ABD ve Yunan medyası anlaşmayı böyle gördü: Başkan Erdoğan'ın dediği oldu

ABD ile Türkiye arasında Suriye'de sağlanan anlaşma, Amerikan basınında yankı uyandırdı. Washington Post ve New York Times gazeteleri, Türkiye'nin istediğini aldığını söyledi, Erdoğan'ın Trump'a karşı zaferi diye manşet attı. Yunan gazeteleri ise “Ankara istediğini aldı” görüşünde birleşti.

18 Ekim 2019 Cuma 07:00
Güncel Haberleri

ABD ile sağlanan mutabakat ile terör örgütü PKK/YPG'nin 30 kilometre güneye çekileceği, silahlarınının toplanıp mevzilerinin imha edileceği ve Türkiye'ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılacağı açıklanmıştı.
 
Türkiye ile ABD arasında sağlanan Suriye anlaşması, dünya basınında geniş yer buldu.
 
WASHINGTON POST: ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ OLDU
 
Washington Post gazetesi “Türkiye, Suriye’nin içine doğru yürüyüşünü askıya alacak ateşkesi kabul etti ve Erdoğan'ın istediği oldu" ifadesini kullanıldı. Haberde mutabakatın şartlarına yer verildi ve söz konusu şartların Türkiye'nin istediğini aldığı anlamına geldiği belirtildi.
 
NEW YORK TİMES: ERDOĞAN'IN TRUMP'A KARŞI ZAFERİ
 
ABD'nin New York Times gazetesi dün ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşma sonucu Barış Pınarı Harekâtı'nın 5 gün boyunca durması ve bu süre içinde YPG'nin güvenli bölgeden çekilecek olması kararını "Türkiye için zafer, Erdoğan'ın Trump'a karşı zaferi" olarak nitelendirdi.
 
ABD'Lİ GAZETECİLER VE TÜRKİYE DÜŞMANLARI ÇILGINA DÖNDÜ
 
Türk ve ABD heyeti arasında varılan, 120 saat boyunca operasyonu durdurma ve bu süreç içinde terör örgütü YPG/PKK'nın güvenli bölgeden çekilmesi mutabakatı, Türkiye karşıtlığıyla bilinen ABD'li gazeteci ve ünlü isimler arasında büyük tepkiyle karşılandı. Türkiye'nin tamamen istediğini aldığını ve hiçbir taviz vermediğini belirten gazeteciler Trump'a adeta ateş püskürdü.
 
CNN'in ulusal güvenlik muhabiri Ryan Browne: Anlaşmanın büyük kazananının Türkiye’nin olduğu ve ABD'nin Türkiye'den hiçbir imtiyaz alamadığı gözüküyor.
 
 
ABD’li yazar ve aktör Brian Tyler Cohen: Türkler tam anlamıyla, istedikleri her şeyi aldı
 
 
The Economist'in Türkiye muhabiri Piotr Zalewski: Her ne söylerseniz söyleyin, bu Türkiye için büyük bir zafer. Türkiye'nin tampon bölge projesinin geleceği şu anda Erdoğan'ın Salı günü Putin ile yapacağı görüşmeye bağlı.
 
 
İsrail adına ABD'de lobi faaliyetleri yürüten, Halkbank davasının Türkiye aleyhine sonuçlanması için büyük çaba sarfeden Türkiye düşmanı Washington merkezli Demokrasileri Koruma Vakfı (FDD) Başkanı Mark Dubowitz ise adeta çılgına döndü:
 
"Türkiye’yle yapılan ateşkes anlaşması, toprak kazanan, çok az ceza ödeyen ve Trump'a üstünlük sağladığı görünen Erdoğan için zafer anlamına geliyor."
 
 
Lübnanlı blogger'ın 'baklava'lı paylaşımı ise en çok paylaşılan tivitlerden oldu.
 
"Trump öyle harika bir müzakereci ki, Erdoğan’a istediği her şeyi verdi ve karşılığında biraz baklava aldı."
 
 
YUNAN BASINI ANLAŞMAYI BÖYLE GÖRDÜ: ANKARA İSTEDİĞİNİ ALDI
 
Türkiye’nin 120 saat süre verip terör örgütü YPG/PKK çekilmesi ve silahlarınının toplanıp mevzilerinin imha edilmesine ilişkin ABD ile yaptığı anlaşma Yunan basınında geniş yer buldu. 
 
Türkiye ile ABD arasındaki görüşme trafiğini yakından takip eden Yunan gazeteleri gelişmeyi okurlarına “Türkiye istediği sonuçları elde etti” görüşüyle duyurdu.
 
BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in haberine göre Kathimerini gazetesi Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmayı ‘Türkiye’nin ölçülerine göre anlaşma’ başlığı ile duyurdu. 
 
Gazetede ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ankara'da soğuk karşılanmalarına rağmen, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması konusundaki taleplerini kabul ettiklerini yazdı.
 
Haberde, Türkiye'nin 5 günlük süre içinde YPG'nin silahlarıyla birlikte bölgeden 32 km uzaklaştırılması, mevzilerinin ve ağır silahlarının imha edilmesi ile ilgili taleplerinin ABD yetkilileri tarafından kabul edildiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin de bölgedeki askeri operasyonlarına ara vermeyi kabul ettiği hatırlatıldı.
 
"Ef.Syntakton" gazetesi de diğer gazeteler gibi anlaşmanın Türkiye'nin lehinde olduğunu belirten manşeti altındaki haberinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Bu anlaşmanın ateşkes anlaşması olmadığını, operasyonlara ara verildiğini ve Kobani konusunda ABD'ye hiçbir güvence verilmediğini açıkladığını" yazdı.
 

İSRAİL GAZETESİ: "TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI"

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Ankara ile Washington arasında Barış Pınarı Harekatı konusunda varılan anlaşmayla Türkiye'nin istediğini aldığını yazdı.

İsrail basınının büyük bölümü Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmaya ilişkin benzer başlıklara yer verdi.

Haaretz gazetesi dünkü anlaşma için "ABD ve Türkiye, Kürtlerin bölgeyi boşaltması için geçici 'ateşkeste' anlaştı" başlığını kullandı.

Haberde, söz konusu anlaşmayla Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'yla planladığı kazanımları elde ettiğine vurgu yapıldı.

Jerusalem Post gazetesi ise haberi, "Pence, Türkiye ve ABD'nin Suriye’de ‘ateşkeste’ anlaştığını söylüyor" başlığıyla verdi.

Gazetenin haberinde ABD'nin Orta Doğu'daki itibarının tüm zamanların "en düşük" seviyesinde olduğu yönündeki ifade dikkati çekti.

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmayı i24 News televizyonu, "Pence, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını geçici olarak askıya almayı kabul ettiğini söylüyor" başlığı ile izleyicilerine duyurdu.

Haberde, Türkiye Dışişleri Bakanlığının Suriye'deki Barış Pınarı Harekatı'nı askıya aldığını doğruladığını, ancak henüz bitmediğini açıkladığına işaret edildi.