Etkisiz elemanlar!

Türkiye’ye ekonomik operasyon çeken Amerika’nın taşeronu ‘sıfırcı hocalar’ Türk piyasalarının artık ‘etkisiz eleman’ı haline geldi. Cuma günü not indiren S&P ve Moody’s’in bu adımı piyasaları etkilemedi, borsa tatile yüzde 1.7 yükselişle girdi.

21 Ağustos 2018 Salı 07:00
Ekonomi Haberleri


Piyasalar, en kritik dönemlerde Türkiye ekonomik operasyon çekmeyi uzun yıllardır alışkanlık haline getiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına artık itibar etmiyor. Piyasalar Moody’s ve Standard and Poor’s’un (S&P) cuma günkü not indirim kararlarına önemli bir tepki vermedi. Dolar cuma günkü kapanış seviyesine yakın 6 liranın üzerinde güne başlarken borsa ise yüzde 1.7 yükseldi. ABD ile ilgili endişeler, tatilde risk almak istemeyenlerin alımlarına rağmen dolar 6.1 lira seviyesinde kaldı. Cuma gecesi önce S&P, daha sonra Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurmuştu. S&P’nin not indirim kararı gün içerisinde piyasa tarafından fiyatlanırken, Moody’s’in hamlesi tam anlamıyla sürpriz oldu. 

GÖZLER HOLE ZİRVESİNDE

Bu arada bayram tatili nedeniyle Türkiye piyasalarının kapalı olacağı hafta boyunca piyasalarda gündem sıcak olacak. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın Wyoming eyaleti Jackson Hole kentindeki yıllık global Merkez Bankası konferansında yapacağı konuşmayı bekliyor. Jackson Hole toplantısı 23-25 Ağustos’ta gerçekleşecek. Bu yılki Jakson Hole toplantılarının teması, ‘Piyasa yapısında değişiklikler ve para politikası açısından anlamı’ başlığı altında toplanıyor. Dünyadan birçok merkez bankası başkanının katılacağı Jackson Hole toplantıları için uzmanlar, “Fed’in dolardaki yükseliş ve gelişen ülkelerdeki fon çıkışları başta olmak üzere gündemdeki gelişmelere bakışı açısından önemli de olabilir, tamamen teorik de kalabilir” değerlendirmesini yapıyor. Çarşamba akşamı ise Fed’in ağustos ayı toplantı tutanakları açıklanacak. Fed bu toplantıda faizlere dokunmamış, daha fazla faiz artışı sinyalini vermişti

SALDIRI SEÇİM ÖNCESİ BAŞLADI

‘Sıfırcı hocaların’ başını çektiği not mafyasının Türkiye’ye dönük saldırıları ilk değil. S&P 2017 Cumhurbaşkanlığı referandumu öncesinde ve 24 Haziran seçimlerinde hiçbir ekonomik veriyi dikkate almadan Türkiye’nin notunu iki kez düşürmüştü. Moody’s ise Türkiye’nin notunu en son mart ayında indirmişti. Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s, S&P ve Fitch seçim öncesinde ise yoğun saldırıya geçerek 2 ayda 14 olumsuz rapor yayımlamıştı.