Abidin Dino kimdir, eserleri nelerdir? Abidin Dino’yu Google neden Doodle yaptı

Resimleriyle sanat tarihine ismini yazdıran Abidin Dino, Google’da Doodle oldu. Yaptığı eserlerle Türk sanat tarihinin en çok konuşulan isimlerinde olan Abidin Dino’nun Google’da Doodle olması sonrası milyonlarca vatandaş, “Abidin Dino kimdir? Abidin Dino’nun eserleri hangileridir? Abidin Dino neden Doodle oldu?” sorularına yanıt aramaya başladı. Nazım Hikmet'in "Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin? İşin kolayına kaçmadan ama" mısralarıyla yaptığı çağrıya bir şiirle yanıt veren Abidin Dino'yu birçokları bu mısralar ile tanıyor. İşte haberimizin detayları…

23 Mart 2019 Cumartesi 07:00
Kültür Sanat Haberleri


 

Abidin Dino kimdir? Abidin Dino’nun eserleri hangileridir? Abidin Dino neden Doodle oldu? Milyonlarca vatandaş dünyaca ünlü Ressam Abidin Dino ile ilgili bu sorulara yanıt arıyor. 106. Doğum günün de Google’da Doodle olan Abidin Dino günün en çok aranan isimlerinden oldu. Türk sanat tarihine damga vuran Abidin Dino, edebiyatta da önemli eserler ortaya koydu. Nazım Hikmet'in "Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin? İşin kolayına kaçmadan ama" mısralarıyla yaptığı çağrıya bir şiirle yanıt veren Abidin Dino'yu birçokları bu mısralar ile tanıyor. İşte haberimizin detayları…

 

ABİDİN DİNO KİMDİR?
 
Abidin Dino 23 Mart 1913 günü İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Divân-ı Muhasebât Müdürü Rasih Bey, annesi ise müzik ve edebiyatla ilgili bir hanım olan Saffet Hanımdır. Abidin Dino çocukluk yıllarında ailesiyle birlikte önce İsviçre’nin Cenevre kentine ardından da Fransa’ya yerleşti. 1925 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a dönüş yapan Dino, Robert Koleji’nde eğitime başladı, ancak sanat tutkusu nedeniyle okulu bıraktı. Ağabeyi Arif Dino’nun desteğiyle resim ve karikatüre yöneldi.
 
İlk çizimleri Yarın gazetesinde, ilk yazıları Artist dergisinde 1930'lu yılların başında yayımlandı. Bu yıllarda Nâzım Hikmet'in Sesini Kaybeden Şehir (1931) ve Bir Ölü Evi (1932) adlı kitaplarına kapak desenleri de çizdi ve kendini çok genç yaşta "ressam" olarak kabul ettirdi. Halkın Dostu Gazetesi’nde yayımlanan Atatürk’ü konu alan, çizgilerle süslü röportajı ile Atatürk’ün de beğenisini kazandı.
 
Aynı yıl Türkiye'nin Kalbi Ankara isimli belgesel filmi çekmek için Türkiye'ye gelen Sovyetler Birliği'nin ünlü yönetmenlerinden Sergey Yutkeviç bir sergide resimlerini görüp beğendi. Yutkeviç'in filmini izleyen Atatürk, kendisinden bir Türk gencini yetiştirmesine olanak olup olmadığını sormuştu. Böylece Yutkeviç, Dino'dan dekoratör ve ressam olarak çalışmak üzere kendisiyle Sovyetler Birliği’ne gelmesini istedi.
 
Dino, 1934 yılında sinema öğrenimi görmek üzere SSCB'ye gitti ve üç yıl kaldı. Üç yıl boyunca Leningrad'da Eisenstein ve Yutkeviç'in yanında makyajdan dekora, rejiden senaryoya tüm yönleriyle sinema eğitimi aldı. Yutkeviç'in yönettiği "Madenciler" filminde çalıştı. Bu dönemde sol fikirlerle tanıştı. 1937'de II. Dünya Savaşı nedeniyle Sovyetler Birliği tüm yabancı öğrencileri ülkelerine geri gönderme kararı alınca Leningrad'dan ayrılmak zorunda kaldı.
 
