Tüm Yazarlar
Tarkan Zengin Yazıları
AK Parti seçim beyannamesinde çalışma hayatı
Tarkan Zengin
Son bir yıl içinde çok geniş kesimlerin, 3600 ek gösterge düzenlemesi, sözleşmeli personelin memur kadrolarına alınması, EYT ve geçici işçiler gibi birikmiş sorunları çözüldü. Milletimizin kadim devlet felsefelerinden olan 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ve 'Kerim Devlet' anlayışı gereği geniş emek kesimlerine yönelik icraatlar yapıldı. Beyannameye göre aynı anlayışla ve yeni hedeflerle bundan sonra da çalışma hayatına yönelik icraatların devam ettirileceği güçlü bir şekilde ifade ediliyor.
Nefretin inşası, kötülüğün sıradanlaşması
Tarkan Zengin
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretler, küfürler ve nefret dili düşünce özgürlüğü olarak ambalajlanınca, bu vahim eylemler sıradanlaştı. Ancak bu organik bir nefret değil. Siyasi rekabeti normal kuralları içinde sürdüremeyen bir zihniyetin geçmişten tevarüs eden bir hastalığı. İlmek ilmek dokunarak nefrete dönüştürülen bir cinnet siyaseti.
Masada görünmeden merkezde olmak
Tarkan Zengin
Kılıçdaroğlu'na destek veren, 6'lı Masa'da yer alan partilerle de görüşleri taban tabana zıt olan yapılar gizlenmeye çalışılıyor. Oysa bu yapılar şimdiden iktidara gelmiş gibi tehdit dili kullanıyor. Oy oranları binlerle ifade ediliyor ama Kılıçdaroğlu'nun kazanmasını kendilerinin iktidara gelmesi olarak görüyorlar.
Deprem sonrası istihdam nasıl korunacak?
Tarkan Zengin
Bölgede hayatın normale dönmesi için çalışma hayatına yönelik desteklerin ve tedbirlerin sürmesi gerekiyor. Özellikle iş insanlarının bölgede istihdam oluşturacak yatırımlar yapması hayatın normale dönmesine önemli katkılar sağlayacaktır.
Yaralı ama yekvücut bir halk
Tarkan Zengin
İtalya yardım ekibi komutanı Nicola Ciannelli'nin gazeteye verdiği röportajda söylediği şu sözler milletimizi anlatmaya yetiyor: “Kimsesizlik ve ölümle karşılaştık ama aynı zamanda da yaralı ancak parçalanmamış bir halkın gururuyla karşılaştık.”
Efsane ve gerçek arasında EYT
Tarkan Zengin
EYT'de borçlanmalar ve yıpranma payı ilk işe giriş tarihini öne çekmez. Tek istisnası askerlik borçlanmasında var. Askerlik öncesi sigortalılık başlangıcı olmayanlar, askerlik süresince borçlanma hakkına sahip. Yıpranma payında ise emeklilik yaşından indirim yapılıyor ancak yıpranma, işe başlama tarihini geriye götürmüyor.
Çalışma hayatında Türkiye Yüzyılı
Tarkan Zengin
Bir taraftan çalışma hayatında altın harflerle yazılacak icraatlar yapılırken diğer taraftan da yeni dosyalar çözüm için açılıyor. Geniş emek kesimleri için yapılan icraatlar zor günlerden geçtiğimiz bir dönemde milletimizi hem rahatlatıyor hem de milletimizde büyük bir memnuniyet oluşturuyor.
Çalışma hayatının temel sorunlarında sona doğru
Tarkan Zengin
2022 yılının başında emek hareketinin sorunları dosyalar halinde masaya kondu ve tek tek gündeme alınarak çözülüyor. 3600 ek gösterge düzenlemesi tamamlandı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ve geçici işlerle ilgili düzenlemelerin 2022 yılı bitmeden tamamlanması için çalışmalar devam ediyor.
Yeni Kızıl Elma Türkiye Yüzyılı
Tarkan Zengin
Türkiye'nin ilerleme sürecindeki kadim Doğu-Batı tartışmasını ortadan kaldırmaya davet eden "Yüzümüzü hem Doğu'ya, hem Batı'ya, ama asıl doğruya doğru dönelim" çağrısı en çarpıcı mesajdı. Zira yüzümüzü doğruya doğru dönmek, hakikat çağrısıdır.
