Darbeci general Halife Hafter'den 'Ateşkes' için 'Türkiye' şartı

Libya'da darbeci Halife Hafter, Berlin Konferansı'nda yapılan ateşkes çağrısına rağmen başkente yönelik saldırısını sürdürüyor. Ateşkesi defalarca ihlal eden Hafter, Türk ordusunun Libya'dan ayrılması şartıyla ateşkese hazır olduklarını belirtti.

21 Şubat 2020 Cuma 11:20
Dünya Haberleri





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı (UMH) Al Sarrac arasında "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması" bölgede başta Yunanistan ve İsrail olmak üzere birçok ülkenin planları alt üst olmuştu.

Moskova ve Berlin'de yapılan ateşkes görüşmelerinde masadan kalkan General Hafter, bu sefer Türkiye‘yi şart koştu. Darbeci General, Türk askerinin Trablus’tan çekilmesi halinde ateşkesi kabul edeceğini belirtti.

Bu gelişmeden sonra, Mısır, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın başını çektiği grup, Libya'da darbeci General Halife Hafter'e olan desteklerini daha da arttırmıştı.

İKİ ÖNEMLİ TOPLANTI

Geçtiğimiz haftalarda ise, Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde Moskova'da Libya Zirvesi gerçekleştirilmiş ancak Hafter'in masayı terk etmesiyle görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Daha sonra çok sayıda ülkenin lideri, Almanya'nın başkenti Berlin'de Libya konulu toplantı gerçekleştirmiş ve Libya'da ateşkes üzerinde anlaşmıştı. Ancak Hafter güçleri bu anlaşmaya uymamış ve defalarca mutabakatı delmişti.

BM AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki görüşmeler askıya alınmıştı. Ancak en son BM'den yapılan açıklamada, "Libya'da kalıcı ateşkesi sağlamak amacıyla Cenevre'deki 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantıları yeniden başladı" denilmişti.

TÜRKİYE'YE ŞART KOŞTU

Rus RIA Novosti'ye konuşan Darbeci General Hafter, Türk askerleri Trablus'tan çekilir ve Ankara da UMH'ye desteğini keserse, ülke genelinde uygulanacak bir ateşkese "Evet" diyeceğini dile getirdi.

Hafter açıklamalarının devamında, Al Sarrac'ın Katar ve Türkiye'den emir alarak hareket ettiğini iddia etti.