Trump’ın egosuna 92 milyon dolar

Paris’te Bastille Günü’nde görüp etkilendiği askeri geçit töreninden ABD’de de yapılmasını isteyen Başkan Trump’a 92 milyon dolarlık fatura çıktı. 11 Kasım’da gerçekleştirilmesi düşünülen tören masraflar nedeniyle ertelendi. 

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00
Dünya Haberleri


Fransa’nın başkenti Paris’te Bastille Günü anma törenleri kapsamında 2017’de gerçekleştirilen askeri töreni Emmanuel Macron ile izledikten sonra çok etkilenen ve yanındakilere ‘’Hayatımda gördüğüm en muhteşem törenlerden biriydi. Bundan yapmamızı istiyorum’’ diyen ABD Başkanı Donald Trump’a kötü haber Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) geldi. Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning tarafından yapılan yazılı açıklamada, 11 Kasım Gaziler Günü’nde gerçekleştirilmesi planlanan söz konusu törenin bu yıl yapılamayacağı kaydedildi. Manning herhangi bir gerekçe göstermese de Associated Press (AP) geçit töreninin federal hükümete maliyetinin 92 milyon doları olacağını belirtti. Beyaz Saray bütçe direktörü Mick Mulvaney Masrafların ilk tahminlerde maliyetin 12 milyon dolar civarında olacağını söylemişti. 

2019’DA YAPILACAK 

Bazı Senatör ve Kongre üyeleri de geçit töreninin maliyeti hakkında endişelerini dile getirdi. Senatör Dick Durbin geçit töreni için, “Başkan Donald Trump’ı eğlendirmek için fantastik bir para harcama yöntemi” dedi. Washington’da bazı analistler ise geçit töreninin yapılması için çok önemli bir askeri zafer olması gerektiğini belirtiyorlar. Analistler, Kuzey Kore tarzı Askeri geçit töreninin ülkeye bir şey kazandırmayacağını sadece Trump’ın, egosunu tatmin edeceğini ifade ediyor. Askeri tarihçi ve kıdemli ulusal güvenlik uzmanı Thomas E. Ricks ise askeri geçit törenlerinin, “Trump’ın egosunu desteklemekten başka bir getirisi olmayacağını” açıkladı. ABD tarihinde geçit töreni bir kez 1991 yılında Körfez Savaşı sonrasında Washington’da yapılmıştı. Ertelenen törenin 2019’da gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 

Seçim yatırımı duası

En çok oyu evanjelik ve mormon gibi Hristiyan tarikatlardan alan ABD Başkanı Donald Trump 6 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimleri öncesi göz boyamaya devam ediyor. Önceki gün Beyaz Saray’da yapılan kabine toplantısı Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ettiği dua ile başladı. Pompeo’nun yaklaşık bir dakikalık duasında “Dürüstlükte ve temiz düşüncede iktidarımızın gücünü arttır” şeklindeki kısımlar dikkat çekti. 

‘Fake news’ bomba tehdidi getirdi

Boston Globe gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’da hedef göstermesinden sonra dün bomba tehdidi aldı. ABD genelinde önceki gün 300’den fazla haber kuruluşu Boston Globe gazetesi öncülüğünde koordineli bir çalışma ile basın özgürlüğü ve Trump yönetimi tarafından medyaya yapılan saldırılar hakkında yazılar yayınlamıştı. Yerel ve federal yetkililer gazete için güvenlik önlemleri aldı. 

SÖZCÜ DOĞRULADI

Gazetenin sözcüsü yaptığı açıklamada tehdidi doğruladı. Sözcü, Trump’ın söylediklerinin endişe verici olduğunu, basın mensuplarını Amerikan halkının düşmanı gibi göstermenin medyaya karşı yapılan en büyük haksızlık olduğunu söyledi.