselenin Türkiye'ye akseden kısmını da çözümlemeyi ihmal etmiyor.
Felsefe ve sosyal bilimlerin nedensel genellemeleri
Murat Güzel
Peter Winch, kitabında bir yandan felsefenin anlamsızlıkları teşhir amaçlı olduğuna inanan ve büyük çoğunluğu mantıksal pozitivistlerin ileri sürdüğü görüşler toplamından oluşan bir eğilimi eleştirirken diğer yandan da psikoloji ve diğer sosyal bilimlerde yaygın olan davranışçı eğilimlerin yol açtığı başka bir eğilimle de mücadele eder.
Fenomenolojiye nüfuz etmeyi kolaylaştıran kitap
Murat Güzel
Dan Zahavi, fenomenolojinin farklı alanlardaki kullanımlarını irdelediği kitabında, Husserl'in girift felsefi dilinin karmaşıklaştırdığı düşünülen fenomenolojiye nüfuz etmeyi kolaylaştıran bir bakış açısı tutturuyor.
Tanpınar için şiraze adam: İnönü
Murat Güzel
Ordu, üniversite, basın ve aydınlardan mürettep Kemalist mankurtlaşmanın dört ayağından sonuncusu olan aydınlar arasında Tanpınar'ın tuttuğu ikircikli yeri tebellür ettiren nokta belki de onun İnönü sevgisidir. Bu sevgi onun nefretlerinde bile haddi aşmasına sebebiyet verir.
Modern bilgiye sinen tahakküm
Murat Güzel
Wael B. Hallaq'ın Şarkiyatçılığı Yeniden Düşünmek, isimli kitabı, özgül bir örneği Şarkiyatçılık olan ve modern bilginin hemen her zerresine sinmiş bir tahakkümün epistemik egemenliğini sorgulamayı kendine hedef ediniyor.
Kahrolası mürekkep lekesi!
Murat Güzel
Karaca Borar Mach 1'den Mektuplar adlı kitapta sadece bir yere ‘okunamadı' notu düşmüştü. Kitapta başka okunamayan yer yoktu. Kuşkulanmıştım çünkü Sevim Hanım bütün mektupları boyunca ilk kez ve sadece o cümlede İslam'dan bahsediyordu ve cümlenin gelişinden bu bahsedişin olumlu olacağı seziliyordu ama cümle de işte kahrolası ‘mürekkep lekesi' yüzünden okunamamıştı. Bir gazetenin, “Sağcıların Allah topluluğu, solcularınsa şeytan topluluğu” olduğu ifadelerinin yer aldığı Diriliş Neslinin Amentüsü adlı kitabı hedef gösterirken Sezai Bey'in bu ifadede gözettiği “ashab-ulmeymene-ashab-ulmeş'eme” tabirlerinin Kur'an'dan alınma olduğunu ıskalaması gibi, birçok hata art niyetli olmaktan öte, bilinçaltlarına düşen ‘leke'den kaynaklanıyor.
Türk milliyetçiliğini doğuran dinamikler
Murat Güzel
Türk milliyetçiliğinin ne Osmanlı burjuvazisi içinde gelişen Türk burjuvazisinin bir önerisi olarak ortaya çıktığını ne de Osmanlı okullarında öğretildiğini savlayan Ali Engin Oba, kitabında Türk milliyetçiliğini doğuran dinamikleri irdeliyor.
Hermenötik alandaki tartışmaların hülasası
Murat Güzel
İlk yayımı yaklaşık 25 yıl önce yapılmış Önce Söz Vardı, hermenötik alandaki tartışmaların o dönem Türk düşüncesinin ihtiyaç duyduğu bir hülasasını sunuyordu. Eserin yeni yayınlanan üçüncü basımı ise alandaki temel tartışmaları özetlemenin ötesine geçmiş, yeni yaklaşımlara da uç verecek bir konuma erişmiş.
Osman Beg'e karizma sosyolojisi perspektifinden bakış
Murat Güzel
Osman Beg efsanesini kökleri Max Weber'in karizma sosyolojisine uzanan bir perspektifle ele alan Altuğ, konuyu gerek arşiv belgelerine gerekse en eski ve en yeni kaynaklara dayanarak zaman, mekan, ortam ve kurumsal yapılanma süreçleri bakımından irdeliyor.
Kierkegaard'ın fikri strateji, tema ve kavramları
Murat Güzel
Türkçe'ye tek cilt halinde çevrilen kitap Kierkegaard'ın yirminci yüzyıldaki varoluş felsefelerinde de sürdürülen temel kavram ve temalarına, sanatçı ve edebiyatçılar üstündeki etkilerine giriş için ilişkin önemli bir başlangıç. Tabii ki Kierkegaard'ın bütün fikri strateji, tema ve kavramlarının da eserde yer aldığını belirtmeli.
Gerçeğin doğası ve bilincin evrimi sorgulanıyor
Murat Güzel
Yirminci yüzyılın önemli yazarları arasında sayılan Owen Barfield, Görünüşleri Kurtarmak adıyla Türkçeye çevrilen kitabını “putperestliğin son ve en büyük aşaması olan bilimsel devrimin incelenmesi” üzerine yazdığını belirtiyor.
Derrida ve yeni düşünme teşebbüsleri
Murat Güzel
Derrida'nın 1963 ila 1967 arasında Rousset, Foucault, Descartes, Jabés, Levinas, Artaud, Freud, Bataille ve Lévi-Strauss hakkında yazdığı metinleri bir araya getiren Yazı ve Fark, hem Batı metafiziğine egemen söz ve yazı karşıtlığının doğurgularını çözümlüyor hem de bu karşıtlığın farklı edebi ve felsefi figürler arasında nasıl bölüşüldüğünü.
İslam filozoflarının mutluluk meselesine bakışı
Murat Güzel
Hasan Hüseyin Bircan, İslam Felsefesinde Mutluluk adlı kitabında ilk İslam filozofu sayılan Kindi'den başlayıp Ebubekir Muhammed bin Zekeriyya er-Razi, Farabi, Amiri, İhvan-ı Safa, İbn Miskeveyh ve İbn Sina'nın mutluluk ile ilgili görüşlerini ele alıyor.
Cinsiyetçi anlayışa karşı fıtratın keşfi
Murat Güzel
Eşitlik ve adalet kavramları üzerinden yürütülen tartışmaların konuyu aslında nominalist bir kısır döngüye soktuğunu görmemiz lazım. Kadın sorunu etrafındaki asıl tartışma, erkek tahakkümüne karşı kadın özgürlüğünden yana olmayı ahlaki bir vecibe olarak kabul edip edemeyeceğimizde düğümleniyor.
Modern felsefenin sorunları ve ampiristler
Murat Güzel
Woolhouse, ‘Ampirist Filozoflar'da ünlü bir rasyonalist addedilen Rene Descartes'in açtığı “modern felsefe”nin sorunlarını ve 16. ve 17. yüzyıllardaki felsefi arkaplanı tasvir ederek ele aldığı filozofları bu arkaplana dayalı bir şekilde inceliyor.
Birbirine benzemez filozofların siyasete bakışı
Murat Güzel
Siyaset felsefesinin temel konularını bazen filozofların temel ilgi alanlarını ve konu çeşitliliklerini kısıtlayarak da olsa irdeleyen Cohen'in kitabı birçok bakımdan bu felsefe türüne bir giriş niteliği taşıyor.
Anti-felsefenin yoksul ve tartışılmaz kralı
Murat Güzel
Nietzsche için “anti-felsefenin yoksul ve tartışılmaz kralı” unvanını layık gören Alain Badiou, eserlerine olmasa bile Nietzsche'nin kişiliğine hayran olduğunu da itiraf etmekten çekinmiyor.
istihdam piyasasının mevcut ve muhtemel problemleri
Murat Güzel
Modern dünyada ve Türkiye'de istihdam piyasasının üretmesi muhtemel problemleri ve bu problemlerin nasıl çözülebileceğini kapsamlı ve çok boyutlu bir şekilde tartışan Mevlüt Tatlıyer, kitabının sonuç bölümünde somut politika önerileri sunuyor.
Sokrates hakkında entelektüel biyografi
Murat Güzel
İngiliz felsefeci ve antikçağ uzmanı Alfred Edward Taylor, Mukadder Erkan'ın temiz bir Türkçeyle dilimize kazandırdığı Sokrates hakkındaki entelektüel biyografide onun hayatı ve felsefesini öğrenmek isteyenlere kılavuz niteliği taşıyan bir eser sunuyor.
Ben kimim? Kendinden kendine sefer nasıl olur?
Murat Güzel
‘Gülşen-i Raz', Mahmud Şebüsteri'nin Emir Hüseyni'nin kendisine yönelttiği sualnameye mesnevi tarzında verdiği bir cevapnameden müteşekkil. Sualnamenin ilk üç sorusu şöyle: Tefekkür nedir? Tefekkür niçin bazen kulluk bazen suç olur? Ben kimim ve kendinden kendine sefer nasıl olur?
Lacan'a göre arzu ve bilgi arasındaki ilişki
Murat Güzel
Türkçe'ye ‘Yine/Hâlâ' ismiyle çevrilen eserinde Jacques Lacan, arzu ile bilgi arasındaki ilişkiyi çözümlemeye odaklanarak beden ve cinsel ilişki, ruh ve aşk, erkekle karşıtlığı içinde kadın, öteki ve Tanrı gibi konuları irdeliyor.
Hangi silah türlerine stratejik önem atfedilmeli?
Murat Güzel
Son derece gelişmiş, karmaşıklık ve çeşitlilik kazanmış silah teknolojileri ortamında ne tür silah teknolojilerine yatırım yapılması, hangi silah türlerine stratejik bir önem atfedilmesi gerektiği sorusuna bir cevap aramak gayesiyle hazırlanan bir kitap ‘Türkiye'nin Stratejik Silah Kapasitesi'.
Meltem Şişli vakası ve kültürel faşizm
Murat Güzel
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli'nin toplantı yaptığı İSMEK kadın bölge sorumlularını başörtülü oluşlarından dolayı aşağılayıp taciz ettiği iddiaları Türkiye'de toplumsal ve kültürel farklılıklara ilişkin son 40-50 yıldır sürekli tartışılan meseleleri yeniden gündeme taşıdı.
Felsefe tarihinde korunan ‘neden’ anlayışları
Murat Güzel
Nedenin Neliği’ni çevirirken Saffet Babür, Türkçe’de Heidegger için oluşmuş söz dağarını da pek makbul görmüyor. Sein için ‘varlık’ yerine ‘olmak’ kelimesini tercih eden Babür, wesen’i neden, Grund’u da ‘nelik’ olarak karşılıyor.
PKK terörünün son 15 yıllık bilançosu
Murat Güzel
‘Türkiye Terör Olayları Veri Tabanı’, PKK terörünü anlamak ve onunla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için öncelikle bu terörün ülkeye verdiği hasarın kapsamını, hedef ve yöntemlerini somut verilerle çalışmak gerektiği öngörüsüyle hazırlanmış.
Evliya Çelebi’ninki ile kıyas olmaz ama bu da seyahatname
Murat Güzel
‘Bir de Bakmışsın Uzaklardasın’ 100’ü aşkın ülkeye seyahat etmiş, bu hesapla ‘leyleği havada gördüğünü’ söyleyebileceğimiz Muhammed Berdibek’in küçürek öykülerden, anılarından ve izlenimlerinden oluşan kitabı. Evliya Çelebi’ninki ile kıyaslamıyoruz ama diyebiliriz ki bu kitap da bir seyahatname.
Çağdaş Türk düşüncesinin kötücül başkarakterleri
Murat Güzel
Osmanlı devletinin son yüzyılında yaşadığı iktisadi sıkıntılar ve savaş meydanlarındaki kayıpların sebeplerini soruşturma, devleti yaşatma, toplumsal gelişmeyi sağlama, muasır medeniyetler seviyesine ulaşma, geri kalmışlığa yol açan âmilleri giderme vb. temalar etrafında başlayıp gelişen tartışmanın ana mihveri, radikal olsun ya da olmasın hemen her önemli değişim sonrasında tazelenir.
İnsan kısım kısım yer damar damar
Murat Güzel
Kimliğin inşa edilebilmesi için belli bir sosyopsikolojik bagaja da ihtiyaç olduğunu söyleyen Erol Göka ‘İnsan Kısım Kısım’ isimli yeni kitabında “öteki” ihtiyacının işlevinin kimlik inşasını aştığını belirtiyor.
‘Sarıklı ihtilalci’nin kısa düşünce tarihi
Murat Güzel
Prof. Dr. Ali Utku’nun editörlüğünü yaptığı Osmanlı Felsefe Çalışmaları dizisinin 60. cildi olarak yayınlanan ‘Tarih-i Efkar’, sadece çağdaş Türk düşüncesinde felsefi tarih yazımına ilişkin ilk örnek olması bakımından değil, aynı zamanda ele aldığı presokratik felsefeyi de gayet anlaşılır ve bütün ayrıntılarıyla kuşatıcı bir şekilde anlatması bakımından da ilginçtir.
Etik ve politik olanı kendisinde taşıyan bir mucize: 15 Temmuz
Murat Güzel
15 Temmuz’u planaryal öznenin görünür hale geldiği bir uğrak olarak değerlendiren Ahmet Çiğdem, bu öznenin sessiz ve utangaç bir şekilde tarih sahnesine çıktığını ve ardından da yine sessizce sahneyi terk ettiğini vurgular. Ona göre bu özne başkalarından bir şey beklemediği gibi kendisinden de bir şey talep edilmesine izin vermez. Ve her mucizeyi anlama onun istisnai olduğunu kavramaktan geçer.
‘Muazzam bir kitap! Dörtte üçü haşiye’
Murat Güzel
Ziya Gökalp’ten “milli Ebussuud” şeklinde bahseden Ülken’in ‘şeytanı’ Türkçede telif olarak bilinen birçok tanınmış eserin Batı’dan yapılmış aşırmalarla (sirkatlerle) dolu olduğunu da vurguluyor. Sözgelimi Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı adlı eserini, Tarih-i Din-i İslam adıyla basılmış eseri, Fuat Köprülü’nün İlk Mutasavvıfları’nı sertçe eleştiren ‘şeytan’ “İlk Mutasavvıflar muazzam bir kitap! Kalın kağıtla dört yüz sahife. Dörtte üçü haşiye, geri kalanının yarısı not. Haşiyeler kitap ismi ve Nefehat, Bosnavi Şerhi gibi kitaplardan nakille dolu; bu tebahhur başka şeydir azizim” diyerek dalgasını da geçiyor.
Kapitalizm neden Batı’da çıktı da Doğu’da çıkmadı?
Murat Güzel
Weber’in İslam sosyolojisinin onun İslam toplumlarını Doğu’ya özgü bir toplum modeli olarak “patrimonyalizm”e iliştirmesiyle sonuçlandığını kaydeden Biran S. Turner, “savaşçı bedeviler, tüccarlar ve diğer grupların çıkar çatışmalarının ihtiyaç duyduğu bir sosyal düzenlemeler bütünü olarak İslam” resmini çizerken Weber’in kendi sosyolojik yönteminin vazgeçilmez ilkelerini İslam toplumları söz konusu olunca defterden sildiğini gösteriyor.
Nietzsche hakkında 850 sayfalık ansiklopedik bir kaynak
Murat Güzel
Öznedergisinde, Nietzsche’nin “nihilizm”, “güç istenci”, “çileci ideal”, “dekadans” gibi bazı özel kavramlarının nasıl alımlanması gerektiğine dair makalelerin yanı sıra onun düşüncelerinin çağdaş felsefi figürler tarafından yorumlanma biçimlerini değerlendiren makaleler de yer alıyor.
Modernleşme gelenekten kopuş değildir
Murat Güzel
Osmanlı modernleşmesini makro ölçeklerde tahlil için gelenek/modernlik (yatay) ve Doğu/Batı (dikey) mukayeseye dayalı bir perspektif geliştiren Gencer, modernleşmeyi gelenekten kopuştan ziyade geleneğin dönüştürülmesi olarak niteliyor.
Osmanlı Devleti’nin ‘kuruluş sarmalı’
Murat Güzel
Demirhan, Kuruluş Sarmalından Kurtulmak adlı eserinde Osmanlı’nın kuruluş sorununun bizatihi kendisinin bir sorun olduğunu, bu sorunun da sosyolojik bakımdan “kuruluş sarmalı” olarak adlandırılabileceğini göstermeye çalışıyor.
Rousseau bile isteye ihmal edildi
Murat Güzel
Fatma ve Koray Tütüncü, Rousseau’nun edebi ve siyasi tahayyülünü ‘Trajik Hissiyat Ütopik Siyaset’ adını taşıyan ortak kitaplarında soruşturuyor. Müellifler, Rousseau’ya ait külliyatın Türkçeye eksik çevrildiğini, bu çevirilerin çoğunun da özensiz olduğunu, hatta Rousseau’nun bile isteye ‘ihmal’ edildiğini düşünüyor.
Fatih ile Başakşehir’deki dönüşüm ritimleri
Murat Güzel
Araştırmasının temel odağına “kentli muhafazakarların dayanışmadan dışlamaya uzanan sosyal kapanma süreçlerinden hareketle habitus dönüşümü”nü yerleştiren Özet, referans aldığı kavram setlerinin, topluluğun dönüşümlerini süreç sosyolojisi bağlamında açıklayabileceğini düşünmektedir.
Türklerin 4 bin yıllık kültür tarihi
Murat Güzel
Hava Selçuk, ‘Türk Kültür Tarihine Dair Notlar’ adlı eserinde Türklerin dört bin yıllık tarihi serüveninden günümüze kadar gelen, varlığını kaybetmeyen, fakat bazı küçük değişikliklerle mevcudiyetini koruyan kültürel yapıları açığa çıkarmaya çalışıyor.
Bir yaşam tarzı olarak tutarsızlık deneyimi
Murat Güzel
Steinweg’in kitabı, ‘öznesizleşme’, ‘yanlış anlama’ gibi kavramları kullanarak ilerleyen aforizma, değini ve yorumlarla bezeli. Yazar, “felsefe nedir?” sorusuna verilebilecek ilk cevabın, bir yaşam tarzı olarak tutarsızlık deneyimi olduğunu söylüyor.
Modern çağ öncesi kendini biçimlendirme teknikleri
Murat Güzel
Patrick Hutton, Foucault’nun modern çağ öncesi kendini biçimlendirme tekniklerine ilişkin soykütük çalışmasının Freud’un çalışmalarına yeni bir bakış açısı kazandırdığını vurguluyor. Kitapta ayrıca, “Hayat, İktidar, Kendilik” konuları etrafında Foucault ile yapılan bir söyleşi de yer alıyor.
Toplumsal düşüncenin 250 yıldaki değişimi
Murat Güzel
250 yıla sari toplumsal düşüncenin değişim sürecini ele alma şekliyle Outwaite, son iki yüzyılın entelektüel, toplumsal, kültürel ve siyasal gündemini de yeniden düşünmemizin önünü açıyor.
Gerçeklikteki tahribatı en iyi sinema gösterir
Murat Güzel
‘Otomatik Portakal’ı ‘Devlet’ ile felsefi bir diyaloga sokan Andersen, sinemanın felsefi araştırmayı kışkırtan yanlarına vurgu yapıyor ve önyargılarımızı irdelememize imkan tanıyan mesafeyi oluşturma kapasitesine dikkat çekiyor.