Olmayan yasağa özgürlük vaadi
Tarkan Zengin
CHP yandaşı gazetelerde, televizyonlarda ve diğer mecralarda CHP elitlerinin İslami değerlere yönelik saldırılarını bilmeyen yok. Bu nobranlıklar nedeniyle CHP'nin dini değerlerle sorununun olmadığına milletimizi ikna edemiyorlar, edemezler de. Kanun teklifine CHP çevrelerinden gelen tepkilere bir bakın. Kendi tabanını ikna edemeyen CHP, milletimizi ikna edebilir mi?
EYT sorununun kaynakları çözümün parçası olabilir mi?
Tarkan Zengin
EYT sorununun ortaya çıkmasına kimler nasıl sebep oldu? Bugün muhalefet kesimlerinin sorunun çözülmesine ilişkin söylemleri geçmişteki eylemleriyle ne derecede örtüşüyor?
Savunma AR-GE bütçesi 20 yılda 30 kat arttı
Tarkan Zengin
Türkiye son yirmi yılda savunma sanayiinde dışa bağımlılık oranını yüzde 80'lerden yüzde 20'lere kadar indirme başarısı gösterdi. Ülkemizde 2002 yılında 5,5 milyar dolar bütçeli 62 savunma sanayii projesi varken, bugün 75 milyar dolar bütçeli 750'yi aşan proje var. AR-GE'ye ayrılan bütçe 20 yılda 30 kat artırıldı. Askeri fabrikalar ve tersaneler ülkemizin ihtiyacı olan kritik ürünleri çok düşük maliyetle üretmekte, bakım ve onarımlar yapmakta, ülkemize yönelik ambargoları boşa çıkarmakta, savunma piyasalarını regüle etmekte, terörle mücadeleye ve küresel risklere karşı ülkemizin savunmasına büyük katkı sağlamaktadır.
Geçmişin yasakçılarıyla helalleşmek mümkün mü?
Tarkan Zengin
Üstün Dökmen'in yalnız olmadığını biliyoruz. Türkiye'de geçmişin yasakçıları, başörtülü kadınların diğer kadınlarla eşit haklara sahip olmasından rahatsızlar. Bunu dile getirenler olduğu gibi 2023 seçimleri nedeniyle açıktan dile getirmeyenler de var.
Sosyal politika reformları ve gelecek vizyonu
Tarkan Zengin
Türkiye'de sosyal yardımlardan yararlananların sayısının artmasını muhtaç sayısının artması olarak yorumlayanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil. Zira sosyal yardım programlarının sayısını 4'ten 40'ın üzerine çıkarırsanız elbette yararlanan sayısı artacaktır. Bu durumu yalnızca muhtaçlık olarak tanımlamamak gerekir. 2002 yılında sosyal yardımların GSYH'ye oranı yüzde 0,38 iken bu oran yaklaşık 4,5 kat artarak 2021 yılında yüzde 1,74'e yükselmiştir. Benzer şekilde 2002 yılında sosyal yardım harcamaları sadece 1,3 milyar TL iken, 2021 yılında tüm kamu kaynakları ile 98 milyar TL'ye yükselmiştir. Son 20 yılda sosyal yardım harcamaları 75 kat artmıştır.
Haftada dört gün çalışma uygulanabilir mi?
Tarkan Zengin
Haftada dört gün çalışmayı araştırmacılar 100-80-100 modeli olarak adlandırıyor. Modelin açılımı ise "İşçiler maaşlarının yüzde 100'ünü alırlar, sürenin yüzde 80'ini çalışırlar, bunun karşılığında da yüzde 100 üretkenlik sağlarlar." Keynes, 1930'larda kendi torunlarının gelecekte haftada 15 saat çalışacağı kehanetinde bulunmuştu. Ancak çalışma süreleri bu kadar azalmasa da belli oranda azaldı. Haftalık dört günlük çalışma bazı ülkelerde uygulamaya geçse de yaygınlaşması için zaman gerekli.
Darbelerin aktörleri farklı, taktikleri aynı
Tarkan Zengin
'Darbelere karşıyız' dedikten sonra 'ama' ile başlayan cümleler darbecilere destek anlamına geliyor. 15 Temmuz darbe girişimine sözde karşı olduklarını söyleyenlerin, bugün darbe girişiminde bulunanların argümanlarını kullanmaları ise darbeci zihniyetle mücadeleye devam etmemizi gerektiriyor. Demokrasi nöbetleri, 81 ilde milyonlarca insanın katılımıyla yapıldı. Dünya demokrasi mücadelesinin belki de en büyük sosyal hareketlerinden biri oldu. Halk sokak eylemlerine katılarak memleketine sahip çıktı.
