Tüm Yazarlar
Selma Karışman Yazıları
Ramazan ve Kadri'ni bilmek
Selma Karışman
Orucun mucizevî iklimi, hayallerin mahfazasını da, idrakler gibi sonuna kadar açarak oruçluyu içine girmeye ısrarla davet etti: Vakit davete icabet vaktidir, bin aydan bereketli kadir vaktidir; akleden kalpler, ortak hafızayı ve birlikte yaşama bilincini kodlayacak tarihî birikimin sonsuzluğa açılan irfan kapılarından içeri girmelidir.
Apansız o şehre vardım
Selma Karışman
Hacı Bayrâm-ı Velî "Nagehan ol şâra (şehre) vardım/ Ol şârı yapılır gördüm/ Ben dahi bile yapıldım/ Taş-u toprak arasında" derken, insan-şehir ilişkisini gözler önüne serer: Evet şehri insan yapar ama o şehrin harcı bir kez ruh ve imanla karılmaya görsün, o da, kendisini kuran insanı inşa ve ihya ederek tarih önünde adeta ona borcunu öder.
ChatCPT kullanmanın beşeri maliyeti üzerine
Selma Karışman
Asıl tehlike, "tefekkür eden" varlık olduğunu unutup, "hesaplayıcı düşünme"nin biricik düşünme tarzı olduğuna inanmaktır. Hesaplayıcı düşünmeye karşı eleştiri, dünyanın bu yolla bilinir ve belirlenir kılınması değil, onun üzerinde kontrol ve hâkimiyet sahibi olunmasıdır. Diğer anti hümanistler ile birlikte Heiddeger bizi, modernitenin insan-merkezli ontolojisi ve sübjektif epistemolojisini aşmaya çağırıyor.
Erkek-egemen değil insanlık egemen olsun
Selma Karışman
Hiç kimsenin, hiçbir söylemin, ideolojinin yapamadığını yaptı Özgecan; ortak iyiden mahrum özgürlük alanlarında insanı kendisine yabancılaştıran bir bireyselciliğe kafa tutarcasına, toplum olmanın kudret ve anlamını hatırlattı...