Terör devletinin savaş suçları tescillendi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin, terör devleti İsrail’in geçen sene Filistin’in Gazze kentinde düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü protestolarında göstericilere yönelik ‘savaş suçu’ işlediği tespitinde bulunduğu tasarı kabul edildi.

23 Mart 2019 Cumartesi 07:00
Dünya Haberleri


BM Cenevre Ofisi’nde yapılan oylamada İsrail aleyhindeki karar tasarısı 15 çekimser, 8 aleyhte, 23 lehte oyla kabul edildi. Avustralya, Avusturya, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Fiji, Macaristan ve Ukrayna tasarı aleyhinde oy kullanan ülkeler olarak dikkati çekti.       

BM VARLIĞI GÜÇLENDİ 

BM 2018 Gazze Protestoları Bağımsız Soruşturma Komisyonunun geçen ayki raporuna yer verilen tasarıda aşırı güç kullanarak insan hakları ihlallerine yol açan İsrailli faillerin adalet önünde hesap vermesi çağrısında bulunuldu ve Filistin’de eşi görülmemiş düzeydeki tahribat, ölüm ve insani acılardan dehşete düşüldüğü vurgulandı. İsrail aleyhinde kabul edilen karar tasarısının en önemli kısmını ise işgal altındaki Filistin toprakları ve özellikle de işgal altındaki Gazze Şeridi’nde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) varlığının güçlendirilmesi oluşturdu.