Zor dönemde emekçilerin yanında olmak
Tarkan Zengin
Asgari ücretin, memur ve emeklilerin maaşlarının artırılmasının nedeni dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumaktır. Nasılsa emekçilerin gelirleri arttı gerekçesiyle mal, ürün ve hizmet fiyatlarını artırmak ise ahlaksızlıktır. Her şeyi yasalarla düzenlemek mümkün değil. Ahlak anlayışının toplumun bütün kesimlerine yayılmadığı bir yerde dünyanın en iyi kanunları da en sıkı denetimler de fayda etmez. Kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, geçici işçiler meselesi, taşerondan kadroya geçişte KİT'lerde kalan taşeronlar, emeklilikte yaşı bekleyenler meselesi gibi hususların çözülmesine ilişkin çalışmalar yapılması emek kesimlerini zor dönemde rahatlatacaktır.
SİHA'lar sadece teröristlere mi dokunuyor?
Tarkan Zengin
Vecihi Hürkuş'a izinsiz uçtuğu gerekçesiyle ceza veren anlayış, Selçuk Bayraktar'ı yargılamakla tehdit ediyor. Erbakan Hoca'nın Gümüş Motor üretimini durdurmak için her türlü engeli çıkaran anlayış, tarih yazan SİHA'ları engellemek için fırsat kolluyor. Nuri Demirağ'ın milli uçak fabrikasını batıran anlayış, iktidara gelirse aynı akıbeti Baykar Grubu'na yaşatma hezeyanını utanmadan ifade ediyor.
Ek gösterge artışından sonra sırada ne var?
Tarkan Zengin
En son ek gösterge düzenlemesi 1994 yılında yapılmıştı. 28 yıl sonra çok daha geniş ve tüm kamu görevlilerini ilgilendiren bir düzenleme yapılmış olması çok önemlidir. Ek gösterge çalışması, aktif çalışan memurlar ile memur emeklilerinden toplamda 5,3 milyonu kapsıyor. Çalışma hayatının en temel sorunları beklentilerin çokluğuna rağmen sırayla çözüme kavuşturuluyor. Kamu çalışanları açısından reform niteliğindeki ek gösterge düzenlemesinden sonra kamuda sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin çalışmalar yakında başlayacak. Sonra da çalışanlara ve emeklilere yapılacak zamlar, EYT meselesi ve diğer çalışma hayatı meseleleri tartışılacak.
27 Mayıs'tan bugüne darbecilerin tekrar eden yalanları: Dikta, yolsuzluk, kaçacaklar…
Tarkan Zengin
DP iktidarında yıkıcı muhalefetin en sık kullandığı ithamlardan biri yolsuzluklardı. Eskişehir'de yayınlanan bir tebliğde Demokrat Parti başkanlarının beraberlerinde 12 uçak dolusu altın mücevherat ve parayı yabancı memlekete kaçırmakta iken yakalandıkları yalanına yer veriliyordu. Kılıçdaroğlu'nun bugünlerde kullandığı "Yurt dışına kaçacaklar" yalanı da 27 Mayısçılardan kopya ediliyor.
Kızıl meydanların emekçi meydanlarına dönüşümü
Tarkan Zengin
1 Mayıslarda alanlarda kızıl bayraklar taşınması, marjinal sol örgütlerin alanlarda olması, 1977 yılında yaşanan kanlı 1 Mayıs ve meydanlarda ideolojik sloganlar atılması nedeniyle yıllarca 1 Mayıs'ı kutlamak "komünist olmakla" eşdeğer görüldü. Geniş halk kitleleri ve emekçilerin önemli bir bölümü bu nedenle yıllarca kutlamalara ve alanlara mesafeli durdu. Ancak artık 1 Mayıs sol örgütlerin vesayetinden kurtarıldı. Tüm emekçilerin alanlarda buluştuğu bir dönüşüm yaşadı. AK Parti Hükümeti 1 Mayıs'ı, 2009 yılında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil yaptı. İşçi ve memurların uzun yıllardır çok önem verdikleri bu talebin yerine getirilmesi ülkemiz demokrasi tarihi açısından "devrim" niteliğinde bir karardı. Bu tarihi kararı tüm sendikalar ve emekçiler bayram havası içinde kutlaması gerekirken bazı sendikalar alan tartışması üzerinden bu önemli olayı bugünde yaptıkları gibi gölgelemek istedi.
CHP'nin STK'lardaki vesayet alışkanlığı
Tarkan Zengin
CHP'nin kendi belgelerinde anlattığı ve tek parti döneminde inşa ettiği vesayet alışkanlığını bugün de sürdürmeye çalıştığını görüyoruz. Siyasi propagandasını kamufle bir biçimde nüfuz ettiği sendikalar, odalar, barolar ve meslek kuruluşları aracılığıyla yürütmeye devam ediyor. Köprünün altından çok sular akmasına rağmen alışkanlıklar kolay değişmiyor.