Her yönüyle İran yaptırımları
Murat Güzel
‘İran Yaptırımları’ kitabı ABD-İran gerginliğiyle Trump yönetiminin neleri amaçladığını, bu gerginlikten doğrudan etkilenen ülkelerin verdiği tepkileri ve meselenin hukuki boyutlarını enine boyuna ele alan yazıları bir araya getiriyor.
Afganistan’ın 200 yıldır süren trajedisi
Murat Güzel
Kendisi de bir Afgan Türkü olan Dr. İzzetullah Zeki, ‘Afganistan’da Hakimiyet Mücadelesi’ adlı kitabı aracılığıyla Afganistan’ın geçtiği tarihsel süreçleri ayrıntılı bir şekilde işliyor. Zeki, Batı işgalinin vahim sonuçlarına dair görüşlerini ifade ediyor.
Modern dünyada İslami yönetim mümkün mü?
Murat Güzel
Modern dünyada İslami yönetimin imkansızlığının esasen bir dizi başka problemin dışavurumu ve onların eşlikçisi olduğunu ileri süren Hallaq bu problemlerden bazılarını da şöyle sıralıyor: Organik sosyal birimlerin hızla yok oluşu, baskıcı ekonomik sistemlerin yükselişi, doğal yaşam alanı ve çevreye yönelik tahribat.
Türkiye her budağından sürgün atan bir böğürtlen çalısı
Murat Güzel
Alev Alatlı: “İlle bir şeye benzetecekseniz, her budağından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz Türkiye’yi. Bir sürgünü çiçeğe dururken, diğerinin kurumakta, ötekisinin meyve vermekte olduğunu görün. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı âdet edinin.”
Dört Fransız figür üzerinden sosyolojinin tarihsel sosyolojisi
Murat Güzel
Enes Kabakçı, Montesquieu, Tocqueville, Comte ve Durkheim’ın düşünsel kaynaklarını, toplumsal çözümlemelerini, teori ve yöntemlerini olduğu kadar onların entelektüel biyografilerini de irdeliyor.
Modern dünyada hatırlama ve unutmanın anlamı
Murat Güzel
Faruk Karaarslan'ın kitabı, "toplumsal hafıza" kavramının sosyolojik bağlamda mümkün bir inşa çabası olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte Türkiye'de sosyal bilimler geleneğinin birçok kusurunun da bir şekilde açığa çıkartılmasına elverecek bir bakışı bize sunuyor kitap.
Devlet ve mihrap arasında kalan bir kurum
Murat Güzel
Hicret K. Toprak kitabında, 1924 ila 1950 yılları arasında Türkiye'de geçerli tek partili rejimde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kendisine tevdi edilen zorlu görevleri yerine getirirken nasıl kılı kırk yararcasına bir çaba sarf ettiğini kurumun arşiv kayıtları, Meclis zabıtları, kanun teklifleri, basınındaki haber ve yazılar eşliğinde tarihsel ve sosyolojik bir yöntemle ele alıyor.
Türk istihbarat ve gayrinizami harp tarihi
Murat Güzel
Hüseyin Aziz Akyürek imzalı ‘İstihbarat Savaşları’ Türk istihbarat tarihine dair önemli bir kitap. Emir Şekip Arslan’dan Aziz Ali el-Mısri’ye, Şarl Debbas’tan ünlü İngiliz casus Thomas Edward Lawrence’e, Cebvat Rifat Atilhan’dan İzzet el-Cündi ve Esad Şukayri’ye dek birçok isme hatıratta yer veriliyor.
Efsane ve gerçekler arasında Yeni Dünya’nın oluşumu
Murat Güzel
Ömer İbni Said’in ‘Hayatım- Amerika’da Köleleştirilmiş Müslümanların Tarihi’ isimli kitabı Yeni Dünya’nın oluşumuna ilişkin birçok efsanevi anlatımı yerle bir ederek Amerika’nın kanlı tarihine bir nebze de olsa ışık tutmaya namzet.
Devrim, edebiyat ve Marx’a dair diğer şeyler
Murat Güzel
Türkiye’de bütüncül bir biçimde algılanamayan, hep pratik siyasal bir hadise olarak bakılan ve fikri boyutları ihmal edilen Marx yorumlarını düzeltme yolunda önemli bir çaba Hece’nin özel sayısı.
‘Sol’un yaşadığımız toplumu ve tarihi kavrayış şekli
Murat Güzel
Ahmet Demirhan kitabında, bir kısmını Orhan Koçak, Jale Parla, Nurdan Gürbilek,Umut Tümay Arslan, Oruç Arıoba gibi isimlerin ‘kayıp ideal’, ‘baba’, ‘Türklük’, ‘özne’, ‘din’ vb. kavramlar hakkında edebiyat eleştirisi, felsefe ile ilahiyat disiplinlerinde kalarak yazdıkları metinleri çözümlüyor.
İslamcılık düşüncesinin kırılma noktaları ve temayülleri
Murat Güzel
İslamcılık, İslam birliği, İslam devleti, sanat, edebiyat, siyaset, kadın, gençlik, eğitim vb. konu ve kavramların 1980 sonrası İslamcı dergilere yansıma şekillerini derinlemesine inceleyen ‘Bir Başka Hayata Karşı’daki yazıların nihai hedefi, İslamcılık düşüncesinin belli kırılma noktalarını, temayüllerini ve diğer toplumsal aktörlerle ilişkilerini göstermek.
Söylenebilir olanla görünür olan arasındaki ‘ilişkisiz’ ilişki
Murat Güzel
Gilles Deleuze, Türkçe’ye Bilgi başlığıyla çevrilen ilk sekiz dersinde Foucault’nun bilgiye erişmek için birbirine bağlanması gerekli iki heterojen form olarak gördüğü söylenebilir olanla görünür olan arasındaki ‘ilişkisiz’ ilişkileri irdeliyor.
İslamcılık ideolojisi ve Ortadoğu
Murat Güzel
Zekeriya Kurşun: Türkiye deneyimi dışarıda tutulursa, Arap Baharı süreciyle yaşananlar, İslamcılık ideolojisinin yeniden muhasebesini zorunlu kılmaktadır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bundan sonra İslamcı ideoloji sürekli tartışılacaktır.
Düşünmenin insana yüklediği sorumluluk
Murat Güzel
Heidegger’in Türkçe’ye Düşünmek Ne Demektir başlığıyla çevrilen eseri, Feriburg Üniversitesi’nde verdiği derslerden oluşuyor. Dinleyenleri dersin akışına geri getirmek üzere yapılmış bir önceki dersin özeti de her dersin başında okura sunuluyor.
Endülüs’ten modern Avrupa’ya aktarılan birikim
Murat Güzel
Ortaçağ boyunca klasik ve Doğulu kadim bilgi ve bilimlerin Araplar, İranlılar, Türkler, Yahudiler ve Endülüslüler aracılığıyla Arapçadan Latin ve Roman dillerine aktarıldığını kaydeden Juan Vernet, Endülüs mirasının modern Avrupa’ya aktarılan birikiminin dökümünü çıkarıyor. 
Türkiye’de evrim teorisi tartışmasının tarihi
Murat Güzel
Alper Bilgili, beş önemli makaleden oluşan ‘Darwin ve Osmanlılar’ adlı kitabında, özellikle 1980’lerden bu yana diğer rakip teorilerin de müfredata alınıp alınmaması gündeme geldiğinde alevlenen bir tartışma olan Darwin’in evrim teorisinin ne anlama geldiğini irdeliyor.
Misal aleminin ontolojisi ve nur temelli metafizik
Murat Güzel
Fatma Turğay ‘İşraki Felsefeye Misal Aleminden Bakmak’ kitabında Sühreverdi özelinde ele aldığı işraki felsefeyi onun Hikmet-ül İşrak eserini esas ittihaz ederek, misal alemini içinde yer aldığı felsefi bütünlükten koparmadan dayandığı temel ilkeler bakımından irdeliyor.
Ben, öteki ve yabancılık eşiklerini geçitlerle aşmak
Murat Güzel
F. Şule Güngör’ün felsefi analizinin sonunda yer alan umut şu: Ben ve öteki arasındaki ilişkiyi düzenleyen ahlaki kod ve değerlerin gündelik hayat pratiklerine dökülebildiği, hukuk ve politik desteklerin gerçekleştiği bir durumda, yabancılık eşiklerini geçitlerle aşmak potansiyel bir imkana dönüşecektir.
600 yıllık hükümranlık nasıl mümkün oldu?
Murat Güzel
Cemal Kafadar, Osmanlı devletinin 600 yıl süren hükümranlığının sebeplerini onun kuruluş ve yükselme dönemlerinde geliştirdiği siyasal iktidar teknolojileriyle merkezkaç ve merkezileşme eğilimleri arasında kurduğu dengede görüyor. Kafadar ayrıca devşirme usulüyle oluşturulan Yeniçeri Ocağı’na özel bir önem atfediyor.
Heidegger’de varlık düşüncesi ve fark metafiziği
Murat Güzel
‘Martin Heidegger’de Metafizik Fark’ isimli kitabında Sinan Kılıç, Heidegger’in varlık düşüncesinin ve fark metafiziğini inşasının ayrıntılarını ortaya çıkarıyor. Bu düşünmenin klasik ve modern çağdaki felsefelerle irtibatını da araştırıyor.
Anılar da bitkilere benzer, budamak gerekir
Murat Güzel
Unutmak ve hatırlamayı bir bahçeyi düzenleyen bahçıvanın yaptığı işe benzetiyor Fransız antropolog Mark Augé. Bu eylemler “ayıklama” ve “budama” eylemleri gibi ona göre... Yeni filizlerin boy atıp gelişmesi, çiçeklenebilmesi için kötü yaşantılarımızı hatırlatan anıları budamamız gerekiyor.
Sosyoloji dünyanın gerçeğini kuşatabiliyor mu?
Murat Güzel
Sosyoloji Divanı dergisinin özel sayı konusu olarak seçtiği dünya sosyolojisi yaklaşımı, sosyolojinin Batı merkezli kavranışından hareketle, onun bütün dünyaya, toplumlara, kültürlere, inançlara, yaşam biçimlerine, insan hikayelerine, roplum tecrübelerine ve duygulara bakması gereğine işaret ediyor.
Demokratik düşünce göreci bir felsefeyi gerektirir
Murat Güzel
Kelsen, ‘Demokrasi: Doğası ve Değeri’ kitabında hukuki poiztivizmin bir gereği olarak demokrasiyi tartışıyor: “Mutlak gerçek ve değerleri, insan aklına kapalı sayan, yalnız kendi kanaatini değil, başkasının karşıt kanaatini de mümkün olabilirmiş gibi göz önüne almak zorundadır. Bu nedenle demokratik düşünce göreci bir felsefeyi gerektirir.”
Yeni kurumları keşfetmek zorundayız 
Murat Güzel
‘Kişi ve Kutsal’da, Simone Weil, hem ‘kişi’ kavramına kapsamlı bir eleştiri getirir, hem de kurumlar ve hukuk ile birlikte kendi anlamını taşıyan ilkeyi soruşturur: “Yaşadığımız bu ‘çağdaş’ hayatın içinde ruhlarımızı adaletsizlik, yalan ve habaset ile bozguna uğratan hataları ortadan kaldırmak üzere yeni kurumları keşfetmek zorundayız.” 
Mahremiyetin dönüşümünü Müslümanca düşünmek
Murat Güzel
Nazife Şişman’ın editörlüğünü üstlendiği ‘Mahremiyet: Hayatın Sırları ve Sınırları’ isimli kitapta mahremiyet fıkhi, sosyolojik, iktisadi ve tarihsel bakımlardan detaylı bir biçimde ele alınıyor. Mahremiyet konusuna disiplinlerarası bir bakışı içeren haliyle derleme, güncel meseleleri tarihi ıskalamayan bir bakışla ele almamıza imkan tanıyor.
Fizilalil Kur’an’ın mütercimi anlatıyor
Murat Güzel
1980’lerin sonundan bugüne birçok önemli eseri Arapça, Farsça ve Kürtçeden Türkçeye çeviren Vahdettin İnce, çeviri serüvenin yanı sıra kendi hikayesini, kaygılarını, korkularını, endişelerini, imkan ve imkansızlıklarını, mutluluk ve mutsuzluklarını anlatıyor ‘Çevirmen’ adlı kitabında.
Plastik çağda savaş ve kesinliklerin sonu
Murat Güzel
Ertan Kardeş, 21. yüzyılın politik meseleleri açısından belirleyici bir konumda olan “etkinlik olarak politika”yı ve yönsüzleşmiş savaşların dayattığı sınır meselesini derinliğine tartışıyor. “Plastik çağda savaşı anlatan ifadeler kesinliklerin sonu, melez kimliklerin karmaşası ve şiddetin öngörülemezliğidir” sonucuna ulaşıyor.
‘Felsefe-bilim’de temel Sokrates, bina Aristoteles’ ten
Murat Güzel
‘Felsefe Bilimin Odağında Metafizik’ adlı eser, özellikle son 30 yılda Türk düşünce hayatına önemli katkılarda bulunan, hem felsefe hem biyoloji öğrenimi görmüş Teoman Duralı’nın konuşmalarını, konferanslarını, TV ve radyo programlarındaki beyanatlarını, kitap olarak yayınlanmamış yazılarını ve ders notlarını bir araya getiriyor.
İslam kozmolojisinde ‘gökseller’in durumu
Murat Güzel
Felsefe-din uzlaşması, Meşşailerin göksellere bakışı, İslam kozmolojisinde ‘gökseller’in durumu gibi konuları titizlikle ele alan Ömer Faruk Erdoğan’ın kitabı, gündelik kültürümüze bile yansıyan ‘felek’ algısı ve anlayışının kökenlerini soruşturmamıza imkan tanıyor.
Kötü felsefe, modern kültür ve Hegel
Murat Güzel
Hegel’i Alman romantizminin Aydınlanma ve Kant karşıtı bağlamında yorumlayan Beiser, Hegel’in ve ilk romantiklerin Aydınlanma’nın çocukları olmasına karşın, onun krizinden etkilenenlerin başında geldiklerini söylüyor. Yazar, Hegel’in hukuk, devlet, tarih ve sanat felsefesini de belirgin başlıklarla ele alıyor.
‘Ümmü’d-dünya’nın dünü, bugünü, yarını
Murat Güzel
Alfabenin ilk kez kullanıldığı, taş binanın ilk kez yapıldığı ve geometride üçgenin ilk kez kullanıldığı büyük medeniyetin coğrafyası olan Mısır’a toplum ve siyaset merkezli bir bakış sunuyor Gökhan Bozbaş. Mısırlıların “ümmü’d-dünya” (dünyanın anası) dediği ülkenin, 19 ve 20. yüzyıla sari modernleşme çabaları detaylı olarak inceleniyor.
Weber ve Durkheim’ın metodoloji analizi
Murat Güzel
Henrik Jensen kitabında, hemen hemen aynı dönemlerde yaşayıp metodojik olarak önemli noktalarda birbirlerinden farklılaşmalarına ve hatta birbirlerinden haberdar olmalarına karşın temel metodolojik yaklaşımlar konusunda açık bir diyaloğa girmeyen Weber ve Durkheim’ın metodolojilerinin sistematik, karşılaştırılmalı bir analizini hedefliyor.
İyileştirici bir yaşama çabası olarak felsefe
Murat Güzel
Felsefeyi yalnızca birkaç kişinin özel ilgi alanı ya da geçmişe ait ilginç düşünceler yığını olarak görmeyen Stoacılar, onu bir yaşama yolu, yaşama yollarını açan bir çaba olarak değerlendirdi. ‘Özne’ dergisi Güz 2018 tarihli 29. kitabını Türkçede fazla ilgi görmediğini söyleyebileceğimiz Stoa felsefesini konu edinen yazılara ayırmış.
Vekalet savaşları ve devlet dışı silahlı aktörler
Murat Güzel
Sistematik biçimde şiddet eylemleri gerçekleştirme kabiliyetini haiz DDSA’ların Ortadoğu’nun parçalanan jeo-politiğinde birçok vekalet savaşının da yürütücüsü olduğunu belirten kitapta bu örgütler üç farklı seviyede ele alınıyor.
Türkiye’deki sosyoloji çalışmalarının topografyası
Murat Güzel
“Türkiye’de Çağdaş Sosyolojik Yönelimler” başlıklı toplantı dizisinde sunulan tebliğlerin, Türkiye’deki sosyoloji çalışmalarının güncel yönelimlerine dair önemli bir içgörü sağladığı vurgulanabilir. Ahmet Çiğdem, Aksu Bora, Ali Yaaşar Sarıbay, Alim Arlı, Ayşen Uysal, Demet Lüküslü, Elisabeth Özdalga, Güney Çeğin, kitapta görüşlerine yer verilen isimlerin bazıları… 
Aliya ve İslam düşüncesinin yüzleşmesi gereken sorunlar
Murat Güzel
‘Doğu Batı Arasında Ahlak’, temelde Aliya İzzetbegoviç’in Doğu Batı Arasında İslam kitabının ahlak felsefesini ilgilendiren kısımlarının kapsamlı bir yorumlaması. Hasan Hüseyin Bircan kitabında, çağdaş İslam düşüncesinin de bugüne kadar yüzleşmek zorunda kaldığı problemleri İzzetbegoviç’in düşünceleri dolayısıyla yeniden ele alıyor.
Müslüman ve modern olmak mümkün mü?
Murat Güzel
Çağdaş Türk düşüncesinin çağdaş İslam düşüncesiyle arasındaki irtibatın genelde hep ihmal edilen bir alan olduğunu savlayan İsmail Kara, Osmanlı ve Türkiye modernleşmesini ele alırken din ile modernliğin felsefi olarak zıt kavramlar olmasına karşın, Türkiye’de Batı tarzı modernizasyon sürecinden farklı bir süreç yaşandığını düşünüyor.
Kölelik ve Osmanlı’daki tarihsel kökleri 
Murat Güzel
Karlofça Anlaşmasıyla birlikte Osmanlı’daki savaş esirleri uygulamalarının aldığı yeni şekli çözümlemelerine konu edinen Fatma Sel Turhan’ın çalışması, Türkiye’nin gerek siyasal modernleşmesinin gerekse toplumsal yenilenmesinin tarihsel kökleri üzerindeki uluslararası etkilere dair birçok ipucuna ulaşmamızı mümkün kılıyor.
50 yılda Seyyid Kutup’un ardından söylenen
Murat Güzel
Yasin Aktay, ‘Seyyid Kutup: Siyasal Teoloji’ isimli kitabında Seyyid Kutup’un gerek çağdaş İslam düşüncesine gerekse farklı coğrafyalardaki yer yer birbirinden çok farklı ve belki taban tabana zıt ilkelere dayalı İslami hareketlere etkilerini anlayıp değerlendirmeyi amaçlıyor.
Yüceyi güzelin karşısına koyamazsınız!
Murat Güzel
Felsefe, kültür teorisi, estetik, Budizm, medya teorileri hakkında yazdığı eleştirel niteliği yüksek, derinlikli eserleriyle dikkat toplayan ve son dönemlerde birçok eseri Türkçeye kazandırılan bir yazar Byung-Chul Han. Günümüz tüketim toplumlarına egemen öznellik övgülerinin tahakkümü altındaki güzellik mefhumuna bakışındaki tazeleyici tutum ise ilgi çekici ve bir o kadar da zihin açıcı.
