Yabancıya konut satışında yeni rekor

KDV muafiyeti, vatandaşlık için 250 bin dolarlık yatırım gibi düzenlemelere yurt dışındaki tanıtımlar da eklenince yabancı Türkiye’ye koştu. Yabancıya konut satışı şubatta % 92 artarak tarihi zirveyi gördü.

19 Mart 2019 Salı 07:00
Ekonomi Haberleri


Konut satışlarında yerli alıcı yatırım değil sadece ihtiyaç için konut almayı tercih ederken, yabancı yatırımcı ise Türkiye gayrimenkul piyasasına olan güvenini her geçen gün artırıyor. Son satış rakamları da eğilimi doğruluyor. Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.2 oranında azalarak 78 bin 450 olurken yabancıya satışta aylık rekor geldi. Yabancıya yapılan konut satışı şubatta yüzde 92.1 artarak 3 bin 321 adede ulaştı. Bu rakam yabancıya satışta tarihin en iyi şubat rakamı olarak kayıtlara geçti. 

IRAKLILAR İLK SIRADA 

Yabancıya satışların artmasında özellikle KDV muafiyeti, vatandaşlık için 250 bin dolarlık yatırım bedeli gibi düzenlemelerin yanında yurtdışında düzenlenen fuarların da etkisi büyük oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) verilerine göre yabancılara yapılan konut satışlarında, şubatta ilk sırayı 1.440 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 672 konut satışı ile Antalya, 196 konut satışı ile Ankara, 192 konut satışı ile Bursa ve 138 konut satışı ile Yalova izledi. Şubat ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 628 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 307 konut ile İran, 236 konut ile Rusya Federasyonu, 166 konut ile Afganistan ve 150 konut ile Ürdün izledi. TÜİK’e göre aynı dönemde ipotekli olarak adlandırılan kredili konut satışları da, yüzde 68.2 düşerek 8 bin 890 adete gerilerken, toplam konut satışlarının içinde ipotekli satışların payı yüzde 11.3 oldu. 

İSTANBUL LİDER

Konut satışlarında İstanbul 14 bin 462 konutla ilk sırada  yer aldı. İstanbul’u 7 bin 690 konut satışıyla  Ankara, 4 bin 403 konut satışıyla İzmir izledi. En az satış olan iller 5 konutla Hakkari, 12 konutla Ardahan ve 22 konutla Bayburt olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 68,2 azalarak 8 bin 890’a geriledi.  Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 11.3 olarak belirlendi. İpotekli satışlarda İstanbul bin 724 konut ve yüzde 19.4 payla ilk sırada yer aldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek gerçekleştiği il yüzde 25 ile Ardahan oldu. 

Bu yıl rekor olur

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Daha yıl başından yıl sonu için yeni rekorların sinyalini aldığımızı söyleyebiliriz. Irak, İran, Rusya başta olmak üzere Körfez ülkeleri Türkiye’ye güveniyor ve pazarı çok yakında takip ediyor. 

Gurbetçi de alıyor

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır: Yabancı yatırımcı gerekse gurbetçiler dövizlerini bozdurarak gayrimenkule yatırıyorlar. Bunun sonucu olarak da  gayrimenkul sektörün hâlâ vazgeçilmez ve öncelikli yatırım aracı olduğunu bize gösteriyor. 

Döviz bozuyorlar

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü: Başta Almanya olmak üzere Avrupa’da yaşayan diğer gurbetçilerimiz Türkiye’de konut sahibi olmak için dövizlerini bozdurarak şirketlerin kampanyalarından ve ödeme kolaylıklarından faydalanıyor. 

Canlılık artar

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: Olumsuz şartlara rağmen gayrimenkul sektörü rakamlarının pozitife doğru gidiyor. Önümüzdeki dönemde özellikle faizlerdeki düşüşün de devam etmesiyle beraber konut piyasasındaki canlılık artacak