Rusya, ABD'ye Fırat'ın doğusuyla ilgili nota verdi

Rusya Savunma Bakanlığı Resmi Temsilcisi İgor Konaşenkov, basına yaptığı yazılı açıklama da, "Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu´nun talimatı üzerine ABD`nin Rusya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi aracılığıyla ABD Savunma Bakanı James Mattis´e iki nota aktarıldı." dedi.

15 Aralık 2018 Cumartesi 07:00
Dünya Haberleri

DHA


Konaşenkov açıklamaları şu şekilde:
 
"Rusya´nın ilk notasında ABD´nin kontrolü altında olan Fırat´ın doğusundaki Suriye topraklarında artan Kürt-Arap çatışması nedeniyle duyulan derin endişe dile getirildi. ABD´nin desteklediği "Özerk İdare"nin ne siyasi alanda, ne de sivil yaşam ve sosyoekonomik altyapıda hiçbir gelişmeyi elde edemediği belirtildi.
 
Ayrıca, Amerikanın kontrol ettiği Fırat´ın ilerisindeki bölgelerden hammadde ticareti Suriye ekonomisinin düzelme perspektiflerini olumsuz etkiliyor. Bununla birlikte ABD´nin yönettiği uluslararası koalisyon 6 aydır Hadjin bölgesinde DEAŞ'ı yok etme sürecini tamamlayamıyor. Bölgede 2 bin teröristin son aylarda ABD´nin yönettiği koalisyonun saldırılarıyla en az 1500 sivil vatandaşın yaşamını yitirdiği Fırat´ın doğu kıyısı çevresinde 9 şehri elinde tutmaya devam ettiğine dikkat çekildi. 
 
Şoygu´nun ABD Savunma Bakanı´na mesajında zor koşullarda 50 binden fazla Suriyeli'nin hayatta kalmak zorunda olduğu "Er Rukban" mülteci kampında çözülmeyen soruna dikkat çekildi. Er Rukban´daki mültecilerin gerekli yardımı kabul etmesi ve onların evlerine dönemlerinin organize edilmesi için asıl engel Amerika´nın Et Tanf´daki askeri üssü ve o bölgede ABD´nin kontrolü altındaki silahlı örgütlerdir. İkinci notada Rus Bakan ABD´li Bakan´a Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması konusunda iki tarafın fikir ayrılıklarını görüşmeyi teklif etti. 
 
Rusya tarafının Pentagon ile tüm aktüel sorunlarda açık diyaloğa hazır olduğunun altı çizildi. 3 gün sonunda bile Rusya Savunma Bakanlığı´nın bu teklifine Amerika´dan formal bir tepki bile gelmedi. Tüm bunlar Amerika tarafının Rusya ile bölgesel ve küresel güvenliğin sağlanmasındaki aktüel sorunları çözmek için profesyonel diyalog kurmak istemediğini gösteriyor."