Tüm Yazarlar
Bünyamin Bezci Yazıları
Yeşil Sol Parti: Küresel sola eklenirken etnik milliyetçiliğe mahkum olmak
Bünyamin Bezci
Demirtaş, yaşadığı hayal kırıklıkları sonrası “dede”sinin kanatları altına sığınarak CHP'de siyaset yapmaya başlayabilir ve Kaftancıoğlu cenahını güçlendirebilir. Bilgen gibi muhafazakar Kürtler, Hüdapar'ın demokratik dönüşümünde rol alabilir. Hatta bütün yaşanan hayal kırıklıklarına rağmen akim kalan açılım süreci yeniden geri gelebilir. Ya da hiçbiri olmaz ve bildiğimiz terör destekli siyasete geri dönülür.
Kamusal entelektüel ve sözün cazibesi
Bünyamin Bezci
Yeni medyanın popülist çağında dikkati çeken entelektüellik, okumayan kitlelere okumuşların kırıntılar dağıtmasından ibarettir. Okumuşların kırıntıları ise kısa ansiklopedik bilgi tadındaki "bilgisellerdir".
Avrupa siyasetini 'Athena'lar mı kaplıyor?
Bünyamin Bezci
Avrupa'nın demokratik siyasetinde aşırı sağ politikaları toplumu ürkütecek kadar güvenlikçidir. Özellikle mülteci karşıtlığı üzerine oturan bu politikalar sertliklerini popüler feminen yüzlerle yumuşatıyor gibidirler. Le Pen'den Liz Truss'a şimdilerde de Meloni'ye kadar liderlerin feminenleşmesinin ardında biraz da politikaların sertliği vardır. İtalya seçimlerinin, tek başına iktidar olmasa da, sembol ismi Meloni oldu. Henüz İngiltere'nin başına Liz Truss geçeli bir ay olmadı. İlkbaharda Le Pen'nin Fransa seçimlerinde Macron'a kabuslar yaşatması üzerinden de çok zaman geçmedi. İngiltere'de milliyetçilik demek adanın Avrupa'dan kopması demekken Orta Avrupa'da milliyetçilik demek Rusya'ya sırtını dayamak demektir. Almanya'da ise nasyonal sosyalist geçmiş milliyetçiliğin hiçbir türüne açık kapı bırakmadığından oradaki aşırı sağ parti ancak yansız ve anlamsız "alternatif" adını kullanabilmektedir. Sanki taraftarlarına "anlarsınız ya" demektedir.
Pandeminin pusu dağıldı mı?
Bünyamin Bezci
Kissenger bizi yeni normale alıştırmaya çalışsa da Fukuyama teskin etmeye çalışmaktadır. Fukuyama'nın otoriterleşme değil devlet kapasiteleri güçlendi tezi küreselcilere bir şey olmadı avuntusudur. Bir açıdan da yanlış değildir. Zira yeni normalde yıkılan bir kapitalizm söz konusu değildir.
Habermas bu sefer de Avrupa'yı kurtarabilir mi?
Bünyamin Bezci
Habermas kaleyi yıkmak, Avrupa fikrini evrenselleştirmek isteyenlerdendi. Göç ve ekonomik krizden sonra virüsle son darbesini de alarak dağılan politik etik onun çabasını boşa çıkarabilir.
Almanya ırkçılığa göz yumdu
Bünyamin Bezci
Mağdura karşı empatinin değil de kendi kendine yapılan eleştirinin ön plana çıkarılması aslında toplumlar arasında kurulan hiyerarşinin göstergesidir. Fakat rasyonel bahaneler insanı akılla tanımlar, duyguyla değil. Oysa Almanya'daki Müslümanların kendileri gibi duyumsayan insanlara ihtiyacı vardır.
Avrupa demokrasisinin travması ve AB seçimleri
Bünyamin Bezci
AB seçimlerinde realistleri popülizme yaklaştıran ve idealistleri endemik türlere dönüştüren teknik sorun, ulusal seçim sandıklarından ayrı bir sandığın konmasıdır. Bir nevi Avrupalılar iç politikada elitist siyaseti benimserken dışarıdaki temsilcilerinin popülist olmasını daha güvenli bulmaktadır.
PKK / YPG'nin Avrupa öfkesi
Bünyamin Bezci
PKK odaklı cami yakma girişimlerinin sosyalist materyalizmden kaynaklandığını tahmin etmek zor değildir. Diğer taraftan sosyalist teori gereği dinin toplumların bilincinde bir yabancılaşmayı temsil ettiğini düşünmeleri yakma olayını kolaylaştırmaktadır. Fakat herhalde en önemli neden Müslümanların Türkiye’deki iktidarın uzun eli olduğunu düşünmeleridir.
İngiliz siyasetinin değişmeyen dinamikleri
Bünyamin Bezci
Türkiye’nin dış politik alanda karşılıklı saygıya dayalı müzakereden ve ticaretten yana olması İngiliz siyasetiyle yeni yakınlıklar oluşturma potansiyeline sahiptir. İngiltere’nin derdi ise ABD’nin masayı dağıtıp yeniden kurmak istediği dünyada alışılan oyunun dengelerini muhafaza etmek ve bu oyunu AB’nin yazılı kurallar dünyasına boğdurmamaktır.
Dünya yeniden kurulurken AB-Türkiye ilişkileri
Bünyamin Bezci
AB’den gelen politik mesajlar önceleri daha tehdit içerikliydi. Demokratikleşemeyen Türkiye’nin AB’de yeri olmadığı söylenmekteydi. Bugün ise Rusya ve İran ile yakınlaşan politikalar sonrasında aba altından havuç gösterilmektedir. Yani NATO’nun ve AB’nin Türkiye’ye güvenlik ve pazar katkılarının vazgeçilmez olduğu hatırlatılmaktadır. Bir sonraki aşama belki AB’nin Türkiye’nin vazgeçilmezliğinden bahsetmesi olacaktır.
İslamofobi: Müslümanlar için ‘özgürlük’, Avrupalılar için ‘güvenlik’ sorunu
Bünyamin Bezci
İslam karşıtlığı ya da düşmanlığının Müslümanlarla kurulan hiyerarşik ilişkiye nazaran daha dürüstçe olduğu söylenebilir. Zira hiyerarşik iddialar Avrupa siyasetinde entegrasyon ve asimilasyon politikalarının arkasına saklanan tespit edilmesi daha zor olanlardır.
Avrupa siyasetinin sınırları
Bünyamin Bezci
Siyaset felsefesinin en önemli ayrımlarından bir tanesi Kıta Avrupası düşüncesinin farklılığının altının çizilmesidir.