Mannheim’a göre entelijansiya sorunu

Murat Güzel
24.09.2017

Fikri gelişimini Weimar dönemi Almanya’sında tamamlamış, Nazi Almanya’sından kaçarak İngiltere’de akademik hayatını sürdürmüş olan Mannheim’ın özellikle Hegel’e ve entelijansiya sorununa dönük çözümlemelerini de içeren kitap, birçok güncel meseleyi alma noktasında da okuruna vukuf kazandırıyor.


Mannheim’a göre  entelijansiya sorunu
Klasik sosyolojinin kurucu babaları arasında yer alan Alman-Macar filozof ve sosyolog Karl Mannheim’ın 1925’te verdiği doçentlik tezinden itibaren akademik çalışmalarını da uzunca bir süre hasrettiği bilgi sosyolojisinin temel kurucu figürü olduğu söylenebilir.
 
Mannheim bilhassa İdeoloji ve Ütopya başlıklı en temel eserinde ideolojiyi sistemle uyum içinde olmayan, ama vaat olarak öne sürdüklerini de gerçekleştirmeye takat yetiremeyen bir fikir yapısı olarak addeder. İdeolojiler zamanla kabuk bağlayıp katılaşabilir ve hatta tamamen yalana da dönüşebilirler. Her ideolojide mutlaka ütopya vardır, ama ütopyalar içinden çıktıkları toplumsal şartları değiştirmeye yönelik tasarımlardır.
 
Mannheim’ı bugün için de hala güncel kılan ilk konu hiç kuşkusuz kurucusu olduğu bilgi sosyolojisi disiplinidir. Mannheim’ın ele aldığı şekliyle bilgi sosyolojisi bilgi üretiminde etkili ya da belirleyici olan toplumsal şart ve süreçleri inceleyen bir disiplindir. Mannheim’a göre bilgi sosyolojisinin temel iddiası da şudur: “Belli düşünme biçimlerinin toplumsal kökenleri açığa kavuşturulmadığı takdirde, bu düşünce biçimlerinin olması gerektiği gibi anlaşılamayacağı, bilgi sosyolojisinin ana savıdır.”
 
Elbette Mannheim’ın ileri sürdüğü bu sav ile Marx’ın Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı’da ileri sürdüğü tez arasında bir bağlantı vardır. Marx, “İnsanların varlığını belirleyen şey, bilinçleri değildir; tam tersine, onların bilinçlerini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır” der. Bu ‘bağlantı’ her ikisinin de Alman sosyoloji geleneği içinde yer alması dolayısıyla kurulabilse de, Mannheim, fikirleri tamamen iktisadi yapı ve işleyişin belirlediği şeklinde ileri sürülebilecek Marksist teze katılmaz. O daha çok ilişkisel ve perspektivizme dayalı bir model sunar.
Türkçe’ye Kültür Sosyolojisi ortak başlığıyla çevrilmiş üç makalesinde Mannheim, ‘anlam’ın ve ‘anlam dünyalarımızın’ toplumsal inşası sorunlarıyla yakından ilgili meseleleri tartışıyor. Özellikle demokrasi ile ilgili yaptığı şu belirlemenin bugün de üzerinde detaylıca tartışılması gerekli bir içeriğe sahip olduğu ileri sürülebilir: “…diktatörlüklerin varlığı, günümüz siyasal gerçekliğinin özünde giderek daha az demokratikleştiğini kanıtlamaz. Çünkü diktatörlükler yalnızca demokrasilerden türeyebilir; onları olanaklı kılan bizzat demokrasinin yaşama soktuğu muazzam akışkanlık imkânıdır. Diktatörlük, demokrasinin anti tezi değildir; o, demokratik toplumların karşı karşıya kaldığı sorunları çözmeyi denediği yollardan biridir.”
 
Fikri gelişimini Weimar dönemi Almanya’sında tamamlamış, Nazi Almanya’sından kaçarak İngiltere’de akademik hayatını sürdürmüş Mannheim’ın özellikle Hegel’e ve entelijansiya sorununa dönük çözümlemelerini de içeren kitap birçok güncel meseleyi alma noktasında da okuruna vukuf kazandırıyor. 
 
Kültür Sosyolojisi
Karl Manheim
çev. Mustafa Yalçınkaya
Pinhan, 2017
 
Post-Hıristiyan sekülerliğin ihtilafları  Teolojideki Sosyoloji kitap ile ilgili görsel sonucu
 
Modern sosyolojik tahayyülün oluşumunda düşünümsellik ve teolojinin katkıları azımsanamaz. Kieran Flanagan, Marx, Weber ve Durkheim’dan oluşan üçlemenin sosyolojik ruhun içine nasıl iyice mühürlendiğini tartışırken, özelikle İngiltere’de teoloji haricinde hiçbir görüşün sosyolojik alana kabul edilmek için çok tuhaf olarak işaretlenmediğine de vurgu yapıyor. İngiltere’de Müslümanlar dolayısıyla ortaya çıkan ve İslami semboller ile posthıristiyan sekülerliğin ihtilaflarını irdeleyen Flanagan modern kültürün ve sosyolojik bakışın bu ihtilaflar karşısında düçar kaldığı acziyete ışık tutuyor. Ona göre sosyolojiyi teoloji doğrultusunda konumlandırma bazı beklenmedik sezgileri getiren yeni bir anlayış sağlayabilir. 
 
Teolojideki Sosyoloji, Kieran Flanagan, çev. Emrullah Ataseven, Ayrıntı, 2017
 
 
Modern estetiğin son yüzyılı
 
Modern kültürün ve sanatsal modernizm hareketinin çağdaş vakanüvisi sayılan Peter Gay, 1850’lerden başlayarak edebiyat, görsel sanatlar, müzik ve mimari gibi sanat dallarındaki değişmez olduğu addedilen kuralları ve gelenekleri darmadağın ederek sanatçılara, müzisyenlere ve ressamlara yeni yollar açan modernizm hareketini anlatıyor. Modernizmin hangi şartlarda ortaya çıkıp geliştiğini, değişen dünyayla birlikte hangi aşamalardan geçtiğini inceleyen seren Peter Gay, bunun yanı sıra Baudelaire, Joyce, Picasso, Duchamp, Stravinsky, Chaplin, Orson Welles, Le Corbusier, Frank O’Gehry gibi, put kırıcı ve çığır açıcı birçok sanatçının da hayatından ilginç kesitler sunuyor. 
 
Modernizm: Sapkınlığın Cazibesi, Peter Gay, çev. Sibel Erduman, Everest, 2017
Modernizm Kitap ile ilgili görsel sonucu