28 Şubat'ın ekonomi-politiği
Tarkan Zengin
Bundan 25 yıl önce darbeciler "topyekün savaş" anlayışıyla başlattıkları darbenin zeminini de kendileri hazırlamıştı. Yapılanların tamamı darbeye zemin hazırlamak için darbecilerin oyunuydu.
Din özgürlüğü mü? Şirket özgürlüğü mü?
Tarkan Zengin
Temel insan haklarına aykırı olan bir maddeyi iş sözleşmelerine koymak veya işyerlerinin iç tüzüğü olarak belirlemek hukuki değildir. 'Siyasi, dini ve felsefi semboller' ise her türlü yoruma açık ve çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Pekala bir çalışanın sadece başörtüsü değil, her tavrı ve tutumu yasak kapsamında değerlendirilebilir. Avrupalı bazı devlet yöneticilerinin İslam diniyle ilgili sorumsuz açıklamaları Müslümanlara karşı husumeti besliyor. Avrupa'da yükselen İslam düşmanlığı son örneğini Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği mahkeme kararlarıyla da kurumsallaştırılmaya çalışılıyor.
15 Temmuz ruhunu diri tutmak
Tarkan Zengin
15 Temmuz gecesinden bugüne FETÖ çok büyük darbe almasına rağmen hala mücadele edilmesi gereken bir yapı olarak varlığını sürdürmektedir. Mücadelede rehavete kapılmak bugüne kadar yapılanların da heba olmasına neden olabilir.
Emek tarlasında izi olmayan sendikal anlayış
Tarkan Zengin
'Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz' diye meşhur bir söz var. Emek tarlasında izi olmayanların da emekçiler yanında yüzü olmuyor. 2002 yılında 262 bin olan üye sayısı 2020 yılında 137 bine düşen ve 18 yılda artan kamu çalışanı sayısına rağmen üyelerinin yarısını kaybeden KESK'e emekçiler yüz vermiyor. Kamu görevlileri marjinalleşen sendikal anlayışa gereken cevabı veriyor.
Darbeyi sahiplendiler, jurnali görev saydılar
Tarkan Zengin
27 Mayıs'a destek veren sendikalar ve sendikacılar darbe sonrasında umduklarını bulamadı. Darbenin en ateşli savunucusu Bahir Ersoy Türk-İş Genel Başkanı olamadı. CHP'nin parlamentoda işçilere daha geniş bir temsil imkânı vereceği düşüncesi de açıklanan seçim listeleriyle hayal olmuştu. Grevli toplu sözleşme hakkı ise 1961 Anayasasının referandumda kabul edilmesinden yaklaşık olarak iki yıl sonra çıkarılmıştı.
Ellerinden gelse başörtülüleri insanlıktan atacaklardı
Tarkan Zengin
O dönemde sadece belli bir kesim değil "topyekün savaş" konseptiyle bir millet hedef alınmış olmasına rağmen bu konuda yeterli çalışma, rapor, kitap, yayın, film ve belgesel yapılmadı. Sadece başörtülülere karşı yapılan zulümler bile yüzlerce kitap ve filme konu olur.
27 Mayıs'tan kes-kopyala darbe yöntemleri
Tarkan Zengin
27 Mayıs darbesini hazırlayanların darbe öncesinde gençleri ve halkı kışkırtmak için kullandıkları yalanların tekrar edildiği MBK açıklaması, darbe sonrasında Menderes ve arkadaşlarını halkın gözünde kötü göstermek için de kullanıldı. Yapıldığı iddia edilen cinayetlerin cesetlerine ve izine hiç bir vakit ulaşılamadı, çünkü bu iddiaların hepsi yalandı.
Meslek kuruluşları neden ve nasıl değişmeli?
Tarkan Zengin
Ülkemizde meslek kuruluşlarına üye olmak zorunlu ancak üyelikten ayrılmak yasal olarak mümkün olsa da fiilen yasak. Üyelikten ayrılanlar özel sektörde mesleklerini icra edemiyorlar. Bu nedenle örgütlenme “özgürlüğüne” aykırılık teşkil eden bizzat meslek kuruluşlarının mevcut durumudur. Zorunlu üyeliğin kaldırılması gerçek bir örgütlenme özgürlüğünü getirecektir.
Mesele halk sağlığı değil hala anlamadınız mı?
