Fransa'da katliam endişesi

Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’ 19. hafta eylemleri için yeniden sokaklara inerken, ordu da hassas noktaları korumak için görevlendirildi. Böylelikle Fransız ordusu 70 yıl sonra ilk kez kendi halkıyla karşı karşıya geldi. Eski albay Goya ise “Devlet eliyle gerçekleşen bir katliam olur” dedi.

24 Mart 2019 Pazar 07:00
Dünya Haberleri


Fransa’da aylar önce petrol ürünleri fiyatlarına zam nedeniyle başlatılan ancak kısa sürede Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı eylemlere dönüşen protestolar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Macron, ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerini durdurmak için giderek sert ve otoriter bir eğilim sergiliyor. Ordunun hassas noktaları korumak adına harekete geçirilmesi, 1947 ve 1948’teki büyük grevlerden bu yana Fransa’da ilk kez yaşanıyor. Fransız ordusunun 70 yıl sonra ilk kez kendi halkıyla karşı karşıya geleceği belirtiliyor. Alınan tedbirlere tepkiler ise giderek artıyor. Fransız internet gazetesi Mediapart, Cumhurbaşkanı Macron’u ‘sınırsız ve hafızasız’ olarak nitelendirdiği haberinde ‘otoriter sersemlik’ olarak algıladığı bu duruma tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Macron, Sarı Yelekli eylemcilere karşı polisin yükünü hafifletmek ve hassas noktalara konuşlandırmak iddiasıyla 7 bin ila 10 bin askeri harekete geçirdiğini duyurmuştu. 

GENERALLER TEDİRGİN

Mediapart haber sitesine konuşan bir general, ordu içindeki bazı albayların hükümetin eylemleri durdurmak amacıyla attığı bu adımı hukuk devleti açısından yaşanan tehlikeler konusunda endişeli bulduklarını ifade etti. Eski bir albay olan Michel Goya ise “Eğer eylemciler askerlerin koruduğu binalara yönelirse ne olacak? Ya ordu prestij kaybederek çıkacak ya da devlet eliyle gerçekleşen ve tüm sorumluluğun ordunun üzerine atılacağı bir katliam olur” dedi. Halk ile ordunun karşı karşıya getirilmesi girişimi medya ve insan hakları kurumları ile ülkenin aydınları tarafından çok sert bir şekilde eleştirildi.