S-400’de makul çözüm arayışı

ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’da görüşen Bakan Berat Albayrak, S-400 konusunda olumlu geri dönüş aldıklarını söyledi: Cumhurbaşkanımızın bazı mesajları vardı, onları kendisine ilettik. Gayet pozitif, olumlu, yapıcı bir bakış açısı sergiledi.

17 Nisan 2019 Çarşamba 07:00
Ekonomi Haberleri


Dünya Bankası ve G20 toplantıları için ABD’ye gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Beyaz Saray temasları kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile sürpriz bir görüşmeye imza attı. Rusya’dan alınacak S-400 konusu ve 75 milyar dolarlık ticaret hedefinin ele alındığı program dışı görüşmede Albayrak, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajlarını da yüz yüze Trump’a ilettti. Görüşmede Trump’ın başdanışmanı ve damadı Jared Kushner de hazır bulundu. Bir ABD Başkanı ile bir Türk Bakan’ın gerçekleştirdiği ilk görüşme özelliği taşıyan bu teması, düzenlediği toplantıda değerlendiren Albayrak, bu temasın ABD’nin Türkiye’ye verdiği önemin göstergesi olduğu ifade etti. Albayrak görüşmenin gayet sıcak ve pozitif bir havada gerçekleştiğini söyledi. 

75 MİLYARLIK MUTABAKAT

Pazartesi günü iki  programı olduğunu belirten Albayrak, “Bir Beyaz Saray’da Hazine ve Ticaret Bakanlığı’yla ilişkili muhataplarımızla görüşmelerdi. 20 milyar dolarlık ticaret hacminin 75 milyar dolara taşınmasıyla ilgiliydi. Öncesinde dar çerçevede toplantı yapıldı, sonra ABD Başkanı bizi kabul etti. Cumhurbaşkanımızın bazı mesajları vardı, onları kendisine ilettik. Gayet pozitif bir geri dönüş aldık, gerekli mesajları da Türkiye’ye dönünce Sayın Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz. Gayet pozitif, olumlu, yapıcı bir görüşme gerçekleşti” dedi. Albayrak ticaret hacminin 20 milyar dolardan 75 milyar dolara artırılmasının detaylı bir çalışmayla müzakere edildiğini belirterek “Belirlenecek sektörlerle ilgili alt grupların kurulması konusunda mutabakata varıldı” dedi.

S-400 İÇİN MAKUL YOL

Bakan Albayrak, “Trump görüşmesi S-400 sorununun aşılmasında yeni bir pencere açar mı?” şeklindeki bir soruyu şu yanıtı verdi: “Benim edindiğim intiba, gayet yapıcı ve olumlu... Türkiye’nin ihtiyaçlarına dayalı S-400’le alakalı süreçleri gayet makul bir şekilde dinleyip olumlu bir anlayış içinde bir bakış açısı sergilediğini gözlemlediğimi ifade edebilirim. Bu konu özelinde bıraktığı intiba, Türkiye ile ABD işbirliğinin o kadar kolay dama atılacak bir süreç olmadığı yönünde. Görüşmeye dair şunu söyleyebilirim ki S-400 ve diğer konular da olumlu geçti.”

Bir gazetecinin, ilk kez bir Türk bakanın ABD Başkanı ile görüşmesinin dışarıya yansımasının ne olacağını sorması üzerine ise Albayrak “Türkiye’ye verilen önemi gösteren bir husus… Sayın Başkan’ın Türkiye’ye karşı olumlu algısını ve Sayın Cumhurbaşkanı’mıza olan güçlü diyaloglarını gösteren bir husus” diye konuştu. Albayrak, Trump ile görüşmesini Twitter hesabından da duyurdu. Albayrak “Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Kıdemli Başdanışman Jared Kushner ile iş birliğimizi artırmaya yönelik adımları görüştüğümüz toplantılar sırasında Sayın Donald Trump tarafından kabul edildik. Kendilerine Cumhurbaşkanımızın selam ve mesajlarını ilettik” dedi.

EKONOMİ, İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN MOTORU OLMALI

Bakan Albayrak, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferans’ın gala yemeğinde katılımcılara hitap etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da katıldığı ekinlikte Albayrak, ikili ilişkilerin son durumunu değerlendirdi. Bakan Albayrak “Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri ikili ilişkilerimizin motoru olmalı, geleneksel güvenlik ortaklığımız kadar da güçlü olmalıdır” dedi. Albayrak şunları söyledi: 

- NATO çerçevesinde Türkiye-ABD güvenlik ittifakının tarihi derinliği ve kurumsal gücü, ikili ilişkilerimizin temel taşıdır.

- Türkiye-ABD ittifakını derinleştirmek için sorunların bizi pozitif bir ajandayla geleceğe bakmaktan alıkoymasına izin vermemeliyiz.

- Cezalandırıcı önlemler ilişkilerimize hiç yardımcı olmadı ve başarılı da olamadı. Okyanusun bu tarafındaki dostlarımızın bizim kaygılarımızı ciddiye almasını istiyoruz.

700 iş adamı zirveye geldi

Washington’da Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen zirve, yabancı basının algı operasyonuna rağmen yoğun ilgi gördü. Zirveye 700’ü aşkın işadamı katılırken DEİK Türkiye- ABD İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ “Düzenlenen yıllık konferasa son 15 yılın en kalabalık katılımı oldu” dedi. Bu arada Washington’da perşembe gününden bu yana G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantılarına katılan Bakan Albayrak da başta ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin olmak üzere, birçok üst düzey yetkili ve uluslararası finans kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.