EYT yasası ile ilgili son durum nedir?

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) tarafından 12 Aralık 2018 tarihli açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı adres gösterdiği belirtildi. EYT ve 3600 ek göstergeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği ifade edildi.

13 Aralık 2018 Perşembe 07:00
Ekonomi Haberleri


Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) tarafından 12 Aralık 2018 tarihli açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı adres gösterdiği belirtildi. EYT ve 3600 ek göstergeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği ifade edildi.

Emeklilikte yaşa takılanlar tarafından sürecin çözümüne dair çalışmalar, istekler ve talepler gündeme yansımaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis'e sunulan emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarının çözümüne dair araştırma önergesi ikinci kez kabul edilmedi. Kamuoyunda "EYT" ya da "emeklilikte yaşa takılanlar" olarak bilinen pek çok vatandaş, yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamıyor. Kanunun yasalaşması halinde erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak yaşa takılanlar, konuya dair son gelişmeleri yakından takip ediyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar, bu hafta yine en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Konuya dair toplantılar düzenleyen ve bir araya gelen emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar, bir yandan da basında çıkan son haberleri öğrenmek istiyor. Kamuoyu tarafından EYT yani "Emeklilikte yaşa takılanlar" olarak adlandırılan yüz binlerce vatandaş, taleplerinin karşılanacağı günü sabırsılıkla bekliyor. Bu kapsamda uzun süredir beklenti içinde olan pek çok vatandaş, medyaya yansıyan en son EYT haberlerini araştırıyor. Prim gün süresini doldurmasına karşın yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamayan yüz binlerce kişi, TBMM'de emekli olmalarını sağlayacak düzenlemenin hayata geçmesini bekliyor. Konuya dair yıllardır beklenti içinde olan vatandaşlar, son aylarda çalışmalarına hız verdi.

Prim gün süresini doldurmalarına rağmen yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamayan yüz binlerce kişi, yerel seçim öncesi konuya umutla bakıyor. Kanunun yasalaşması halinde erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak yaşa takılanlar, Mecliste temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor. Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmesi bekleniyor.

HAZİNE BAKANI BERAT ALBAYRAK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Biz Demirel’in yaptığını yapmayacağız. İmkânlarımız ortada. Erken emeklilik (Emeklilikte yaşa takılanlar) diye bir şey gündemimizde yok” dedi.

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI Bakan Albayrak, kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili talepler hakkında “Biz Demirel'in yaptığını yapmayacağız. İmkânlarımız ortada. Erken emeklilik diye bir şey gündemimizde yok. 3.600 gösterge konusunda, sağlık hizmetleri, emniyet ve öğretmenlerle ilgili bir değerlendirme yapılıyor ama bir bakıyorsunuz, tüm kamu personeli için talep ediliyor. Bu olmaz. Ben doğru bulmuyorum. Cumhurbaşkanımız talimat verirse, gereğini yaparız” diye konuştu.