CRR’de Caz Şubat’ı Aziza Mustafa Zadeh ile başladı

Caz müziğin başarılı Azeri ismi Aziza Mustafa Zadeh, dün Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dinleyicileriyle buluştu. Sanatçının “Uzun İnce Bir Yoldayım” yorumu büyük alkış aldı.

17 Şubat 2018 Cumartesi 07:00
Kültür Sanat Haberleri

MELİS GÖNENÇ



5. CRR Caz Şubatı, caz türündeki eserleriyle tüm dünyada büyük ilgi gören ünlü piyanist, besteci ve şarkıcı Aziza Mustafa Zadeh'in konseriyle başladı.

Önceki yıllarda birçok kez Türkiye’de konser verdiğini söyleyen Zadeh, “CRR Caz Şubatı” kapsamında yeniden dinleyicileriyle buluştu. Doğu-batı ezgilerini ustaca kullanan ve müzik dünyasında “Cazın Bakülü Prensesi” olarak anılan Azeri sanatçıya, bu konserde basgitarda Ralf Cetto ve bateride Simon Zimbardo eşlik etti.

Geleneksel Azerbaycan Mugam müziği ile caz müziğini, sesiyle harmanlayan sanatçı caz stilinde söylediği şarkılardan bir seçki sunarken, Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" yorumuyla Türk hayranlarından büyük alkış aldı.

MUGAM MÜZİĞİNDEN ETKİLENDİ

Müzikle yakından ilgili bir anne ve babanın yetiştirdiği sanatçı olan Aziza Mustafa Zadeh, sanatla iç içe büyüdü. 3 yaşında babasıyla birlikte seyircilerin önüne geçerek ses doğaçlamaları yaptı. Daha sonra piyano çalışmalarına ağırlık veren sanatçı, 17 yaşındayken Monk'un bestelerini Mugam müziğinden esinlenerek kendi tarzıyla çaldı ve bu yorumuyla Washington DC’deki Thelonious Monk Piyano Yarışmasını kazandı. Ardından ailesiyle birlikte Almanya'ya taşınan sanatçı burada kendi müzik kimliğini oluşturdu.

1991 senesinde kendi adını taşıyan ilk albümüyle eleştirmenler tarafından pek çok övgü alan Zadeh, Keith Jarrett, Bill Evans ve Chick Corea gibi sanatçılarla karşılaştırıldı. Ardından çıkardığı "Always" albümü ile ECHO Award ve the German Phono Association’s Jazz Award ödülünün sahibi oldu. "Shamans" adlı albümünde çaldığı “Bach Zadeh” ve “Portrait Of Chopin” ve kendine özgü sesiyle seslendirdiği "Ladies of Azerbajian" şarkıları ile de çok takdir gördü.

Caz Şubat’ı konser programı:

19 Şubat Pazartesi- 20:00 – Tarek Yamani Trio 20 Şubat Salı -20:00 – Marcel Khalife feat. Ismail Lumanovski 21 Şubat Çarşamba -20:00 – Rabih Abou Khalil 22 Şubat Perşembe- 20:00 – Trio Joubran 23 Şubat Cuma -20:00 – Anouar Brahem Quartet