Türkçenin Farsçayı etkilememiş olması mümkün mü?
Murat Güzel
Etkileşimleri İslam öncesi dönemlere kadar uzanan, bir arada oluşları yaklaşık 2 bin 300 yılı bulan iki dil: Türkçe ve Farsça. Mustafa Balcı kitabında, ikisi arasındaki tarihsel ilişkiyi ele alıyor. Birbirlerinden etkilenmemelerinin ise bizatihi dil denen olgunun tabiatına mugayir olduğunu söylüyor.
Toplumsal katliamlar ve sessiz onaylar
Murat Güzel
En çok bilinen eseri ‘Şiddet ve Kutsal’a yönelik sert tepkileri polemik dolu bir üslupla göğüsledi Rene Girard. O kitapta ele alamadığı ‘günah keçisi’ mekanizmasını ise Günah Keçisi adlı kitabında detaylandırarak toplumsal katliamların ardındaki saikleri açığa çıkarmaya uğraştı.
‘Ben’ katlinin en ikna edici versiyonları
Murat Güzel
Heideggeryen ‘ontolojik fark’a nispetle bir ‘egolojik fark’ı vaz eden Jacob Rogozinski’nin fenomenoloji ve psikanalizi eş zamanlı ve eleştirel bir şekilde kullanarak psikanalize alternatif olmayan bir ego-analizini Desartes, Husserl ve Merleau-Ponty üzerinden üretmeye çalıştığını belirtmek mümkün.
Sekülerleşmenin Alevilik üzerinde de etkileri büyük
Murat Güzel
‘Hangi Alevilik?’ sorusuna yer vermeden yapılan Alevilikle ilgili değerlendirmelerde büyük ölçekli genellemelerin hatalı sonuçlar verdiğini dile getiren Necdet Subaşı kitabında, modernleşme ve sekülerleşme gibi toplumsal süreçlerin Sünnilik kadar Alevilik üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.
Alternatif medeniyet arayışları
Murat Güzel
İbrahim Kalın’ın ‘Barbar, Modern ve Medeni’ başlıklı kitabı medeniyet kavramına ilişkin ‘zihni bir berraklığa’ dönük kapsamlı bir adım olarak görülmeli. Medeniyet kavramının dayandığı felsefi çerçeveyi temellendirmeye çalışan Kalın, alternatif medeniyet arayışlarının muhtemel sonuçlarını da değerlendiriyor.
Niçin hiç kimse bir ‘Hıristiyan sorunu’ndan bahsetmez?
Murat Güzel
Carl Schmitt’in bilinen ‘siyasal ilahiyat’ tanımını özellikle ‘Hıristiyan sorunu’nu vazedebilmek üzere yeniden biçimlendiren, yeniden kuran Gil Anidjar modern dünyanın tüm anlamlı kavramlarının akışkan bir hale getirilmiş teolojik kavramlar olduğunu ileri sürüyor ‘Kan: Bir Hıristiyanlık Eleştirisi’ isimli kitabında.
Kant görme biçimlerimizi nasıl etkiledi?
Murat Güzel
H. Bülent Gözkan kitabında, Kant’ın kendinden önceki tüm felsefi geleneği eleştirerek, tersine çevirerek bu geleneğin kavramlarını kendi düşünme çabası içerisine nasıl dahil ettiğini, sonuç olarak varlığı, var olanları, doğayı, Tanrı’yı, insanı ‘görme’ biçimlerimizi ne şekilde değiştirdiğini anlamaya çalışıyor.
İnsan, toprak, zaman üçlüsü ve din
Murat Güzel
Bedran Bin Laahsen kitabında Malik Bin Nebi’nin medeniyet teorisini irdeliyor. Yazar, Malik Bin Nebi’nin medeniyeti, “insan, toprak ve zaman” üçlüsüne, birbirlerine tam uyum sağlayabilmeleri ve yeni bir sentez oluşturulabilmeleri için dinin katılımı olarak tanımladığına dikkat çekiyor.
Babanzade’nin fikir dünyası
Murat Güzel
Vefatının 80. yıldönümü dolayısıyla Babanzade Ahmed Naim’in hayatı, eserleri ve fikirleri etrafında 2014’te Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen panele dayanan ve editörlüğünü İsmail Kara ile M. Cüneyt Kaya’nın yaptığı ‘Babanzade Ahmed Naim’ adlı kitap, Babanzade’nin fikir dünyasının farklı veçhelerini anlamaya yönelik değerli bir çalışma.
Bir eşik düşünürü olarak Gazzali
Murat Güzel
Gazzali’nin ve bıraktığı mirasın gerek gelenekte gerekse şimdi pozitif ama eşit olmayan alımlanışının, onun zengin fikri repertuarıyla alakalı olduğunu düşünen İbrahim Musa, ‘Gazzali ve İmgelem Poetikası’ adlı kitabında Gazzali’nin bir “dehliz” (eşik) düşünürü olduğunu ileri sürüyor.
Kültürel tahakküm distribütörleri
Murat Güzel
Ercan Yıldırım, küresel kültür endüstrisinin ülkedeki distribütörleri, kolları ve sektörleriyle gündelik hayatlarımız üstüne kurduğu mütehakkim iktisadi, ahlaki, kültürel nüfuzun sonuçlarını tartışıyor.
Yediklerimiz helal, ya kaplarımız?
Murat Güzel
Necdet Subaşı Yeni Türkiye’de dinin hangi temsiller üzerinden kendini var ettiğini, verili politik bağlamlara borçlu görünen örgütlü dinsel yapıların rekabet alanlarının nasıl işlediğini, gündelik dini söylemlerin yer yer politik ataklarla örtüşebilen müfredatını ve kurucu aktörlerin hemen her durumda yeniden inşasına fırsat veren heyecanının açığa çıkardığı pragmatizmi çözümlemelerinde kerteriz seçiyor.
Retoriğin, ikna için kullandığı araçlar
Murat Güzel
Aristoteles’ten günümüze retorik sanatının insanları belirli görüşlere nasıl ikna edebildiği, bu ikna için ne tür alet ve araçlara başvurduğu sorusuna ilişkin doyurucu bir cevap veriyor Coşkun Baba’nın kitabı. Dil içi ya da dışı her türlü iknaya yönelik unsurun belli fikir, görüş ve duyguların kabulündeki etkilerini göstermeye çalışıyor.
Önceki bilgiyi ‘hayır’ diyerek tamamla
Murat Güzel
Bilimin aklı eğittiğini ileri süren, epistemolojik engel, epistemolojik profil, epistemolojik kopuş gibi kendisinden sonra da sık sık kullanılacak birçok ilginç felsefi deyim icat eden Bachelard, hayır diyebilen, hayır demekle önceki bilgiyi aşan ve onu tamamlayan bir felsefeyi düşünüyor kitabında.
Topluluk ve anlamlara nedensel analiz
Murat Güzel
Klasik pozitivist varsayımın aksine anlayıcı yorumlama ve nedensel analiz ile toplulukların ve anlamların kavranmasını bir araya getiren Kolektif Bellek’in 1950’de yayınlanmasının ardından gündelik hayat sosyolojilerinin de en önemli kaynak metinlerinden biri olduğu söylenebilir.
İfşa, tüketimci teşhir, simülasyon ve diğerleri
Murat Güzel
Sosyoloji Divanı, son sayısında ‘Teşhir Toplumu’ başlığını kapağa taşıyor. Dosyada “teşhir toplumu”nun ruhunu anlamaya çalışan, sosyal medya, ifşa, itiraf, bedenin teşhiri, simülasyon, tüketimci teşhir vb. olguları da çözümleyen yazılar yer alıyor.
Anadolu kültüründe mumyanın yeri
Murat Güzel
Zehra Gençel Efe, mumyalama tekniklerinden Anadolu Türk kültüründe mumyalamanın yerine kadar kadim bir geleneğin ayrıntılarını anlatıyor. Modern zamanlarda özellikle tıp eğitiminde kadavra uygulamalarındaki plastinasyona kadar gelen mumyalama işlemleriyle ilgili Efe’nin aktardığı bilgiler insanoğlunun ölümsüzlük arayışındaki umutsuz çabayı akla getiriyor.
‘Cenneti aramaktan vazgeçemeyiz’
Murat Güzel
Ziyaüddin Serdar, kitabında kendi entelektüel macerasının eleştirel bir muhasebesine girişiyor ve “İslam’ın cenneti bir varış yeri değil, bir seyahat tarzıdır. Yaşamı durduramadığımız gibi, cenneti aramaktan da vazgeçemeyiz.” diyor.
İnsan ne zaman evindedir?
Murat Güzel
Herhangi bir yolculuktan çıkarılacak en esaslı dersin “orada” kalamayacağımız, yani asla “orada” evimizde olamayacağımız olduğunu ileri süren Barbara Cassin için insan ancak yakınları, dili ve dilleriyle birlikte kabul edildiği zaman evinde olabilir.
Türk modernleşmesi ve pozitivizm
Murat Güzel
Ahmet Şuayb’ın devrin anlayışına uygun olarak önce Servet-i Fünun’da yayınlanıp sonradan ‘Hayat ve Kitablar’ başlığıyla kitaplaştırdığı yazıları, Avrupa pozitivizmini yakından tanımaya çalışan bir düşünürün birinci el kaynaklardan yararlanarak ortaya çıkardığı bir üründür.
Türkçenin felsefe ile sorunu mu var?
Murat Güzel
Türkçenin felsefi düşünceleri ifade edebilecek kudrette bir dil olabilmesi yolunda geçmişte yaşadığı istihale ve dönüşümleri izleme noktasında çok önemli bir yeri olan ‘Felsefi Meslekler Vokabüleri’nin yeniden yayınlanmasını sağlayan Recep Alpyağıl, Namdar Rahmi’nin sözlüğünde yer yer Frankofon havanın yoğunlaştığını, hatta eserin Türkçe felsefe kimliğini yitirdiğini savlıyor.
Dindarlık-Müslümanlık arasındaki makas
Murat Güzel
Kamusal Maneviyat’ adıyla yayınlanan kitabında gündelik hayatın seküler ve modern temposuna teslim olmuş bir dinselliğin dindarlıkla Müslümanlık arasındaki makası bir hayli açtığını savlayan Necdet Subaşı, artık dini hayatın göstergelerinin uhrevi düzeyden çok görünür alandaki imajlarda aranıp tanımlandığını söylüyor.
Din-dünya ilişkileri nereye doğru gidiyor?
Murat Güzel
Prof. Dr. Yasin Aktay, sekülerleşme sosyolojisine hakim literatürün dinselliğin en önemli göstergelerini bile aslında sekülerleşmenin birer göstergesi saymaya çalıştığını, dindarlar arasında yaşanan, yaşanması gayet doğal olan görüş ayrılıklarını bile sekülerleşmenin kanıtı saydığını söylüyor.
Türk diasporası için söylem arkeolojisi
Murat Güzel
Gökhan Duman’ın ‘11. Peron’ adlı kitabı, son 50 yılın belki en uzun sürmüş göçünün, iş gücünün yer değişiminin geride bıraktığı bireysel tanıklıklar ve çarpıcı insan hikayelerinin bir panoramasını sunuyor.
Bilme, fenomenoloji ve logosun sınırlarında
Murat Güzel
Levinas’ın ilk felsefe olarak etik tasavvurunu Levinasçı metafizik olarak ele alan Gözel, bu metafiziğin nirengi noktalarını analiz edebilmek için dört kavramı esas ittihaz ediyor: Başkalık, anlam, duyarlık, öznelik.
Tarihe bakan geleceğe ışık tutan romanlar
Murat Güzel
A. Mithat Efendi ile Filibeli Ahmed Hilmi’nin Haşhaşiler olarak bilinen Hasan Sabbah ve fedailerine ilişkin yazdığı romanlardan yola çıkarak güncel siyasetimizde FETÖ’ye yapılan ‘Haşhaşi’ nitelemesinin yerli yerindeliğini ortaya koyuyor Mustafa Özel.
Tarih ve toplum filozofuna saygıyla
Murat Güzel
İbn Haldun’u Platon, Aristoteles ve Galen ile başlayan, Farabi, İbn Sina ve İbn Rüşd ile devam eden ve sonrasında Montesquieu, Hume, Adam Smith ve Durkheim ile yenilenen entelektüel geleneğin bir mensubu addeden Stephen Frederi Dale, ‘İbn Haldun ve İnsan Bilimi’ adıyla Türkçeleştirilmiş kitabında onu ve şaheseri ‘Mukaddime’yi anlamaya dönük bir çaba sarfediyor.
İdeolojik bağlılıklar ve Filistin
Murat Güzel
‘Filistin Meselesi’nin ortaya çıkardığı gerçeklerden en önemlisi belki de Türkiye’de Filistin meselesini gündeme getiren her grup karşısında, diğer ideoloji mensuplarının ilgisiz ve sessiz kalmayı tercih etmesi. Bu durum, borç ve bağlılıkların siyasal çözüm arayışlarını nasıl sakatladığını da gösteriyor.
Beş büyük medeniyetin dördü Asya’da doğdu
Murat Güzel
Klasik oryantalist ve Avrupamerkezci önyargıları her fırsat düştüğünde eleştiren, oryantalizmin ve Avrupamerkezciliğin tarihçilikteki etkilerini sona erdirmeyi amaçlayan Hodgson’ın, Edward Said’den çok daha önce Avrupamerkezci üstünlük söylemlerinin kültürel ve ahlaki saltanatını sarstığını vurgulamak gerekir.
Canlıyı cansızdan ayırt eden nedir?
Murat Güzel
‘Ruh Üzerine’ doğrudan insanı ve onun psikolojisini merkeze alan bir eser değil, Aristoteles bu konulardaki düşüncelerini ahlak ve politika ile ilgili eserlerinde dile getirir; Ruh Üzerine’nin asıl konusu doğrudan doğabilim, yani canlı doğanın bilimidir. Temel soru da bu yönde gelişir: Canlıyı cansızdan ayırt eden nedir?
Varlığın unutulmuşluğunun kararttığı dünya
Murat Güzel
Heidegger’in pedagojik amaçlarının, Varlığın unutulmuşluğunun kararttığı bir dünya farkındalığında sonuçlandığına işaret eden Ehrmantraut, tam da böyle bir başarısızlığın Varlık sorusuna yönelik gerekli bir adımı atmayı sağlayabileceğini ifade eder.
Dünyanın fikir ve duygu adamları birleşin!
Murat Güzel
Hilmi Ziya Ülken’in ‘Hakimiyet’ adlı kitabı, Soğuk Savaş döneminde yazılmanın bütün işaretlerini bağrında taşıyan, buna karşın kapitalizm ve sosyalizm gibi ekonomik temele dayalı toplumsal modellemelere nazaran tamamen kültürel-ahlaki bir toplum modellemesini öne çıkararak dünyadaki tahakküm sistemlerinin sona erdirilmesine ilişkin umut üretimini artıran bir siyaset felsefesi kitabı.
Mültecinin vatanı: Belirsizlik
Murat Güzel
Sıtkı Karadeniz, Ürdün’deki Filistin mülteci kamplarında yaşayan “mülteci”lerin mekansal, kültürel ve siyasal düzlemde deneyimledikleri gerilim ve fay hatlarını anlamlandırmak üzere yaptığı alan araştırmasında, yaklaşık üç kuşaktır, her kuşaktan diğerine sanki bir mirasmışçasına aktarılan mülteciliğin bu uzun süreçte nasıl evrildiğini, günümüzde farklı kuşak ve tabakalardan insanları nasıl bir hayatla yüzleştirdiğini anlamaya çalışıyor.
Deha estetiğinin temelleri
Murat Güzel
Schelling’in 1801 sonrasındaki özdeşlik felsefesi döneminin bir ürünü olan Sanat Felsefesi kitabı estetik teoride deha estetiği olarak bilinen yaklaşımın temellerini göstermesi bakımından ilginçtir. Türkçe’de az tanınan bu Alman filozofun ve Alman idealizmi olarak adlandırılan felsefi akımın fikri ufuk ve boyutlarını sergilemesi bakımından Sanat Felsefesi önemli bir eser.
Neden Müslümanların imgeyle ilişkisi ikonoklazma ile açıklanıyor?
Murat Güzel
Nuh Yılmaz, İslami ikonoklazma tezinin Müslümanları ya da ikonoklazmayı değil, Batı’nın dış sınırlarını teşkil eden muhayyel alanı tarifle ilgili olduğunu belirtiyor. Yılmaz’a göre tez, İslam ile değil, Batı ile bilhassa Ortaçağ’daki Hıristiyan dünyası dahil, modern dönemde sekülerleşip evrenselleşerek Avrupa’ya dönüşen seküler evrensellik sistemi ile ilgili.
Kültürümüze muttali olamayanların 'iktidarı'
Murat Güzel
Ortak anlayış ve kültür ne bir proje ne bir dayatma ne de bir taleptir. O Türk halkının bu topraklarda yüzlerce yıl süren macerasından, uzun, sancılı ve kavgalı yaşamından, ittifak, çatışma ve mücadelelerinden bugüne kalandır. Bu ortak anlayış ve kültüre dışarlıklı olsa bile muttali olamayanların “kültürel iktidar” denen habis meymenetsizliğe gönül indirmelerine de bu yüzden aldırmamak gerekir.
‘İzm’lerin değil Cemil Meriç’in fikri mirası
Murat Güzel
‘Bu Ülke’yi Yeniden Düşünmek’ Cemil Meriç’in fikri mirasını farklı açılardan detaylıca irdelemeye, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve günümüze kadar uzanan köklü toplumsal, kurumsal, zihinsel değişim ve dönüşümleri onun “görmeyen gözü”nden yorumlamaya çalışıyor.
Yapay zekanın nesne bilgisi ve dil sistemi
Murat Güzel
H. Rahmi Göktaş ‘Yapay Zekanın Türkçe Üzerine Kurulumu’ adlı kitabında, doğal dil işlemleriyle ilgili bir çaba içinde olmadan yapay zekanın düşünebilmesi için gerekli olan bilinç eşiğini, ‘nesne eşiği’ seviyesine yükselterek, yapay zekanın nesne bilgisini dil sisteminin nesnesine eşitlemeyi amaçlıyor.
Modern ırkçılığın kurbanlarına…
Murat Güzel
‘Siyah Güzeldir’ sanat akımına, kitabına seçtiği isimle selam gönderen Muhammed Berdibek, 1960’lı yıllardan itibaren önemli birçok olayda karşılaştığımız Steve Biko, Nelson Mandela, Martin Luther King, Malcom X ve buna benzer birçok siyahi sembolü kitabında anlatıyor.
Post-modernizmin nekahet dönemi mi?
Murat Güzel
Sona erdiği düşünülen postmodernlik tartışmalarının felsefe ve edebiyatta hâlâ canlı, hareketli ve hararetli bir şekilde sürdüğünü ortaya koymaya çalışan Başaran, bu mefhumun bir tür rehabilitasyonunu da öneriyor bize: Nekahet.