Tarkan Zengin
İdeolojik tutumlardan rahatsız olan üyelerin demokratik tepki vererek üyelikten ayrılma imkânı olmadığı için TTB yönetimi kuruluşu ideolojik aygıt olarak kullanıyor. Ülkemizin yaşadığı ekonomik, sosyal ve siyasi krizler ile yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadelede diğer meslek kuruluşlarının yönetimleri gibi TTB yönetiminin de nerede durduğuna bakmak, bu kuruluşların tüm meslek mensuplarını temsil etmediklerini gösterir.
‘Şeftali yerine motor üretmenin' bedeli
Tarkan Zengin
‘Haddini bil!' deme merakı bitmedi
Tarkan Zengin
Eğitim, siyaset ve çalışma hakkı ellerinden alınan kadınların uğradığı ayrımcılığı anlatmalarını bile “mağduriyet edebiyatı” olarak gören bir zihniyet var. Ancak aynı düşünce yapısı yıllardır somut herhangi bir şey olmamasına rağmen “yaşam tarzlarına müdahale edilme ihtimalini” öne sürerek kendilerine ayrımcılık yapıldığını söyleyebiliyor.
Evimiz kira ama vatan bizim
Tarkan Zengin
Makarnacı diye küçümsedikleri millet, o gece tanklara, silahlara ve uçaklardan atılan bombalara karşı mücadele ederken, sözde ilerici ve darbe karşıtları marketlerde makarna kuyruğuna girmişti. “Evimiz kira ama vatan bizim” sözleriyle milletimizin evlatları meydanlara çıkarak darbecilerle mücadele ederken, sınıf siyaseti yaptığını söyleyenler ATM kuyruklarındaydı.
Tek parti döneminde amele, DP döneminde işçi
Tarkan Zengin
Demokrat Parti, emekçilerin ekonomik ve sosyal hayatlarında önemli gelişmeler sağladı. Tek parti döneminde özellikle köylülükle özdeşleşmiş emekçi kitlesine tepeden bakılması ve yasaklar geniş kitlelerin DP'yi umut olarak görmelerine sebep oldu. İşçiler her seçimde artan oranda DP'ye oy verdiler, 27 Mayıs darbesine destek vermediler. Bir grup CHP'li sendikacı destek verdi.
Yeter bize vefa elbiseleri
Tarkan Zengin
Vefa Sosyal Destek Gruplarında toplam 144 bin 907 kişi görev yapıyor. Gruplarda 25 bin 753 öğretmen, 30 bin 451 din görevlisi, 17 bin 363 polis/bekçi, 13 bin 385 jandarma, 48 bin 175 diğer kamu görevlileri, 789 gönüllü motosiklet sürücüsü ve 8 bin 991 STK çalışanı var. Vefa İletişim Merkezine 20 Mayıs itibariyle toplam 6 milyon 669 bin 837 talep ulaşmış ve bu taleplerin 6 milyon 240 bin 309'u karşılanmış.
1 Mayıs ve Covid-19 mücadelesi veren emekçiler
Tarkan Zengin
1 Mayıs ve Covid-19 mücadelesi veren emekçiler
Tarkan Zengin
İş yerlerinde üretimi sürdüren işçiler, memurlar ve tüm çalışanlar, hastanelerde hayatı korumak için gayret edenler, zor zamanlarda muhtaçların ihtiyaçlarını giderenler, hayatını alın teriyle sürdüren onurlu tüm emekçiler 1 Mayıs'ınız kutlu olsun.
Sosyal devleti Uganda'da aramak
Tarkan Zengin
Şimdiye kadar yardım gönderdiğimiz ülke sayısı 40'ı aştı. Buna rağmen “Türkiye'nin yardım etmediği tek ülke Türkiye” diyerek alay etmek isterken alay konusu olan sözde gazeteciler var. Ne yaparsanız yapın bazı insanların “kulakları vardır duymazlar, gözleri vardır görmezler, dilleri vardır gerçekleri söyleyemezler”.
Koronavirüsün çalışma hayatına etkileri ve tedbirler
Tarkan Zengin
Küresel bir sorun haline gelen koronavirüse karşı ülke olarak önemli bir mücadele yürütüyoruz.
‘Eller aya biz yaya' sözünü çöpe attık
Tarkan Zengin
Bahar Kalkanı Harekatı'nda silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) ANKA ve Bayraktar TB2'leri kullandık. Bu, silahlı oldukları için rejim unsurlarını etkisiz hale getirmede önemli bir avantaj sağladı. Sahada sağladığımız başarıda en önemli araçlardan biri de Elektronik Harp Sistemi Koral oldu.
