Irak, terör örgütü DEAŞ ele başı Bağdadi’nin yardımcısı İsmail el-İsavi’yi idam cezasına çarptırdı

Irak Yüksek Yargı Konseyi tarafından yapılan açıklamada, terör olaylarından tutuklu bulunan İsavi’nin Kerh Ceza Mahkemesi’nce duruşmasının sona erdirildiği ifade edildi.

20 Eylül 2018 Perşembe 07:00
Dünya Haberleri

Yapılan açıklamada tutuklunun DEAŞ’ın fetva ve eğitim komisyonlarında bulunması da dahil olmak üzere pek çok terör eyleminde yer aldığı belirtildi. Hükümlünün önce Suriye’ye kaçarak burada örgütün aşiretlere baskı yapmasında rol aldığını, bölgenin ele geçirilmesi ve terör örgütünün gücünün kırılmasından sonra ise Türkiye’ye kaçtığı ifade edildi.
Türkiye yakaladı Irak’a teslim etti
 
Açıklamada “teröristin, Türkiye’de Ankara Hükümetinin istihbarat ve koordinasyon çabaları sayesinde yakalandığı” belirtildi.
 
İsavi’nin örgüt içindeki önemiyle ilgili terör uzmanı Haşim Haşimi, Şarku’l Avsat’a şu açıklamada bulundu: İsavi’nin üç önemli özelliği var. Bunlardan biri İsavi’nin Bağdat’ta DEAŞ komutanları arasında büyük bir karizması var.
 
İkinci özelliği ise örgütün kurucusu Ebu Musab el-Zerkavi’ye biat ederek yapı içinde uzun yıllar örgütün yıldızları ve kurucuları konumundaki büyük isimlerle bulundu.
 
Üçüncü özelliğine gelince İsavi, örgütün ideolojisini belirleyen ve örgüt için fetva ve eğitim programlarını düzenlemede Bağdadi’nin en önemli yardımcısıydı.”
 
Irak makamları 15 Şubat’ta yaptığı açıklamada, İsavi’nin ABD, Irak ve Türkiye istihbaratının yaptığı ortak operasyonla Türkiye’de yakalandığı ve Irak’a iade edildiğini açıklamışlardı.
 
Irak İstihbarat örgütünün “Şahin Birimi”nde üst düzey görevli olan kişinin AFP’ye yaptığı açıklamada, biriminin DEAŞ örgütünün en üst kadrosuna girmeyi başardığı ve 55 yaşındaki İsavi’nin konumunu belirleyebildiğini ifade etti.
 
Ayrıca, Irak-Türkiye istihbarat teşkilatlarının koordineli çalışmalarıyla Mayıs ayında Suriye topraklarında 5 DEAŞ liderinin ele geçirildiği biliniyor.
 
(Şarku'l Avsat)