Hz. Peygamber’in diplomatik faaliyetleri
Murat Güzel
Asr-ı Saadet döneminin daha iyi anlaşılabilmesi için Hz. Peygamber’in diplomatik faaliyetlerinin de tüm boyutlarında ortaya konulması gerektiğini düşünen tarihçi Mehmet Ali Kapar, ilk İslam devletinin dış siyasetinin temel yapı taşlarını ve komşu Arap kabilelerine karşı izlediği diplomatik yöntemleri tespit için Hz. Peygamber’in dış devlet ve kabilelerle kurduğu ilişkilerde etkin bir rol oynayan elçilik kurumunun iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyor.
Kadın folkloru ve kültürel imaj çözümlemesi
Murat Güzel
Kadın imajının folklor kalıplarında belirlenmiş yerinin yalnızca sözel sanatlarda değil, görsel simgeler yoluyla da sabitlendiğini söyleyen Mehmet Ali Yolcu’ya göre ülkemizde kadın folkloru çalışmalarının artması hem toplumsal cinsiyetle ilgili kültürel imajların çözümlenmesini kolaylaştıracak hem de konuyla ilgili toplumsal-zihinsel dönüşüme katkı sağlayacaktır.
Ortadoğu’nun tarihsel kavşağında Kürt halkı
Murat Güzel
Orhan Miroğlu, içinde bulunduğumuz tarihsel kavşakta Ortadoğu’daki vekalet savaşlarının bir aracı haline dönüşmüş PKK’nın geniş Kürt yığınları üzerindeki blokajının kırılmasının, Kürt halkının geleceği için daha iyimser beklentiler içine girebilmemizi sağlayacağını belirtiyor.
Toplumlar neyi unutur, sonra nasıl hatırlar?
Murat Güzel
Editörlüğünü Prof. Dr. Köksal Alver’in yaptığı altı aylık sosyoloji dergisi Sosyoloji Divanı, Toplumsal Hafıza başlıklı dosyasında, toplumsal hafıza konusunun sosyal bilimler açısından bir muhasebesini gerçekleştirmeye çalışıyor.
Bilimler tarihinden yerel bilgi tarihine
Murat Güzel
1600’lü yıllardan günümüze kazandığı büyük başarılarla ‘evrensel’ statü elde etmiş Batı biliminin yanı sıra, ‘yerel’, farklı toplumlara özgü, ait olduğu toplum için bir anlam taşıyan ‘bilgiler’i de gözeten yaklaşımıyla Burke, bilimler tarihinden bilgiler tarihine doğru olan kaymayı çözümlüyor.
Bağdat tercüme hareketi Rönesans ile aynı kategoride ele alınmalı
Murat Güzel
Bağdat’taki tercüme hareketinin Perikles Atina’sı, İtalyan Rönesansı veya 16. ve 17. yüzyıllarda gerçekleşmiş bilimsel devrimle aynı kategoride değerlendirilmesi gerektiğini düşünen Dimitri Gutas’ın incelemesi,sınırları halen tam olarak ortaya konamamış bu büyük entelektüel faaliyeti ele almak için iyi bir başlangıç.
Zeytin Dalı Washington’u uyandırır mı?
Murat Güzel
Suriye’deki istikrarsızlığın 10 bin kilometre uzaktaki Washington’un güvenliğini tehlikeye attığını savunan Trump yönetimi, umarız ki, PKK terörüne 40 bin üzerinde şehit veren Türk halkının Afrin konusunda hükûmetin arkasında olduğunu görüp Suriye’nin kapı komşusu Türkiye’nin de güvenlik kaygılarını ciddiye alır.
Çağa, mekana ve insana göre Aydınlanma
Murat Güzel
Aydınlanma’nın siyasal, sosyal sonuçlarını, bu felsefi harekete dahil olarak ona katkı veren entelektüeller arasındaki farklılıkları da gözetecek bir şekilde ele alan Ahmet Çiğdem, ‘Aydınlanma Düşüncesi’ adlı kitabında hem farklı coğrafyalarda gelişen Aydınlanma hareketlerinin tikelliklerini hem de Aydınlanma’nın sonraki yüzyıllarda ele alınıp yorumlanma şekillerini analiz ediyor.
Yayıncılık, kültürel rejim ve Avrupa-merkezcilik
Murat Güzel
Türk toplumu olarak siyasi, ekonomik ve zihinsel bakımdan aradan geçen 30 yıllık süreçte, özellikle AK Parti’nin 15 yıllık iktidarıyla birlikte 12 Eylül’ün öngördüğü rejimi ıskartaya çıkardık, onu aştık; ama halen 12 Eylül’ün kültürel düzenini tamamen değiştirebilmiş sayılmayız. Hali hazırda 12 Eylül’ün kültürel rejiminde yaşıyoruz ve bu kültürel rejim bizi, Althusser’in Marksist altyapı-üstyapı kavramlaştırmasına bir düzeltme olarak geliştirdiği deyimle üstbelirlemeye devam ediyor.
Platon felsefenin babası mı alet çantası mı?
Murat Güzel
Platon, “felsefenin başından hiç ayrılmayan asıl sahibi”, onun ‘baba’ figürü, alt edilmesi en güç düşünür olarak görülebilir. Platon’u alt etmeye çalışmak felsefeciler için kendi kendileriyle bilek güreşi tutmak anlamına bile gelir.
Modernliğin kurucu bileşenlerinden biri olarak Hegel
Murat Güzel
Felsefe dergisi Özne’nin Hegel’i konu edinen özel sayısında, Hegel’den hareketle bilinç, özbilinç, ölüm, savaş, yasa, devlet ve bu kavramlara benzer diğer kavramlar sıkça inceleniyor, irdeleniyor. Hobbes, Feurbach, Rousseau, Schmitt, Lacan, Benjamin gibi düşünürleri Hegel dolayımında ve onunla ilişkili olarak ele alan yazılar da yer alıyor dergide.
Bir çift ayakkabı etrafındaki felsefi tartışma
Murat Güzel
20. yüzyılda Van Gogh’un resmi etrafında gelişen ilginç felsefi diyaloğu kitabında ele alıp felsefi bir metnin nasıl okunması gerektiğine ilişkin “düzgün bir örnek” oluşturan Erdal Yıldız, diyalogun ilk adımını oluşturan Heidegger’e ait ‘Sanat Eserinin Kökeni’ başlıklı metinden başlayarak hem Schapiro’nun düşüncelerini hem de Derrida’nın eleştirilerini serimliyor.
İsmail Fenni Ertuğrul’un, Reinhart Dozy’e cevabıdır
Murat Güzel
Dozy’nin ‘Tarih-i İslamiyet’ adlı kitabına İsmail Fenni Ertuğrul’un yazdığı reddiye olan ‘Kitab-ı İzale-i Şukuk’, Dozy’nin İslam peygamberi merkezinde İslam’a yönelttiği şüphe ve iddialara makul cevaplar içeriyor. Eser Çizgi Kitabevi’nin Osmanlı Felsefe Çalışmaları adlı dizisinin 53. kitabı olarak yayınlandı.
Felsefe dünyayı görmeyi yeniden öğrenmektir
Murat Güzel
Asıl felsefenin dünyayı görmeyi yeniden öğrenmekten geçtiğini savlayan Merleau-Ponty, bu anlamda anlatılan güzel bir öykünün de en az bir “felsefe risalesi” kadar derinlikli bir biçimde dünyayı anlamlı kılabileceğini vurguluyor.
Müslümanlar kendi modernitesini neden gerçekleştiremedi?
Murat Güzel
Kitabında Faslı düşünür Muhammed Abid el Cabiri’nin klasik İslam düşüncesine yönelik yapısalcı çözümlemelerini din felsefesi bakımından “akıl ve din ilişkileri” zemininde tartışan Mehmet Ulukütük, Cabiri’nin tüm gayretinin Müslümanların kendi modernitesini neden gerçekleştiremediği sorusuna bir cevap aramak olduğunu belirtiyor.
Filistin’deki Osmanlı varlığı
Murat Güzel
Karlofça anlaşmasıyla Osmanlı Devleti’nin merkezinde yaşanan değişimlerin taşraya yansımasının bir örneği olarak Abdelkader Steih’in çizdiği Osmanlı Kudüs’üne dair bu portre bugünkü durumu da kavramamıza yarayacak birçok ipucu sunuyor.
İnanç ile sanat işlerini de mi ayırmalıyız?
Murat Güzel
Buğday etrafında yapılan tartışmanın üstü örtük yürütülen kısmında en kestirme söyleyişle sanat ile (dini) inanç(lar) arasındaki ilişkiyi sorunlaştırmaya, sanatı inançtan beri tutmaya, deyim yerindeyse sanatsal alanı sekülerleştirmeye çabalayan bir bakış açısının geliştirilmeye çalışıldığını söylemek mümkün.
Müslüman failliğinin kaydedildiği bir yüzey olarak hilafet
Murat Güzel
‘Hilafeti Hatırlamak’ kitabının temel argümanı, Müslüman bir özne pozisyonunun ortaya çıktığı bir dünyada, buna ev sahipliği yapacak herhangi bir kurumsal çerçeve ya da yapının olmadığı, dolayısıyla Müslümanların küresel beyaz hakimiyetinin tahakkümü altındaki mevcut sistemde temsil edilmeme sorunu ile baş etmeye zorlandığı şeklinde özetlenebilir.
Sanatın değişimi meselesi ve Güzelin Güncelliği
Murat Güzel
Klasik ve modern sanatı bir arada düşünebilmemize imkan sağlayan yanlarıyla Gadamer’in ‘Güzelin Güncelliği’ kitabı 19. ve 20. yüzyıllardaki sanatsal değişim olgusunu irdeliyor, Kant ve Hegel ile temsil edilen idealist estetiği aşan bir estetik yorumsamayı gündeme getiriyor.
Klişe söylem ve gerçek arasında tefekkür dünyamız
Murat Güzel
‘Felsefî Gök Kubbemiz’ İlhan Kutluer’in klasik tefekkür dünyamızı anlamaya çalışan önceki çalışmalarının bir devamı ve açılımı niteliğinde. Kutluer, kitabında dile getirdiği gözlemlere dayanarak klasik tefekkür dünyamız üzerine farklı bakış açılarından yapılmış araştırmaların diyalojik okumalara imkân verecek şekilde anlamlı birikimler oluşturduğunu savlıyor.
Geleneği ve arayışlarıyla İslam düşüncesi
Murat Güzel
Kavramsal haritalar içeren, eserlerin ve müelliflerin etkileşimi ve devamlılığını gözeten, İslam düşüncesi geleneğinin kendine özgü ritmini günümüze bitiştiren ‘İslam Düşüncesi Atlası’, önerdiği dönemlendirme ve kapsamlı ilişkiler mantığıyla düşünce tarihi yazımında yüzleşmemiz gereken birçok sorunu bertaraf etmemize imkan tanıyor.
‘Ümit veren’ yegane kuşağın 100 yıllık öyküsü
Murat Güzel
1916’da kurulan ve İttihat ve Terakki Fırkası’nın gençlik örgütlenmesi olan Türk Talebe Birliği’ne kadar uzanan MTTB’nin hikayesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin hikayesine uygun biçimlendiğini söyleyebiliriz. ‘100. Yılında MTTB’ isimli sempozyum kitabı özellikle 1990’lı yıllardan itibaren siyaset, akademi, medya ve bürokraside etkili olmaya başlayan bir kuşağın hikayesinin sosyolojik değerlendirmelerine yer veriyor.
İmam Maturidi’nin mezhep eleştirileri
Murat Güzel
Eserinde İmam Maturidi’nin hayatını ve kelami görüşlerini genel okur için özet mahiyetinde anlatan Sıddık Korkmaz, onun farklı mezheplerin görüş ve düşünceleri ile ilgili eleştirilerini de daha detaylı ve bağlamı da gözeten bir şekilde bize aktarıyor.
Hermenötiğin tanımına ulaşmak imkansız mı?
Murat Güzel
Gadamer, Hirsch, İbn Hazm gibi düşünürler üzerine yaptığı çalışmalardan yakinen bildiğimiz Burhaneddin Tatar modern hermenötik yaklaşımları ele aldığı kitabında hermenötiğin belirli bir tanımına ulaşmanın imkansızlığını savlayarak bu yaklaşımların tarihini, temel kavram ve sorunlarını ele alıyor.
Sofistler ve sofist düşüncenin gerçek veçhesi
Murat Güzel
Güvenç Şar, başta Protogaros olmak üzere birçok sofistin yazdıklarının genellikle fragmanlar olarak günümüze ulaşabilmesinden ötürü daha bütünlüklü bir metni, adı bilinmeyen bir sofistin yazdığı Dissoi Logoi metnini kullanarak sofistleri ve sofist düşünceyi gerçek veçhesiyle tanımayı ve kavramayı amaçlıyor.
Postyapısalcı teori ve tarih bilimi
Murat Güzel
Fransa tarihi çalışan bir ABD’li akademisyen olarak Joan W. Scott, Michel Foucault, Jacques Derrida, Gilles Deleuze gibi isimlere referansla anılan postyapısalcı teorinin eleştirel potansiyelinin özellikle “tarih bilimi” söz konusu olduğunda yerli yerinde durduğunu gösteriyor.
Türkiye’de felsefenin yüzyıllık sorunları
Murat Güzel
Ayhan Bıçakçı’ya göre yaklaşık 150 yıllık süreç içinde varlık, bilgi, ahlak, estetik, dil, tarih, toplum, devlet gibi felsefenin temel sorunlarıyla ilgili birçok görüş ortaya konmuş olsa da bu görüşleri ortaya koyan felsefecilerin eleştirel bir diyalog içinde olmayışları, birbirlerinin düşüncelerine atıf yapmamaları bu konular hakkındaki düşünceleri ilişkisiz ve dağınık olarak algılamamıza yol açmaktadır.
Adalet teorileri ve hayatın adaletsizliği
Murat Güzel
En temelde İslami kültür çerçevesinde ‘adl-i ilahi’, Batı düşüncesinde teodise olarak belirginleşen meseleler çerçevesinde ‘hayatın adaletsiz’liğini tartışan Thomas Macho’nun gerek bu konulara dair ürettiği tartışmalar gerek dini izah tarzlarına yönelttiği eleştiriler, üzerinde durmayı hakediyor.
Mannheim’a göre entelijansiya sorunu
Murat Güzel
Fikri gelişimini Weimar dönemi Almanya’sında tamamlamış, Nazi Almanya’sından kaçarak İngiltere’de akademik hayatını sürdürmüş olan Mannheim’ın özellikle Hegel’e ve entelijansiya sorununa dönük çözümlemelerini de içeren kitap, birçok güncel meseleyi alma noktasında da okuruna vukuf kazandırıyor.
Gazali ve şüphenin anlaşılma şekilleri
Murat Güzel
Çocuk denecek yaşta iken taklit bağından ve göreneğe dayalı inançlardan sıyrıldığını ‘Munkiz’de belirten Gazali’nin bilgi sistemini ve şüpheci yöntemini detaylıca inceleyen Mehmet Ayman öncelikle eski Grek felsefesindeki şüpheci okul ve isimlerden başlayarak şüphenin felsefi ve psikolojik anlaşılma şekillerini tartışıyor.
Türkiye’nin ‘Cendere’den çıkma çabası
Murat Güzel
Yıldırım kitabında, çok kültürlülük, ötekilik, bir arada yaşama tezlerinin ardından yerli ve milli bakış açısına geçerken lümpenleşmeye, İslami olanın tasfiyesine, yeni çıkış yollarının tıkanması tehlikesine dikkat çekiyor.
Tarih yazımında efsanelerin rolü
Murat Güzel
İnalcık’ın Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler kitabında İstanbul Kuşatması’ndaki kritik üç gün, Boğazların 800 yıllık tarihi, Avrupa’da Protestanlığın yayılmasında Osmanlı’nın rolü gibi çok sayıda ilgi çekici konu yer almaktadır.
Yaratan-yaratılan ilişkisinde “bir ve çok”
Murat Güzel
Metnin neşri, tercümesi ve tahlilini gerçekleştiren Cüneyt Kaya, Amiri’nin metafizik bahislerdeki görüşlerini tespit için son derece önemli olan el-Fusul fi’l -me’alimi’l ilahiye adlı eserin tercümesini de kitaba ekliyor.
İslam tarihindeki ilk ve tek köle isyanı
Murat Güzel
Basra’daki isyanın, İslam toplumları için “istisnai” konumunu vurgulayan Mustafa Demirci, İslam hukukuna ait mevzuatın hür insanlarla hakiki köleler arasında bulunan ‘toprak köleleri’ni tanımadığını belirterek isyana yol açan toplumsal saikleri araştırıyor.
Postkolonyal teorinin temel bileşenleri
Murat Güzel
Robert J. Young, postkolonyal teori ile yeni tanışanlar için oldukça faydalı sayılabilecek bir perspektif içinde bu teorinin temel bileşenleri ve tarihi seyriyle de ilgili aydınlatıcı bilgiler sunuyor.
Bedenin ontolojik statüsü
Murat Güzel
Hüseyin Çil, son 30 yılda yazılmış 10 İslami romanda ‘beden ve kimlik’ söylemlerini analiz ettiği doktora çalışmasının kitaplaşmış hali olan ‘Bedeni Kurgulamak’ta İslamcılık literatürünü beden sosyolojisi ve edebiyat sosyolojisinin tazeleyici bakış açısıyla yorumluyor.
İbn Arabi ve teo-sofistik öğretisinin analizi
Murat Güzel
Mustafa Akman kitabında İbn Arabi’nin metafizik ve teolojik görüşlerinin felsefi analizini yapmaya çalışıyor. Akman, İbn Arabi’nin teosofik öğretisinin temel hedefinin kozmik düzeni belirli bir hiyerarşik düzen olarak ele alıp felsefe yapmak olduğunu söylüyor.
Tarih biliminin tarihsel sorunları
Murat Güzel
Kitap, ilerlemeci ve bütünselleştirici anlayış ile tarihselci yorumlar etrafında tarihte bir ‘nedenselliğin’ olup olmadığı, tarihin bilim olarak statüsünün ne olacağı gibi soruları irdeliyor.
Yumuşak güç olarak eğlence cephaneliği
Murat Güzel
Eric Fattor’un kitabı Amerikan hegemonyasının yumuşak gücünün ve retoriğinin özenli bir analizi. Kitabında yazar, teknoloji ve gösteri karışımının oluşturduğu ‘eğlence cephaneliği’nin Amerikan İmparatorluğu’nun başarısının asıl sırrı olduğunu ileri sürüyor.
Osmanlı’dan tevarüs eden beka kaygısı
Murat Güzel
‘Modernleştirme’nin beka kaygısı eşliğinde devleti kurtarmak için girişilen bir süreç olduğuna işaret eden Yunus Heper, Osmanlı’dan tevarüs eden beka kaygısının devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün muhafazası için bir vesayet sisteminin kurulmasına da temel oluşturduğunu, bu sistemin temel araçlarından birini de Anayasa Mahkemesi’nin teşkil ettiğini savlıyor.
Modern toplumlar ve din
Murat Güzel
Recep Şentürk din sosyolojisi alanında 1960’lı yıllardan itibaren geliştirilen yeni düşünce ve bakış açılarını akademik bir dille ele alıyor, modern toplumlarda dine yönelik artan ilginin ve yönelişin doğurduğu düşünce değişimlerini ortaya çıkarmaya çabalıyor.
