Hastanelere turist akını

Türkiye sağlık turizminde yabancıların gözdesi oldu. Yaşanan ilgi sebebiyle hastaneler doldu. Bu yıl sağlık turizminde 8 milyar $ gelir bekleniyor.

22 Nisan 2018 Pazar 07:00
Ekonomi Haberleri


Sağlık turizmi için Türkiye’ye gelenler hastaneleri doldurdu. Yabancı hastalara verdiği hizmetle dünya çapında göz dolduran ve gelen taleplere yetişmekte zorlanan Türkiye, bu yıl sağlık turizminde 800 bini aşkın turistten 8 milyar dolar gelir bekliyor. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak “Şu anda yabancı hasta kabul etmekte sıkıntı yaşıyoruz. Özel hastanelerimizin kapasiteleri şu anda dolu. İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’de yeterli kapasitemiz artık yok. Ameliyathanelerimiz ve yabancı hasta katlarımız dolu. Bunun için yeni şehir hastanelerinin açılışıyla kapasitemiz 2-3 kat artacak” dedi. 

765 BİN TURİST GELDİ

Son 10 yılda en hızlı gelişen turizm segmentlerinden birinin sağlık turizmi olduğunu belirten Çakmak, sağlık turizminin ülke ekonomisine getirisinin de yüksek olduğunu kaydetti.Çakmak, deniz, kum, güneş için gelen turist sayısı 20 milyona ulaşsa da kişi başı harcamanın 650 dolar olduğuna dikkati çekerek, “2016 yılında 751 bin, 2017’de ise 765 bin sağlık turisti gelmişti. Bu turistlerin kişi başı ortalama harcaması 9 bin dolardan fazla oldu. Turizm pastasında sağlık turizminin 7.2 milyar dolarlık payı var” diye konuştu. 

KİŞİ BAŞI 10 BİN DOLAR

Çakmak “Sağlık turizmi olarak bu yıl için yaklaşık 810 bin turist gelmesini bekliyoruz. Bu rakamlarla 8 milyar dolar gibi bir gelir hedefliyoruz. Kişi başı 9-10 bin dolar gelir öngörüyoruz” dedi. Türkiye olarak her geçen gün de daha fazla ağır vaka ve hastaları aldıklarını belirten Çakmak, “Sağlık turizmine 10 sene önce başladığımızda karaciğer nakli lisansı olan 1 hastanemiz vardı, bugün 15 hastanemizde nakil yapabiliyoruz” dedi.

Avrupalı dişe Arap saça geliyor

Emin Çakmak, bölgeden bölgeye gelen turist eğiliminde farklılıkların olduğunu ifade ederek, “Sağlık turizminde, Körfez bölgesindekiler saç ekimi ve estetik, Avrupalılar diş, göz ve estetik, Balkanlardan Moğolistan’a kadar olan ülkelerden gelenler nakil, onkoloji gibi ağır vakalar için geliyor. Afrika’dan da genelde Türkiye’ye kanser tedavileri için hastalar geliyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkelerinden cilt hastaları tedavi için Türkiye’yi tercih ediyor” dedi. Çakmak, yılda 100 bin turistin saç ektirmek için Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Bu da kontrol edilebilen rakam, bu daha da yüksek olabilir. Türkiye en iyi saç ekimi yapan ülkelerden birisi. Hindistan sağlık destinasyonu ama Hindistanlılar saç ekimi için Türkiye’ye geliyor, çünkü onlar kaliteli yapamıyorlar” diye konuştu.