Emekliye 2019 yılında da bin lira altı aylıklarda iyileştirme yapılacak

Hükümet emeklilere, 2019’da birçok destek sağlayacak. Bu kapsamda 1000 lira altı emekli aylığı kalmayacak. İş kurana teşvik verilecek.

21 Kasım 2018 Çarşamba 07:00
Ekonomi Haberleri

Hükümet, 12 milyon emeklinin refah düzeyini yükseltmek, gelişme hızından daha fazla pay almalarını sağlamak için, 2019 yılında da tüm imkânları sunacak. Bin lira altı emekli aylığı kalmayacak. Emekli memurlar göreve dönebilecek. Emekli olup da iş kurana kredi desteği verilecek. 
DESTEK PAKETİ HAZIR
 
Bir yılı aşan özel sağlık sigortaları yapılacak. Ek gösterge düzenlemesinden bir milyon emekli de yararlanacak, annelerin, ev kadınlarının erken emeklilik haklarına erişimleri sağlanacak. Emeklilerin gelecekte yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmalarını engellemek, sosyal güvenlik hizmetlerini güçlendirmek için 2019 destek ajandasında yer alan başlıklar şöyle: 
2019’DA SEYYANEN ZAM
 
Bin liranın altında emekli aylığı kalmayacak. Gelişme hızından pay alamayan yaklaşık 1.9 milyon emeklinin intibakı düzenlenirken, 2019 yılında da bin lira altı aylıklarda iyileştirme yapılacak.
İŞ KURANA DESTEK
 
İş kurmak isteyen emekliler düşük faizli kredi ve devlet kefaretiyle desteklenecek. Taslak aşamasındaki projenin 2019’da hayata geçirilmesi gündemde. Teşvikten faydalanmak isteyen girişimci emekliyle banka arasında, KOSGEB’in aracılık edeceği tahmin ediliyor.  Ayrıca, sadece seçilen projelere destek verileceği öğrenildi.
EMEKLİ MEMURLAR GÖREVE 
 
Yeni hükümet sistemiyle kamu ve özel sektörden emekli olan, görevinden ayrılan yöneticiler, uzman personel, devlet kurumlarında maaşlı çalışabilecek. Bu kişilere esnek çalışma sistemi uygulanacak.
HİZMETTE KOLAYLIK
 
SGK bütünleşik mali yönetim sisteminin hayata geçirilmesiyle, emekli hizmetleri etkinleştirilecek. Emeklilik başta olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli bir kısmına e-devlet kapısı üzerinden erişim sağlanacak.
SİGORTA SİSTEMİ GÜÇLENECEK
 
Sigortacılık daha da geliştirilecek. Özel emeklilikle ilgili faaliyetlerin daha öngörülebilir olması sağlanacak. Özel Emeklilik Sektörleri Gözetim ve Denetim Politika Belgesi uygulamaya konulacak.
 
(Güneş)