Son 20 yılın siyasi hafızası
Murat Güzel
Mehmet Erdoğan’a göre Türkiye’de son 20 yılın tarihi Cunhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi mücadelesinin de tarihidir. Bundan dolayı siyasi hafıza notlarının başkahramanını Erdoğan’dır.
Bir din sosyoloğu olarak İbn Haldun
Murat Güzel
İbn Haldun’u bir ‘din sosyologu’ olarak da okuyabileceğimizi düşünen Ejder Okumuş, böylelikle onun görüşlerini seküler bir bakış tarzıyla ele alan yaklaşımları da eleştirel bir tutumla tavzih ediyor.
Modern düşüncenin dehlizlerinde kutsal
Murat Güzel
Jean Borella, ‘Dinsel Simgeciliğin Bunalımı’ isimli kitabında, son derece sistematik ve kapsamlı sorgulamasıyla modern düşüncenin dehlizlerinde kutsal olanın nasıl boğulmaya çalışıldığını gösteriyor.
Anadolu, isyan tarihi ve Babailer
Murat Güzel
Yazarının verdiği isimle Name-i Kudsi ya da günümüzde yaygın adlandırmasıyla Menakıb-ul Kudsiyye, resmi vakayinamelerin “dinsiz Türkmenler” olarak andığı Baba İlyas ve bağlılarının Babai isyanlarına ilişkin savunmasını içeriyor.
Bir direniş alanı olarak arabesk
Murat Güzel
Muhammed Berdibek’in ‘Belki de Dilimden Bu Şarkı Düşmez’ isimli kitabı arabesk müziğin gerek icracılarına gerekse bu müziğin icra edilmesine imkan sağlayan sosyolojik mekan ve tabana dair sıcakkanlı, empatik yazılarla yapılmış bir nevi olay örgüsü.
Post - yoksulluğa dönüş
Murat Güzel
Heidegger’in ilkin ‘Varlık ve Zaman’da dile getirdiği ‘Varlık’ın unutulmuşluğu’ temasına ilişkin olarak geç dönem felsefesini bu unutulmuşluğun üstesinden gelme çabası olarak ele alan Young, bunu postmodern varoluşa, bir tür post-yoksulluğa “dönüş”ün özü olarak değerlendiriyor.
Derin devlet nedir ne değildir?
Murat Güzel
Celal Tahir, kitabında derin devlet kavramı ile birlikte devlet ve derin devlet ayrımı ekseninde son beş yüzyıl boyunca dünyanın gidişatının tayin edilişinde küresel egemen güçlerin, gizli cemiyetler ile masonluğun oynadığı rolleri ele alıyor.
İbn Teymiye, İbn Arabi’yi nasıl ve neden eleştirdi?
Murat Güzel
İbn Teymiye’nin İbn Arabi’ye yönelttiği eleştirilerin incelik ve ayrıntılarını her iki müellifin eserlerine başvurarak son derece sarih bir dille tavzih ve tahlil eden Mustafa Kara, eserinde bu tartışma bağlamının nasıl ele alınması gerektiğini de örnekliyor.
Büyük stratejiler, olağanüstü güçlükler
Murat Güzel
‘Büyük Stratejinin Oluşumu’ isimli kitaptaki makaleler, işe yarar büyük stratejiler geliştirmeye çalışan büyük devletlerin başarılarını ve hatalarını inceliyor. Halihazırdaki büyük stratejiyi oluşturma, dünyadaki gerçeklerin fiili kalıplarına uyumlu hale getirme ve büyük stratejilerin yaşadığı olağanüstü güçlükler konusunda okurları bir anlayış sahibi kılmaya uğraşıyor.
Bergson ve sezgici felsefe
Murat Güzel
Bergson felsefesinin kimi zaman “süreç felsefesi” olarak adlandırıldığını da görürüz, kendine özgü bir “yaşam felsefesi” doğurduğunu da. Nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, başlangıçta dinamik ve düalist bir felsefe anlayışından yana olan Bergson’un nihayet itibariyle sezgici bir felsefe anlayışına demirlediği söylenebilir.
Türkiye’de vesayet ve ‘gayrı milli’ talepleri
Murat Güzel
Araştırmacı-yazar İdris Kardaş, 1946’dan günümüze gazete manşetleri aracılığıyla Türk demokrasisindeki bu krizleri irdelediği kitabında sırtını millete dayayan siyasilerle sırtını vesayet odaklarına dayayanların mücadelesini konu ediniyor.
Sömürgeci taklit, klişe ve melezlik
Murat Güzel
Homi Bhabha, bazı İngiliz yazarların romanlarında, Lacan, Said, Fanon gibi teorisyenlerin metinlerindeki farklı kültürel ve toplumsal mensubiyetlerin iç içe geçmiş kozmopolitliğine ilişkin incelikli ve yer yer ironik çözümlemelerinde alternatif bir küresel kozmopolitliğin izini sürer.
Bu filmi görmüştük biz
Murat Güzel
Taha Ün, Osmanlı’nın son 50 yılına dair gerek Türk, gerekse dünya matbuatında söylenenler ile yakın dönem gazete manşetlerini yan yana getirerek, Türkiye ile Türkiye’yi yönetenlere düşman olduğu belli bir söylemin nasıl tekrar ettiğini gösteriyor.
Eskimeyen 250 kitap
Murat Güzel
Hakan Arslanbenzer’in ‘Eskimeyen Kitaplar’ı Türkiye’de 1990’lı yıllarda yazmaya başlamış bir kültür kuşağının bir bakıma okuma pratikleri çerçevesinde dünyaya bakışlarındaki özgünlüğü yansıtması dolayısıyla önemli.
Düşmanlığa neler borçluyuz?
Murat Güzel
Wilhelm Schmid, düşmanlık fenomenindeki inatçılığın sebeplerini “Hayatın zıtlıklara dayalı yapısının bir unsuru mudur bu? Dünyanın sadece dostlardan ibaret olamayacağı açıktır, peki ama düşmanlara anlam atfedebilir miyiz?” sorularıyla irdeliyor.
Dini araçsallaştıran ‘ara dönem’ pratikleri
Murat Güzel
Ara dönemlerin dine yükledikleri araçsal role dikkat çeken Necdet Subaşı’nın kitabı, Cumhuriyet dönemindeki din uygulamalarına bakışımıza yeni bir perspektif kazandırıyor.
Uluslararası terör örgütlerinin motivasyonu
Murat Güzel
Haldun Bayrı’nın derlediği ‘Cihadcılık: Efsaneler Gerçekler’ DEAŞ gibi küresel ölçekli, uluslararası terör örgütlerinin motivasyonlarını anlama konusunda önemli bilgiler içeriyor.
Şeyleştirmeye karşı bir sosyoloji pratiği
Murat Güzel
‘Yabancı’ adlı derleme kitap, özellikle Türkiye’deki sosyal bilim pratiğini vasatlaştıran teorisist atalete ve ‘şeyleştirme’ye karşı ezber bozan bir sosyoloji pratiğini gündeme taşıyor.
İnsan aklı nasıl işler?
Murat Güzel
Darülfünün felsefe tarihi hocalığı yaptığı 1914-1917 yılları arasındaki derslerinin notlarından oluşan Darülfünun ‘Tarih-i Felsefe Dersleri’nin girişi bölümünde Ayni, “felsefe tarihi” disipliniyle ilgili bilgiler veriyor. Birbirini takip eden ve biri diğerinden meydana gelen düşünce akımlarını sıralayarak insan aklının nasıl işlediğini bize göstermeyi amaçlıyor.
Kurumlar ve toplumsal hayatiyet
Murat Güzel
Kurumların özdeşlik kazandırdığını, kurumların hatırlayıp unuttuğunu, ölüm kalım gibi önemli kararları kurumların aldığını dile getiren Douglas, kurumlar sosyolojisini Durkheim-Felck’in yaklaşımları doğrultusunda sosyolojik bir epistemolojiye yol açacak şekilde ayrıntılandırıyor.
Kültür daima dolaylı, daima çelişkilidir
Murat Güzel
‘Tarihin İronileri’nde Stuart Hall ile Annie Paul, Jamaika’ya dönüş konusundan görsel sanatlar ve siyahi sanatçılara, diasporadan tembel alimlere kadar bir çok mevzuyu mütalaa ediyor.
Türkiye’de sosyoloji geleneği ve toplumsal tiplere yaklaşım sorunu
Murat Güzel
‘Toplumsal Tipler’ kitabında Türk toplumuna özgü toplumsal tipler kendi özgün bağlamlarında çözümlenmeye çalışılıyor. Türkiye’de özgün bir sosyolojik gelenek mümkün olacaksa bu tür çalışmaların çoğalmasıyla mümkün olacaktır büyük ölçüde.
Muhafaza ve yeniden üretim arasında hafıza
Murat Güzel
‘Hafızanın Toplumsal Çerçeveleri’nde Halbwachs’ın ispatına gayret gösterdiği tez “hafızanın, geçmişe ait dönemlerin bireysel olarak muhafazası değil, bunların bir yeniden üretimi olduğu”dur.
Aristoteles’in en önemli yorumcusundan Metafizik şerhi
Murat Güzel
Aristoteles üzerine çalışmaları 30 yıllık bir dönemi kapsayan ve bu dönem içinde erişemediği ‘Politika’ eseri haricinde bütün eserlerine şerhler yazan İbn Rüşd’ün ‘Metafizik Büyük Şerhi’ modern felsefenin oluşum şartlarını da yeniden gözden geçirmemize imkan veriyor.
Toplumu nesneleştirmekten ''süreç sosyolojisi''ne
Murat Güzel
Toplumsal ilişki ve süreçleri kendisine özgü “karşılıklı bağımlılık” ve “figürasyon” kavramlarıyla ele alan Elias, “süreç sosyolojisi” yaklaşımının temelini atar.
Batıcı aydınların Felsefe Mecmuası
Murat Güzel
‘Felsefe Mecmuası’nda Abdullah Cevdet, Subhi Eldem, Baha Tevfik ve diğer Batıcı aydınların kaleme aldığı ya da çevirdiği yazılar, bu devirdeki tartışma gündemlerine ışık tutuyor.
Arabi ve Anadolu irfanı
Murat Güzel
Stephen Hirstentein ‘Hayatı ve Fikriyatıyla Muhyiddin Arabi-Bir Merhamet Abidesi’ isimli kitabında Muhyiddin Arabi’yi Anadolu irfanına katkılarıyla ele alarak büyük bilgeyi daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
Gündeliğin içindeki sınırlar ve özgürleşme fırsatları
Murat Güzel
Michael Gardiner, ‘Gündelik Hayat Eleştirileri’ isimli kitabında, gündelik hayatın dayattığı sınırların ve aynı zamanda sunduğu özgürleşme fırsatlarının izini sürüyor.
‘Akıl ustası’ Batı düşüncesine ne söyler?
Murat Güzel
İbn Sina-Aklın Ustası, Ernst Bloch gibi bir düşünce ustasının, kendisinden yüzyıllar önce yaşamış başka düşünce ustalarından kendi fikri zeminini oluştururken nasıl yararlandığını öğrenmek adına önemli bir kitap.
Kandırma sanatının postmodern evresi
Murat Güzel
Algı yönetimlerini ‘manipülasyona dayalı kandırma teknikleri’ olarak niteliyor kitabında Mücahit Gültekin. Ona göre gerçekle aramıza giren manipülatörler; gördüklerimizi, duyduklarımızı ve hatta dokunduklarımızı nasıl yorumlayacağımızı belirlemek için ciddi anlamda profesyonel bir çaba gösteriyor.
Modernleşme tarihimizin en sert tartışmaları
Murat Güzel
Osmanlı Devleti’nin son yüzyılında yapılmış Batı tarzı felsefe çalışmalarını içeren ve yaklaşık 50 ciltlik küçük bir kitaplık boyutuna erişmiş Osmanlı Felsefe Çalışmaları dizisinin en önemli kitaplarından birini oluşturan Hikmet-i Hukuk 150 yıllık modernleşme tarihimize egemen olmuş birçok tartışma konusunu yeniden düşünmek bakımından son derece önem arz ediyor.
Yazmak hem zehir hem de bir tedavidir
Murat Güzel
Platon’un kullandığı ve hem zehir hem panzehir anlamına gelen pharmakon kavramını devreye sokan ve Phaedrus’u bu kavramla birlikte yeniden okuyan Derrida, yazmayı ve okumayı esasen görünmeyen ve geri çekilenle yüz yüze gelmeden bir temas, onun yokluğunu, bıraktığı boşluğu anlam üreterek doldurmaya meyleden bir akış olarak düşünür.
Aliya Okumaları deklarasyonla başladı
Murat Güzel
‘Aliya Okumaları’nın yayınlanan ilk cildi, Aliya İzzetbegoviç’in temel düşüncelerinin ayırt edilmesi, irdelenmesi ve anlaşılması bakımından bir başlangıç niteliği taşıyor
Parlamentarizm ve başkanlık tartışmaları
Murat Güzel
Hüseyin Yayman’ın “Türkiye’de Devlet Reformu ve Başkanlık Sistemi” isimli kitabı, gerek devlet reformu konusunda gerekse başkanlık tartışmalarıyla ilgili ufuk açıcı analiz ve iç görülere sahip.
Açmazlarıyla Aristotales etiği
Murat Güzel
Aristoteles’in etiğe ilişkin üç temel eserinden biri olan ‘Magna Moralia’ onun etiğini, derli toplu, çeşitli açmazlarla da didişerek ortaya koyması bakımından oldukça önemli.
İki felsefe arasında uzlaşı arayışı
Murat Güzel
İslâm felsefesiyle Batı felsefesi arasında uzlaşma yolları arayan ve metot olarak eklektizmi tercih eden Filibeli Ahmed Hilmi’nin bu ‘metot’ savunmasının en güzel örneği ‘Hangi Meslek-i Felsefeyi Kabûl Etmeliyiz?’ adlı kitabıdır.
Toplumu anlatmak toplumun işi
Murat Güzel
Howard S. Becker’e göre toplumu anlamak ve anlatmakta sosyal bilimler tek yol ve tek seçenek değildir. Herkes yaşadığını “bilimsel” dille olmasa bile anlatabilir ve bu anlatım da bilgi üretiminin bir parçasıdır.
Husserl fenomenolojisinin temel kavramları
Murat Güzel
Emmanuel Levinas’ın yazdığı ‘Husserl Fenomenolojisinde Görü Teorisi’, Husserl fenomenolojisinin temel kavramlarıyla tanışmak ve Heidegger’in bu fenomenolojiye getirdiği yenilikleri anlamak için iyi bir rehber. Kitap, Levinas felsefesinin kurucu unsurları hakkında ipuçları vermesi açısından da önemli.
Heidegger’in sekiz yeni çevirisi
Murat Güzel
Kutadgubilig dergisinin son sayısı 20. yüzyılın en etkili filozofları arasında gösterilen Martin Heidegger’e ayrıldı. Dergideki özel dosyada Heidegger’den Türkçe’ye ilk kez çevrilen sekiz önemli metin de yer alıyor.
Miryokefalon, Sakarya’ya eş değerdedir
Murat Güzel
Yüzyıllar sonra Polatlı yakınlarına kadar sokulmuş Yunan kuvvetlerinin yenildiği Sakarya Savaşı ile Konya yakınlarına kadar sokulmuş Bizans kuvvetlerinin yenildiği Miryokefalon, temsil ettikleri sonuçlar bakımından birbirine benzer. ‘Myriokephalon Zaferi’ bu öneme işaret eden bir çalışma.
Evhadeddin Kirmani ve Anadolu irfanı
Murat Güzel
Anadolu irfanının kurucu isimleri arasında yer alan Evhadeddin Kirmani hakkında İranlı araştırmacı Moharram Mostafa’nın kaleme aldığı kitap, İran ve Anadolu’daki siyaset, ilim, din ve tasavvuf çevreleriyle münasebetlerini hesaba katmak suretiyle onun fikren ve ilmen beslendiği, ilişki ağını meydana çıkarıyor.
Avrupa, tin olarak algılanmalı
Murat Güzel
Avrupa’nın bir coğrafyadan çok bir kültür ve tin olarak algılanmasında ısrarcı Edmund Husserl’in ‘Bunalım’ı, iyice yaşlanmış ve hayatın salt akılcı değil, her türlü anlamına yabancılaşmış günümüz Avrupası’nın durumunu düşünmek için iyi bir başlangıç.
İktidar: Gönüllü riayeti garantileme
Murat Güzel
Foucault’un düşüncelerini “gönüllü riayeti garantileme” gibi temelde tam bir iktidar yordamı içinde inceleyen Lukes’un kitabı, iktidar kavramına dair taşıdığımız bütün fikirleri yeniden tartışmamız gerektiğini bize hatırlatıyor.
Trump anti emperyalist mi?
Murat Güzel
Trump’ın sözleri belli ki Amerika’da yaşayan bazı Türkleri de heyecanlandırmış durumda. “İşte bu!” dercesine Trump’ın sözünde anti-emperyalist bir boncuk bulmuş gibi seviniyorlar. Oysa bizim siyasal hafızamız Trump’ın başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti’nin tek adayı durumuna düştüğü zaman dilimiyle sınırlı olmamalı.
Graham Fuller’in hayal kırıklığı
Murat Güzel
Başarısız darbe girişimiyle birlikte Graham Fuller’in “Türkiye’nin uluslararası sistemde paryalaştığı” düşüncesini dile getirdiğini biliyoruz. Fuller’in ‘Arap Baharı ve Türkiye’ kitabı, bu hayal kırıklıklarının bir şeceresi olarak da okunabilir.
Modern Ortadoğu’nun temelleri
Murat Güzel
Jane Hathaway, Osmanlı hakimiyeti altındaki 400 yıllık uzun dönemi günümüzün modern Ortadoğu’sunun temellerinin atılmasında büyük payı bulunan muazzam bir sosyal, kültürel, politik ve ekonomik değişim dönemi olarak değerlendiriyor.
Kapital’i okumadan önce Hegel’i anlamak gerek
Murat Güzel
Jean Hyppolite, Hegel’in felsefesindeki Marksizm’e kaynaklık etmiş olabilecek öğeleri, Marx’ın eserlerinin ardında yatan felsefi varsayımları ve Marx’ın Hegel eleştirisinin içerimlerini tartışmaya açıyor.
Cassirer ve rölativiteye felsefi bakış
Murat Güzel
Bilgi ve varlık felsefelerinin önüne, rölativite teorisi ile açılan yeni ufku ilk defa işaret eden filozof, E. Cassirer olmuştur. Cassirer’in felsefi incelemesi bu konuda bir öncü eser sayılır.
İslâm sadece Doğu’nun bir parçası değildir
Murat Güzel
İbrahim Kalın, “Ben, Öteki ve Ötesi” başlıklı eserinde İslâm ve Batı toplumlarının birbirleriyle temas ettikleri yer ve zamanlara yoğunlaşarak bu etkileşimden ortaya çıkan sonuçları anlamlı bir çerçeve içinde yorumluyor.
Ulusal çıkarları istismar bağlamında Trump ve Türkiye muhalefeti benzerliği
Murat Güzel
Trump ideolojik saplantılar ve pragmatik davranışlarla kendi toplumunu birleştiren değerleri yok ederken, Türkiye’deki muhalefet ise iktidar olabilme adına vatanın çıkarlarını hiçe saymaktadır. Bu çok tehlikeli bir oyundur ve uzun vadede kazananı olmaz.
