Tüm Yazarlar
Yusuf Tekin Yazıları
Müfredatın güncellenmesi neden gerekliydi?
Yusuf Tekin
Eğitim süreçlerinin, hem kendi uygulama alanına verili siyasal, toplumsal ve kültürel bağlamın yerelliğini hem de bilimsel ve pedagojik ilkeler ile temel insani değerlerin evrenselliğini bir arada ve uyum içinde yansıtacak bir genişlikte organize edilmesi gerekmektedir.
Dershane devri sona erdi
Yusuf Tekin
Anarşist bir edayla süreci sabote eden/etmeye çalışan paralel yapının dershaneleri dışında, yasal durumu aşan ya da aşmaya yeltenen başka bir kurum bulunmamaktadır.
Sayın Başkan’a...
Yusuf Tekin
Mahkeme, üstüne vazife olmayan bir konuya müdahale etti. Bireylerin en temel hak ve hürriyetlerinden olan özel hayatın gizliliği başta olmak üzere birçok konuda hak ihlali yapan, dahası yargı kararlarını adeta hiçe sayan bir ticari şirketin kârını korudu. Kime karşı? Vatandaşlarının temel hak ve hürriyetlerine karşı.
Devletin ideolojik aygıtı olarak Andımız
Yusuf Tekin
Tüm dünyada faşizm ve ırkçılığın egemen olduğu bir konjonktürde, ulus devletlerin tek tip vatandaş yaratma rekabetinde olduğu bir ortamında kaleme alınmış ve karara bağlanmış olan “Andımızın” eğitim sürecinin dışına çıkarılması tek tip vatandaş yetiştirme politikasının değiştiğini gösteriyor.
Doğruların yanlışları götürdüğü yeni sistem
Yusuf Tekin
MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, çok tartışılan yeni sistemi uzun vadede her çocuğun farklı yönlerini bulup çıkarmayı hedefleyen bir sistem olarak tarif ediyor ve amacımız “her çocuğa bir Ishaan gözüyle bakabilmek” diyor.
“...İmamet ümmetin hakkıdır...”
Yusuf Tekin
Bırakalım yasama görevi verdiğimiz TBMM sadece kendi işini yapsın. Üzerindeki yürütme yükünü alalım. Millet tıpkı yasama organını seçerken yaptığı gibi yürütmeyi de doğrudan kendisi göreve getirsin. Yasamaya müdahale yetkisi olmayan bir başkanın otoriterleşme olasılığı oldukça zayıflamış olacaktır.
Skolastik parlamenter sistem hastalıkları
Yusuf Tekin
Başkanlık sistemine atfedilen risklerin yaşanma ihtimali, mevcut parlamenter sistemde elan yaşanan olumsuzluklardan daha güçlü değildir. Kaldı ki, buna ilişkin gerekli tedbirler alınarak, risk azaltılabilir. Ancak şurası açıktır ki, parlamenter sistemin asla temin edemediği istikrarlı hükümet yapısı başkanlık sisteminin doğal bir sonucudur.
Halk girişimi ile ANAYASA yapmak...
Yusuf Tekin
Kamuoyu araştırmaları yeni anayasa beklentisinin ortalama yüzde 60’lar düzeyinde olduğunu ortaya koyuyor. Yani top artık TBMM’de. Millet sabırsızlıkla yeni anayasa metninin kendisine sunulmasını bekliyor. Buna engel olanlar da, katkı verenler de karşılığını alacaktır.
Citius, altius, fortius
Yusuf Tekin
Şu artık çok net, sempati halkası oluşturmanın bugün en güzel araçlarından birisi spor. Spor artık sadece sportif etkinlik olarak değil siyasal, ekonomik ve kültürel anlamda dış politikada ciddi bir araç pozisyonunda. Bu yönüyle sportif organizasyonlar soft power kavramının en müşahhas örneklerinden birisi.
CHP’nin ırkçılık ve faşizm ile imtihanı
Yusuf Tekin
Bir parti lideri düşünün ki içlerinden birileri çıkıp geçmiş ırkçı anlayışı sürdüren sözler söylüyor, birileri geçmişteki kusurları ikrar ediyor ama aynı partinin genel başkanı tüm bu yaşanmışlıkları bir yana bırakıp bizim tarihimizde ırkçılık, ayrımcılık yoktur diyebiliyor.
Gönüllü kulluk üzerine...
Yusuf Tekin
“...Kulluk etmemeye karar verdiğiniz an özgürsünüz demektir. Onu itmenizi ya da dengesini bozmanızı istemiyorum. Fakat yalnızca onu desteklemeyin; işte o zaman onun altından kaidesi çekilmiş bir Colosse gibi tüm ağırlığı ile düşüp parçalandığını göreceksiniz...” La Boetie
Yargı üçüncü güç mü?
Yusuf Tekin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yargı bürokrasisinin Türkiye’nin toplumsal yapısını yeterince iyi okuyamadığı ve kendisini siyaset kurumu üzerinde bir vesayet organı gibi konumlandırdığı realitesinden hareketle kurduğu cümle yeniden bildik tartışmayı gündeme taşıdı.
PKK’nın söylemi sirayet ediyor
Yusuf Tekin
‘Kürt sorunu’nun çözümüne yönelik atılan her adımı katı bir ideolojik inkâra dönüştüren BDP-PKK söylemi hepimizin bilinçaltına işlemiş ve hepimizi etkilemiş durumda.
Bir çift başlılık öyküsü: sorumsuz versus sorumlu
Yusuf Tekin
Çalışacağı bakanı dahi özgürce seçemeyen bir başbakan ve hiçbir sorumluluğu olmadığı halde hükümetin her türlü atamasına müdahale edebilecek bir cumhurbaşkanı... Demokratik bir hukuk devletiyle asla örtüşmeyen bir tablo.
Tarafsızlık mümkün mü?
Yusuf Tekin
Tarafsız ve partiler üstü bir cumhurbaşkanı ifadesi hem Türkiye’deki siyasal pratik açısından ve hem de anayasal tanım açısından çok anlamlı değil. Bu noktada Başbakan’ın artık sıklıkla kullandığı “partili cumhurbaşkanlığı” modelinin de içinde olduğu yeni hükümet modellerini daha yoğun bir biçimde tartışmak gerek.