Hedef Tahran’da rejim değişikliği

ABD’nin 12 maddeli savaş ilanına İran’dan sert tepki geldi. Devrim Muhafızları ABD Dışişleri Bakanı’nı tehdit ederken, İranlı yetkililer “Washington Tahran’da rejim değişikliği istiyor” tespiti yaptı.

23 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00
Dünya Haberleri


ABD’nin İran’a yönelik yeni stratejisini açıklayan Dışişleri Bakanı Mike Pomepo’nn 12 maddeli savaş ilanı, Tahran yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin önceki günkü “Siz kim oluyorsunuz” çıkışının ardından dün de Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kovsari, Pompeo’yu tehdit etti. İran Emek Ajansı’na (İLNA) konuşan Kovsari, “İran halkı birlik olmalı. ABD Dışişleri Bakanı ve ona arka çıkan herkesin ağzına yumruğu yapıştıracak” dedi.

HUKUKSUZ İSTEKLER

Reuters haber ajansına demeç veren üst düzey İranlı bir yetkili de Beyaz Saray’ın açıkladığı 12 şartlı stratejiyle Tahran’da rejim değişikliği için harekete geçtiğini dile getirdi ve “ABD hukuksuz isteklerine uyması ve bunları kabul etmesi için İran’a baskı yapmak istiyor. Pompeo’nun ifadeleri, ABD’nin İran’daki rejimi değiştirmeye çalıştığını kesin olarak kanıtlıyor” diye konuştu. İran parlamentosu Başkanı Ali Laricani basın mensuplarının konuya ilişkin ısrarlı sorularına “Pompeo’nun sözleri cevap vermeye değmez” yanıtını verirken, Hükümet Sözcüsü Muhammed Bakr Nobakht ise “Kabul edilemez isteklerde bulunan ve anlaşma metinlerini yırtan ABD ile neyi müzakere edeceğiz?” ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ MEMNUN

Trump yönetiminin Ortadoğu’da İran karşıtı mücadelesine destek veren müttefik Körfez ülkeleri ve İsrail ise ABD’yi tebrik etti. Washington’ın Tahran’a yönelik stratejisine tam destek verdiğini duyuran Bahreyn Dışişleri, İran’ın bölge ülkelerin iç işlerine müdahale etmemesi uyarısında bulundu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da konu hakkındaki yazılı açıklamasında, Washington’ın doğru bir siyaset izlediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün, Ortadoğu’daki yıkıcı faaliyetlerini sonlandırmaması durumunda İran’a ‘tarihin en sert yaptırımlarının uygulanacağını’ bildirmişti. Pompeo, İran’ın uranyum üretimini sonlandırması, tutuklu ABD vatandaşlarını serbest bırakması, Suriye’den tamamen çekilmesi, tüm şirketlerin Tahran’la ticareti kesmesi, Irak’ın toprak bağımsızlığına saygı duyması, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’ne desteğini sonlandırması dahil 12 şart sıralamıştı.  

F-35 filosuyla İran’a gözdağı

Ortadoğu’da İran ve müttefikleriyle savaşa hazırlanan İsrail’in Hava Kuvvetleri Komutanı Amikam Norkin Lübnan’da uçan jetleri göstererek “F-35 filosu operasyonel bir silah haline geldi. F-35’leri Ortadoğu’nun her yerinde uçuruyoruz” dedi. Herzilya Konferansı’nda konuşan Norkin, ABD’den teslim aldıkları 9 adet F-35 tipi hayalet uçağı savaş sahasında kullanan ilk ülke olduklarını duyurdu. F-35’lerin Beyrut’un üzerinden uçarken görüntülerini sunan Norkin, jetlerin İsrail’in Suriye’de düzenlediği iki saldırıda yer aldıklarını kaydetti. Suriye’deki askeri faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren İsrailli komutan, Devrim Muhafızları’nın konuşlandığı T-4 hava üssünün sürekli İran’dan gelen takviye nedeniyle saldırı düzenleriklerini ifade etti.