Türklerde İslam öncesi dini yaşam
Murat Güzel
Prof. Dr. Yusuf Ziya Yörükan Türklerin Müslüman olmadan önce benimsedikleri diğer dinleri ve bu dinler üzerinde Şamanizm’in ne gibi bir etkisi bulunduğunu derinlikli olarak irdeliyor.
AK Parti-Cemaat kavgası değil Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi
Murat Güzel
Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi meşru varlığını korumak amacıyla FETÖ/PDY ile mücadele yürütüyor. Bu mücadeleyi el’an yürütenler kim olursa olsun, onun meşruiyetini sorgulamak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlığını sorgulamaktan başkaca bir anlam taşımıyor.
Birlikte, barış içinde... Mümkün!
Murat Güzel
Mustafa Şerif’in, Derrida ile yaptığı söyleşiyi konu edinen İslam ve Batı kitabı, her iki düşünürün felsefi projelerinin temel izleklerinden biri olan “birlikte yaşama” meselesini konu ediniyor.
Diaspora ve yol açtığı teorik esinler
Murat Güzel
Diaspora ve Kimlik, diaspora kavramıyla birlikte kültürel kimlik ve etnisiteye yönelik teorik bir bakışın oluşmasına katkı sağlayan çeviri makalelerden oluşturulmuş.
Kendimizle olan özdeşliğimiz diyalektiktir
Murat Güzel
Axel Honneth, Adorno ve Horkheimer’ı eleştirirken diğer yandan da Habermas’ın İletişimsel Akıl Teorisi’yle Michel Foucault’un iktidar/bilgi anlayışı arasında önemli köprüler kuruyor.
Özgürlüğün özündeki başkalığın aranışı
Murat Güzel
Özgürlük deneyimini dünya üzerinde bir birlikte-yaratma süreci, siyasi eylem, bireysel yargı, kişisel ve kamusal tahayyül ve tefekkür alanlarında bir macera şeklinde ele alan Boym, özgürlüğün paradokslarını tartışma konusu ediniyor.
Polonezköylü ilginç paşanın anıları
Murat Güzel
Üç defa din değiştirmiş, üç defa evlenmiş ve üç büyük savaşa katılmış Polonyalı subay, Fransız gazeteci, ajan, Türk paşası ve Ukraynalı yazar Czajkowski anılarında, Osmanlı ile Batı arasındaki ilişkileri irdeliyor.
ABD seçimleri ve İslamofobi
Murat Güzel
ABD’nin üzerine kurulduğu taşlar yerinden oynamıştır. Bunun sonucunda ise, bazı aday adaylarının seçim kampanyalarında etnik-dini azınlıklara ve kadınlara karşı kullandığı faşist söylemler kamusal meşruiyet kazanmıştır. Trump’ın, sistemin ayarlarını bozma pahasına pragmatik yaklaşımlarla oluşturduğu söylemleri hiçbir şekilde kabul edilemez.
'Ben' ile 'bilinç' arasındaki ilişki meselesi
Murat Güzel
Ego’nun Aşkınlığı’nda Sartre, Ben ile Bilinç arasındaki ilişki meselesini betimlemektedir. Bunu Husserl’e dayalı bir perspektifle yapmasına karşın Huserl’in bu konudaki bazı tezlerini de eleştirmeyi ihmal etmememektedir.
Alternatif insan tasavvuruna detaylı bakış
Murat Güzel
Pierre Bourdieu, kendini özgür sanan ve ne yaptığını bilen “özne” varsayımını kıyasıya sorgularken, meslek yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların altında yatan alternatif insan tasavvurunu sistemli bir şekilde sergiliyor.
Akrabalık, antropolojinin nesi olur?
Murat Güzel
Ladislav Holy’nin kitabı, akrabalığın kendisini aşan mahiyette sosyal antropolojik alan araştırmasına yönelik, antropoloji disiplinini içeriden sarıp sarmalayan sorgulamalara derin bir kavrayış sunuyor.
Postmodern masala çok yönlü bakış
Murat Güzel
Masallarının postmodern versiyonlarını irdeleyen Cristina Bacchilega, popüler kültür, feminizm, folklor, postmodernizm ve edebiyat alanlarını baştan başa kat eden, gerçekten önemli bir çalışmaya imza atıyor.
‘Sonrasında hakikat intikamını alacaktır’
Murat Güzel
Yukarıdaki kült cümleyle sona eren eserinde Carl Schmitt, kanunu kendi tarihsel hareketi içinde anlamlandırmaya gayret eder. Parlamenter yasama devletini yargı devleti ile hükümet ve idare devletleri karşısındaki konumlarına göre irdeler.
Batılı aydın aşağılaması hakarete dönüştü
Murat Güzel
Cumhuriyet tarihi boyunca bir tür Batıcı-laikçi bürokrat aydın taifesi tarafından halka zımnen yönelmiş aşağılama söylemleri, bu taifenin Türk siyasetindeki temsilcisinin estirdiği son küfür fırtınasıyla tamamen aleni bir hale dönüştü.
Zamirlerin özneleşme kavgası
Murat Güzel
Mücahit Küçükyılmaz, Ergenekon yapılanmaları ile yeni vesayetçiliği teşkil eden Gülenizm vb. oluşumların tehditlerini, zamirlerin özneleşme kavgasının bir örneği olarak görüyor.
İki başlı yürütme: Türkiye’nin prangası
Murat Güzel
Türkiye için neyin faydalı olacağını dahi tartışamamak, konuya ülkenin menfaatlerinden ziyade bir üçüncü dünya ülkesi refleksiyle ve siyasal takıntılarla yaklaşmanın sonucudur. Başkanlık anlayışının “diktatörlük” olarak yansıtılması önemli bir hatadır. Amerika örneğinde tartıştığımız gibi bağımsız bir yargı ve yasama olduğu müddetçe güçlü bir başkan ülkenin önünü açar.
Postmodern irfana önemli bir katkı
Murat Güzel
Tinin Fenomenolojisi’ndeki etik-politik tasavvuru, metni teleolojik bakışla ele almadan irdeleyen F. Jameson, Hegel’e dair modern-postmodern irfana önemli bir katkıda bulunuyor.
Bourdieu ve sosyolojinin sosyolojisi
Murat Güzel
Sosyoloji Meseleleri, Bourdieu sosyolojisinin gerek temel kavramlarını gerek yaklaşım tutarlılığını ve ilgi çeşitliliğini gerekse gücünü iş başında görmek için birebir.
Postdemokrasi ne zaman?
Murat Güzel
Colin Crouch: “Eğer bir gün, gelişmekte olan ülkelerde NGO’ların, sorunları, hükümetlerle değil de firmalarla konuşmaları gerektiğine karar verirsek, işte o zaman postdemokraside ‘yaşadığımızı’ anlayacağız!”
Sivil (ve şiddetsiz) itaatsizlik
Murat Güzel
Çeşitli şiddetsiz direniş kampanyalarına katılmış ve postyapısalcı anarşizmin teorik gelişimine katkıda bulunan eserleriyle bildiğiniz felsefeci Todd May, kendine has ve ilgi uyandıran siyasal şiddetsizlik fenomenini tarihi ve güncel örneklerden faydalanarak inceliyor.
İslamcılar değişti de solcular aynı mı kaldı?
Murat Güzel
İslamcılık eleştirisi yapanlar, 30 yıl önceki İslamcıların savunduklarıyla şimdikilerin savunuları arasında özsel bir bağdaşmazlık tespit ediyor. Bu eleştirileri yapanlara sormak elzem elbette: 30 yıl önceki solcular, ülkücüler ve liberaller şimdi neredeler?
Felsefi persektiften yargılama sorunu
Murat Güzel
Jean-François Lyotard’ın gerek Kant’la gerekse diğer çağdaş filozoflarla arasındaki fikri bağlantıların ele alındığı ‘Nasıl Yargılamalı?’ Lyotard’ın önerdiği bu soru çerçevesinde Fransa’da gerçekleştirilmiş bir felsefe kollokyumunda sunulmuş tebliğleri içeriyor.
Yeni bir tarih yorumu oluşturulmalı
Murat Güzel
Halkın kimliğini devletin kimliğine göre değil, aksine devletin kimliğini genelde halkın tercihlerine göre oluşturduğuna dikkat çeken Murat Küçükçifci Tarih Kimlik ve Hanefilik isimli kitabında Türk tarih yazımına egemen birçok şarkiyatçı hurafenin bulunduğunu göstererek yeni bir tarih yorumu oluşturmanın önemine değiniyor.
Demokrasiyi demokrasiyle korumak
Murat Güzel
En büyük sorunun halk iradesinin dile getirilmesine değgin yöntemlerin icadı olduğunu vurgulayan Dahrendorf, güçlü ve etkin parlamentoların artık olmadığını söylüyor.
ABD’de siyasal bir refleks olarak lobi ve bağışlar
Murat Güzel
ABD’nin belli başlı büyük endüstrilerinin yıllık yaklaşık olarak 3 milyar doların üzerinde parayı Washington’a aktardığı bilinmektedir. Bu paranın 2 milyar doları meclise ayrılır, diğer kısmı ise senatörlere dağıtılır. Bu endüstriler, kendileri için çalışan yüzlerce lobi şirketini Washington ile aralarında bir aracı olarak kullanmaktadır.
Başdanışman, başkanlığı anlatıyor
Murat Güzel
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç’un yazdığı 40 Soruda Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi kitabı, Türkiye’nin hiç eskimeyen gündemine önemli bir katkı sağlıyor.
İslâm düşüncesinin tarihsel tecrübesi
Murat Güzel
Siyasetten İrfana İslâm Düşüncesi Tarihi, İslâm düşünce tarihindeki belli başlı düşünce anlayışlarının, felsefî ve siyasal açılımlarını, insan, siyaset, nübüvvet, felsefe ve tasavvuf gibi meselelere yaklaşımlarını esas alarak, analitik bir değerlendirmesini hedefliyor.
CHP ve makbul Atatürkçülük seviyesi
Murat Güzel
“Atatürk’ün portresinin indirilmesi” iddiası handiyse CHP’nin amentüsüne mugayir bir derekeye düşürülür. Bu iddia vesilesiyle CHP’nin Atatürkçülüğüne dair ortaya çıkan ideolojik ve akidevi “sapma”nın derecesine dair bir çizelge çizmek mümkün, ancak “Makbul Atatürkçülük” seviyesini bu düzeyde Kemal Kılıçdaroğlu’nun mu Aylin Nazlıaka’nın mı temsil ettiğini kestirmek güç.
Farabi’nin alternatif siyaset kuramları
Murat Güzel
Şenol Korkut, bir yandan erdemli felsefe, erdemli din ve erdemli şehrin idealize edilmiş felsefî serüvenini irdelerken öbür yandan bozuk felsefe, bozuk dinler ve erdemsiz şehirlerin, Farabi’nin felsefî süzgecinde eleştirilip kötülenen hikâyesini ele alıyor.
Dünyayı ancak mutlu olarak değiştirebiliriz
Murat Güzel
Her felsefenin “döneme dair teşhis, hakikat kavramının bir inşası ve hakiki yaşama ilişkin varoluşsal bir deneyim”den mürekkep olduğunu öne süren Alain Badiou dünyayı değiştirmenin yolu için de bir öneri getiriyor.
Felsefe kendini eleştirmeye mecbur
Murat Güzel
Yazımının üstünden 50 yıl sonra Türkçe’de yayınlanan Theodor W. Adorno’nun Negatif Diyalektik’i, 20. yüzyılın önemli felsefe klasiklerinden sayılabilir.
Bir kapatılma mekanı olarak tımarhaneler
Murat Güzel
Amerikan sosyolojisinin en etkili ismi olarak bilinen Goffman’ın Tımarhaneler kitabı birbirinden bağımsız, ancak temelde St. Elizabeths Hastanesi’ndeki gözlemlere dayalı dört ayrı makaleden oluşuyor.
Zizek arkadaş kurbanı mı?
Murat Güzel
Zizek'in ilk yazısını eleştirenleri cevaplamak için kaleme aldığı ikinci yazı da en az ilk yazı kadar eleştirilmesi gerekli unsurlar, Zizek'in kendisini açığa düşüren, bu tartışmadaki temel tezlerini çürüten yanlar barındıran, birçok bakımdan neredeyse "özrü kabahatinden büyük" bir yazıdır. Zizek'in meçhul ve muhayyel arkadaşlarından bazılarının Cihangir-Nişantaşı gibi semtlerden olması ise bu özrü geçerlileştirmez, aksine çoğaltır.
Milliyetçi, muhafazakar ve İslamcı bir üstat
Murat Güzel
1960 sonrasındaki milliyetçi-muhafazakar anlayışların her çeşidinin üzerinde uzlaştığı bir isim Necip Fazıl. Bu anlayışların birbirleriyle Necip Fazıl Kısakürek üzerinden konuştuğu söylenebilir.
Beyaz Saray’a giden yol paradan geçiyor
Murat Güzel
ABD’de sadece son seçimlerde değil, 1970’lerden bu yana yapılan başkanlık seçimlerinin hepsinde, daha fazla maddi destek alan aday yarışı zaferle tamamlayarak, Beyaz Saray'a yerleşmiştir. Ülkenin gündemini çok yoğun şekilde ABD’nin Ortadoğu politikası ve iç güvenlik meseleleri belirliyor olmasına rağmen, ABD Başkanını Beyaz Saray’a götürecek mekanizma bu “sorunlara” iyi bir çözüm sunan aday olmayacaktır.
Doğu mistisizminin ‘Farklı Yol’u
Murat Güzel
Farklı bir kozmolojik anlayış, farklı bir hayat anlayışı, farklı bir etik ve politik yaklaşım... Ahmet Soysal’a göre Batı tarzı felsefi düşünüş henüz bu “fark”a açık bir düşünme tarzı değil.
Kültürel elitizm ve beğeni yargısı
Murat Güzel
Beğeni yargısının kökeni ve işleyişi sorusuna toplumsal ve tarihsel, aynı zamanda ampirik bir cevap vermeye çalışan Bourdieu’nun kitabı sosyal bilimler alanındaki başyapıtlardan biri.
Türkiyeli solcular için İslam tefsiri!
Murat Güzel
Abdülaziz Kıranşal’a göre, 1985’te idam edilen Sudanlı düşünür ve aksiyoner Mahmud Muhammed Taha, İslam’ı Türk sosyalistlerinin algı seviyesine indirgeyip tercüme edebilecek bir müellif.
‘Benlik teknolojileri’ ve kendini yönetme pratikleri
Murat Güzel
Lemke, Foucault’nun “hazmı güç bir yemek” diye tasvir ettiği bir devlet kuramı ortaya koymaktan kaçmadığını, aksine bu kuramı inşa etmek üzere pek çok yeni malzemeyi mutfağa taşıdığını söylüyor.
Adil olmanın koşulu olarak ihanet
Murat Güzel
Metnin “yalan yere yemin” ve “adalet” konularında okuru getirip bıraktığı açmaz: “Adil olmak, adil değildir. Adil olabilmek için daima birine ihanet ederim. Biri için diğerine ihanet ederim.”
İslamcılığın kütüphanesinden...
Murat Güzel
Türkiye’de 1960 sonrası gelişen İslamcılığın yaşadığı dönüşümleri, bu dönüşümlerdeki kritik eşikleri kavramak bakımından önemli bir tutamak noktası sunuyor Subaşı’nın kitabı.
Böyle buyurdu Konfüçyüs
Murat Güzel
Çin İmparatorluğu’nun resmi felsefesi haline dönüşen ve 1912’ye kadar okullarda öğretilen Konfüçyüsçülüğün en temel metni olan Üstad Dedi Ki kolay okunabilen bir bilgelik kitabı.
Hermenötik ve niyetselcilik
Murat Güzel
Metnin anlamını yazarın “niyeti ve amacı”nda bulgulamaya gayret eden niyetselcilere karşı Gadamer, metnin anlamının metni okuyanın durduğu noktaya göre yorumlanabileceğini ileri sürer.
‘Aydın’ olmuşsun ama ‘adam’ olamamışsın
Murat Güzel
Vulgus’tan, yani halktan, yani sokaklardaki şu kalabalıklar içinden bir bireyin bile “kamusal” alana çıkarken taşıdığı ve insan olma haysiyetinin bir yansıması olarak görülebilecek mahcubiyet, adab-ı muaşeret, karşısındakini eleştirirken bile kırmamaya gösterilen rikkat, konuşurken takınılan nezaket ve nezahat... uzunca bir süredir Türk aydınlarında rastlayamadığımız türden hasletler.
Sosyolojiyi yeniden düşünmek
Murat Güzel
Parsons’a ve onun temsil ettiğini düşündüğü Akademik Sosyoloji’ye kapsamlı eleştirilerin geliştirildiği kitabında Gouldner, Batı sosyolojisinin yaklaşan krizini aşmak üzere yeni reçeteler önerir.
Tarihsel deneyimi temellendirme çabası
Murat Güzel
Gerçekliğe dair bilgilerimizin sadece ‘deneyim yoluyla’ elde edildiği savından kuşku duyulmadığını belirten Ankersmit, modern “tarih teorisi”ni ‘tarihsel deneyim’ kavramı aracılığıyla yeniden ele alıyor.
Disiplin toplumundan performans toplumuna
Murat Güzel
Foucault’un tasvir ettiği tımarhane ve hapishanelerden oluşan disiplin toplumunda değil fitness salonları, plazalar, ve AVM’lerden oluşan performans toplumunda yaşıyoruz diyor Byung-Chul Han.
Batı’nın yeniçerileri bildiri yazmış!
Murat Güzel
Bileşenlerini Zizek’in son derece özlü bir şekilde tasvir ettiği ‘şer ittifakı’nın 2004’te Haiti lideri Aristide’ye karşı düzenlediği kampanya ile aynı ‘şer ittifakı’nın 2013 Mayıs’ından itibaren Türkiye’ye (Türkiye’nin IMF’ye tüm borçlarını kapattığı tarih), AK Parti’ye, onun lideri Erdoğan’a karşı yürüttüğü kampanya arasındaki yapısal benzerlik gereğinden fazla dikkat çekici olmaya başlamadı mı?
Rasyonalizmden kuşkulanmak
Murat Güzel
Bachelard, rasyonalizmin okul tadı vermeye başladığını ve bu halinden kurtarılması gerektiğini, bunun ise ancak aklın kendini sistemli şekilde parçalamasıyla mümkün olabileceğini iddia ediyor.
Post-modernizmin öğrettiği ‘hakikat’
Murat Güzel
Yasin Aktay’a göre, görecelik, post-modernitenin keşfettiği bir ‘hakikattir’ elbette; ancak bu görecelik insanın insanlığını, sınırlı ve fani oluşunu, yani asıl yerini ona öğreten bir işleve sahiptir.
Sosyolojinin felsefeden bağımsızlığı
Murat Güzel
Sosyoloji ve Felsefe başlığıyla Türkçe’ye çevrilmiş kitapta Durkheim, düşüncesi içinde sosyolojinin felsefeyi kendi amaçları için hangi şekilde ve ne ölçüde yeniden oluşturduğunu gösteriyor.
