'Ne taraftarız ne de hakemiz'

24 Haziran seçimleri öncesinde FETÖ’nün siber saldırısını önlediklerini belirten AA Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu, yerel seçimler için “Biz bu yarışın ne oyuncusuyuz, ne hakemiyiz, ne de taraftarıyız. Biz bu yarışın sadece aktaranıyız” dedi.

24 Mart 2019 Pazar 07:00
Güncel Haberleri

LÜTFİ KAPLAN / ANKARA



Anadolu Ajansı (AA) 31 Mart yerel seçim sonuçlarını abonelerine hızlı, doğru ve şeffaf bir şekilde geçmek için tüm hazırlıklarını tamamladı. 24 Haziran seçimleri ve öncesindeki seçimleri YSK verileriyle aynı bir biçimde, daha hızlı bir şekilde abonelerine ileten AA, 31 Mart yerel seçimleriyle birlikte abonelerine yedinci kez seçim sonuçlarını aktarmış olacak. AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, kurumun çalışmalarını ve geçmiş seçimlerde yapılan eleştirilerle ilgili Star’ın sorularını cevaplandırdı. 

FETÖ SERVİS EDİYORDU

Seçim sonuçlarını AA’dan önce FETÖ’nün yayın organının yaptığını dile getiren Mutanoğlu “Bu da ülkemiz açısından son derece riskli bir şeydi. AA, bu halkın, bu milletin sesi olarak olaya 2014’te el koydu. ‘Seçim sonuçlarını neden bir terör örgütünün yayın organından alalım, halkımızın güvendiği, 99 yıllık devletimizin güzide bir kuruluşundan almamız seçim sonuçlarını daha da güvenli kılacaktır’ diyerek biz başladık. Özellikle bir terör örgütü olarak ortaya çıkmasından sonra FETÖ’nün seçim sonuçlarına güvenmemiz mümkün değildi” dedi. 

YARIŞIN AKTARANIYIZ 

AA Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu, 24 Haziran seçimleri öncesi böylesi bir test yayını üzerinden spekülasyon yapıldığını belirterek “Biz bu yarışın ne oyuncusuyuz, ne hakemiyiz, ne de taraftarıyız. Biz bu yarışın sadece aktaranıyız. Bizim şu parti kazanmış, bu parti kazanmış diye bir meselemiz yok. Biz sonuç veriyoruz. Bir futbol müsabakasında yayıncı kuruluşun karşılaşmanın sonucunu belirleme şansı var mı? Biz tam olarak yayıncı kuruluşuz, ne taraftarız, ne hakemiz” 

SONUÇLARI AYNA GİBİ YANSITIYORUZ

“En ufak bir şekilde AA’nın seçim sonuçlarına dokunması mümkün değil. Yapmış olduğumuz şey, birebir gelen sonuçları bir ayna gibi yansıtmaktır. Biz de AA’da ekran başındaki izleyicilerle seçim sonuçlarını aynı anda görüyoruz. Seçimlerde her sandığın bir başkanı, bir de siyasi partilerin sandık müşahitleri var. Sandıklar kapanınca tek tek bütün oylar, pusulalar çıkartılıp, başkanının nezaretinde, müşahitlere gösterilerek sayılıyor ve kayıt altına alınıyor. Daha sonra kaç oy çıktığı tespit ediliyor. Bizim sandık başında arkadaşlarımız var. Bu görevlimiz bütün sonuçları alıyor” şeklinde konuştu. 

İFTİRANIN FAYDASI YOK 

AA üzerinden şaibe iddialarına yönelik Mutanoğlu “Bazı tarafların bilinçli bir şekilde AA’yı yıpratmaya çalıştıklarını görüyoruz. 24 Haziran gecesi sosyal medya raporunda, seçim gecesi ajansla ilgili tansiyon giderek yükseliyor, gece yarısı ‘adam kazandı’ açıklamasından sonra, bir anda AA’yı hiç kimse konuşmuyor. Şimdi ne oldu yani? Biz ne gördüysek onu aktarırız. Atatürk tarafından kurulmuş AA’ya, AA’nın çalışanlarına hakaret eden insanlara karşı da yargıda yargıda hesaplaşıyoruz.

FETÖ siber saldırı yaptı

“Seçim gecesi, Türkiye’de hiçbir kurumun almadığı kadar siber saldırı alıyoruz” diyen Mutanoğlu “24 Haziran seçimleri gecesi, Türkiye genelinde bir yılda alınan siber saldırıları biz o gece aldık. Bunun için biz bu sistemi 2-3 çeşit kalkan güvenlik şeridine alıyoruz. Siber saldırıların özellikle yurt dışından FETÖ tarafından yapıldığını görüyoruz. Bazı terör örgütlerinin bunu yaptığını görüyoruz. Ancak şu ana kadar hiçbir aksama yaşamadık. 31 Mart gecesi de hiçbir aksama olmadan seçim sonuçlarını aboneye aktarmış olacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

Güçlü altyapı, doğru aktarım

Mutanoğlu, seçim gecesi binlerce verinin geldiğini aktararak “ O veriyi tek bir havuzda toplayıp, dağıtabilecek güçlü bir veri havuzu kurmanız, güçlü bir alt yapı kurmanız gerekiyor. Bizde o güçlü alt yapı var. AA’nın haber ajansı olmasından kaynaklı, dünyanın 100 ülkesindeki, 100 farklı noktadaki 3 bin farklı kişinin, aynı anda haber girip, fotoğraf girip, 6 bin farklı dünya kullanıcısına dağıttığı bir sistemi var. Zaten böyle bir sistemi olduğu için AA için başka bir seçim sistemi yapmanın alt yapısını sağlamak, biraz daha zorladı sadece. 

AA’nın seçim projesine ödül

Seçim sonuçlarını dünyada veren tek haber ajansının AA, olduğunu belirten Mutanoğlu “Bundan dolayı da AA’nın seçim projesi, Asya Pasifik Haber Ajansları (OANA) tarafından da ödüle layık görüldü. 160 bin sandıktan anlık seçim sonuçları dağıtımını dünyada yapan yok. Eskiden YSK’dan alınıp veriliyordu, şimdi sandık başından veriyoruz.