Kudüs’e ihanet Türkiye’ye hakaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Filistinlilere sahip çıkan kararları karşısında çılgına dönen BAE Devlet Bakanı Enver Gargaş, “Türkiye’yi bölgeden dışlamamız ve Arap kimliğinin güçlendirilmesine yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00
Dünya Haberleri


ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve işgalci İsrail askerlerinin Gazze’deki katliamı karşısında üç maymunu oynayan Körfez ülkeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) ümmetin şerefini kurtaran Filistin kararları sonrası ilk iş Türkiye’ye saldırdı.

İİT’YE GELMEDİ

İİT’nin İstanbul’daki Filistin özel oturumu yerine Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Globsec’in ‘Ortadoğu’da Dönüm Noktası’ başlıklı forumuna katılan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, “Türkiye ve İran’ı bölgeden dışlamamız ve Arap kimliğinin güçlendirilmesi üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.

‘KATLİAM’ DİYEMEDİ

Arap ve Müslüman halkların tepkisine rağmen Kudüs ihanetine gözlerini kapatan liderlerden Gargaş, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve BAE’nin bölgede istikrar için çalıştığını savundu. Konuşmasında Gazze katliamını ‘sınırdaki şiddet olayları’ olarak nitelendiren Gargaş, Ortadoğu’da akan kanın sebebinin işgalci İsrail değil İran ve Türkiye’nin Arap ülkelerinin iç işlerine karışması olduğunu ifade etti.

MİLLİYETÇİLİK ÖNERİSİ

İİT’nin Filistin konusundaki dik duruşu karşısında çılgına dönen BAE’li Bakan, “Bölgenin güçlü devletleri İran ve Türkiye’nin Arapların iç işlerine karışmasını hoş karşılayamayız. Onları bölgeden dışlamamız ve Arap kimliğinin güçlendirilmesi üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Müslümanları önceleyen politikası yerine yeni bir çözüm öneren Gargaş “Araplar milliyetçiliklerini hatırlamalı” diye konuştu. BAE’li Bakan her konuşmasında yaptığı üzere Katar’ı terörle iş birliğiyle suçlamayı unutmazken, ülkesinin Kudüs ihanetinin mimarı ABD Başkanı Donald Trump’ın müttefiki olduğunu vurguladı.

Hamas: Trump’ın kumpasını engellediK

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, “Gazze sınırında akan şehitlerin kanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘yüzyılın anlaşması’ planını ilan etmesinin önüne geçti” dedi. ‘Şehitlere Vefa Cuması’ adı verilen Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün sekizinci cumasında Gazze sınırında düzenlenen gösteride konuşan Heniyye, bu yürüyüşün İsrail’in 2007’den bu yana devam eden Gazze ablukasını sarstığını söyledi. Sekiz haftadır süren gösterilerin gelip geçici sıradan eylemler olmadığını savunan Heniyye, Gazze sınırındaki yürüyüşlerin sonuç alınıncaya kadar sürdürüleceğine ve Hamas’ın İsrail’in tehditlerinden korkmadığını ifade etti. 

Paraguay elçiliğini iç siyasete alet etti

ABD ve Guatemala’dan sonra Güney Amerika ülkelerinden Paraguay da Salı günü İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e nakledeceğini duyurdu. Katıldığı bir radyo programında açıklama yapan Paraguay Dışişleri Bakanı Eladio Loizaga, kararı ABD Başkanı Donald Trump’tan önce aldıklarını vurguladı ve Devlet Başkanı Horacio Cartes’in de törende hazır bulunacağını ifade etti. Loizaga’nın açıklamasına iki ay sonra devlet başkanlığı görevini Cartes’ten devralacak olan Mario Abdo Benitez’den sert tepki geldi. Benitez, “Konunun seçilmiş bir devlet başkanına danışılmaması skandal” dedi.

Gazze’de şehit sayısı 64’e yükseldi       

İşgal güçlerinin ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde geçen hafta İsrail askerlerinin ateş açması sonucu yaralanan 2 Filistinli dün sabah şehit oldu. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail kurşunlarıyla yaralanan 58 yaşındaki Muin Abdulhamid es-Sai ile 20 yaşındaki Muhammed Mazin Uleyyan bu sabah şehit oldu” ifadesine yer verildi. Böylece Gazze katliamında şehit olanların sayısı 64’e yükseldi. Büyük Dönüş Yürüyüşü şehitlerinden Sai’nin cenaze namazı Şati mülteci kampındaki Beyaz Mescit’te kılınırken, Filistinli şehit kamptaki aile mezarlığına defnedildi.