Demokratikleşmeden kasıt ne?
Murat Güzel
Beriş, bir yönetim biçimi olarak demokrasiyi tarihsel arka planıyla birlikte ele alıyor, kavramın süreç boyunca siyasal sistem içinde uygulama tarzlarını ve kurumsal şekillenişini inceliyor.
Edebiyat: Bir büyük yabancı
Murat Güzel
Michel Foucault, edebiyata felsefi bir bakışı yansıtan Büyük Yabancı başlıklı bu konuşma metninde 1960’larda kafasını en çok meşgul eden meselelerden üçünü ele alıyor: dil, delilik ve edebiyat.
Sosyolojiye muhtaç sosyallikler
Murat Güzel
Toplumsal işleyişi anlamak ve açıklamak için bilimsel, sosyolojik teorilere ne kadar muhtacız? Böyle bir ihtiyaç varsa bu hepimizin mi yoksa sadece sosyologların mı?
Demokratikleşmenin toplumsal çöpü: Aydınlar
Murat Güzel
Türk modernleşme tarihi boyunca sık sık dile getirilen aydın-halk karşıtlığının bugün aldığı şekil, kendilerini ‘hakikat’in ve ‘adalet’in efendisi olarak gören aydınlar ile bu hakikat ve adalete muhtaç olduğu düşünülen geniş kesimler arasında sırf bir fikir ayrılığından çok; yaşama üslubu, siyasi tutum ve davranışlar, kültürel farklılaşma ile birlikte düşünülmesi gereken çok daha köklü bir çatışmaya işaret ediyor. Türkiye’de bugün bir ‘halk sorunu’ndan ziyade bir ‘aydın sorunu’ yaşandığına ilişkin iddiamızın temel saiki de bu çatışma.
Demokrasi bir ‘uygarlık bunalımı’ mı?
Murat Güzel
Rancier’e göre, demokrasi nefretinin sözcüleri için demokrasi, yönetimin sadece yozlaşmış bir biçimi anlamına gelmiyor, aynı zamanda bir “uygarlık bunalımı” anlamı da taşıyor.
Post-anarşizme kısa bir eleştiri
Murat Güzel
Newman postyapısalcı düşünürleri kullanarak sıkı bir özcülük eleştirisi geliştiriyor ve anarşizmin “iktidar ve devlete karşı önerdiği kirlenmemiş insan doğası” kavramına eleştirel şerhler koyuyor.
Sloven düşünürden 1000 sayfalık başyapıt
Murat Güzel
Zizek Lacancı psikanaliz ile Hegelci diyalektiği ‘birlikte okuyarak’ etkileşim içine sokmaya uğraşıyor kitap boyunca. Böylelikle onların katılaşmış derilerini soymalarını ve yeni bir şekil içinde ortaya çıkmalarını umut ediyor.
Sosyoloji’nin ara sokaklarında
Murat Güzel
Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görevli Prof. Dr. Köksal Alver editörlüğünde yılda iki kez yayınlanan Sosyoloji Divanı 2015’teki ilk sayısında ‘Toplumsal Hareketler’le ilgili ayrıntılı yazılara yer veriyor.
Kurusıkı sosyalizm kurusıkı birikim!
Murat Güzel
Sol entelektüellerin son 3-4 yıldır Çözüm Süreci’ne rağmen artarak süren PKK şiddetini eleştirmeye dönük sadra şifa herhangi bir sözlerine rastlanmayışı, ancak devletin PKK saldırılarına karşılık vermeyi seçmesiyle birlikte önceden neredeyse öksüz bıraktıkları “barış”a sahip çıkıyor görünmeleri “devrim”in ve hatta “demokrasi”nin ancak “silah”la gelecek oluşuna değgin bilinçaltlarına kazınmış duygu ve inançlarından ötürüdür.
Metaforların sistematik yapısı
Murat Güzel
Yalın bir dille kaleme aldıkları kitaplarında yazarlar, son derece çarpıcı örnekler üzerinden metaforların sistematik yapısını irdeliyor, gündelik dilde karşılaştığımız farklı türden metafor kümelenmelerini çözümlüyorlar.
Çağdaş Müslüman Öznellik
Murat Güzel
İslamcılık, çağdaş Müslüman öznelliğin en önemli ifade kanallarından biri, belki de ilkidir. Burada ilgilendiğimiz şekliyle İslamcılık, 1960 sonrasına aittir. 1960 öncesini İslamcılığın tarih öncesi sayıyoruz bu hesapça.
İhmal ettiklerimizden: Antropoloji
Murat Güzel
Sınırları aşmak Türkiye’de sosyo-kültürel antropoloji ve antropoloji ile bağlantı içinde olan bazı sosyal bilim alanlarında gerçekleştirilen araştırmalar ver tartışma konularına yer veren makalelerden oluşuyor
Hayalet hikâyesi
Murat Güzel
28 Şubat sürecinden bugüne İslamcılığa dair kurgulanan onca anlatının düğüm noktasını bir tür “hayalet hikayesi”nin oluşturduğunu görmek birçok bakımdan önemli. Burada hep geçmişte işlendiği düşünülen suçları bir başkasına yıkma kaygısının kolaycılığı gözlemleniyor. Bütün entelektüel ün ve sermayelerini İslamcılık üzerinden edinmiş kimselerin de bu kolaycılığa prim vermeleri ise işin en üzücü taraf...
Türkiye’nin iktisat imtihanı
Murat Güzel
Klasik dönem Osmanlı’nıı iktisadi yapısı ve politikalarından Cumhuriyet döneminde sürekli güncellenen iktisadi model arayışları ve değişkenlik gösteren politikalara kadar Türkiye’nin 200 yıldır uygulana gelen iktisat politikalarını tarayan Abdülkadir Buluş’un kitabı, bu yanlarıyla önemli bir başvuru kaynağı.
Çokkültürcülük ne kadar mümkün?
Murat Güzel
Tarıq Modood çokkültürlülük kavramının 11 Eylül sonrası hâlâ kullanılışlı olup olmadığını sorguladığı kitabında J. Rawls, W.Kymlicka, B.Paresh gibi teorisyenlerin düşünceleri ışığında kavramın taraftarı/aleyhtarı olabileceğimiz siyasi bir tasarı olarak ne anlama gelebileceğini ortaya koymaya çalışıyor.
Kofman’ın ‘kamera’sından İDEOLOJİ
Murat Güzel
Çağdaş teorinin temsilcileri Marx, Nietszche, Freud’un eserlerinde Camera Obscura metaforunun sıklıkla kullanıldığını tespit eden Kofman, söz konusu metaforun kapsamlı bir incelemesine girişiyor.
Tasavvuf ve siyaset ilişkisi
Murat Güzel
Özkan Öztürk ‘Siyaset ve Tasavvuf’ adlı eserinde Osmanlı devlet geleneği ve siyaset anlayışında kurucu gücün ve meşruiyet sağlayıcı argümanların bir yönüyle tasavvuf geleneği üzerinden devşirildiğini ortaya koymayı amaçlıyor. Bu anlamda değerli
Modernite ve ‘anlam’ın kaybı
Murat Güzel
Din sosyolojisinin önde gelen iki ismi P. L. Berger ve T. Luckmann kitapta insan hayatının temel yapılarını teşhis etmek amacıyla “anlam”ı derinlemesine irdeliyorlar
Yeni gençlik ve sosyal medya
Murat Güzel
Sosyal medyanın kullanım frekansında gençlerin ön planda olması toplumsal bağ ve ilişkilerdeki değişim ve dönüşümün yönünü gösterirken toplumsal ağ ve dayanışma örüntülerindeki farklılaşan boyutları da araştırmayı gerekli kılmaktadır.
Eleştiri üzerine uzun düşünceler
Murat Güzel
Karikatürlerden rencide olanların tecrübe ettikleri şiddeti, liberal hukukun dünya tasavvuruna tercüme etmenin imkânı var mı? Eleştiri Seküler mi’nin basit sorusu bu.
Gezi’den sonraki iki yıl
Murat Güzel
Gezi protestolarını yorumlama tarzlarının iki farklı kutupta toparlanabileceği açıktır. Ya bu protestolar Türk toplumunun öteden beri barındırdığı bazı kültürel eşiklerin, bazı toplumsal ve ideolojik ayrışmaların siyasal sahnede görünürleştiği bir kerteyi bize yansıtır ya da bu ideolojik, kültürel ve toplumsal ayrışmaların yüklediği angajmanlarla birlikte ve ancak onları ıskartaya çıkarmaya dönük bir fikri atılım imkânını.
Postmodernizmin kavşağında
Murat Güzel
Postmodernliğin oluşturduğu fikri kıstakta din ve sivil toplum tartışmalarını irdeleyen Prof. Dr. Yasin Aktay, postmodernliğin, nihilizm şöyle dursun, insana tarihe müdahale konusunda birçok kapı açtığını da ileri sürüyor.
Filozof hükümdarın mektupları
Murat Güzel
Spinoza’nın mektuplarında karşımıza felsefesini daha iyi anlamamıza yardımcı bir filozof çıkmaz yalnızca. Kaygılanan, sevinen, mizahtan ve alaydan kaçınmayan sonlu bir varlık da çıkar.
‘Paralel Yapı’nın Lakancı analizi
Murat Güzel
Paralel yapının devlet hiyerarşisi içinde, bu hiyerarşiyi yer yer taklit ederek, yer yer ona özenip onu kullanarak devletin dışındaki bir odak emrinde örgütlenmesi hakkında şimdiye kadar yapılan analizlerde gözden kaçırılan en önemli noktalardan biri onun bütün bunları yaparken güvendiği şeyin ne olduğunun nihai anlamda belirsiz kalışıdır.
Peçeye saklanan düşmanlık
Murat Güzel
Avrupa’da. “İslâm, kadınları eziyor” dendiği andan itibaren, göçmenlerin demografik baskısının sebep olduğu bütün yabancı düşmanlıkları görünmez oluyor. Ekonomik ve siyasal bir mesele, kültürel bir görüntünün, bir “peçe”nin ardına gizliyor kendini.
Modaya uygun siyaset
Murat Güzel
Günümüzün siyasi ve ideolojik akımlarının tamamını reddetmesiyle ünlenen Baudrillard medya teorisi, kitle zihni, ekonomi-politik konularda yazdığı ve sıra dışı tezler içeren kitaplarla ünlendi.
Descartes’in bıraktığı yerden, Spinoza
Murat Güzel
Filozofun henüz Descartes felsefenin etki alanının dışına çıkmadan yazdığı metinlerden oluşuyor Descartes Felsefesinin İlkeleri ve Metafizik Düşünceler adlı kitap.
Tanpınar’da Bergson izleri
Murat Güzel
Tanpınar’ı “kendi kutbunun yıldızı” olarak değerlendiren Eskin, Tanpınar’ın zihin haritasını ortaya çıkararak Bergson felsefesinin Tanpınar’ın eserlerindeki izdüşümünü araştırıyor.
‘Politik olan’ ve ‘kritik olan’
Murat Güzel
Kant felsefesinin politik olanla ilişkisini sorguladığı metinde Lyotard’ın odak noktası seçtiği konu, Kant bağlamında “kritik olan” ile “politik olan” arasında bir analoji olduğu argümanıdır.
Ekonomideki borç düzeni
Murat Güzel
Richard Dienst, Obama’nın ulusal güvenlik stratejisinden Prada mağazalarının mimarisine, kadar farklı anlatılar ve pratikler üzerinden borç sorununa kuramsal bir bakış geliştiriyor.
Faraziye ve nazariye sahasında bir Osmanlı
Murat Güzel
Baha Tevfik, Osmanlı kültür hayatında felsefenin aydınlar ve geniş halk yığınları içinde yaygınlaştırılması ve okul programlarına alınması konusunda öncü girişimlerde bulunmuştur.
Türk solcularının Kemalist habitusu
Murat Güzel
Türk solcularının habitusundaki Kemalist bakiye dolayısıyla bütün solcu guru ve ayetullahlarımızın takipçilerine önerisi AK Parti’ye karşı CHP’nin saflarında hizalanmaktır. Türk solculuğunun “halkla imtihanı”nın varıp varabileceği nokta budur. Bu imtihana solcularımız elbette ve tabii ki Halk Partisi’yle gireceklerdir. Kim bilir belki de halkın benimsediği ve yaşattığı değerlerle mücadele en iyi Halk Partisi eliyle verilebilir!
Resmi tarihin soy kütüğü
Murat Güzel
Cemil Koçak, “Türkiye’de İki Partili Siyâsî Sistemin Kuruluş Yılları (1945-1950)” adlı kitap dizisinde, yerleşik sayılan tarihsel kabulleri tartışmaya açıyor ve bu adlandırmayı sorguluyor.
Fetihler ve Anadolu dervişleri
Murat Güzel
Resul Ay, 13 ila 15. Yüzyıllar Anadolu toplumunu gözlemleyerek, dervişlerin zihin dünyası, hayat tarzı ve toplumun geri kalanıyla ilişkilerini irdeleyerek özgün bir eser ortaya koymuş.
Modern totalitarizme dair tarihsel bir sorgulama
Murat Güzel
Modern totalitarizmin, modernliğin vaatlerine rağmen 20. yüzyılda nasıl hakim hale gelebildiğini tarihsel bir sorgulamaya tabi tutan Versluis günümüz engizisyonlarını da teşhis ediyor.
Din, ritüel ve kültürel tercümeye tarihsel bakış
Murat Güzel
Asad’ın şüpheyle yaklaştığı anlayışa göre “her yerde yerel halk “kendi tarihini yapmakta”, tarihe “meydan okumakta”, Batılı egemenlerden anlam “devşirmekte” ve kendi kültürel varoluşunu “yeniden inşa etmektedir”.
Anlayışlı sosyoloji-zorlayıcı hukuk
Murat Güzel
Weber’in kitabı hem bir sosyoloji ustasının hukuk sosyolojisinden ne anladığını hem de bir disiplin olan sosyolojinin nasıl meydana geldiğini göstermesi açısından klasik bir metin.
Yeni dünya düzensizliği
Murat Güzel
Evrensel güvenlik ilişkilerine basitçe güç ve menfaatin geleneksel boyutları açısından bakmayı sorgulayan kitap uluslararası ilişkiler literatüründeki önemli bir boşluğu dolduruyor.
Tarihsel ve kültürel akrabalık
Murat Güzel
Sahlins’e göre insanlar toplumsal inşa yoluyla, sözgelimi aynı adı, aynı yiyeceği paylaşarak ya da zor anlarda hayatta kalmak için birbiriyle dayanışarak da akrabalık bağı oluşturabilirler.
Kant’ın tanrısı filozofların tanrısı...
Murat Güzel
Kant’ın Tanrısı dinin Tanrısı olmaktan uzaktır. O, en iyi haliyle filozofların Tanrısı olabilir, din ve dindarlığın değil. Tan, Kant’ın bilgi ve iman kavramlarına ilişkin bakışını ele alıyor.
CHP din ve laiklik politikası
Murat Güzel
1943 CHP kongresinde başlayan parti içi tartışmalar 1947’de doruk noktasına ulaşır ve CHP’nin tek parti döneminde benimsediği laiklik politikalarında önemli kırılmalar yaşanır.
‘Sahicilik etiği’ ya da iç sesine kulak vermek
Murat Güzel
Taylor, ahlaki varoluşumuzun bazı yadsınamaz boyutlarını ıskalayan, etiği tek bir ilkeden damıtmaya kalkışan ahlak teorilerine karşı bir tür ahlak fenomenolojisi geliştirmeye çalışıyor.
Nihilizme götüren ‘kut’sama rüyaları
Murat Güzel
Cemaat yazarlarının hınç dolu hırçınlıklarının nihilist saikleri, bir açıdan paralel devletin üstündeki kamusal kamuflajların çekilmiş olmasından besleniyorsa, diğer yandan bütün kumpas, şantaj ve espiyonajlara karşın bir türlü rüyalarda muştulanan o ‘küç’e kavuşamamaktan kaynaklanıyor.
Arzu üretme araçları ve sanat
Murat Güzel
Sanat ve Arzu, sosyal bilimler eleştirisi ile yeni bir sosyal bilim önerisini birlikte geliştiren Ulus Baker’in ODTÜ’de 1998 yılında verdiği seminer dizisinin kitaplaştırılmış hali.
Harf darbesi
Murat Güzel
“Bütün Kur’an’ları yaksak, bütün camileri yıksak, Avrupalı’nın gözünde Osmanlı’yız. Osmanlı, yani İslâm. Karanlık, tehlikeli bir düşman. Olimpos Dağı’nın çocukları, Hira Dağı’nın evlatlarını hep bu gözle gördüler...” Cemil Meriç
‘Armağan ekonomisi’ mümkün mü?
Murat Güzel
Mehmet Birekul, ekonomiyi, ‘ruh’ ile ‘beden’i bütünleştiren bir yapıda ele alıyor. Bunun gündelik hayattaki en güzel karşılıklarından birisi de hediyeleşme alışkanlıklarıdır diyor.
Selçuklu’dan Osmanlı’ya Anadolu
Murat Güzel
Prof. Ocak, Doğu Anadolu’da ikamet eden Dede Garkın ile Orta Anadolu’da ikamet eden Emirci Sultan’ları ele alarak özel arşivlerde gizli kalmış tarihi vesikaları yayımlıyor.
Cumhuriyetin siyasi dizaynı ve ötekileri
Murat Güzel
Aktay ve Kızılkaya’nın birlikte yazdıkları Hepimiz Ötekiyiz kitabı 2000’li yıllara dek Türk toplumuna biçilen kostümün ardında gizli kalmış kültürel zenginliği açığa çıkarıyor.
Konjonktürel muhalifler konjoktürel muvafıklar
Murat Güzel
Özellikle 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası Türk aydınlarına musallat olan tavırların özünde bir tür “gerçeklik korkusu” yattığını söylemeliyiz. Bu gerçeklik korkusu sebebiyle aydınlarımızın olagelen hadiselere doğrudan nüfuzu, halkın “basiret”iyle görebildiklerinin nedense hep bir kademe aşağısındadır.
Toplumsal muhalefet mi iktidar mücadelesi mi?
Murat Güzel
Saltık’ın editörlüğünde Gezi olaylarının hemen akabinde hazırlanan 3 ciltlik derlemeler dizisi, olayların sıcaklığı henüz korunurken yapılmış değerlendirmeleri içermesi bakımından ilginç.
Heidegger’e meşakkatli bir yolculuk
Murat Güzel
Metafiziğin bir bütün olarak düşünmenin başarısızlığı olarak adlandırılabileceğini öne süren Kurtar, Heidegger’in meşakkatli düşünce yolculuğuna daha yakından bakmamızı sağlıyor.
Gezinen demokrasi uzmanları
Murat Güzel
Soyut bir fikirler, değerler ve uygulama mekanizmaları seti gibidir demokrasi. Hemen her kültürde, her coğrafya ve gelenekte aynı şekilde iş görür. Ülkenin Nijerya, Irak, Kamboçya ya da Rusya olması; insanların farklı kültürel, fikri, siyasi ve toplumsal yapılara mensup olması çok bir şey değiştirmez. Uzmanımızın gözünde “demokratikleşme” handiyse bir “siyasi mühendislik” işidir.