Yaktılar, yıktılar beraat ettiler
Tarkan Zengin
Gezi olaylarında 45 ambulans, 80 belediye otobüsü, 85 durak, 214 özel araç ve 240 polis aracı ateşe verildi. 58 kamu binası, 14 siyasi parti binası ve 337 işyeri tahrip edildi. Yedi sivil hayatını kaybetti, bir polis şehit oldu, 697 polis yaralandı. Gezi'nin ekonomimize doğrudan maliyeti 1,4 milyar dolar oldu.
Bağımsızlığa giden yol: Savunma sanayinin millileşmesi
Tarkan Zengin
Milli kalkınma için ‘sizi önce sizden kurtarmalı’
Tarkan Zengin
Cumhuriyet elitlerinden Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yaban romanında köylüye bakışını şu ifadelerle anlatıyor: “Sizi gökten melekler inse kurtaramaz. Çünkü sizi evvela sizden, kendinizden kurtarmak lazımdır”. Döneminin elitleri için milletin yaşam tarzını değiştirmek hedefi, milli üretim, kalkınma, ağır sanayi hamlesi gibi hedeflerden daha önemli ve öncelikli bir hedefti.
Türkiye’nin insani gelişme performansı
Tarkan Zengin
İnsani Gelişme Endeksi raporuna göre 1990-2018 yılları arasında Türkiye’nin İGE değeri yüzde 39,4’lük bir artışla 0,576’dan 0,806’ya yükseldi. 2000-2018 yılları arasında ise Türkiye’nin İGE değeri yüzde 23’lük bir artışla 0,655’den 0,806’ya yükseldi. Bir başka anlatımla Türkiye son 18 yılda İGE değerini dörtte bir oranında artırdı.
Cumhurbaşkanlığı 2020 programında çalışma hayatı hedefleri
Tarkan Zengin
2020 yılında ekonomideki toparlanma süreci ve yüksek büyüme oranları çerçevesinde istihdam artışının ivme kazanmasıyla istihdamın bir önceki yıla göre1 milyon 52 bin artacağı, işsizlik oranının ise yüzde 11,8’e gerileyeceği öngörülmektedir. Ayrıca işgücüne katılma oranının yükselişini sürdürerek 0,6 puan artışla yüzde 53,4’e ulaşması hedefleniyor.
Askeri harekatların başarısında yerli-milli üretimin etkisi
Tarkan Zengin
Barış Pınarı Harekatı’nda kamu işyerleri, TSK Vakıf şirketleri ile özel şirket yapımı çok sayıda ürün kullanıldı. ASELSAN tarafından geliştirilen KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, harekatın ilk dakikalarında devreye sokularak teröristlerin haberleşme ağı kesildi. ROKETSAN’ın geliştirdiği T-122 ÇNRA atışlarıyla teröristlere ait sığınaklar ve barınaklar imha edildi…
Demirağ’dan Bayraktar’a yerli ve milli üretim
Tarkan Zengin
Teknofest İstanbul’da 29 yaşında ilk uçağımızı yapan Vecihi Hürkuş’la aynı heyecanı duyan gençlerin görüntülerini izlemek ülkemizin geleceği adına ümit veriyor. Vecihi Hürkuş’tan esirgenen devlet desteği şimdi genç mucitlerin önünü açıyor.
Bedeli emekçilere ödetmek
Tarkan Zengin
İşçilerin AK Parti üyesi oldukları, bankamatik memuru oldukları ve iki seçim arasında işe alındıkları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları iddia ediliyor. Bu iddialar çeşitli platformlarda dile getirilse de işçilere yapılan fesih bildirimlerinde bu gerekçeler yok. Yasaya göre bir partinin üyesi olmak, iki seçim arasında işe alınmak ise işten çıkarılma nedeni olamaz.
Bedeli emekçilere ödetmek
Tarkan Zengin
İşçilerin AK Parti üyesi oldukları, bankamatik memuru oldukları ve iki seçim arasında işe alındıkları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları iddia ediliyor. Bu iddialar çeşitli platformlarda dile getirilse de işçilere yapılan fesih bildirimlerinde bu gerekçeler yok. Yasaya göre bir partinin üyesi olmak, iki seçim arasında işe alınmak ise işten çıkarılma nedeni olamaz. Ortalama 3 bin TL ücret alan işçinin işe iade edilmesi durumunda eğer işçiler işe başlatılmazsa Belediye her bir işçi için 8 aylık ücreti olan 24 bin TL, 2000 işçi için ise 48 milyon TL yalnızca tazminat ödeyecek. Buna ilaveten en az 10 milyon arabulucu ve vekalet ücreti ödenecektir. 2000 işçiyi gerekçesiz olarak işten çıkarmanın bedeli olarak belediyenin kasasından yaklaşık 58 milyon çıkacaktır.
