Sözde savaş bitti pazarlık başladı

DEAŞ’a karşı yürüttüğü sözde savaşı sonlandırdığını duyuran terör örgütü YPG/PKK, ortada kalacağını anlayarak Esad rejimine diyalog mesajı yolladı. Çatışmalar biter bitmez Şam’a yönelen teröristler, rejimden özerklik ve askeri statü istedi. 

25 Mart 2019 Pazartesi 07:00
Dünya Haberleri


Suriye’de terör örgütü DEAŞ’la sözde savaş bahanesiyle yıllardır Pentagon’dan binlerce tır silah temin eden, Batılı ülkelerden maddi ve diplomatik yardım alan bir başka terör örgütü YPG/PKK’yı ‘ortada kalma’ korkusu sardı. DEAŞ’ın hakimiyetindeki son kasaba olan Baghuz’da sözde zaferini ilan eden YPG’li teröristler, görevinin bittiğini fark ederek, ilk iş olarak pazarlık için Esad’a yöneldi. 

‘GÖRÜŞMEYE HAZIR’ 

YPG/PKK’nın paravanı Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Amerikalı yetkililerle Baghz’da gerçekleştirdiği zafer şovunun üzerinden birkaç saat geçmeden, Şam yönetimine diyalog çağrısı yaptı. SDG’den yapılan açıklamada Esad’dan diyalog yolunu tercih etmesi istenerek işgal ettikleri Suriye’nin kuzeyinde kendilerine özerklik verilmesi halinde örgütün rejim milislerine dahil olabileceği ifade edildi. 

SDG’YE ÖZEL STATÜ 

SDG’ye ‘Şam’a bağlı özel güvenlik gücü’ statüsü verilmesini talep eden teröristler, Esad’da çözüm için somut için adım atma çağrısı yaptı. Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüb önceki hafta Şam’da İran ve Irak Genelkurmay Başkanlarının da katıldığı bir basın toplantısında, “Merkezi hükümete bağlanmazlarsa güç kullanırız” ifadeleriyle terör örgütü YPG/PKK’yı tehdit etmişti.

ABD İdlib’de provokasyon peşinde

DEAŞ’ın hakimiyetindeki son kasaba olan Baghuz’un bir başka terör örgütü YPG/PKK tarafından işgal edilmesi ile birlikte, sözde savaşı bittiğini duyuran ABD, şimdi de gözünü İdlib’e çevirdi. Batı basını, Baghuz’dan kaçan DEAŞ’lıların İdlib’e sığındığı yalanına sarılarak ABD’nin önümüzdeki günlerde rejim karşıtı silahlı grupların denetimdeki bölgeye operasyon için baskı yapacağını yazdı. 

Rejim Golan’ı geri almak istemedi

Suriye’nin İdlib kentinde muhaliflerin çatı askeri kuruluşu ve ÖSO bileşeni Ulusal Özgürleştirme Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, Esad rejiminin hiçbir zaman Golan Tepeleri’ni geri almak istemediğini söyledi. ABD Başkanı’nın işgal altındaki Golan’ı terör devleti İsrail’in hakimiyetinde kabul etmesi üzerine Şam yönetiminin tepkisini değerlendiren Mustafa, baba Hafız Esad’ı Golan Tepeleri’ni ‘gizli bir anlaşmayla İsrail’e satmakla’ suçlayarak “Esad rejimi, uluslararası arenada bu toprakları politik olarak hiç savunmadı. İsrail’in sınır koruyucu görevini yıllar boyunca yerine getirdi” dedi. 

İSTİSMAR EDİLDİ

Şam’ın ülkedeki halk ayaklanmasının İsrail’le ilişkilendirerek yıllarca Golan işgalini istismar ettiğine dikkat çeken Mustafa, “Rejim hiçbir zaman Golan’ı geri almak istemedi. Halka karşı dış tehdit kozu olarak kullandı” diye konuştu.