Başkan Erdoğan dik durdu, batı diz çöktü... Güvenli bölgede Türkiye zaferi

ABD, Ankara’nın güvenli bölge ve terör örgütü YPG/PKK ’ya yönelik taleplerini kabul etti. Teröristler 120 saat içinde silahlarını bırakarak bölgeyi terk edecek.

18 Ekim 2019 Cuma 07:00
Güncel Haberleri


Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın Barış Pınarı Harekatı nedeniyle dün alelacele Türkiye’ye gönderdiği Başkan Yardımcısı Mike Pence’i Külliye’de kabul etti, Türkiye’nin taleplerini tek tek sıraladı. ABD geri adım atınca Erdoğan ve Pence, anlaşmanın detaylarının belirleneceği heyetler arası toplantıya başkanlık etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Pence kritik görüşmelerin ardından açıklama yaptı. Başkan Erdoğan’ın dirayetli liderliği sonucunda Türkiye’nin istediklerini aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, “PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir” dedi. 

KABUL ETTİLER 

Güvenli bölge tesisi konusunda ABD ile bir sonuca varılamadığı için Barış Pınarı Harekatı’na başlandığını hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, “Amacımız, bölgenin teröristlerden temizlenmesiydi. Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. ABD tarafı, Türkiye’nin meşru güvenlik çıkarlarının korunması bakımından güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ediyor. Buranın kontrolünün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmasında tam mutabakat sağlandı. Böylelikle ABD tarafı harekatımızın ve hedeflerimizin meşruiyetini kabul etmiş oldu” diye konuştu.      

MUTABAKAT SAĞLANDI 

Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte herkesle bu alandaki iş birliğinin sürdürüleceğini bildirdi.      

“Diğer taraftan YPG’nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi sürece bağlılığımızı da bugün bir kere daha teyit ettik, vurguladık.” ifadesini kullandı.      

120 SAAT SÜRE VERİLDİ

Görüşmede, iki NATO müttefiki olarak, iki ülke arasındaki dayanışmanın kayda geçirildiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Biz, sadece zaten operasyonun hedefi olan teröristlerin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. Güvenli bölgeden terör unsurları tamamen çıktıktan sonra ancak harekatı durdurabiliriz. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır. Biz operasyona ara verdiğimizde ABD tarafı yaptırım girişimlerini durduracaktır ve daha sonra biraz önceki şartlar gerçekleştikten sonra, yani 120 saat içinde YPG unsurları çıktıktan sonra biz  ancak harekatı durdurabiliriz. Bu aşamadan sonra da şu andaki mevcut yaptırımlar  kaldırılacaktır.”      

RUSLARLA GÖRÜŞÜLECEK 

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:”Bizim amacımız nedir? Sizin de söylediğiniz gibi 20 mil yani 32 kilometre derinlikte ve de Fırat’ın doğusundan Irak sınırına kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi.  Münbiç ve bazı kısımlarını Rusya ile görüşeceğiz ve önümüzdeki süreçte bu bölgenin tamamının güvenli bölge haline gelmesi için hangi adım gerekiyorsa bunu da atacağız.”      

SİLAHLAR TOPLANACAK 

YPG’nin geri çekilmesinin silahları bırakacağı anlamına gelip gelmediğine yönelik bir soruya Bakan Çavuşoğlu, “Burada sadece YPG’lilerin çekilmesi değil, YPG’lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm mevzilerinin yani muharip mevzilerin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var. Yani silahların alınması, tahkimatlar ve yine muharip mevzilerin kullanılmaz hale  getirilmesi gibi detaylar da var” yanıtını verdi.      

TAAHHÜT YOK 

Kobani ile ilgili de Çavuşoğlu, “Pence’in söylediği gibi ‘Biz oraya girmeyeceğiz ya da bir şey yapmayacağız’ gibi bir şey konuşulmadı. Onların söylediği şu; ‘artık orada Ruslar ve rejim var, onu siz de Ruslarla görüşürsünüz.’ dediler. Yani bizim herhangi böyle bir Kobani ve  başka bir taahhüdümüz olmadı” dedi. 

MEKTUBA CEVABI SAHADA VERDİK 

Trump’ın mektubuyla ilgili de Çavuşoğlu, “Biz harekatı ne zaman başlattık, 9’unda başlattık. Dolayısıyla biz zaten cevabımızı sahada verdik” diye konuştu. Trump’ın mektubundaki üslupla ilgili de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, “Amerikan toplumu ‘böyle bir seviyesizlik görmedik’ diye temelinde daha birçok yorumlar var. Böyle seviyesizlik olduğu zaman da işin doğrusu Türkiye ciddi bir devlet. Devleti yönetiyoruz. Cumhurbaşkanımızın böyle bir seviyeye inmesi de hiçbir zaman olmamıştır, olmaz da” ifadesini kullandı. 

GÜVENLİ BÖLGEYLE BARIŞ GELECEK 

ABD Başkan Yardımcısı Pence ise oluşturulacak güvenli bölgede güven ve barışın hakim olacağını vurguladı, “Güvenli bölge olmasının arkasında duruyoruz. Gerekli şey müzakereydi. İki liderin (Erdoğan-Trump) güçlü duruşu sayesinde bunu sağladık. Türk tarafı, Barış Pınarı Harekatı’nı durduracak ve bu sayede de 120 saat içinde YPG güvenli alandan çekilecektir. Onların yaklaşık 20 millik alandan, Türkiye’nin güney sınırından güvenli çekilmelerini de sağlayacağız” ifadesini kullandı

TRUMP: ERDOĞAN BÜYÜK BİR LİDER

ABD Başkanı Trump, Türkiye-ABD anlaşması nedeniyle sorunların ortadan kalktığını vurguladı, “Dostum Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Aramızda bir sorun olmamasından memnunum. Çünkü o büyük bir lider” dedi.