Iraklı seçmenlerin yüzde 75'i kayıt yaptırırken gurbetçilerden seçime ilgi az

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerde oy kullanmak üzere yurt içindeki seçmenlerin dörtte üçünün kayıt yaptırdığı, yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşların ise seçimlere ilgisinin az olduğu belirtildi.

24 Nisan 2018 Salı 07:00
Dünya Haberleri

AA



Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği Üyesi Said Hamdi Kakeyi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelindeki 24 milyon 333 bin seçmenin yaklaşık yüzde 75'inin seçmen kartını aldığını söyledi.

Iraklı seçmenlerin oy kullanabilmesi için sahip olması gereken seçmen kartı başvurularında yoğunluk yaşandığını dile getiren Kakeyi, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki lojistik ve idari yetersizliklere rağmen vatandaşların seçim merkezlerine başvurup kayıt yaptırmaya devam ettiğini aktardı.

Kakeyi, DEAŞ sonrası büyük yıkımın yaşandığı ve yüzlerce yerleşim yerinin kullanılamaz hale geldiği Musul'da da seçmen kartlarını vatandaşlara ulaştırmaya çalıştıklarını anlatarak, ülkenin ikinci büyük kentinde yaşayan seçmenlerin yüzde 65'inin aldıkları seçmen kartıyla oy kullanabileceğini söyledi.

Yurt dışındaki seçmenden seçime ilgi az

Ülke dışında bulunan seçmenlerin durumuna da değinen Kakeyi, "2014'teki seçimlerde yurt dışında 420 bin gurbetçi oy kullanmıştı. Bu seçimler için yurt dışında 13 ülkede seçim merkezleri açtık ancak buralara başvurular çok az düzeyde. İnternet üzerinden açtığımız başvurularda da şu ana kadar sadece 35 bin seçmen başvuru gerçekleştirdi." dedi.

Türkiye'deki Irak vatandaşlarının da oy kullanabilmesi için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Kakeyi, "Türkiye'de de aralarında gurbetçilerin ve sığınmacıların olduğu yaklaşık 300 bin vatandaşımız bulunuyor. Bu yüzden orada birden fazla seçim merkezi açtık." diye konuştu.

24 saat sonra ilk sonuçlar açıklanacak

Kakeyi, Irak'ta çeşitli güvenlik birimlerinde çalışan görevlilerin 10 Mayıs'ta, gurbetçilerin 11 Mayıs'ta oyunu kullanacağı bilgisini paylaşarak, "12 Mayıs günü seçim sandıklarının kapanmasından 24 saat sonra ilk sonuçları açıklayacağız. İki hafta sonra da nihai sonuçları ilan edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de dil eğitimi aldı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği'nin Kürt kökenli üyesi Kakeyi, Türkçeyi çok iyi konuşmasıyla dikkati çekiyor. Konuyla ilgili soruyu da Türkçe yanıtlayan Kakeyi, "Bir sene Türkiye'de kaldım. Orada dil eğitimine gittim ve Türkçeyi öğrendim." dedi.

Kakeyi, Kerküklü olmasından dolayı yerel Türkmenceyi de bildiğine işaret ederek, "Kerküklüysen Türkmence de bilmen lazım." diye konuştu.