Tüm Yazarlar
Sedat Gümüş Yazıları
Türk eğitim sisteminin değişmeyen gündemi: Yönetici seçme ve yetiştirme
Sedat Gümüş
Hem liyakat hem de sürekli mesleki gelişim ilkeleri çerçevesinde yapılandırılacak, bu yapılırken de yeni tartışma, kırgınlıklar ve sorunlara neden olmayacak ve dolayısıyla da eğitim çalışanlarının gözünde yüksek bir meşruiyet düzeyine sahip bir model oluşturulmasına ihtiyacımız var. 
Türkiye’nin eğitim meselesi ve öğretmen yetiştirme
Sedat Gümüş
Türkiye’de öğretmenlik mesleği ile ilgili önemli bir sorun alanı da öğretmen yetiştirme süreci. Eğitime Bakış 2017 raporunun da çok açık şekilde ortaya koyduğu gibi son yıllarda öğretmenlik mesleği ile ilgili oluşan yüksek bir arz söz konusu. Dolayısıyla, kamuoyunda sıklıkla dile getirilen “atanamayan öğretmen” serzenişlerinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.
Türk eğitim sisteminin FETÖ ile imtihanı
Sedat Gümüş
FETÖ’yü güçlendiren en büyük etkenlerden birisinin eğitim sistemimiz içerisindeki bazı eksiklik ve aksaklıklar olduğu açıktır. Bu kapsamda, bugün sormamız gereken en önemli sorulardan birisi FETÖ’ye uygun bir ortam hazırlayan eğitim sisteminin nasıl ıslah edilebileceği olmalıdır. Eğitim meselesini konuşmadan FETÖ’yü ortaya çıkaran koşulları tam olarak çözmemiz ve bu karmaşık örgütle etkili bir şekilde mücadele etmemiz mümkün olmayacaktır.
Dershane bağımlılığı
Sedat Gümüş
Dershanelerin eğitim sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğu iddiası sadece Türkiye’de değil dünyanın hiçbir ülkesinde kabul edilebilir değildir. Ayrıca, dershaneler veya benzer paralel eğitim kurumlarının Türkiye’de olduğu kadar yaygın bir hale gelmesi dershaneye gitmenin zorunluluk olduğu algısına yol açmaktadır.
İlk yılın sonunda 4+4+4: Felaket senaryoları gerçekleşti mi?
Sedat Gümüş
Geçen yıl yürürlüğe giren yeni sistemle ilgili bazı küçük sorunlar olsa da ne iddia edildiği gibi sistem faciaya dönüşüp eğitim-öğretim yarıda kalmış, ne sınıf mevcutları 70-80’lere çıkmış, ne de okula yeni başlayan çocuklar hayati tehlikeler atlatmışlardır.