Yüzyıllık ahlaksız teklif

Filistin topraklarının ‘satış’ teklifi 100 yıl sonra ‘Refah için Barış’ aldatmacasıyla yeniden masada. Siyonist yönetim süslü laflarla ‘Yüzyılın İhaneti’ni perdelemeye çalışırken Arap ülke temsilcilerinden Filistin’i imha planına tek bir itiraz sesi yükselmedi.

27 Haziran 2019 Perşembe 07:00
Dünya Haberleri


ABD’nin İsrail-Filistin sözde barış planı Yüzyılın Anlaşması’nın ekonomik kısmının görüşüldüğü Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen çalıştay sona erdi. İhanet zirvesine planın mimarı ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in sunumu damga vurdu. Batı Şeria ve Gazze’ye yapılacak yatırım projelerini anlatırken sınırların olmadığı bir bölge haritası kullanan Kushner, Filistin devletini ve işgal altındaki topraklarını yok saydıkları mesajı verdi. 

FİLİSTİN DEVLETİ YOK 

Kushner’in sunumu sırasında kullandığı görüntülerde, sınırların çizilmediği İsrail, Filistin’in ve bölge ülkelerinin bulunduğu haritaların görüntüleri üzerinden yatırım ve kalkınma projelerinin tanıtımı yapıldı. Kushner’in konuşması sırasında ekrana getirilen haritalarda sınırların olmaması arzulanan Filistin devletinin kapsadığı topraklara ilişkin olasılıklar ve spekülasyonların kapısını açtı. Batı Şeria ve Gazze’yi kapsayan enerji, eğitim, teknoloji ve altyapıya ilişkin projelerin tanıtım videosunda siyasi konulara ve İsrail’in, Gazze’ye abluka ve diğer bölgelerdeki gayrimeşru yerleşimlerine ilişkin uygulamalarına değinilmedi. Kushner ayrıca, hazır olduğunda planın siyasi ayağının da açıklanacağını duyurdu. Trump’ın danışmanının sunumu sırasında konferansa Bakan düzeyinde katılan Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas yetkililerinin ders dinler gibi oturması dikkat çekti. 

SUUDİLER DESTEKLİYOR   

Yüzyılın ihanetine ilk destek ise Arabistan ve BAE’den geldi. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, Arabistan’ın Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Al eş-Şeyh “ABD’nin barış planı başarıya ulaşabilir çünkü özel sektörü ve yatırımları içeriyor” dedi. BAE yetkilisi ise Kushner’in planını sonuna kadar desteklediklerini belirterek Arap dünyasından sözde barışa bir şans vermelerini talep etti. 

ABD’li yetkililerden  ‘Yaşasın İsrail’ ayini

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile İsrailli ve ABD’li iş adamları, gazeteciler, Filistin konulu ekonomi çalıştayına katılmak üzere gittikleri Bahreyn’in başkenti Manama’da talmudik ayin düzenledi. İsrail basınında yer alan görüntülerde, Greenblatt ile beraberindeki heyetin tefilin (içinde Tevrat’tan ayetlerin bulunduğu kutucuk) ve tallit (şal) taktıkları ve “Yaşasın İsrail halkı” ilahisini okuyarak ayin düzenledikleri görüldü.