Kamu toplu sözleşmelerinden emekçiye ne çıkacak?
Tarkan Zengin
4688 sayılı yasanın özgür toplu pazarlık sistemini engelleyen hükümleri, emekçilerin reel ücretlerinin azalmasından dolayı beklentilerin artması nedeniyle bu yıl toplu sözleşmenin masada bitmeyeceği ve Kamu Görevlileri Hakem Heyetine gideceği öngörülüyor.
Yasakçı zihniyetin temcit pilavı: Başörtüsü yasağı
Tarkan Zengin
TSK’da başörtülü çalışmayı ve askeri öğrenci olmayı engelleyen bir durum söz konusu değil. Danıştay 2’nci Daire’sinin iptal talebine ilişkin kararını yakın zamanda vermesi bekleniyor. Daha önce ‘yürütmenin durdurulmasını’ reddeden Daire, ‘yönetmeliğin iptali” talebini de reddetmeli. Aksi halde Türkiye’nin demokratik kazanımlarından ve özgürlüklerden geriye gidiş olur.
24 Haziran seçim beyannamelerinin analizi
Tarkan Zengin
AK Parti’nin seçim beyannamesinde ekonomik kalkınma, sosyal politikaların devamı ve diğer partilerin beyannamelerinden farklı olarak savunma sanayi projelerine geniş yer verilmiş. CHP’nin beyannamesinin en dikkat çeken yanı ittifak dışında olmasına rağmen HDP’yi rahatsız edecek ifadelerin kullanılmamış olması. HDP ise seçim beyannamesinde terör örgütlerinden hiç bahsetmiyor.
İdeolojik aygıta dönüşen sendikalar
Tarkan Zengin
Uluslararası sendikal alanda özellikle emperyalist ülkelerden yöneticilerin olduğu sendikalar Türkiye karşıtlığını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Türkiye’deki bazı sendikalar ile emperyalist sendikal örgütler birlikte hareket ederek sistematik bir çalışma yürütüyor.
Çalışma hayatının sorunları 2019’a bırakılmamalı
Tarkan Zengin
Çalışanları ve sendikaları rahatsız eden bir dizi sorun çözüm bekliyor. Taşeron, iş kazaları ve mevsimlik gezici tarım işçilerinin durumu bunlardan bazıları. Kıdem tazminatında kazanımların geriye götürüleceği iddiaları ile memurların iş güvencesine ilişkin iddialar da açıklığa kavuşturulmalı.
PKK’nın emekçi cinayetleri
Tarkan Zengin
Son aylarda terör örgütü PKK’nın işçi ve öğretmenler başta olmak üzere sivil katliamları artırdığı görülüyor. İsminde “işçi” kelimesi taşıyan terör örgütü sistematik bir işçi kıyımı yapıyor.
Gezi’den yürüyüşe ağaçtan adalete
Tarkan Zengin
1917’de ekmek kuyruğunda soğuktan titreyen kadınların Rus Devrimi’ni tetiklemesine öykünerek bugünkü konforlu yürüyüşün devrim getireceğini düşünmek sol romantizminin doruk noktasına ulaştığını gösteriyor. Milyonluk rezidans daireleri olan, 2 milyon TL telefon giderini millete ödeten ve sözümona “adalet” için en önde yürüyen CHP’li kadın vekille kıyaslamak, soğukta ekmek kuyruğunda bekleyen Rus kadınlara hakaret değil mi?
1 Mayıs’ta kim neyin peşinde?
Tarkan Zengin
Emekçileri 1 Mayıs’ta “Hayır’ını al da gel” diye alanlara çağıran sendika ve örgütlerin gündeminde ideolojik mücadele var. Gerçek emekçilerin gündemi ise bundan farklı. Alanlara gelen geniş emekçi kesimleri; kıdem tazminatında hak kaybının olmamasını, ölümlü iş kazalarının yaşanmamasını, kamuda çalışan taşeronlara kadro verilmesini, tüm çalışanların çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ediyor.
Hayır cephesinin kampanya stratejileri
Tarkan Zengin
Kampanyada “olumlu dil” kullanmak, getirilmek istenen sistemle ilgisi olmayan argümanlarla ‘Evet’ diyeceklerin kafasını karıştırmak, “AK Partililerin kafası karışık” diyerek bir belirsizlik oluşturmak ve mümkünse ‘Evet’leri olabildiğince düşük çıkararak halkoylaması sonrası bu oran üzerinden muhalefeti örgütlemek, hayır cephesinin öne çıkan kampanya stratejileri arasında.
