'Türkiye birilerini yine şaşırtacak'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin büyüme sürecine girdiğini belirterek “Türkiye güçlü performansı ile yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek” dedi. Albayrak yaza doğru enflasyonun tek haneye düşeceğini belirtti. 

22 Mart 2019 Cuma 07:00
Ekonomi Haberleri


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi’nde Türkiye ekonomisi ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ve dünyanın ekonomik açıdan çok tarihi bir süreçten geçtiğini belirten Bakan Albayrak, hükümetin aldığı ekonomik karlar ile yaşanan dalgalanma sürecinden başarıyla çıkıldığını vurguladı. 

BÜYÜME BAŞLADI

Dengelenme sürecine beklentilerden önce girildiğini ifade eden Albayrak “Türkiye güçlü performansı ile yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek. Bırakın 4 çeyrek küçülmeyi (geçmişte) 2019 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha hızlı bir toparlanma ile belki de pozitif performans sergileyecek. Çünkü gerek ocak-şubat ve ilk 15 gün itibariyle mart ayındaki kredi büyümesi, tüketim alışkanlıkları, faizlerdeki iyileşme ve piyasadaki likidite anlamında baktığımızda, iç talep baktığımızda hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ve bu öncü rakamların istihdamda da ki ilk iki buçuk aya baktığımızda, çok olumlu yönde seyreden ciddi bir istihdam artışını görüyoruz martın 15’i itibariyle yüz binlerle ifade edeceğimiz kadar” dedi. Albayrak enflasyonda yılın ikinci yarısında tek haneli rakamlar beklediklerini ifade etti.

TEK HANE ENFLASYON 

Türkiye ekonomisinin cari fazla vermeye doğru yol aldığını belirten Albayrak şunları söyledi: “Yaza doğru biz turizmin, tarım üretiminin, ihracatın, faizlerin düşmesi, likiditenin güçlenmesi ve enflasyondaki baz etkisinin de etkisiyle bu yılın 2. yarısı,  eylül gibi tek haneli enflasyonları göreceğiz. Bunun da etkisiyle cari fazla dönemini aylık bazda olsun göreceğiz. Türkiye üretiyor ki ihracatta dünyadaki bütün ülkelere 20 bin küsur kalemden fazla ürün ihraç ediyor.”

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Bakan Albayrak’a hediye takdim etti.

İKİNCİ ELDE KDV SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İkinci el otomobil satışlarında yaşanan KDV sorununun kendisine aktarıldığını ve konuya ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Albayrak, “Dün gece (önceki gece) itibarıyla arkadaşlarla konuştuk, (KDV uyuşmazlığında) imzaları tamamladık, Külliyeye gönderdik. Yeni aldığım bilgi itibarıyla Külliye’de de imzadan çıkmış. Bu uyuşmazlık sorununu da çözmüş olduk” diye konuştu.      

Konut sektöründe toparlanma başladı

Bakan Albayrak, “Konutta da mart itibarıyla günlük takip ettiğim rakamlar çok güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor” dedi. Albayrak, faizlerin yüzde 1.28’lere geldiğini belirterek, mayıs gibi yüzde 1’in altını, yüzde 0.98’i görünce sektördeki sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Konut sektöründeki sürecin diğer sektörlere yansıdığına dikkati çeken Albayrak, yan sektörlerin, iç piyasa ve iç talebinin de inşaat sektöründeki hızlanmayı güçlü bir şekilde takip edeceğini vurguladı.