Tüm Yazarlar
Sait Mürsel Çeşitçioğlu Yazıları
Yaşam tarzı tekeli ve mahrem alan
Sait Mürsel Çeşitçioğlu
Üniversitelerin ilk yılı öğrenciler arası sınıfsal farklılıkların kabak gibi gün yüzüne çıktığı bir dönemdir. Ergenlikten yetişkinliğe adım attığını tescillemek isteyen gençler bütün sahne ışıklarının kendi üzerlerine yandığını zanneder. Ben de böyle günlerin birinde hazırlık sınıfına yeni başlamış, çok şık ve diksiyonu düzgün bir genç kızla tanıştım. Ankara’nın seçkin muhitlerinde geçen çocukluğunu bana anlatıyor; ara ara da makarna-kömür üzerinden seçim sonuçlarını analiz ederek, politik bilgi birikiminin derinliğini(!) gösteriyordu.
Cumhuriyetin laikçi olanı mı demokrat olanı mı?
Sait Mürsel Çeşitçioğlu
Her sene Iphone’un yeni modelini dört gözle bekleyen insanlarla dolu bir ülkede 90 yıllık değişmez ilkelerin ya yeni sürümünü ortaya koymak ya da güvenli bir müzeye kaldırmaktan başka çare yok.
Barış beyazdır, istemeyeni ele verir!
Sait Mürsel Çeşitçioğlu
Barış süreci gösterdi ki karanlık bir odada yakılan kibritin evi yakmasından milliyetçi saiklerle endişe edenlerle, ampül yoksa karanlıkta kalmayı tercih eden sol maksimalizm neticede aynı safa düştü.
Türkiye ve Ermenistan: Su, çatlağını bulabilir mi?
Sait Mürsel Çeşitçioğlu
Türkiye’nin Ermenistan ile olan ilişkileri 1991’de bağımsızlığın tanınmasından bu yana kökü millet-i sadıka ve millet-i sabıka şeklinde iki kutuplu ve gel-gitlerle dolu bir zeminde seyredegeldi ve hiç bir zaman kapsamlı bir ilişki ağı gerçekleştirilemedi.