Dino, Sovyetler Birliği'nden sonra Londra'ya ve oradan da Fransa’nın Başkenti Paris'e gitti. İspanya'daki iç savaşta Cumhuriyetçiler safındaki uluslararası gönüllü tugaylar bünyesinde savaşmak için Paris bürosuna başvurduysa da, cumhuriyetçiler açıkça kaybetmek üzere olduğundan kabul edilmedi. 1937'de yerleştiği Paris'te ressam ve dekoratör olarak film çekim çalışmalarında bulundu. Gertrude Stein, Tristan Tzara, Eisenstein, Andre Malraux ve Pablo Picasso gibi dönemin önde gelen sanatçılarıyla dostluklar kurdu.
 
1939 yılında Türkiye’ye dönen Abidin Dino 1941'de arkadaşlarıyla Yeniler Grubu'nu oluşturdu. Grubun açtığı ve liman çevresindeki balıkçıları konu alan sergi, büyük ilgi uyandırdı.
 
 
ABİDİN DİNO NEDEN DOODLE OLDU?
 
Google önemli günlerde özel görsel çalışmaları yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Sebastian Bach için de bir Doodle çalışması gerçekleştirilmişti. Bugün de Abidin Dino'ya özel bir tasarım yapıldı. Abidin Dino'nun bugün 106. doğum günü... Google, Abidin Dino'yu 106. yaş gününde unutmadığını göstererek özel Doodle çalışması gerçekleştirdi.
 
Sanat dünyasına yönelik ilk adım
 
İlk çizimleri Yarın gazetesinde, ilk yazıları Artist dergisinde 1930'lu yılların başında yayımlandı. Bu yıllarda Nâzım Hikmet'in Sesini Kaybeden Şehir (1931) ve Bir Ölü Evi (1932) adlı kitaplarına kapak desenleri de çizdi ve kendini çok genç yaşta "ressam" olarak kabul ettirdi. Halkın Dostu Gazetesi’nde yayımlanan Atatürk’ü konu alan, çizgilerle süslü röportajı ile Atatürk’ün de beğenisini kazandı.
 
1933 yılında "D Grubu" adlı sanat grubunun kurucuları arasında yer aldı. Bu grubun amacı, memlekette sanatın gelişmesini ve yayılmasını sağlamak, düşünce yanı ağır basan resimler yaparak, batıdaki çağdaş akımlarla boy ölçüşecek yenilikler getirmekti.
 
 
 
Sinema öğrenimi
 
Aynı yıl Türkiye'nin Kalbi Ankara isimli belgesel filmi çekmek için Türkiye'ye gelen Sovyetler Birliği'nin ünlü yönetmenlerinden Sergey Yutkeviç bir sergide resimlerini görüp beğendi. Yutkeviç'in filmini izleyen Atatürk, kendisinden bir Türk gencini yetiştirmesine olanak olup olmadığını sormuştu. Böylece Yutkeviç, Dino'dan dekoratör ve ressam olarak çalışmak üzere kendisiyle SSCB'ye gelmesini istedi. Dino, 1934 yılında sinema öğrenimi görmek üzere SSCB'ye gitti ve üç yıl kaldı. Üç yıl boyunca Leningrad'da Eisenstein ve Yutkeviç'in yanında makyajdan dekora, rejiden senaryoya tüm yönleriyle sinema eğitimi aldı. Yutkeviç'in yönettiği "Madenciler" filminde çalıştı. Bu dönemde sol fikirlerle tanıştı. 1937'de II. Dünya Savaşı nedeniyle Sovyetler Birliği tüm yabancı öğrencileri ülkelerine geri gönderme kararı alınca Leningrad'dan ayrılmak zorunda kaldı.
 
 
 
Yurda Dönüşü
 
Abidin Dino 1939'da Türkiye'ye döndü, 1941'de arkadaşlarıyla Yeniler Grubu'nu oluşturdu. Grubun açtığı ve liman çevresindeki balıkçıları konu alan sergi, büyük ilgi uyandırdı.
 
Dino, çizgi ve desenlerin ön plana çıktığı resimlerinde işçi ve köylü tiplerini özgün bir üslupla işledi. Başlangıçta Picasso'nun etkisinde kalan sanatçı, daha sonraları yapıtlarında özgün ve yerel bir senteze ulaştı.
 
Çeşitli dergilerde çizgi ve yazılarıyla halktan yana, gerçekçi bir sanat görüşünü savundu. İlk sayısı 18 Kasım 1938'de çıkan S.E.S (Sanat.Edebiyat.Sosyoloji) adlı derginin çıkmasına büyük katkı veren sanatçı, bu derginin kapanmasından sonra pek çok başka dergi çıkardı.
 
Ressamın 1995 senesinde yapılan heykeli Kadıköy'deki Özgürlük Parkı'nda yer almaktadır