Nedenler Kitabı ve Müslüman filozoflar
Murat Güzel
Ortaçağ’da hüküm süren bütün felsefi ve teolojik yaklaşımların temelini oluşturan Nedenler Kitabı Hıristiyan skolastik bilgin Aquinolu Thomas’ın şerhiyle birlikte Türkçe’ye çevrildi.
Edebi-entelektüel İslamcılığın dizi hali...
Murat Güzel
İktidar mensuplarının Yedi Güzel Adam’a gösterdikleri ilgi nasıl yorumlanmalı? ‘Vefa’ ve ‘yakınlık’ duygusuyla mı? Belki sahiden kültürel alanda eksik kalındığını düşünmüş olabilirler. Bu tür projeleri destekleyerek bu eksikliklerini giderecekleri ya da kendi geçmişlerine dair taşıdıkları bir borcu ödeyecekleri zehabına da kapılmış olabilirler. Ama bütün bu duygu ve düşünceler söz konusu diziyi bir iktidar projesi saymaya yeter mi?
Sondan bir önceki ‘şeyler’e dair...
Murat Güzel
Kracuer, kitabında bir tarih felsefesi veya metodolojisi sunmaya çalışmıyor. Her tarih kavrayışının yüzleşmek zorunda kalacağı sorunlar üzerine düşüncelerini sergiliyor.
Medyanın dini kullanımı
Murat Güzel
Politik teoloji konularının tartışılmasında, sürdürülen tartışmaların içerik ve biçiminin belirlenmesinde son 30 yılda büyük gelişme gösteren medya sektörünün kurucu işlevi vardır.
Başlangıçtan günümüze Türk-Ermeni ilişkileri
Murat Güzel
30 ciltlik külliyat, Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihini, beraber yaşama kültürünü, ihtilaf, isyan ve çatışmalarını, bunların nedenini, gelişim ve nihayetini ayrıntılı şekilde inceliyor.
‘Yaban’ mıyız ‘yamyam’ mıyız?
Murat Güzel
Levi-Stauss’un kendi kültürü ve toplumundaki adetlerden felsefi tartışmalara, mitik düşünce, örf ve adetlerden gündelik alışkanlıklara değindiği yazılarının bir toplamı Hepimiz Yamyamız.
Tarihyazımı - tarihyorumu
Murat Güzel
Herodotos’un Aynası, gerek sunumuyla gerekse yaklaşımıyla sadece tarihçilik mesleğiyle değil, antropoloji, edebiyat eleştirisi, dinler tarihi alanlarıyla ilgili de yeni bir bakış sunuyor.
Din kaynaklı hukuk sistemleri ve sekülerizm
Murat Güzel
Otacı, Üç Din Üç Hukuk kitabında, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam’ın tabii sonucu olarak ortaya çıkan din kaynaklı hukuk sistemleri ile modernizmin çatışma alanlarına değiniyor.
Hepimizin kaseti var!
Murat Güzel
Hayatımızın her ayrıntısı hiçbir zaman olmadığı kadar çok yakından izleniyor, kaydediliyor ve üstelik gözetim altındakiler genellikle gözetleyenlerle gönüllü bir işbirliği içinde.
‘Paralel devlet’ mi ‘paralel cemaat’ mi?
Murat Güzel
Cemaatin de kendi varlığını koruyabilmesi ve kendi istemleri dışında operasyonlara alet edilmekten korunabilmesi için sınırlarını çizeceği yeni bir demokratik yapılanmaya geçmesi gerekli.
Hegel’i yıllandıkça değerlendiren ne?
Murat Güzel
Üç eseri de felsefe tarihinin şaheseri olan çok az filozoftan biridir Hegel. Tinin Fenomenolojisi, Mantık Bilimi ve Hukuk Felsefesinin Ana Hatları aşılmazlığını hâlâ sürdürmektedir.
Gayrı meşruluk ve otoriterlik
Murat Güzel
Otoriterleşme eleştirisi yapanların Ak Parti iktidarını ‘gayrı meşru’ addetmeye yönelik bir çaba içinde hareket ettikleri de fark edilmelidir. Çünkü bizatihi ‘otorite’ kötü değildir, ‘gayrı meşru otorite’ kötüdür. ‘Otoriterleşme’ ithamlarında Ak Parti iktidarının ‘gayrı meşrulaşmaya’ başladığı eleştirisi zımnen saklıdır.
‘Felsefe yıldızları’nın Gezi mülahazaları...
Murat Güzel
Belki de Gezi, Badiou’nun umduğu gibi “Yeni Türkiye”nin değil, “Eski Türkiye’nin bakiyesi”nin coşkuyla karşıladığı bir olaylar dizisi, Yeni Türkiye’ye direnen güçlerin bir eseridir.
“Batı AK Parti’den bir vazgeçse” gayreti
Murat Güzel
Garp mukallidi züppe ile muhayyel Kemalist özne, bazen büyük burjuvazi olarak bazense askeri-sivil bürokrasi olarak karşımıza çıkıyor. Her iki toplumsal tipleme de AK Parti’nin en başından beri gizli bir ajandası olduğunu ileri sürüyor, hayat tarzlarına yönelik derin bir tehdit algısı hissettiklerini dile getiriyorlardı.
Adaletin psikolojisi
Murat Güzel
Bir toplumda suçla mücadelede, suç takibinden caydırıcılığa kadar uygulanan değişik yöntemler adalet sisteminin temelini oluşturan önemli faktörler olarak bilinir.
Yirminci yüzyılı düşünmek
Murat Güzel
20. yüzyılı düşünmeye nereden başlayabiliriz? Onu biçimlendiren düşünceler, olaylar, kişiler toplamına nasıl anlam verebiliriz?
Anarşi ile düzen, otorite ile özgürlük, ihtilaf ile birlik
Murat Güzel
Gauchet siyasallığın toplumları bölünme üzerinden bir arada tuttuğunu düşünür. Birlik ve bölünme; toplumları kurar ve sadece demokratik toplumlarda itiraf edilerek yaşanır.
Kentlerin ekonomisi
Murat Güzel
2008’deki iktisadi kriz kısa sürede tüm Avrupa’yı girdabına aldı.
Modern bilimsel zihni anlama kılavuzu
Murat Güzel
Popper’ın “yeni akılcılığı”, Kuhn’un “tarihsel inşacılığı”, Feyerabend’in “çoğulcu anarşizmi” sanki bütün önem ve ipuçlarını Gaston Bachelard’ın bu eserinde yansıtır.
Etik ve siyasetin üç filozofu
Murat Güzel
Türk, etiğin ‘ilk felsefe’ olduğunda ısrar eden Levinas ile önceliği ‘siyasal’a veren Carl Schmitt’in girdikleri çıkmazların Badiou’nun ‘olay’ kavramıyla aşılabileceğini söylüyor.
Şeriat talebi ve anayasal demokrasi
Murat Güzel
İslam Devleti kitabının merkezi argümanlarından biri, şeriata talebin aslında anayasal demokrasi yoluyla hukukun üstünlüğünün sağlanmasına yönelik bir talep olduğudur.
Teknoloji gerçekten gerekli mi?
Murat Güzel
Basalla, teknoloji ve teknoloji tarihi alanında yapılmış bütün önemli kaynakları tarayarak konuyu toplumsal, ekonomik, kültürel, antropolojik, bilimsel ve askerî tüm yönlBasalla, teknoloji ve teknoloji tarihi alanında yapılmış bütün önemli kaynakları tarayarak konuyu toplumsal, ekonomik, kültürel, antropolojik, bilimsel ve askerî tüm yönleriyle ele alıyor. eriyle ele alıyor.
‘1 Mayıs Taksim Bayramı’ mı?
Murat Güzel
Travmatik-trajik boyut elbette tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçen 1977 olaylarına yapılan telmihtedir. Sürekli kanatılır o yara. Taksim’de kutlanmayan 1 Mayıs’ı 1 Mayıs saymayananlayış belki de kan dökülmeden yapılamayan 1 Mayıs kutlamalarını 1 Mayıs saymamaktadır.
‘İslam felsefesi sona erdi’ diyenler için...
Murat Güzel
Düşünce temaları dolayısıyla Eflatun’un oğlu olarak da adlandırılan İbn Arabi üzerinden Corbin’in kendi felsefesini dile getiriş tarzı, ‘düşüncenin bağımsızlığı’na kapı aralıyor.
Çok kimlikli Türkiye
Murat Güzel
“Türkiye’nin Kimlikleri” kitabı, Türkiye toplumunun içinde barındırdığı çeşitli kimlikleri, birbiriyle ilişkili ve karşılaştırmalı olarak ve tarihsel bağlamları içinde inceliyor.
Şüpheciliğin hakkından gelmek mümkün mü?
Murat Güzel
Musgrave, kendisi şüphecilerin tarafında olmakla birlikte felsefecilerin şüpheciliğin hakkından gelme arzusuyla çoğu kez idealist ya da realizm-karşıtı öğretiler geliştirdiklerini söylüyor.
Uluslararası sisteme rağmen Suriye Direnişi
Murat Güzel
Suriye direnişini anlamak uluslararası sistemin zaaf ve hatalarının eleştirisiyle mümkün. Atalay direniş sürecini, Türkiyeli muhafazakâr ve sol-laik kesimlerin bakış açılarıyla birlikte veriyor.
Osmanlı’da hafiye teşkilatı
Murat Güzel
Yüksel, Osmanlı devletinin istihbarat faaliyetlerini, bunun Westfalia sonrası dünya konjonktürüne uygun hale dönüştürülme çabalarını II. Mahmut dönemini esas alarak irdeliyor.
Felsefenin seyrüseferi
Murat Güzel
Solomon ve Higgins felsefi düşüncenin köklerini ve gelişimini kolay anlaşılır bir dille, kapsamlı şekilde ele alıyorlar. Üstelik sadece Batı merkezli bir odaktan hareket etmiyor.
İktidarın tarihi ve lojistiği
Murat Güzel
İç içe geçmiş yerel-ulusal kimlikler, sınıflar ve diğer toplumsal ortaklık biçimlerini bir arada ele alarak, monolitik ‘toplum’ kavramını reddeden Mann’ın modeli, bir dizi kesişen iktidar ağından oluşuyor.
İktisat politikaları dümen kırıyor
Murat Güzel
Paya, ekonomide son 50-60 yılda yaşanan gelişmelere geniş biçimde ışık tutarken, 2008 krizi sonrasında iktisat bilimi ve politikalarının ne yöne evrileceği noktasında ipuçları veriyor.
Türbanlıların Nişantaşı’nda işi ne?
Murat Güzel
Şimdiye kadar aşağıladıkları, hor gördükleri hayatlara sahip insanlarla aynı mekânları paylaşmaktan duydukları endişe tam da bu yaşam biçimleriyle rekabete girme korkusunun dışavurumudur.
Merkezi dolduran ve dönüştüren siyaset
Murat Güzel
Taşkın, ‘AKP Devri’nde Türkiye’deki sağ ve İslâmcı gelenek içinde bu siyasal partinin özgünlüğü meselesini tartışırken, bir yandan da İslâmcılık düşüncesinin geçirdiği dönüşüme odaklanıyor.
Teknolojinin zaman ve uzam algısına yaptığıdır
Murat Güzel
Geleneksel hiyerarşileri dağıtan, mesafe engelini ve sınırları aşan iletişim teknolojisinin modern bilincin zaman ve uzam algısında yaptığı dönüşümün hikayesini anlatıyor Kern.
12 Eylül’ün cezaevi arşivi
Murat Güzel
Kara Arşiv, toplumun bütün gözeneklerinde otuz yıldır süren huzursuzluk ve şiddetin, 12 Eylül döneminin Türkiye’ye armağan ettiği kanlı mirastan başka bir şey olmadığını söylüyor.
Tek Parti içindeki muhafazakar kanat: Anadolucular
Murat Güzel
Anadoluculuk ve Tek Parti CHP’de Sağ Kanat, gerek inşa dönemindeki resmî milliyetçiliğin, gerek tek parti CHP’nin, zannedildiği kadar homojen olmadığını gösteren, ilginç bir çalışma.
Medreseden İlahiyat Fakültesine din öğretimi...
Murat Güzel
Bein, kitabında Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk döneminde ilmiye sınıfı içindeki entelektüel tartışmaları ve siyasi hareketleri inceliyor.
Batı dediğin Zeus’un Europa’ya aşkı mı?
Murat Güzel
Russ, Antik çağlardan günümüze, Avrupa ve Avrupa bilincinde yaşanan gelişmeleri, ilerlemeleri, gerileyişleri, bunalımları, altüst oluş ve yeniden doğuşları tasvir etmeye çalışıyor.
Geleneği yeniden kazanmanın yolu
Murat Güzel
Klasik İslam düşüncesinin üç farklı ekolü arasındaki uzlaşım noktasını ortaya koyan “bilginin birliği”nin genel bir varlık düşüncesi ile irtibatlı oluşunu gösteriyor Bakar’ın kitabı.
Lacan’ı ve psikanalizi savunmak
Murat Güzel
Psikanalizi tıbbi psikolojiye dönüşmekten koruyarak, onun eleştirel potansiyelini sürdürmesini sağlayan Lacan’la ilgili Roudinesco’nun kitabı hem Lacan’ı hem psikanalizi savunuyor.
Ruslar ve Türkler’in seviyeli ilişkisi
Murat Güzel
Ruslar ve Türkler tarih boyunca birçok kez birbirleriyle savaşsalar da ortak yönleri çoktur. Ruslar, Avrupalılarla karşılaştırıldığında Türklere daha yakın görünmektedir.
Taşra epiği olarak ideolojileri Türkleştirme
Murat Güzel
Ahmet Çiğdem müzmin kötümser ve muhalif konumunu terk etmeden Türkiye’nin siyasi gündemine damgasını vuran ideolojik çekişmeleri kendine has üslupla değerlendiriyor.
Gazeteci gözüyle “fel yaskut ennizam!”
Murat Güzel
Arap Baharı tanımlamasını reddeden, yaşananları bölgenin iç dinamikleriyle açıklayan Mete Çubukçu, kitabında ayaklanmaların nedenlerine, sonuçlarına ve süreçte yaşananlara odaklanıyor.
Uluslararası ilişkilerde Davutoğlu terminolojisi
Murat Güzel
‘Değişen Ortadoğu’da Kültür ve Siyaset’, Arap ve Türk aydınlarının Batı’nın ve Batılı dillerin dolayımı olmaksızın doğrudan iletişime geçtikleri bir kongrede sunulan tebliğlerden oluşuyor.
İsrail için bir ‘öteki’ bile yok
Murat Güzel
Shoah’ın, ‘büyük felaket’in, soykırımın kaymağını yiyerek bu felaketten aşağı kalmayacak felaketlere imza atan İsrail’in cezalandırıcı, intikamcı yapılanması adalet duygusundan yoksun bir saldırgan paranoyadan ibarettir.
İslamcılık ve sekülarizmin muğlak ilişkisi
Murat Güzel
‘İslamcılık Öldü mü?’ başlıklı kitap, 4-5 ay önce, Türk basınında neredeyse ilk sayılabilecek bir entelektüel düzey, içerik ve yaygınlıkta, 30-40 güne sâri bir tartışmayı toparlıyor.
Sosyolojinin modası geçiyor mu?
Murat Güzel
Zijderveld’in kitabı, ‘toplum’ adını verdiğimiz dikkate değer oyunu daha iyi seyredebilmemize ve daha iyi anlayabilmemize olanak sağlayan bir gözlük hükmünde.
Bilimlerin prensi: Sosyoloji
Murat Güzel
Alman sosyoloji geleneğinin unutulmaz hocalarından Hans Freyer, ‘bilimlerin prensi’ sosyolojinin doğuş aşamasında ortaya çıkan tezlerin doğrudan ve ‘içeriden’ tanıklığını yapıyor.
Batı egzotizmi ve Batıniliği
Murat Güzel
Tanınmış tarihçi ve akademisyen Yates’in “Gülhaç Aydınlanması” isimli çalışması, Batı ezoterik geleneği ve Avrupa Batıniliğinin anlaşılması bakımından fevkalade önem arz ediyor.
İbn Haldun’u keşfetmek!
Murat Güzel
Batı’da ancak 19. yy’da bilim kimliği kazanan tarihin temellerinin daha 14. yy’da Mağripli bir Müslüman tarihçi tarafından atıldığını öğrendiklerinde, Batılılar buna inanmak istemedi.
Levinas: Ahlakın ve ‘öteki’nin filozofu
Murat Güzel
Etiği ilk felsefe statüsüne yeniden iade eden Levinas’ın 1975-1976 akademik yılında, Sorbonne Üniversitesi’nde verdiği derslerin bir dökümü “Tanrı, Ölüm ve Zaman”
Milletler mi milliyetçilikler mi önce gelir?
Murat Güzel
Belli ki Hobsbawm, tarihi ‘unutmamak’ olarak algılıyor; unutmamak, yani geçmiş travmaların varlığını her an benliğinde hissetmek ve fakat bunlara da yenilmemek. Amcalarından birinde gördüğüne benzer “tipik bir Yahudi tavrı” aslında bu.
Felsefede çıraklık dönemi
Murat Güzel
Sadık Erol Er’in “Gilles Deleuze’ün Fark Felsefesi” adlı incelemesi, Deleuze’ün Bergson, Nietzsche ve Spinoza üzerinden felsefe tarihine dair ayrıntılı eleştirisini konu ediniyor.
Çileden çıkma hakkı
Murat Güzel
İç huzur arayışı olarak felsefe
Murat Güzel
Soktares’ten Aurelius’a, Wittgenstein’dan Nietzsche’ye “felsefeyi bir yaşam tarzı olarak gören” pek çok felsefeciyi ve düşüncelerini tanıtan Hadot, Foucault’yla da özel bir tartışmaya giriyor.
İnsanoğlu siyasetle kaimdir
Murat Güzel
Erkızan’ın insanı bir olanaklar varlığı olarak gören Aristoteles’ten hareketle etik ve politik konuları ele aldığı kitabı, siyaset ve ahlak felsefesinin temel yaklaşımlarına Türkçe bir katkı.
Dindarlık, laiklik ve muhafazakârlık ölçütleri
Murat Güzel
2008-2011 yılları arasında yapılan “Türkiye’de Toplumsal Yapı ve Din” konulu araştırmaya dayalı hazırlanan kitap beş temel gerilim ekseninde dindarlık sorununu ele alıyor.
Yeni sürüm “tehlikenin farkında mısınız?”
Murat Güzel
“Tehlikenin farkında mısınız?” türünden kampanyalarla dindar ve muhafazakâr insanları bir tehdit olarak topluma kabul ettirmeye çalışan “muhayyel Kemalist özneler”in savlarının daha incelikli, daha girift versiyonları bunlar...
Kemal Tahir’in gözünde ‘kerim devlet’
Murat Güzel
Dergah Yayınları tarafından yayınlanan eserinde Coşkun, Kemal Tahir’in hayatını fikirlerini ve eserlerini titizlikle ele alıyor ve okurlara bütünlüklü bir Kemal Tahir biyografisi sunuyor.
Başarılı diplomasinin yolu kamu diplomasisinden geçer
Murat Güzel
Hedefleri ve amaçlarına kendi kamuoyunu ikna edememiş, kendi halkının rızasını kazanamamış bir kamu diplomasisinin muhatap ülke kamuoyları üzerinde etkili olması imkansızdır.