Suriye'de Esed rejimi, korsan 'mülkiyet yasası' ile milyonlarca kişinin ev ve topraklarına 'resmen' el koymaya hazırlanıyor

Suriye’de rejim, milyonlarca kişinin ev ve topraklarına ‘resmen’ el koymaya hazırlanıyor. Korsan ‘Mülkiyet Yasası’ ile Esed, sığınmacıların varlıklarını gasp edecek.

23 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00
Dünya Haberleri


Suriye’de Esed rejimi, katliamdan kaçan halkın ev ve topraklarına el koymaya hazırlanıyor. Rejimin yürürlüğe soktuğu yeni Mülkiyet Yasası, başka bölgelerde mülteci konumuna düşen Suriye vatandaşlarının geride neleri varsa kaybetmelerini amaçlıyor. Yasaya göre Suriyeliler, herhangi bir ev ya da arazi üzerinde hak iddia edebilmek için 30 gün içinde toplayacakları belgeleri resmi kurumlara iletmek zorunda. Sözde ‘yıkılan kentleri yeniden imar etmek için’ çıkarılan kanunla birlikte milyonlarca kişi ‘resmen’ tapusuz hale gelecek ve topraklarına geri dönmeleri daha da zorlaşacak. BU BİR SAVAŞ SUÇUDUR Halkın ev ve topraklarını gasp amaçlı çıkarılan yasayı Yeni Şafak’a yorumlayan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, “Bu kanun Esed rejimine, zorla yerlerinden göç ettirdikleri halkın mülküne el koyma hakkı veriyor. Böylece göç eden halkın evlerine dönmemesi amaçlanıyor. Bu durum muhaliflerin bölgedeki varlıklarını yok etme çabasıdır. Bu kanun ayrıca rejimi, Rusya ve İran eliyle Suriye’de yaptığı demografik değişim ve etnik temizliği de meşrulaştırmayı amaçlıyor. Bu durum uluslararası hukuka göre savaş suçu sayılmaktadır” dedi. DURDURULMASI GEREK Rejimin, Şam’daki bazı bölgelerden göç ettirilen Suriyelilerin mülklerine 2012 yılında buna benzer bir kararname ile el koyduğuna dikkat çeken Mustafa, “Suriye Ulusal Koalisyonu olarak 17-18 Mayıs tarihinde önemli hukukçuların katılımıyla bir çalıştay düzenledik. Çıkan sonuçları başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere 33’ten fazla ülkenin Dışişleri Bakanlarına ilettik. Uluslararası toplum hukuku hiçe sayarak tehcir edilen vatandaşların mülkiyetine el koymasını durdurması gerekmektedir” şeklinde konuştu. (Yenişafak)