Kullanışlı bir iktidar aracı olarak hayat tarzı tartışmaları
Tarkan Zengin
Bugün “Hayat tarzımıza müdahale var” diyenlerin gerçekte geniş halk kitlelerinin hayat tarzına en fazla müdahale edenler olması ilginçtir. Yıllarca kadına karşı ayrımcılığın en belirgin göstergesi olan başörtüsü sorunu bizzat bugün yaşam tarzlarının tehdit altında olduğunu söyleyen insanlar eliyle yürütülmüştür.
Halkın devrim yapmasına öfkelenen sol
Tarkan Zengin
Yıllardır ülkemizde teorik olarak kendini ilerici gören sol örgütler, gerçekleştiremedikleri halk devrimini, her şeyiyle sade ve samimi olan insanların gerçekleştirmesine karşı oldukça öfkeliler. Öfkeleri metinlerine de yansıyor darbecilerden daha çok darbeye maruz kalan sivil siyaseti suçluyorlar.
Sosyalist Fransa'nın emekçilerle başı dertte
Tarkan Zengin
Fransa’da çalışma yasası üzerinden başlayan tartışmalar sosyalistleri ikiye bölmüş durumda. Avrupa’da sosyalist partilerin uygulamalarının neo-liberal politikalar olması tüm Avrupa’da sosyalistlerin güven kaybetmesine neden oluyor.
1 Mayıs’ı sol vesayetinden kurtarmak
Tarkan Zengin
Memur-Sen’in araştırmasına göre memurların 95,2’si 1 Mayıs’ta yaşanan çatışma görüntülerinden rahatsızlık duyduğunu, yüzde 90,4’ü 1 Mayıs’ın Taksim dışında da kutlanabileceğini ifade etmiştir. Memur-Sen üyelerinin yüzde 93,5’i, KESK üyelerinin ise yüzde 67,5’i 1 Mayıs’ın Taksim dışında da kutlanabileceğini söylemektedir.
Kirli kampanyanın sendikalar ayağı
Tarkan Zengin
EPSU’nun Başbakan’a gönderdiği mektup, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların raporlarının dikkate alındığı ortaya koyuyor. “Hükümetinizin güvenlik güçleri insanları ayırt etmeksizin vurmaktadır” gibi akıl almaz ifadelerin yer aldığı mektup ve uluslararası sendikal kuruluşların bu algı operasyonlarına neden alet olduğu önemli bir tartışma konusu.
Terör örgütünün katlettiği emekçiler
Tarkan Zengin
PKK, kamu veya özel sektör çalışanlarını kaçırarak ve katlederek çalışma haklarını ortadan kaldırıyor. Bu hak ihlaline en başta sendikaların tepki vermesi beklenirken emek savunusu dillerinden düşmeyen bazı sendikaların sessiz kalması dikkat çekiyor.
HDP’nin seçim beyannamesi emekçiler için hayal kırıklığı
Tarkan Zengin
HDP kendini “emeğin, emekçilerin ve yoksulların partisi” olarak tanımladığı için sosyal politika vaatlerinin en iddialı partisi olması gerekirdi. Oysa seçim beyannamesi incelendiğinde kimi vaatlerin tutarsız olduğu, kimi vaatlerin HDP’nin yerel yönetimlerde uyguladığı siyaset pratiği ile uyuşmadığı, kimi vaatlerin ise zaten AK Parti Hükümetleri tarafından hali hazırda uygulandığı görülmektedir.
Taksim Meydanı ne zaman kutsallaştı?
Tarkan Zengin
Taksim’de ısrar eden DİSK ve KESK yanına diğer sol kuruluşları alarak ille de bağcıyı dövmek istiyor. DİSK ve KESK’in, tüm çalışanları temsil ettiği gibi bir algı oluşturması ve 1 Mayıs’ı her yıl tartışılır hale getirmesi diğer konfederasyonları ve emekçileri rahatsız ediyor.
‘Yaşam tarzı’ sendikacıları
Tarkan Zengin
Bugün yaşam tarzlarının tehdit altında olduğunu söyleyen KESK, birkaç ay önce Memur-Sen’in kamuda başörtü yasağının kaldırılmasına yönelik başlattığı imza kampanyası için 28 Şubat’ın ruhunu hatırlatan bir basın açıklaması yapmıştı. Kendisini Batılı sendikacılara özgürlük savunucusu olarak pazarlayan bu zihniyet başkasının özgürlük taleplerini engellemek için mücadele ediyor.