Bakan Albayrak: Ekim'den itibaren enflasyon düşecek

Bakan Albayrak "Ekim'den itibaren enflasyon düşecek. Pazartesi günü mali durum tespit çalışması başlatacağız" dedi.

20 Eylül 2018 Perşembe 07:00
Güncel Haberleri

 Bakan Albayrak: Ekim'den itibaren enflasyon düşecek. Pazartesi günü mali durum tespit çalışması başlatacağız
 
Bakan Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları;
 
Öncelikle sözlerime başlamadan A Para'ya yayın hayatında başarılar diliyorum.
 
EKİM'DEN İTİBAREN ENFLASYON DÜŞECEK
 
Toplumun her kesimi enflasyon ile mücadelenin içerisinde. Enflasyonu tekrar aşağı çekmemiz lazım. Ekim'den itibaren enflasyon düşmeye başlayacak.
 
TÜRKİYE TOPLAM BORÇLULUKTA İYİ DURUMDA
 
Biz bir resmi doğru okuyacağız ki doğru aksiyon alalım. OECD ortalamasına göre iyi performans sergiliyor. Vatandaşımızın borcu bile bu anlamda da Türkiye'nin temeli sağlam. Bankacılık ve reel sektör.... Yakından takip ediyoruz. Gerçek resmi çekmemiz önemli. Yakından takip etmemiz gerekiyor. Özel sektör ve bankacılık... Hepsini bir pakete koyduğumuzda kamu, özel, bankacılık, hane halkı hepsi yüzde 136'larda. Gelişmekte olanlarda yüzde 211, dünyada ise yüzde 318. Türkiye toplam borçlulukta çok iyi bir performans sergiliyor.
 
SAĞLIKLI BANKACILIK ŞART
 
Sağlıklı bir ekonomi için sağlıklı bir bankacılık şart. Pazartesi günü mali durum tespit çalışması başlatacağız. Türkiyenin temeli sağlam. Ekonomide resmi doğru çekip, atılması gereken adımlar atılacak. Resmi doğru çekmek için rakamları doğru okumak lazım.
 
KAMU BANKALARINDA SIKINTI YOK
 
Rakamları doğru teşhis etmemiz gerekiyor. Kısa vadede özel sektörün artı 4 milyar pozisyonu var, eksi yok. Bankacılık, sermaye yeterlilik o noktalarda da yok. Kur riski oluşturan firmalar mesela onlarda da bir sıkıntımız yok. Daha küçük firmalarla ilgili de Merkez Bankamız bir düzenleme yaptı. Likidite ve ihtiyaç önemli nokta. Kamu bankalarında da sıkıntı yok. Finansman ihtiyacı anlamında da sıkıntı yok. Özel bankalardan da gayet güzel haberler alıyoruz.