Dünyaca ünlü askeri tarihçi Erickson: ABD korkunç bir hata yaptı

Marine Corps Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edward Erickson, Afrin operasyonunun Fırat Kalkanı Harekatı'nın devamı olacağını söyledi.

20 Ocak 2018 Cumartesi 07:00
Dünya Haberleri

AA



Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan "terör koridoru"nu kıran Türkiye'nin, terör örgütü PYD/PKK'nın yapılandığı Afrin'e yönelik olası operasyonu, dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

Dünyanın önde gelen askeri tarihçilerinden Prof. Dr. Edward Erickson, Türkiye'nin olası Afrin operasyonuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Erickson, Afrin operasyonunun Fırat Kalkanı Harekatı'nın devamı olacağına işaret ederek, "Fırat Kalkanı Harekatı, Kuzey Suriye'ye kadar gelip, Münbiç'in etrafını temizlediğinde bu lokal problemi çözdü." ifadelerini kullandı.

- Terör örgütüne verilen silahlar

Erickson, terör örgütünün Türkiye açısından tehlike oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'ye (terör örgütü PYD/PKK'ya verilen) silahları geri alacağımıza dair, başkanımız, savunma bakanımız söz verdi. Türkiye'nin buna inandığını düşünmüyorum. Şahsen ben bu silahları geri alabileceğimizi sanmıyorum. En endişe verici olanı bu." diye konuştu.

Terör örgütü PYD/PKK'nın silahları geri vereceğini düşünmediğini söyleyen Erickson, bu durumun Amerika ile Türkiye arasında büyük problem oluşturacağını ifade etti.

Erickson, "Benim şahsi fikrim, ülkem Amerika'nın bu Suriyeli Kürtleri (PYD) destekleyerek korkunç bir hata yaptığını düşünüyorum." diye konuştu.

- "Amerika'nın ulusal askeri politikasını bekliyoruz"

Erickson, "Amerika'nın Suriye'de ne yapmak istediğine dair belli bir planı var mı?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Obama'nın politikası Esed'in gitmesi yönündeydi. Suriye'deki durum öyle karmaşık bir hal aldı ki Obama yönetimi bu fikri, 'belki Esed kalabilir ama bir şekilde anlaşmamız gerekiyor'a değiştirdi. Trump devraldığında söylemesi zor. Şu anda Esed ile alakalı olarak Trump yönetimi net bir açıklama yapmadı. 2 bin Amerikalı askerimiz Suriye'de DEAŞ ile savaş halinde ve DEAŞ neredeyse alt edildi. Asıl soru şu, DEAŞ tamamen temizlendiğinde Amerika ne yapacak? Orada kalacaklar mı? Gidecekler mi? PYD'yi, Esed'i yıkmaya karşı teşvik mi edecekler? Gerçekten bilmiyoruz. Trump'ın iki hafta önce yayınladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi, Suriye hakkında belirsiz. Şimdi yayınlanması geciken Amerika'nın ulusal askeri politikasını bekliyoruz. Yayınlandığında Trump yönetimi bu konu hakkında ne düşündüğünü açıklayacak. Şimdi söyleyebileceğim şey Esed rejimi giderse yerine gelebilecek bir şey yok."