İş dünyasında 31 Mart sonrası seçimsiz 4.5 yıl heyecanı

İş dünyası temsilcileri, 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından başlayacak 4.5 yıllık seçimsiz sürecin Türkiye için önemli bir dönüşüm fırsatı olacağını söyledi. İş dünyasına göre Türkiye yeniden küresel büyümenin öncüsü olacak.

27 Mart 2019 Çarşamba 07:00
Ekonomi Haberleri


Çok stratejik bir dönem olacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Türkiye 31 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasi istikrar gücüyle ekonomi alanındaki yapısal reformların da hızlanacağı son derece önemli bir dönüşüm süreci yaşayacak. Bu dönemin, ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu gelecek vizyonu ışığında ve Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde planlanan tüm ekonomik reformların adım adım hayata geçeceği stratejik önemi yüksek bir süreç olacağını düşünüyorum. Türkiye ekonomisinin özellikle üretim odaklı bir yaklaşımla, stratejik alanlarda yüksek katma değer yaratması ve büyümesini ithalata bağımlı olmadan sürdürmesi büyük önem taşıyor. Ekonomi alanındaki reformların en önemli artılarından biri de kuşkusuz, TL’nin değerini koruması adına çok olumlu bir katkı yapacak. Zaman zaman döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar karşısında oldukça güçlü durabilen ve uluslararası piyasalara daima en üst seviyede güven veren bir konumda olacağımızı öngörüyoruz. 

Reformlar için değerli bir fırsat

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Son yıllarda art arda yaşanılan yoğun seçim takvimi Türkiye’de özellikle ekonomi için öncelikli olan bütüncül yapısal reformların gecikmesinde önemli bir etken oldu. 31 Mart’taki seçimlerin ardından bizi uzun bir seçimsiz dönem bekliyor. Bu dönemin, içinde bulunduğumuz süreçteki en önemli gündemimiz olan ekonomik hayatımıza ilişkin reformlar için çok değerli bir fırsat dönemi olacağına inanıyoruz. Dolayısıyla kısa vadeli hiçbir siyasi hesaba takılmamasını umut ediyoruz. Çok değerli olan bu dönemin de ülke ekonomisinin temel sorunlarına kalıcı çözümler üretilecek bir süreç olarak kullanılması gerektiğini, sanayiciler olarak bu ortamın uzun vadeli bir katkı sağlayacağını, üretim, teknoloji, eğitim odaklı, bütüncül, özellikle bir yapısal dönüşüm dönemi olarak değerlendirileceğini ümit ediyoruz. Yapılacak reformların katma değerli yüksek büyümeyi hedefleyecek bir dönemin başlangıcını oluşturması en büyük dileğimiz.

Büyümede yine öncü oluruz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: 4.5 yıllık seçimsiz dönem Türkiye için önemli bir dönüşüm fırsatı olacak. Bu dönüşüm fırsatını tıpkı 2002’deki bir anlayışla kullanabilirsek inanıyorum ki Türkiye yeniden küresel büyümenin öncüleri arasındaki yerini alacaktır. Türkiye ekonomisi, 4,5 yıllık seçimsiz dönemin hemen başında uygulayacağı yapısal reformlar ve katma değerli ihracat atağıyla en doğru yere istikrar çıpasını atacaktır. 4.5 yıllık bu seçimsiz dönem, ülke içinde reform takviminin istikrarlı ve kesintisiz şekilde işleyeceği, ekonomiye daha fazla yoğunlaşacağımız ve gelen fonları çok daha rasyonel değerlendireceğimiz anlamına geliyor. Bu süreçte Türkiye’nin dünyadaki mal ticaretinden aldığı payı artırması, farklı şeyler üretilmesi, yeni markalar oluşturulması gerekir. İthalata bağımlı ihracat yapısından sıyrılmamız gerekiyor. Cari açık sorunumuzun kalıcı olarak çözülmesi buna bağlı. Dış ticaret yapımızda yükte hafif, pahada ağır ürünleri öne çıkartmalıyız.

İstikrar ve güven bizim için önemli

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ve sonrasında uygulanan ekonomi politikaları istikrarı de beraberinde getirdi. İş dünyası olarak bizim için de istikrar ve güven ortamı çok önemli. 31 Mart sonrası için de ekonomideki sorunların çözülmesi ve büyümenin sürdürülmesi için istikrarın devam etmesi önemli.  Erdoğan’ın; faizin düşürülmesi, döviz kurundaki dalgalanmaların önlenmesi, enflasyonun yeniden tek hanelere çekilmesi, büyüme rakamlarının yükseltilmesi konularındaki düşünceleri herkesçe malum. İş dünyası çatı kuruluşları olarak bizler de aynı önceliklere sahibiz. Faizin düşürülmesi yeni yatırımları getirirken, beraberinde işsizliğe çare olacaktır. Ekonomide istikrar, beraberinde sorunların çözülmesini ve büyümeyi getirecektir. Kesintisiz icraat konusunda ev ödevlerimiz bellidir. Şimdi kamusuyla, özel sektörüyle el ele verip gereken reformları gerçekleştirerek büyüyen Türkiye’yi inşa etme dönemidir.